Ormanda Nasıl Hayatta Kalınır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ormanda kaybolmak korkutucu bir durum olabilir. İster bir yürüyüşte kaybolmuş olun, ister arabanız vahşi doğada bir yolda bozulmuş olsun, ister başka bir nedenle, ormanda hayatta kalmak zordur, ancak yapılabilir. İçmek için suya, yemek için yiyeceğe, uyumak için barınağa, pişirmek ve ısınmak için ateşe ihtiyacınız vardır. Temel fiziksel ihtiyaçlarınızı karşılayabilirseniz, ormanda hayatta kalabilir ve ardından sinyal verip kurtarılmayı bekleyebilirsiniz.

Adımlar

İçme Suyu Bulma

  1. adım 1 bir kaynak arayın...
    Bir tatlı su kaynağı arayın. Ormanda hayatta kalmak için ihtiyacınız olan ilk şey içebileceğiniz sudur. Yakınlarda su olduğunu gösteren yeşil yapraklı alanlar, suyun toplanabileceği alçak alanlar ve hayvan izleri gibi vahşi yaşam belirtileri gibi yakınlarda tatlı su belirtileri arayın. Bu, yakınlarda bir dere, akarsu veya gölet olduğu anlamına gelebilir. Su bulmak hayatta kalmak için önemli olsa da, bazı su kaynaklarının güvenli olmayacağını unutmayın - mümkünse kullanmadan önce tüm içme suyunu arıtın.
    • Yakınlarda dağlar varsa, kayalıkların eteklerinde toplanan suyu arayın.
    • Sivrisinek ve sinek gibi böceklerin varlığı yakınlarda su olduğu anlamına gelir.
    • Yoğun oksijenli sudan (büyük bir şelale veya akıntı gibi) gelen su tipik olarak yavaş veya durgun bir su kaynağından gelen sudan daha güvenlidir.
    • Tatlı su kaynakları tipik olarak daha güvenli su kaynaklarıdır, ancak bunlar da mineral veya bakterilerle kirlenmiş olabilir.
    • Arıtılmamış tüm suların, arıtılmadığı sürece riskli kabul edilmesi gerektiğini unutmayın. Kristal berraklığındaki su bile hastalık barındırabilir ve tüketilmesi halinde tehlikeli olabilir.
  2. adım 2 i̇çmek için yağmur suyu toplayın.
    İçmek için yağmur suyu toplayın. Yağmur suyu ormanda su içmenin en kolay ve en güvenli yollarından biridir. Yağmur yağmaya başlarsa, yağmur suyunu toplamak için elinizdeki kapları yağmurun altına koyun. Bir muşamba veya pançonuz varsa, köşelerini ağaçlara bağlayarak yerden en az 3-4 fit (0,91-1,22 m) yükseğe asın ve suyu toplayacak bir çukur oluşturmak için ortasına küçük bir kaya yerleştirin.
    • Suyun bir kap ya da muşamba içinde çok uzun süre kalmasına izin vermeyin, aksi takdirde su durgunlaşabilir ve bakteriler suyu kirletebilir.
    • Mümkünse topladığınız suyu arıtın.
  3. adım 3 sabah çiyini bir bez parçasıyla emdirin.
    Sabah çiyini bir bez parçasıyla emdirin. Sabah çiyini yakalamak için bir bez, kumaş, gömlek, çorap veya pamuk gibi emici malzemeden yapılmış herhangi bir giysi parçası kullanın. Uzun otların olduğu bir açıklık veya çayırlık bulun ve bezi çiyleri toplamak için otların üzerine yerleştirin. Doyana kadar bezi çimenlerin üzerinde gezdirin, ardından suyu sıkarak bir kapta toplayın.
    • En fazla çiği gün doğumundan hemen önce toplayabilirsiniz.
    • Zehirli bitkilerden çiy toplamamaya dikkat edin. Çimenler en güvenli seçeneğinizdir.
  4. adım 4 tatlı su bulmak için bir çukur kazın.
    Tatlı su bulmak için bir çukur kazın. Su tablasına veya zeminin suya doyduğu seviyeye ulaşacak kadar derin bir çukur kazarak tatlı su bulmanız mümkün olabilir. Suya ulaşana kadar kazmak için bir kürek veya sağlam bir sopa kullanın. Deliği yeterince geniş açın, böylece suyu delikten kolayca çıkarabilirsiniz.
    • Kürekle suyu çıkarmadan önce çamurun deliğin dibine çökmesini ve suyun temizlenmesini bekleyin.

