Çığdan Nasıl Kurtulunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

El değmemiş dağ havasının ve taze toz karın tadını çıkarırken, aniden yer altınızdan kopar. Çığ bölgesindeyseniz, nasıl ve hızlı hareket edeceğinizi bilseniz iyi olur, yoksa bir dakika içinde birkaç ton karın altına gömülebilirsiniz. Bir çığı tetiklememek için atabileceğiniz birçok adım vardır, ancak yine de tehlikeli bir duruma yakalanırsanız, işte yapmanız gerekenler.

Adımlar

İlk Birkaç Saniyede Tepki Vermek

  1. adım 1 yokuştan yukarı zıplayın.1Yamaçtan yukarı atlayın. Çığ kurbanlarının çoğu çığı kendileri tetikler ve bazen çığ ayaklarının hemen altında başlar. Böyle bir durumda, kırık hattının ötesine, yamaçtan yukarı atlamaya çalışın. Çığ o kadar hızlı gerçekleşir ki bunu yapmak için yeterince hızlı tepki vermek neredeyse imkansızdır, ancak bu yapılmıştır.
  2. adım 2 çığın yan tarafına geçin.2Çığın yan tarafına doğru hareket edin. Çığ ister üstünüzde ister altınızda başlasın, yan tarafa doğru ilerlemeniz mümkün olabilir. Tereddüt etmeyin: mümkün olduğunca hızlı bir şekilde çığ yamacının kenarına doğru ilerleyin. Çığ sizin çok üstünüzde başlarsa, size ulaşmadan önce yolundan çıkabilirsiniz. Kar, akışın merkezine yakın bir yerde en hızlı şekilde hareket edecektir ve bu aynı zamanda en yüksek kar hacminin olacağı yerdir.
  3. adım 3 ağır ekipmanınızı bırakın.3Ağır ekipmanlarınızı bırakın. Vücudunuzun mümkün olduğunca hafif olmasını istiyorsunuz, bu nedenle ekipmanlarınızı bırakın, ancak sırt çantanızı saklayın, boynunuzu ve sırtınızı koruyabilir. Bu, kar yüzeyine doğru kalabilme şansınızı artırır.
    • Alıcı-verici, sonda veya kar küreği gibi hayatta kalma ekipmanlarınızı bırakmamanız gerektiğini söylemeye gerek yok; gömülürseniz bunlara ihtiyacınız olacaktır.
    • Daha sonra sizi arayanlar, kar yüzeyinde bazı ekipman parçaları görürlerse sizi bulabilirler, bu nedenle sizi bulma şanslarını artırmak için bir eldiven veya hafif başka bir şeyi bırakabilirsiniz.
  4. adım 4 bir şeye tutunun.4Bir şeye tutunun. Eğer çığdan kaçamıyorsanız, bir kaya parçasına ya da sağlam bir ağaca tutunmaya çalışın. Eğer küçük bir çığsa ya da çığın kenarına yakınsanız, kar akışı sizi geçene kadar tutunabilirsiniz. Tuttuğunuz nesneden kopsanız bile, yokuş aşağı gidişinizi geciktirmeyi başarabilirseniz, gömülmeme ya da en azından çok derine gömülmeme şansınız daha yüksektir.
    • Çok güçlü bir çığın büyük kayaları ve ağaçları bile sürükleyebileceğini unutmayın.
  5. adım 5 yüzmeye başlayın.5Yüzmeye başlayın. Bu, kar yüzeyine yakın kalmanıza yardımcı olmak için çok önemlidir. İnsan vücudu kardan çok daha yoğundur, bu nedenle yokuş aşağı sürüklenirken batma eğiliminde olursunuz. Ayaklarınızı tekmeleyerek ve kollarınızı yüzme hareketiyle çırparak su üstünde kalmaya çalışın.
    • Sırt üstü yüzün. Bu şekilde yüzünüz yüzeye dönük olur ve gömüldüğünüzde daha çabuk oksijen alma şansınız artar.
    • Yokuş yukarı yüzün. Yukarı doğru yüzmek sizi kar yüzeyine yaklaştıracaktır.

