Doğada Nasıl Hayatta Kalınır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İster ormanda kaybolun ister doğaya karşı cesaretinizi sınayın, vahşi doğada hayatta kalmaya çalışıyorsanız hazırlıklı olmanız gerekir. Bazı hayatta kalma uzmanı ünlüler size belirli vücut sıvılarını içmenizi söyleyebilir. Ancak, temel bilgilere bağlı kaldığınız ve su bulmak, bir barınak inşa etmek, yiyecek elde etmek ve sıcak kalmak için yapmanız gerekenleri yaptığınız sürece, bu ünlüler mecazi anlamda karga yerken, siz potansiyel olarak gerçek anlamda karga yiyeceksiniz.

Adımlar

Su Bulmak

  1. adım 1 nehir, dere, göl veya gölet gibi bir su kütlesi bulun.
    Nehir, dere, göl veya gölet gibi bir su kütlesinin yerini belirleyin. Su yokuş aşağı akar, bu nedenle yeryüzündeki çukurlarda ve vadilerde su kütleleri aramalısınız. Dağlık bir bölgedeyseniz, bir dağa paralel yürüdüğünüzde eninde sonunda bir dere veya nehir bulma şansınız vardır.
    • Eğer bir su kütlesi bulursanız, barınağınızı onun yakınına inşa etmelisiniz. Ancak barınağınızı su kenarına inşa etmeyin, çünkü (muhtemelen tehlikeli) hayvanların susuzluklarını gidermek için bölgeye sık sık gelme ihtimali vardır.
  2. adım 2 göllerden, göletlerden, akarsulardan ve nehirlerden gelen suyu sterilize edin.
    Göllerden, göletlerden, akarsulardan ve nehirlerden gelen suyu sterilize edin. Doğadaki bir su kütlesinden topladığınız suyu her zaman kaynatmalısınız. Metal bir kabınız varsa, sterilize etmek için en az 20 dakika kaynatmak üzere ateşin üzerine koyabilirsiniz. Ateşe koyabileceğiniz bir kabınız yoksa, suyu yine de bir kaynatma çukuru ile kaynatabilirsiniz.
    • Kaynatma çukuru ile su kaynatmak için kamp ateşinizin yanına yaklaşık 2 fit (0,61 m) uzunluğunda, 2 fit (0,61 m) genişliğinde ve 2 fit (0,61 m) derinliğinde bir çukur kazın.
    • Ardından, kili topraktan ayırın (yapışkan ve kırmızımsı olacaktır) ve kil tabakasında çatlak veya açıklık olmadığından emin olarak deliği kille kaplayın.
    • Ardından, su kaynağınızdan kaynama çukuruna su taşımak için şapka ya da ayakkabı gibi bir kap kullanın.
    • Çukurunuz dolduğunda, kamp ateşinizde taşları ısıtın. Yaklaşık 10 dakika ısıtın, ardından çukura atmaya başlayın. Yeni ısınmış kayaları, 20 dakika boyunca sürekli kaynayana kadar çukurda soğumuş olanlarla değiştirin.
  3. adım 3 yapabiliyorsanız su için kazın't find a lake, pond, stream, or river.
    Göl, gölet, dere veya nehir bulamazsanız su aramak için kazın. Uyumadan önce, yaklaşık 1 ayak (0,30 m) uzunluğunda, 1 ayak (0,30 m) genişliğinde ve 1 ayak (0,30 m) derinliğinde bir çukur kazın. Çukur gece boyunca su ile dolmalıdır. Su çamurlu olacaktır, bu nedenle gömleğiniz gibi bir bez parçasıyla süzmelisiniz.
    • Suyu süzmek için bir kabınız yoksa, suyu emmek için gömleğinizi kullanabilir ve sonra ağzınıza sıkabilirsiniz. Gömlek çamurun çoğunu tutmalıdır.
  4. adım 4 eğer yapabiliyorsanız gömleğinizi topraktan ve bitkilerden nem toplamak için kullanın't find other water.
    Başka su bulamıyorsanız, topraktan ve bitkilerden nem toplamak için gömleğinizi kullanın. Sabahları çiy toplamak için gömleğinizi kullanabilirsiniz. Sadece yere bastırın ve ağzınıza sıkabileceğiniz bir miktar su emecektir. Gün boyunca, gömleğinizi çalıların arasında arkanızdan takip edin. Yapraklardan da ağzınıza sıkabileceğiniz bir miktar nem toplayacaktır.
  5. adım 5 ağaç kabuğundaki nem ceplerini bulmak için ağaçlara tırmanan karıncaları takip edin.
    Kabuktaki nem ceplerini bulmak için ağaçlara tırmanan karıncaları takip edin. Ağaçlara tırmanan karıncalar görürseniz, büyük olasılıkla ağacın oluklarından birinde biriken nem birikintisine doğru ilerliyorlardır. Karıncaları ağaçtaki hedeflerine kadar takip edin ve eğer ulaşabileceğiniz bir yerdeyse, nemi emmek için gömleğinizi su birikintisine bastırın. Sonra suyu ağzınıza sıkabilirsiniz.
    • Bu yöntemi kullanırken karıncaları yutmamaya dikkat edin; kıskaçları olabilir.

