Paraşütünüz Açılmazsa Nasıl Hayatta Kalırsınız?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hava dalışı, deneyimleyebileceğiniz en heyecan verici şeylerden biri olabilir. Paraşütle atlamayı düşünen insanların ilk korkularından biri paraşütlerinin arızalanması korkusudur. Neyse ki, ana paraşütünüz arızalansa bile yedek bir paraşüt kullanarak sağ salim ayaklarınızın üzerine inebilirsiniz. Yedek paraşütünüz de arızalanırsa, serbest düşüşten sağ çıkma şansınızı artırmak için kullanabileceğiniz taktikler bile vardır.

Adımlar

Yedek Paraşütünüzü Kullanma

  1. adım 1 ayrılma pozisyonuna geçin.1Ayrılma pozisyonuna geçin. Ana paraşütünüz arızalıysa veya dolanmışsa, yedek paraşütünüzü açmadan önce ondan ayrılabilmeniz önemlidir, aksi takdirde yedek paraşüt dolanabilir. Ayrılma pozisyonuna geçmek için, hızınızı azaltmak için bacaklarınızı açın ve sırtınız kavisli olacak şekilde başınızı yukarıda tutun.
    • Yanlış pozisyonda olmak ana paraşütünüze dolanmanıza neden olabilir.
    • Yedek paraşütünüzü tamamen açmaya yetecek kadar zaman tanımak için en az 1.600 fitte ayrılmalısınız.
  2. adım 2 ayrılma koluna bakın ve uzanın.2Ayrılma koluna bakın ve uzanın. Çekmekte olduğunuz kola bakmak için zaman ayırdığınızdan emin olun. Serbest bırakma genellikle sağ tarafta bulunur, ancak atlamadan önce paraşütle atlama eğitmeninizle konuşmalısınız. Kolu iki elinizle kavrayın ve çekmeye hazırlanın. Ayrılma kolu, paraşüt paketinizin kayışındaki bir kumaş halkaya benzeyecektir.
  3. adım 3 yedek tutamağınıza bakarken ayırma kolunu çekin.3Yedek tutamağınıza bakarken ayırma tutamağını çekin. Ayrılma kolunu çektiğinizde, onu atın. Gözlerinizi yedek tutma kolundan ayırmayın. Yüksek stresli bir durumda inanılmaz hızlarda düşerken sinirlenmeye veya kafanızın karışmasına daha yatkın olursunuz. Konsantrasyonunuzu bir sonraki yapmanız gereken şey üzerinde tutun. Ayrılma kolu ana paraşütünüzü serbest bırakacak, böylece yedek paraşütünüz dolanmayacaktır.
    • Ana paraşütünüz açılmadıysa ayırma kolunu çekmeniz gerekmez. Sadece yedek ipinizi çekin.
  4. adım 4 yedek ipi çekin.4Yedek ipi çekin. Her iki elinizle yedek ipi çekin ve ikincil paraşütünüzü açın. Yedek ip genellikle sol tarafınızda bulunur. Yedek statik halat kordonu, ana paraşütünüzden ayrılırsanız ikincil paraşütünüzü otomatik olarak açması gereken bir sistemdir, ancak bir arıza durumunda buna güvenilmemelidir. Yedek, kopma kolunuzun diğer tarafında olacak ve genellikle ya kırmızı bir kumaş halka ya da metalden yapılmış bir halka olacaktır.
  5. adım 5 direksiyon kablolarınızı kullanın ve iniş pozisyonuna geçin.5Direksiyon kablolarınızı kullanın ve iniş pozisyonuna geçin. Rezervinizin başarıyla açıldığından emin olmak için yukarı bakın ve inişe hazırlanın. Rezervinizi kullandığınız için inişe hazırlanmak için daha az zamanınız olacak, bu nedenle uygulama çok önemlidir. İniş pozisyonunu almak için topuklarınız yukarıda olacak şekilde ayaklarınızı yere doğru tutun ve bacaklarınızla inişten kaynaklanan şoku emmeye çalışın. Size rehberlik etmesi için solunuzdaki ve sağınızdaki direksiyon kablolarını kullanın. İnmek için boş bir alan gibi uygun bir yer bulun. Uçurumlardan veya elektrik hatları gibi diğer tehlikeli nesnelerden kaçının.
    • Sola hareket etmek için sol kabloyu çekmeniz yeterlidir. Sağa hareket etmek için sağ kabloyu çekin.