    İpucu: Su aramak için kurumuş bir dere veya bol miktarda yeşil bitki örtüsü olan bir alan gibi yerler arayın.

  5. adım 5 eğer bulabilirseniz kar veya buzu eritin.
    Bulabilirseniz kar veya buzu eritin. Ormanda yerde buz veya kar bulursanız, taze içme suyu elde etmek için eritmek üzere toplayın. Buz veya karı bir kaba koyup eritmek için ateşin yanına yerleştirebilir veya kabı tutarak eritmek için vücut ısınızı kullanabilirsiniz.
    • Kar eritmek su elde etmek için verimsiz bir yoldur. Nispeten güvenli ve kolayca tanımlanabilen bir su kaynağı olmasına rağmen, hacim olarak çok fazla su içermez. Bir kap karı eritmek, bir kap suyun yalnızca üçte birini sağlayacaktır. Daha iyi bir kaynak varsa çok fazla yakıt ve çaba boşa harcanabilir.
    • Mavimsi bir renk tonuna sahip kar veya buz toplayın. Gri ya da opak olan donmuş suda yüksek oranda tuz bulunacaktır, bu da içtiğinizde sizi daha da susuz bırakabilir.
  6. adım 6 arındırın...
    Bulduğunuz her suyu arıtın. Yağmur suyu, çiy, buz veya kar dahil olmak üzere topladığınız her türlü suyu arıtmanız son derece önemlidir, böylece sizi hasta edebilecek ve hatta öldürebilecek bakterileri tüketmemiş olursunuz. Büyük parçacıkları uzaklaştırmak için suyu süzmek üzere bir bez parçası veya giysi kullanın, ardından kirletici maddeleri öldürmek için suyu 10 dakika kaynatın.
    • Suyu kaynatacak bir kabınız yoksa, şeffaf bir plastik şişeye su doldurabilir, kapağını kapatabilir ve şişeyi yan yatırarak 6 saat boyunca doğrudan güneş ışığı altında bekleterek suyu arıtabilirsiniz.
    • Suyu arıtacak bir kabınız ve yönteminiz yoksa, derin bir çukur kazarak yeraltı suyuyla dolmasını sağlayabilir ve suyu içmeden önce partiküllerin dibe çökmesini ve suyun berraklaşmasını bekleyebilirsiniz. Bunu sadece başka seçeneğiniz yoksa yapmalısınız.

Bir Barınak İnşa Etmek

  1. adım 1 gövdelerinde yarıklar olan 2 ağacın arasında kuru, düz bir alan arayın.
    Gövdelerinde yarıklar olan 2 ağaç arasında kuru, düz bir alan arayın. Gövdesi yerden yaklaşık 3-5 fit (0,91-1,52 m) yükseklikte yarılmış bir ağacın bulunduğu nispeten düz bir alan bulmak için alanın etrafına bakın. Mümkünse, gövdelerinde yerden yaklaşık 3-5 fit (0,91-1,52 m) yükseklikte yarık bulunan ve birbirinden yaklaşık 10 fit (3,0 m) uzaklıkta olan 2 ağaç bulmaya çalışın.
    • Gövdesinde yarık olan bir ağaç bulamazsanız, barınağınıza destek olarak hizmet edecek 'Y' şeklinde güçlü bir dal veya kütük arayın.
    • Ağaçların arasındaki alanı kayalardan ve döküntülerden temizleyin, böylece üzerinde yatmak daha rahat olacaktır.
  2. adım 2 10 feet (3,0 m) uzunluğunda ve 3-6 inç (7,6-15,2 cm) kalınlığında bir dal bulun.
    10 feet (3,0 m) uzunluğunda ve 3-6 inç (7,6-15,2 cm) kalınlığında bir dal bulun. Barınağınızı oluşturmak için bir destek kirişine ihtiyacınız vardır, bu nedenle çürümeyen sağlam bir ağaç dalı arayın. Dal ne kadar düz olursa, barınağınızın yapısını oluşturmak için o kadar iyi olacaktır.
    • Dalın üzerinde olabilecek yaratıkları veya örümcekleri temizleyin.
  3. adım 3 dalın 1 ucunu ağaçlardan 1'inin yarığına yerleştirin.
    Dalın 1 ucunu ağaçlardan 1'inin yarığına yerleştirin. Ağacın yarıldığı ve 'V' şeklini aldığı yere, destek kirişi olarak tutmak için dalın 1 ucunu yerleştirin. Ağaçta yarık yoksa, 'V' şeklinde biten bir kütük kullanın ve dalın ağaç tarafından desteklenmesi için bir ağaca yaslayın.
    • Eğer ip ya da siciminiz varsa, dalı ağaca bağlayarak daha da sağlamlaştırın.
  4. adım 4 dalın diğer ucunu diğer ağacın yarığına yerleştirin.
    Dalın diğer ucunu diğer ağacın yarığına yerleştirin. Diğer ucunu yakındaki bir ağacın yarığına yerleştirerek ana dalla yatay bir çerçeve oluşturun. Biraz sallayarak dalın yerine sıkıca tutunduğundan emin olun.