Bir Barınak İnşa Etmek

  1. adım 1 devrilmiş bir ağaç ya da uçurum kenarı bulun.
    Devrilmiş bir ağaç ya da uçurum kenarı bulun. Barınağınızı rüzgarı engelleyebilecek ve sizi yırtıcı hayvanlardan saklayabilecek geniş bir yüzeye inşa etmek isteyeceksiniz. Su kaynağınızın yakınında (eğer varsa) devrilmiş ağaçlar veya kaya çıkıntıları arayın.
    • Çevrede halihazırda yaşayan hayvan olmadığından emin olun.
  2. adım 2 büyük dalları ağaca ya da uçurum kenarına yaslayın.
    Büyük dalları ağaca veya uçurum kenarına yaslayın. Orman zemini genellikle devrilmiş dallarla doludur, bu nedenle ağaçlardan herhangi birini kesmeniz gerekmez. Ormanda daha büyük dallar arayın ve bunları mümkün olduğunca birbirine yakın bir şekilde ağaca veya kayaya yaslayın.
    • İdeal olarak, dallar mümkün olduğunca düz ve yaklaşık 6 fit (1,8 m) uzunluğunda ve 2 inç (5,1 cm) ila 3 inç (7,6 cm) çapında olmalıdır.
    • Barınağı küçük ama yine de kıvrıldığında tüm vücudunuzu sığdıracak kadar büyük yapın. Barınak ne kadar küçük olursa, vücut ısınızla ısıtmanız o kadar kolay olacaktır.
  3. adım 3 büyük dallar arasındaki boşlukları daha küçük dallarla doldurun.
    Büyük dallar arasındaki boşlukları daha küçük dallarla doldurun. Büyük dallarınız ne kadar düz olursa olsun ya da onları birbirine ne kadar yakın yerleştirirseniz yerleştirin, aralarında boşluklar olacaktır. Bu boşlukları daha küçük dallarla doldurun. Ardından, barınağın tamamını yapraklar ve orman zeminindeki döküntülerle kaplayın.
  4. adım 4 barınağın içindeki zemini kuru yapraklar veya çam iğneleri ile kaplayın.
    Barınağın içindeki zemini kuru yapraklar ya da çam iğneleri ile kaplayın. Nemli zeminde uyursanız vücut ısınızı koruyamazsınız. Altınızdaki soğuk toprağa karşı biraz yalıtım sağlamak için barınağınızın içine bir kat kuru yaprak veya çam iğnesi (veya her ikisi) yığın.
    • Kuru yaprak veya iğne bulabildiğiniz her gün barınağınızdaki yatak takımını değiştirmelisiniz.
  5. adım 5 aşağıdaki durumlarda barınağınızı yerdeki bir çukurun etrafına inşa edin're in the desert.
    Çöldeyseniz barınağınızı yerdeki bir çukurun etrafına inşa edin. Ormanlık bir alan yerine çöldeyseniz, barınağınıza zeminde bir çukur kazarak başlayın. Kazdığınız kumu çukurun etrafında koruyucu bir bariyer oluşturmak için kullanın. Ardından, eğer bulabilirseniz çukurun üzerini çalılarla ya da kendinizi hava koşullarından korumak için kullanabileceğiniz herhangi bir bezle örtün.
  6. adım 6 aşağıdaki durumlarda bir kar siperi barınağı yapın're in a colder climate.
    Daha soğuk bir iklimdeyseniz bir kar siperi barınağı yapın. Bir kar siperi barınağı inşa etmek için, karın içine vücudunuzdan biraz daha uzun bir çukur kazın ve kazdığınız karı çukurun etrafına yığarak hava koşullarına karşı bir bariyer oluşturun. Ardından, barınağınızın üzerine çubuklarla bir kafes deseni oluşturarak barınağınızın çatısını oluşturun ve üstüne paketlenmiş kar yığın.

