Ormanda Nasıl Hayatta Kalınır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ormanda kaybolmak hiç beklemediğiniz bir anda gerçekleşebilir. Belki bir patikadan çıktınız ve yönünüzü şaşırdınız ya da belki uçağınız ormanın ortasına zorunlu iniş yaptı. Her iki durumda da ana öncelikleriniz yiyecek ve su bulmak, bir barınak inşa etmek ve yırtıcı hayvanlar gibi yaygın tehlikelerden kaçınmaktır. Bu, ormanda hayatta kalmak için yapmanız gerekenlere ilişkin temel bir genel bakıştır ve yapmanız gereken her şeyi ayrıntılı olarak kapsamamaktadır.

Bilmeniz Gerekenler

  • Yapraklardan yağmur suyu toplayarak, akarsulardan su kaynatarak ve bir kap ve plastik bir örtü ile güneş enerjili su damacanaları yaparak su bulun.
  • Yiyecek bulmak için güvenli ve tanınabilir meyveler arayın, hayvanları yakalamak için toprağa basit tuzaklar kurun ve balık tutmak için 4 uçlu bir bambu mızrak yapın.
  • Uzun ve düz bir çubuğu çapraz olarak bir ağaca dayayarak bir barınak inşa edin; yanlarına daha kısa çubuklar yerleştirin ve barınak için üzerlerini yapraklarla örtün.
  • Korunmak için başınızı ve boynunuzu örtün; bir kaza geçirirseniz uçağın yanında kalın ya da tanıdık işaretleri kullanın ve su kaynaklarını yürüyerek aşağıya doğru takip edin.

Adımlar

Su Bulmak

  1. adım 1 yapraklardan ve bambu saplarından yağış toplayın.
    Yapraklardan ve bambu saplarından yağmur suyu toplayın. Yağmuru toplayan büyük yaprakları arayın ve suyu bir şişeye veya doğrudan ağzınıza dökmek için onları bir huni şeklinde bükün. Bambu saplarını bükerek bölmelerde biriken suyun bir kaba akmasını sağlayın veya bambu bölmesini sap boyunca uzanan çizgiden kırarak su şişesi olarak kullanın.
    • Doğal havuzlar oluşturan ve yağmur suyunu toplayan kaya oluşumlarını da arayabilirsiniz, ancak uzun süre beklemiş ve bakterilerle kirlenmiş olabilecek havuzlardan kaçınmak için bunu yeni bir yağıştan sonra yapmak en iyisidir.
    • Su toplamak için bir su şişeniz veya başka bir kabınız yoksa, ormanda hindistan cevizi kabuğu veya kase şeklinde bir tahta parçası gibi başka doğal kaplar bulmaya çalışın. Ayrıca yağmur yağdığında tatlı su toplamak için bu eşyaları dışarıda bırakabilirsiniz.
  2. adım 2 bakterileri öldürmek için akarsulardan gelen suyu kaynatın.
    Bakterileri öldürmek için akarsulardan gelen suyu kaynatın. Tatlı su bulmak için akan dereleri arayın. Bir çorap, gömlek ya da başka bir kumaş aracılığıyla partikülleri süzün, ardından ateş yakıp suyu kaynatarak sizi hasta edebilecek bakterileri öldürün.
    • Su kaynatacak bir tencereniz yoksa, teneke kutu, tek duvarlı paslanmaz çelik su şişesi veya başka bir metal kap kullanabilirsiniz.
    • Ateş yakma ya da suyu kaynatma imkanınız yoksa akarsulardan su içmekten kaçınmalısınız. Hayvanlardan kaynaklanan ve sizi çok hasta edecek birçok bakteri türü ile kirlenmiş olabilir.
    • Su muhtemelen kirli olduğundan durgun havuzlardan su içmekten her zaman kaçının.
  3. adım 3 bir kap ve plastik bir tabaka ile güneş enerjili bir su düzeneği yapın.
    Bir kap ve plastik bir örtü ile güneş enerjili bir su deposu yapın. En azından bir miktar doğrudan güneş ışığı alan bir alanda bir çukur kazın ve çukurun ortasına su şişesi veya teneke kutu gibi bir kap koyun. Deliğin kenarları ile kabın arasındaki boşluğu ıslak yapraklarla doldurun. Deliğin üstüne plastik bir tabaka yerleştirin ve yerinde tutmak için kenarlarına taş veya başka ağır nesneler koyun. Kabın üzerindeki tabakanın ortasına küçük bir taş koyun.
    • Plastik tabaka, tabakanın altından aşağıya ve kabın içine damlayacak olan yoğuşmayı biriktirecektir. Bu su damıtılmış ve içmek için güvenlidir.
    • Şişe ya da teneke kutunuz yoksa bambu ya da hindistan cevizi kabuğu gibi doğal kaplar kullanabilirsiniz.
    • Güneş enerjili su haznesi büyük miktarlarda su toplamaz. Birincil kaynaktan ziyade tamamlayıcı bir su kaynağı olarak kullanılmalıdır.