Kara Gömüldüğünüzde Hayatta Kalmak

  1. adım 1 bir kolunuzu başınızın üzerinde düz tutun.1Bir kolunuzu başınızın üzerinde düz tutun. Kar yüzeyinin yönünü işaret etmelidir. Bu, hangi yönün yukarı olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır çünkü gömüldüğünüzde yönünüzü kaybetmeniz kolaydır. Ayrıca kurtarıcıların yerinizi bulmasına da yardımcı olabilir. Tükürüğünüzün küçük bir miktarını tükürmek de hangi yönün yukarı olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir çünkü sıvı aşağı akacaktır.
  2. adım 2 yüzünüzün etrafına bir cep kazın.2Yüzünüzün etrafına bir cep kazın. Çığ durduğunda, kar beton gibi ağır bir şekilde yerleşir. Yerleştiğinde bir metreden daha derine gömülürseniz, kendi başınıza çıkmanız imkansız olacaktır. O zaman tek umudunuz, insanların sizi çıkarmasına yetecek kadar uzun süre boğulmaktan korunmaktır.
    • Serbest elinizi ya da bir çığ küreğini kullanarak burnunuzun ve ağzınızın yakınında bir hava boşluğu kazın. Çığ yavaşladığında. Nefes alabileceğiniz küçük bir hava cebi ile en az 30 dakika yetecek kadar havaya sahip olmalısınız.
    • Kar çökmeden önce derin bir nefes alın. Kar çökmeden hemen önce derin nefes alın ve nefesinizi birkaç saniye tutun. Bu, göğsünüzün genişlemesine neden olur ve kar etrafınızda sertleştiğinde size biraz nefes alma alanı sağlar. Bu nefes alma alanına sahip değilseniz, gömülürken nefes almak için göğsünüzü bile genişletemeyebilirsiniz.
  3. adım 3 havayı ve enerjiyi koruyun.3Havayı ve enerjiyi koruyun. Kar çöktüğünde hareket etmeye çalışın, ancak hava cebinizi tehlikeye atmayın. Yüzeye çok yakınsanız, kazarak çıkabilirsiniz, ancak aksi takdirde hiçbir yere gidemezsiniz. Karla mücadele ederek değerli nefesinizi boşa harcamayın. Sakin olun ve kurtarılmayı bekleyin.
    • Yakınlarda birilerini duyarsanız onlara seslenmeye çalışın, ancak sizi duymuyorlarsa bunu sürdürmeyin. Muhtemelen siz onları onların sizi duyabildiğinden daha iyi duyabilirsiniz ve bağırmak sadece sınırlı hava kaynağınızı boşa harcar.
  4. adım 4 kurtarıcıların gelmesini bekleyin4 Kurtarma ekiplerinin gelmesini bekleyin. Çığ işaretçisi ve sonda ile yamaçlara çıktıysanız ve kayakçı arkadaşlarınız da aynısını yaptıysa, birileri sizi bulup çıkarabilir. Sakin olun ve bekleyin.