Yiyecek Elde Etmek

  1. adım 1 böcek ye.
    Böcek yiyin. Böcekler, vahşi doğada olduğunuzda iyi bir protein ve besin kaynağı olabilir. Yerde arama yapın ve solucan, böcek, çekirge ve cırcır böceği gibi böcekler için toprağı kazın. Özellikle nemli toprak parçalarına ve çürüyen kütüklere bakın. Böcekler nemi sever.
    • Her böceği yemeyin, çünkü bazıları zehirlidir veya kıskaçları vardır.
    • Böcekleri yemeden önce uzuvlarını ve varsa dış kabuklarını çıkarın. Sonra onları bir taşla ezin ve posasını ateşte pişirin.
  2. adım 2 ağaçları fındık ve yenilebilir kabukları için kullanın.
    Ağaçları fındık ve yenilebilir kabuk için kullanın. Ağaçların dibinde meşe palamudu gibi yenilebilir yemişler arayın. Bunlar ateşte kavrulabilir ve değerli bir protein kaynağıdır. Bazı ağaçların, özellikle de çam, ladin ve köknarların (hepsi iğneli yaprak dökmeyen ağaçlar) yenilebilir iç kabukları da vardır. Bu ağaçlardan birini bulduğunuzda, kauçuksu, krem renkli yenilebilir iç tabakaya ulaşmak için bir taşla kabuğu kazabilirsiniz.
    • Çam iğneleri ayrıca çay yapmak için sıcak suda demlenebilir. Çam iğnesi çayı, başta C Vitamini olmak üzere değerli besinlerin kaynağıdır.
      • Hamileyseniz çam iğnesi çayı içmeyin, çünkü doğmamış bebekler için zararlı olduğu gösterilmiştir.
  3. adım 3 yerde ve alçak dallarda kuş yuvası arayın.
    Yerde ve alçak dallarda kuş yuvaları arayın. Gün boyunca etrafta dolaşırken, yerde ağaç kökleri arasında veya ağaç dallarında içinde yumurta bulunan kuş yuvalarına dikkat edin. Yumurtaları toplayabilir ve hatta yuvaya dönene kadar beklerseniz kuşun kendisini bile yakalayabilirsiniz.
    • Bir yumurtayı tava olmadan pişirmek için, küçük bir dalla 1 santimetre (0,39 inç) genişliğinde ve 1 santimetre (0,39 inç) uzunluğunda bir deliğe hafifçe vurun.
    • Daha sonra bir sopayla ateşteki kömürlerin bir kısmını ateş çukurunuzun kenarına çekin ve yumurta için dairesel bir çukurla yatak oluşturun.
    • Yumurtayı kömür yatağına yerleştirin ve yaklaşık 5 ila 10 dakika pişmeye bırakın (üstündeki delikten bakarak pişip pişmediğini anlayabilirsiniz).
    • Yumurta piştikten sonra kabuğunu soyabilir ve yiyebilirsiniz!
  4. adım 4 bir mızrak yapın ve küçük hayvanları yakalamak için yanınızda taşıyın.
    Bir mızrak yapın ve küçük hayvanları yakalamak için yanınızda taşıyın. Genç bir sert ağaç fidanı bulun ve onu kesmek için bir taş kullanın. Yaklaşık 5 fit (1,5 m) uzunluğunda ve en az 1 inç (2,5 cm) ila 2 inç (5,1 cm) çapında bir fidan isteyeceksiniz. Dalları kesmek için taşınızı kullanın ve ucunu sivriltin. Daha sonra ateşin üzerinde tutarak ucunu sertleştirin.
    • Mızrağınızı gün boyunca yanınızda taşırsanız, ateşinizin üzerinde kızartabileceğiniz tavşan, sincap, kurbağa ve balık gibi küçük hayvanları fırsatçı bir şekilde öldürmek için kullanabilirsiniz.
  5. adım 5 aşağıdaki durumlarda yemek için kaktüs bitkileri ve kertenkeleler arayın're in the desert.
    Çöldeyseniz yemek için kaktüs bitkileri ve kertenkeleler arayın. Çok çeşitli kaktüs bitkilerinin çiğ olarak yenebilen pedleri (yaprakları) vardır. İlk olarak, dikenlerden korumak için elinizi gömleğinize sarın ve bitkinin yapraklarını koparın. Ardından, yastığı yemeden önce dikenleri kazımak için bir taş kullanın. Öte yandan kertenkele yakalamak için fırsatçı davranmaya çalışın. Yakınlarda kertenkele varsa, yaklaşana kadar mümkün olduğunca hareketsiz oturun, ardından olabildiğince çabuk yakalayın.
    • Kertenkele yemeyi düşünüyorsanız, salmonelladan kaçınmak için mümkün olduğunca iyice pişirin. Kuyruk etini yemeye odaklanın. Ağız kısmından kaçının, çünkü salmonellanın en yaygın olduğu yer burasıdır.
  6. adım 6 daha soğuk iklimlerde balık bulmaya odaklanın.
    Daha soğuk iklimlerde balık bulmaya odaklanın. Daha soğuk bir iklimde okyanusa yakınsanız, yüksek gelgitin düşük gelgitle buluştuğu alanlarda delikler kazarak balık yakalayabilirsiniz (delikleriniz için doğru yerleri belirlemek için önce gelgitleri gözlemlemeniz gerekir). Gelgit çekildikçe balıklar bu deliklerde sıkışıp kalacaktır. Okyanusa yakın değilseniz, yine de bir mızrak yaparak ve nehir ve göllerde balık yakalamak için kullanarak balık yakalayabilirsiniz.
  • Hamileyseniz çam iğnesi çayı içmeyin, çünkü doğmamış bebekler için zararlı olduğu gösterilmiştir.