Yiyecek Elde Etmek

  1. adım 1 tanıdığınız ve yemenizin güvenli olduğu meyve ve bitkileri arayın.
    Tanıdığınız ve yemek için güvenli olan meyve ve bitkileri arayın. Ne aradığınızı bilirseniz ormanlar tropikal meyveler ve yenilebilir bitkilerle doludur. Tanımadığınız bitkileri yemeye çalışmayın çünkü zehirli olabilirler.
    • Muz, ananas, portakal, çarkıfelek meyvesi, hindistancevizi, mango ve avokado gibi daha önce yediğiniz yaygın orman meyvelerini arayın.
    • Bambu ve palmiyeler de yemek için güvenlidir ve ormanlarda yaygın olarak bulunur. Neredeyse tüm palmiye ağaçlarının, ağacın içinden toplayabileceğiniz yenilebilir bir 'kalbi' vardır. Bambu filizlerini, yani yeni büyümeye başlayan bambuları yiyebilirsiniz, ancak oldukça sert oldukları için yemeden önce kaynatmalısınız.
  2. adım 2 hayvanları yakalamak için basit delikli tuzaklar kurun.
    Hayvanları yakalamak için toprağa basit tuzaklar kurun. Yere bir çukur kazın ve üzerini büyük bir yaprak gibi bir şeyle örtün. Ortasına yem olarak bir parça meyve koyun. Bir hayvan meyveyi almaya geldiğinde deliğe düşecek ve onu öldürebilir, derisini yüzebilir ve pişirerek yiyebilirsiniz.
    • Deliğin hayvanların içine düştüklerinde çıkamayacakları kadar derin olduğundan emin olun.
    • Ormanda tuzağa düşürebileceğiniz hayvanlar arasında maymunlar, kertenkeleler, kemirgenler ve diğer küçük memeliler bulunmaktadır.
    • Deneyimli bir avcı değilseniz ve ne yaptığınızı gerçekten bilmiyorsanız yiyecek aramak için enerjinizi boşa harcamayın. Tuzak kurmak çok daha etkilidir ve onları avlamak için enerji ve zaman harcamak yerine hayvanların size gelmesini beklemeniz yeterlidir.
    • Hayvanların derisini yüzmek veya kesmek için bıçağınız yoksa, alet olarak kullanmak için keskin kayalar bulmaya çalışın. Kayaları bambu veya diğer dallardan bıçak ve mızrak oymak için de kullanabilirsiniz.
  3. adım 3 balık tutmak için 4 uçlu bir bambu mızrak yapın.
    Balık tutmak için 4 uçlu bir bambu mızrak yapın. 6 ft'lik (1,8 m) bir bambu sapı bulun ve bir ucuna bıçak veya keskin bir taşla 4 adet 6 inçlik (15,24 cm) yarık açın. Bambunun ucunu 4 çatal halinde ayırmak için yarıkların içine bir parça asma örün ve bunları bir bıçak veya keskin bir taşla keskinleştirin.
    • Mızrağınızla balık tutmak için bir derenin ortasında bir kayanın üzerinde durun ya da diz derinliğindeki suya girin. Kıpırdamadan durun ve bir balık görene kadar bekleyin, ardından bambunun sivri ucuyla zıpkınlayın ve akarsuyun zeminine saplayın.