Hayatta Kalma Şansınızı Artırmak

  1. adım 1 çığ düşmesi ihtimaline karşı her zaman hayatta kalma ekipmanlarınızı yanınıza alın.1Çığ düşmesi ihtimaline karşı her zaman hayatta kalma ekipmanlarınızı yanınıza alın. Bunlar olmadan asla yamaçlara çıkmayın. İnsanların çığda ölme riskini büyük ölçüde azaltan birkaç ekipman parçası vardır. Aşağıdaki malzemelere yatırım yapın:
    • Bir çığ alıcısı ve sonda. Alıcı, kişinin nerede gömülü olduğunu göstermek için bir sinyal gönderir ve sonda, kişinin yerini belirlemek ve kazmaya başlamak için kullanılır. Grubunuzdaki her kişi her ikisini de taşımalıdır.
    • Küçük bir kürek. Bu, yüzün etrafında bir hava cebi kazmak için kullanılır.
    • Bir kask. Çığa bağlı ölümlerin çoğu, karın ilk darbesinin insanları ayaklarından düşürmesi nedeniyle meydana gelir.
    • Kayakçı hava yastıkları son yıllarda daha popüler hale gelmiştir. Vücudunuzu kar yüzeyine doğru tutmaya yardımcı olurlar, böylece gömülme olasılığınız azalır.
  2. adım 2 bir çığ eğitim kursuna katılın.2Çığ eğitimi kursu alın. Çığ olayları o kadar sık meydana gelir ki, birçok kuruluş kayakçılara ve snowboardculara çığdan nasıl kaçınacakları, kendilerini nasıl kurtaracakları ve birbirlerini nasıl kurtaracakları konusunda eğitim vermek için yoğun eğitim kursları düzenler. Eğer bir çığ ülkesine seyahat ediyorsanız, bir kurs almanızda fayda var.

Topluluk Soru-Cevapları

  • Soru Ya gömülürseniz? Ayrıntılar için bu makalenin 'Karda Gömülürseniz Hayatta Kalmak' başlıklı bölümünü okuyun. Özetle, nefes alabilmek için yüzünüzün etrafında bir hava boşluğu oluşturmaya çalışın. Yakınlarda birilerini duyarsanız, onlara seslenmeyi deneyin, ancak bunun dışında enerjinizi korumak için sessiz ve hareketsiz kalın. Sakinleşip nefes alış verişinizi yavaşlatabilirseniz mevcut havanız daha uzun süre dayanacak ve kurtarıcıların siz havasız kalmadan önce sizi bulmaları için gereken kritik süreyi uzatacaktır.
  • SoruBir arabanın içinde olmak daha mı güvenli olurdu? Hayır, araba gömülebilir ve kapıları ya da pencereleri açamazsınız. Camlar ve ön cam da kırılabilir.
  • SoruEğer ekipmanım yoksa, kar hala üzerimdeyken kendimi çıkarmaya çalışmalı mıyım? Eğer bir metreden daha az gömüldüyseniz, kendinizi çıkarmayı deneyebilirsiniz. Ancak bir ayak veya daha fazla gömüldüyseniz olduğunuz yerde kalın, bir hava boşluğu oluşturun ve havayı ve enerjiyi koruyun.

İpuçları

  • Çığda mahsur kalırsanız ve işemek isterseniz, bunu yapın. Bu sizi rahatsız etse de, kurtarma köpekleri kar yüzeyinde yürürken bir kurbanın yerini tespit etmek için kokuya büyük ölçüde güvenir, bu nedenle idrar bu tür bir durumda çok yararlı bir araç haline gelebilir.
  • Uzak bir bölgede gömülürseniz ve etrafta sizi çıkaracak kimsenin olmadığını biliyorsanız, hayatta kalmak için tek şansınız kendinizi kazmak olacaktır. Hangi yönün yukarı olduğunu söylemek zor olabilir, bu nedenle herhangi bir ışık görebiliyorsanız, ona doğru kazmaya çalışın. Nefesinizi görebiliyorsanız, yükseldiği yöne doğru kazın.
  • Hava durumu raporlarına dikkat edin ve koruculara ve yerel koşullar hakkında bilgi sahibi olan diğer kişilere sorun ve çığların nerede meydana geldiği konusunda bilgili olun. Bir bölgenin güvenli olacağını asla varsaymayın - araştırmanızı önceden yapın.

Uyarılar

  • Bir çığa yakalandığınızda, hayatta kalmanız büyük ölçüde şansa bağlıdır. Çığdan kurtulmanın tek kesin yolu çığdan tamamen kaçınmaktır. Bunu nasıl yapacağınızı öğrenin.