Ateş Yakmak

  1. adım 1 bir ateş çukuru inşa edin.
    Bir ateş çukuru oluşturun. Barınağınızdan en az 5 fit (1,5 m) uzakta, 2 fit (0,61 m) uzunluğunda, 2 fit (0,61 m) genişliğinde ve 6 inç (15 cm) derinliğinde bir çukur kazarak ve çukurun kenarını taşlarla çevreleyerek bir ateş çukuru oluşturun.
    • Ateş çukurunuzu kazdıktan sonra çıra olarak küçük bir yaprak ya da çam iğnesi yığını oluşturun.
  2. adım 2 bir yay matkabı yapın.
    Bir yay matkabı yapın. Matkabınızın üst kısmının dayanabileceği bir çukuru olan bir sert ağaç ya da kaya parçası bulun. Ardından, bir parça yumuşak ağaç bulun ve keskin bir taşla üzerinde bir delik açın. Yumuşak ağacın kenarından deliğe doğru, üçgenin ucu delikte olacak şekilde üçgen bir kesik oluşturun. Yeşil, esnek bir dal bulun ve bir yay oluşturmak için ayakkabı iplerinizden birini iki ucuna bağlayın. Ardından matkabınız olarak kullanmak üzere yaklaşık 0,75 inç (1,9 cm) çapında sert bir ağaç çubuk bulun.
    • Eğer ayakkabı bağcığınız yoksa ve ormanlık bir alandaysanız, bir ağacın lifli iç katmanını bir taşla kazarak, lifleri çekip çıkararak ve birbirine bağlayarak bir ip oluşturabilirsiniz.
    • Ormanlık bir alanda değilseniz ve ipe ihtiyacınız varsa, saçınızdan parçalar kesip birbirine bağlayarak oluşturabilirsiniz.
    • Yeterli saçınız yoksa, fırça parçalarını birbirine bağlayarak bir ip yapabilirsiniz.
  3. adım 3 ateş yakmak için yay matkabınızı kullanın.
    Ateş yakmak için yay matkabınızı kullanın. Yumuşak ağacınızı ateş çukurunuza yerleştirin, böylece çıra kenardaki üçgen kesiği doldurur. Ardından, yayınızın ipi yay yere paralel olacak şekilde tek bir halka halinde etrafına sarılmış olarak matkabınızı deliğe yerleştirin. Yumuşak ağacı ayağınızla sıkıca tutun ve matkabın üst kısmını bulduğunuz sert ağaç veya kayanın çukuruna yerleştirerek güvenli bir şekilde yerinde tutun. Ardından yayı ileri geri çekerek matkabın dönmesini ve yumuşak ağaç üzerinde sürtünme yaratarak kıvılcım çıkarmasını sağlayın.
    • Birkaç dakika süren kuvvetli testereleme işleminden sonra duman görmeye başlamalısınız. Bunu yaptıktan sonra, kıvılcımın yayılmasını teşvik etmek için çıraya hafifçe üfleyebilirsiniz.
    • Çıranız yanmaya başladığında, ortasında dallar ve ağaç kabuklarıyla bir piramit oluşturun, ardından bunun etrafına küçük dallarla bir piramit daha inşa edin ve tümünün etrafına daha büyük dallarla son bir piramit oluşturun.
    • İlk ateşinizi yaktıktan sonra, gün boyunca ona odun ekleyerek sürekli yanmasını sağlamalısınız.