Barınak İnşa Etmek

  1. adım 1 uzun, düz bir sopa bulun ve bir ağaca yaslayarak bir sundurma oluşturun.
    Uzun, düz bir sopa bulun ve bir ağaca yaslayarak bir barınak oluşturun. Sopanın, uyumak için altına sığabileceğiniz kadar uzun olduğundan emin olun. Bir ucunu altına sığabileceğiniz kadar yüksek bir ağacın gövdesine, diğer ucunu da yere dayayın.
    • Ağacın etrafını kontrol edin ve yılan, büyük örümcek veya diğer hayvanların olmadığından emin olmak için varsa el feneriyle çatlaklara bakın.
  2. adım 2 daha kısa çubukları ve dalları orta direğin yanlarına yerleştirin.
    Daha kısa çubukları ve dalları orta direğin yanlarına yerleştirin. Ortadaki çubuğun uzunluğunu 45 derecelik bir açıyla yere doğru giden dallarla hizalayın. Yanlara yerleştirmek için ne kadar çok çubuk bulabilirseniz, barınağınızı örtmek o kadar kolay olacaktır.
    • Daha sağlam bir barınak yapmak için çubukları ortadaki direğe ve ortada buluştukları yerde birbirlerine asma parçalarıyla bağlayabilirsiniz.
  3. adım 3 barınağı örtmek için yanları yaprak ve yeşilliklerle kaplayın.
    Barınağı örtmek için yanları yaprak ve yeşilliklerle kaplayın. Büyük yapraklar bulun ve bunları inşa ettiğiniz çerçevenin üzerine yerleştirin. Sizi hava koşullarından korumak ve hayvanları dışarıda tutmak için barınağı olabildiğince iyi örtün.
    • Her gece hava kararmadan önce bir barınak inşa ettiğinizden emin olun ve dinlenmek için her zaman geceleri uyuyun.

Tehlikelerden Kaçınma

  1. adım 1 nehirleri geçerken dikkatli olun ve denge için bir sopa kullanın.
    Nehirleri geçerken dikkatli olun ve denge için bir sopa kullanın. Nehirler, kaygan kayalar ve yaralanmalara yol açabilecek güçlü akıntılar gibi birçok tehlike içerir. Karşıya geçmek için bulabildiğiniz en sığ noktayı seçin ve mecbur kalmadıkça diz derinliğinden daha derin bir yerden geçmekten kaçının.
    • Nehirlerin ve diğer suların da tehlikeli hayvanlar içerebileceğini unutmayın. Sülük gibi şeylere ve timsah gibi daha büyük tehditlere dikkat edin.
  2. adım 2 size hastalık bulaştırabilecek sivrisinek ısırıklarından kendinizi koruyun.
    Size hastalık bulaştırabilecek sivrisinek ısırıklarından kendinizi koruyun. Varsa her zaman sivrisinek kovucu kullanın ve cildinizi giysilerinizle mümkün olduğunca kapalı tutun. Sivrisinek ısırıklarından korunmak için açıkta kalan cildinize çamur sürün.
    • Sivrisinekler ormanda sıtma, sarı humma ve dang humması gibi hastalıkları taşıyabilir. Bunlardan herhangi biriyle hastalanırsanız, hareket etmeye devam etmek ve ormanda hayatta kalmak çok zor olacaktır.
  3. adım 3 sıcak çarpması, güneş yanığı ve dehidrasyondan kaçınmak için başınızı ve boynunuzu örtün.
    Sıcak çarpması, güneş yanığı ve dehidrasyondan kaçınmak için başınızı ve boynunuzu örtün. Tüm giysilerinizi üzerinizde tutun ve kendinizi güneşten korumak için başınızın ve boynunuzun üzerine bir gömlek veya başka bir yedek kumaş sarın. Dehidrasyon ve sıcak bitkinliği ormanda hayatta kalırken en büyük düşmanlarınızdır.
    • Aşırı ısındığınızı hissederseniz durun ve dinlenin ya da günün en sıcak saatlerinde ve doğrudan güneş ışığı altında seyahat etmekten kaçının.
  4. adım 4 yırtıcı hayvanlara dikkat edin ve son çare olarak kendinizi koruyacak bir şeyler taşıyın.
    Yırtıcı hayvanlara dikkat edin ve son çare olarak kendinizi koruyacak bir şey taşıyın. Yırtıcılara bir tehdit gibi görünmemek için hızlı ve sessiz hareket edin. Büyük bir orman kedisi gibi potansiyel bir yırtıcı gördüğünüzde yavaşça geri çekilin ve saldırırlarsa savaşmaya hazır olun. Silah olarak taşımak ve son çare olarak kullanmak için bir bambu filizinin veya bir sopanın bir ucunu bıçakla oyarak bir mızrak yapın.
    • Dikkat edilmesi gereken başlıca orman yırtıcıları arasında, dünyanın hangi bölgesinde olduğunuza bağlı olarak panterler, jaguarlar, leoparlar veya kaplanlar yer alır. Ayrıca timsahlar, caimanlar, timsahlar ve anakondalar gibi su altı yırtıcılarına da dikkat edin.
    • Yılanlar ve örümcekler gibi size zarar verebilecek daha küçük hayvanlara da dikkat etmeniz gerekir. Hayvanların gizlenebileceği ve sonunda sizi ısırabileceği bitki örtüsünü ellerinizle tutmamaya çalışın.