Yedek Paraşütünüz Arızalandığında Tepki Verme

  1. adım 1 don't panic.1Panik yapmayın. Ana paraşütünüz arızalanır veya açılmazsa ve yedek paraşütünüz de çalışmazsa, en kötüsünü düşünmek ve ölüme hazırlanmak doğaldır. Ancak, hayatta kalma şansınızı artırmak için nasıl ve nereye düşeceğinizi planlayabilmeniz için aklınızı başınızda tutmanız zorunludur. Hayatta kalma şansınızı artırmak için atmanız gereken her aşamalı adıma konsantre olun.
    • Düşerken nefesinizi düzenleyin ve zihninizi boşaltın. Burnunuzdan derin nefes alın ve ağzınızdan verin.
  2. adım 2 vücudunuzu bir x şeklinde açın.2Vücudunuzu X şeklinde açın. Paraşütçü duruşunu taklit edin ve hızınızı azaltabilmek için yatay olarak mümkün olduğunca düz durmaya çalışın. Vücudunuzun ön kısmı yere bakmalı ve kollarınız başınızın üzerine kaldırılmalıdır, böylece bulunduğunuz durumda yapabileceğiniz en fazla sürüklenmeyi elde edersiniz. Başınızı ve sırtınızı yukarı doğru eğin.
  3. adım 3 bataklık, ağaçlık veya karlı alanları hedefleyin.3Bataklık, ağaçlık veya karlı alanları hedefleyin. Ağaç dalları veya kar, sert zemine temas etmeden önce darbenizi emmeye ve inişinizi yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Beton, binalar veya düz alanlar gibi sert nesnelerden kaçının. Tepelik alanları hedefleyin, çünkü eğim düşerken darbenin bir kısmını emmeye yardımcı olabilir.
    • Dirseğinizi indirerek ve dönmek istediğiniz yöne doğru eğilerek sola veya sağa yönelin. Geriye doğru hareket etmek için dizlerinizi bükün ve kollarınızı ileri doğru itin. İleri gitmek için bacaklarınızı düzleştirin ve kollarınızı yanlarınıza koyun.
  4. adım 4 paraşütçüye binin's landing stance.4Gökyüzü dalışçısının iniş duruşuna geçin. Yere yaklaşırken kendinizi ayarlamak istersiniz, böylece ayaklarınızın üzerine inersiniz. Topuklarınız yukarıda ve yere doğru bakacak şekilde ayaklarınızı birleştirin. Hem dizlerinizi hem de kalçalarınızı esnetin ve yoğun bir darbeye hazırlanın.
  5. adım 5 bir su kütlesine inmeniz gerekiyorsa ellerinizi yanlarınıza koyun.5Bir su kütlesine inmeniz gerekiyorsa ellerinizi yanlarınıza koyun. Bir su kütlesinin üzerinden serbest düşüş yapıyorsanız ve bataklık veya ağaçlık bir alana yönelemiyorsanız, vücudunuzu sıkmalı ve önce ayaklarınızla düşmelisiniz. Elleriniz yanlarınızda ve ayaklarınız birbirine yakın olacak şekilde düz bir şekilde düşmelisiniz.
  6. adım 6 ayaklarınızın üzerine inin.6Ayaklarınızın üzerine inin. Ayaklarınız yere dönük ve topuklarınız yukarıda olacak şekilde paraşütçünün iniş duruşunda yere temas edin. Ayaklarınızın üzerine inmek bacaklarınızın düşüşten kaynaklanan etkinin bir kısmını emmesine yardımcı olabilir. Bacaklarınızı veya kalçalarınızı yaralayabilirsiniz, ancak ayaklarınızın üzerine inmek diğer hayati organların da zarar görmesini önleyebilir.
  7. adım 7 başınızı koruyun ve yapabiliyorsanız yuvarlanın.7Başınızı koruyun ve yapabiliyorsanız yuvarlanın. Başınızı veya omuriliğinizi çarpmanız hayati tehlikeye yol açabilecek bir yaralanmaya neden olabilir. Ayaklarınızla yere vurmak ve takla atıyormuş gibi öne doğru yuvarlanmak darbenin bir kısmını emmenize yardımcı olabilir. Boynunuzu örtmek için ellerinizi ve kollarınızı kullanarak başınızın üst ve arka kısmını koruyun. Başınızın arkasını korumaya yardımcı olmak için boynunuzu öne doğru bükün ve çenenizi içeri sokun.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruYedek paraşüt başarısız olursa neden suya inmemiz gerekmiyor? Suyun yüzey gerilimi betona çarpmayı taklit edecek kadar yüksektir.
  • SoruNeden kolu kestiniz? Arızalı paraşütün yedek paraşütün açılmasını engellemesini önler.
  • SoruHangi ekipmana ihtiyacınız var? Bir paraşüt, bir yedek paraşüt, tulum, altimetre ve kask ve dizlik gibi diğer koruyucu ekipmanlara ihtiyacınız var.

İpuçları