Kendinizi Hava Koşullarından Koruyun

  1. adım 1 geç yiyin.
    Geç yiyin. Vücutlar yiyecekleri metabolize ederken ısı yaratır, bu yüzden bunu kendi yararınıza kullanmalısınız. Uyumadan hemen önce fındık, böcek ve küçük hayvanlar gibi yüksek yağlı yiyecekler yiyin, böylece vücudunuz geceleri en soğuk zamanda sıcaklık yaratır.
  2. adım 2 uyumadan önce üzerinizi toprak, moloz ve yapraklarla örtün.
    Uyumaya gittiğinizde üzerinizi toprak, moloz ve yapraklarla örtün. Gece barınağınızda uyumaya gittiğinizde, üzerinizi gün boyunca topladığınız birkaç kat kir, döküntü ve yaprakla örtün. Bu, soğuk gece havasına karşı yalıtım görevi görebilir.
    • Kendinizi terletecek kadar sıcak tutmayın. Ter vücudunuzu soğutacak ve yatağınızı nemli hale getirecek, bu da sizi soğuktan yalıtma kabiliyetini engelleyecektir.
  3. adım 3 yağmur yağdığında barınağınızın içinde kalın.
    Yağmur yağdığında barınağınızın içinde kalın. Bu özellikle yağmurun sık yağdığı tropikal iklimlerde önemlidir. Eğer yağmur yağıyorsa, sığınağınızda kalmalısınız. Islanırsanız, kendinizi ve giysilerinizi mümkün olduğunca iyice kurutmaya çalışın. Islak kalmak potansiyel olarak hastalıklara ve mantar enfeksiyonlarına neden olabilir.