Ormandan Çıkmak

  1. adım 1 durun, düşünün, gözlemleyin ve planlayın.
    Dur, düşün, gözlemle ve planla. STOP kısaltmasını hatırlayın ve ormanda kaybolduğunuzda bu kısaltmayı takip edin. Dinlenmek için durun ve nereden geldiğinizi düşünün, çevrenizi gözlemleyin, yönünüzü bulmaya çalışın, ardından nasıl kurtulacağınızı veya kurtarılacağınızı planlayın.
    • Kendinizi bir hayatta kalma durumunda bulduğunuzda panik yapmamak için elinizden geleni yapın. Mantıklı düşünmek ve hayatta kalma şansınızı artırmak için zihninizi korku gibi duygulardan arındırmanız gerekir.
  2. adım 2 bir uçak kazası nedeniyle ormanda mahsur kaldıysanız uçakla birlikte kalın.
    Bir uçak kazası nedeniyle ormanda mahsur kalırsanız uçaktan ayrılmayın. Kurtarma ekipleri sizi aramaya gelebilir. Kimsenin sizi aramaya gelmeyeceğinden emin olmadığınız sürece kaza yerinde kalın, daha sonra ormandan çıkmak için hareket etmeye başlamanız gerekir.
    • Helikopter veya uçak gibi sesleri dinleyin ve görülebileceğiniz açık bir alanda kalmaya çalışın.
  3. adım 3 aşağıdaki durumlarda havadan görülebilecek bir mesaj oluşturun're trying to get rescued.
    Kurtarılmaya çalışıyorsanız havadan görülebilecek bir mesaj oluşturun. Eğer bir kaza alanınız yoksa, yine de açık alanlar arayabilir ve sopalar ve taşlar kullanarak 'SOS' yazabilirsiniz, böylece geçen herhangi bir uçak veya helikopter tarafından havadan görülebilir. Bu, birilerinin sizi aramaya gelme şansınızı artıracaktır.
  4. adım 4 yaya olarak kaybolduysanız nereden geldiğinizi düşünün.
    Yaya olarak kaybolduysanız nereden geldiğinizi düşünün. Uzaktaki bir tepe veya nehir gibi hatırladığınız yer işaretlerini kullanarak kendinizi yönlendirin. Patikayı tekrar bulmak için hatırladığınız bir noktaya geri dönün veya geldiğiniz bir köyün yönüne doğru ilerleyin.
    • Etrafınızda hangi yönden geldiğinizi gösteren ayak izleri ya da kırık dallar ve yapraklar gibi kanıtlar olup olmadığını kontrol edin. Sizi bir patikaya ya da köye geri götürmesi için bu gibi işaretleri takip edin.
  5. adım 5 tek bir yönde düz ilerleyin ve aşağıya doğru su kaynaklarını takip edin.
    Tek bir yönde düz ilerleyin ve akıntı yönündeki su kaynaklarını takip edin. Takip edeceğiniz bir su kaynağı yoksa önünüzde yürümek için bir şey seçin, böylece yönünüzü şaşırmaz ve daireler çizerek yürümezsiniz. Bir dere veya nehre ulaşın ve medeniyeti bulmak için aşağı doğru ilerlemeye devam edin.
    • Sizinle aynı yöne giden belirgin hayvan izleri arayın ve bir su kaynağı bulmaya çalışmak için bunları takip edin.
    • Akarsular sonunda nehirlere, nehirler de sonunda medeniyete ulaşır, bu nedenle akarsuları takip etmek ormandan çıkmak ve kurtarılmak için en iyi şansınızdır.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Bir insan vahşi doğada hayatta kalabilir mi?
    Evet, ama susuz kalmamanız gerekir. Su almak için her fırsatı değerlendirin ve sahip olduğunuz su şişelerini veya kaplarını yeniden doldurun.
  • Soru
    Ormanda kaybolursam ne yapmalıyım?
    Daha fazla kaybolmamak için güvenli ise bulunduğunuz yerde kalmaya çalışın. Hareket etmeniz gerekiyorsa, bir nehir veya dere yakınında daha yüksek bir yer bulmaya çalışın, böylece biraz tatlı su alabilirsiniz.

Video

İpuçları