Güvende ve Sağlıklı Kalmak

  1. adım 1 yırtıcı hayvanlardan kaçının.
    Yırtıcı hayvanlardan kaçının. Yırtıcı hayvanlar dünyanın hangi bölgesinde olursanız olun sorun olacaktır. Onlarla karşılaşmaktan kaçınmak için, seyahat ederken ıslık çalarak veya şarkı söyleyerek yaklaştığınız konusunda onları önceden uyarmaya çalışın. Ayrıca yiyecek artıklarınızı kamptan uzağa atarak kampınızı yiyecek kokusundan uzak tutmalısınız. Karşılaştığınız taze hayvan leşlerine de uzak durmak iyi bir fikirdir, çünkü bazı yırtıcılar yiyeceklerine geri dönmeden önce bir süre yiyeceklerinden uzaklaşacaktır.
    • Eğer bir yırtıcı ile karşılaşırsanız panik yapmayın. Hayvanın gözlerinin içine bakmayın ve kollarınızı havada sallayarak kendinizi olabildiğince büyük gösterirken sakin bir şekilde ondan uzaklaşın.
  2. adım 2 enfeksiyona neden olabilecek çizik ve böcek ısırıklarından kaçınmak için cildinizi kapalı tutun.
    Enfeksiyona neden olabilecek çiziklerden ve böcek ısırıklarından kaçınmak için cildinizi kapalı tutun. Bu özellikle sıcak, nemli havanın enfeksiyonları hızlandırabileceği ve yerel böceklerin çoğunun zehirli olabileceği tropikal iklimlerde önemlidir. Uzun kollu giysileriniz ya da pantolonunuz yoksa, kollarınıza ve bacaklarınıza yaprak sararak ve bunları esnek dallarla bağlayarak cildinizi örtün.
  3. adım 3 kırık kemikleri sabitleyin ve kemik iyileşene kadar kendinizi aşırı zorlamaktan kaçının.
    Kırık kemikleri sabitleyin ve kemik iyileşene kadar kendinizi aşırı zorlamaktan kaçının. Ormanlık bir alandaysanız, kemiğin her iki tarafına 2 ağaç dalı dizerek ve bunları ayakkabı bağları veya genç, esnek dallarla yerine bağlayarak kırık bir kemiği atelleyebilirsiniz. Dallara erişimi olan ormanlık bir alanda değilseniz, düzgün bir şekilde iyileşebilmesi için kemiği mümkün olduğunca hareket ettirmemeniz gerekir. Ne olursa olsun, kemiğin iyileşmek için ihtiyaç duyduğu enerjiye sahip olması için mümkün olduğunca dinlenmeniz gerekecektir.
  4. adım 4 hastalanmaya başlarsanız uygun şekilde sıvı alın ve yeterince dinlenin.
    Hastalanmaya başlarsanız uygun şekilde sıvı alın ve yeterince dinlenin. Hastalanmaya başladığınızı hissediyorsanız veya zaten hastaysanız, kendinize verebileceğiniz en önemli bakım susuz kalmamak ve dinlenmektir. İyileşirken barınağınızın içinde kalın ve yakınınızda su bulundurun. Ayrıca sıcak kalmaya çalışmalısınız. Soğuk vücutlar o kadar çabuk iyileşmez.

Video

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Ormanda kaybolursanız nasıl hayatta kalırsınız?
    Eğer yapabiliyorsanız, bir su kaynağını kaynağına doğru takip edin. Bu su içmek için daha güvenli olacaktır çünkü yokuş aşağı inen birçok şey tarafından kirletilmemiştir. Ayrıca, tırmanırsanız, etrafınızda neler olup bittiğini görebileceğiniz bir gözetleme noktası bulma olasılığınız daha yüksektir.
  • Soru
    Doğadayken yakalanan eti nasıl hazırlarım?
    Derisini yüzün, bağırsaklarını çıkarın, kafasını ve etini çıkarın, eti şeritler halinde kesin ve ateşte pişirin. Mümkünse temiz suda haşlayın.
  • Soru
    Bir arkadaşımla birlikteysem ve paniklemeye başlarsa ne yapmalıyım?
    Arkadaşınızı elinizden geldiğince sakinleştirmeye çalışın. İlk olarak, kalp atış hızını ve nefes alış verişini yavaşlatmak için bazı nefes egzersizlerinde ona rehberlik edin. Ardından, onlara neler olacağını anlatın: yardım gelene kadar nasıl hayatta kalacağınızı, yardım almak için ne yapacağınızı vb. açıklayın. Son olarak, onlara tam olarak ne yapmalarını istediğinizi söyleyin. Çok fazla anksiyete yaşayan biri kolayca bunalabilir, bu nedenle onları kendi başlarına çözmeleri için bırakırsanız, panik atağa geri dönebilirler.

İpuçları

  • Vahşi doğada hayatta kalmak tamamen yeterli düzeyde enerji yaratmak ve depolamakla ilgilidir. Bol bol yediğinizden, yeterli miktarda uyuduğunuzdan ve gereksiz hareketler yapmadığınızdan emin olun.
  • Büyük bir hayvanla karşılaşırsanız, menzil dışına çıkana kadar yavaşça ondan uzaklaşın. Hızlı hareketler bir tehdit olduğunuzu gösterir ve yırtıcı olmayan hayvanlar bile saldırabilir.
  • Susuz kalmamak ilk önceliğiniz olmalıdır. Barınak olmadan birkaç gün ve yiyecek olmadan birkaç hafta hayatta kalabilirsiniz, ancak birkaç gün içinde dehidrasyonun etkilerini yaşamaya başlayacaksınız.