    İpucu: Başka bir ağacınız yoksa, ana dalın diğer ucunu yere dayayabilirsiniz, ancak barınağınız daha küçük olacaktır.

  5. adım 5 barınağınızın yapısını oluşturmak için dalları ana dala yaslayın.
    Barınağınızın yapısını oluşturmak için dalları ana dala yaslayın. Barınağınızın ana dalına yaslanabilecek kadar uzun bir grup dal toplayın. Dallarla kaburgalar oluşturmayı düşünün. Dalları mümkün olduğunca birbirine yakın tutmaya çalışın.
    • Nemli ya da çürümüş dallar yerine kuru ya da taze dallar kullanmaya çalışın.
  6. adım 6 bir yalıtım katmanı oluşturmak için dalların üzerine ince dallar ve yapraklar yerleştirin.
    Yalıtım katmanı oluşturmak için dalların üzerine ince dallar ve yapraklar yerleştirin. Barınağınızın yapısını oluşturduktan sonra, ısıyı korumaya yardımcı olacak ve rüzgar ve yağmurdan korunmayı sağlayacak bir yalıtım katmanı oluşturmak için daha küçük, yapraklı dallar, çalılar veya yapraklar kullanın. Kalın bir katman oluşturmak için yaprakları ve küçük dalları azalan boyut sırasına göre çerçevenin üzerine yerleştirin.
    • İçinde delik bulamayana kadar yalıtım katmanları ekleyin ve barınağı sıcak tutmaya yardımcı olmak için olabildiğince çok katman ekleyin.
    • Eğer bir muşambanız varsa, onu barınağınızın çerçevesinin üzerine örtün.
  7. adım 7 barınağın içinde bir yatak yapmak için yaprakları kullanın.
    Barınağın içinde bir yatak yapmak için yaprakları kullanın. Yapraklar veya çam iğneleri gibi yumuşak malzemeler bulup bunları barınağınızın içinde yere sererek barınağınızı olabildiğince konforlu hale getirmeye çalışın. Barınağınıza koymadan önce malzemenin üzerinde böcek veya örümcek olup olmadığını kontrol edin.

Yiyecek Bulma

  1. adım 1 yiyebileceğiniz böcekleri aramak için kütükleri ters çevirin.
    Yiyebileceğiniz böcekleri aramak için kütükleri ters çevirin. Böcekleri yakalamak ve öldürmek kolaydır ve ormanda hayatta kalmanıza yardımcı olacak protein ve yağlarla doludur. Karıncalar, termitler, böcekler ve kurtçuklar aramak için çürüyen kütüklerin altını kontrol edin. Topraktaki solucanlara da dikkat edin. Böceklerin çoğunu çiğ olarak yiyebilirsiniz, ancak örümcek, kene ve sineklerden kaçının.
    • Taşların, tahtaların ve diğer malzemelerin altında böcek olup olmadığını kontrol edin. Sadece öldürdüğünüz böcekleri yiyin.
    • Böcek ve çekirge gibi sert dış kabuklu böcekleri yemeden önce parazitlerden arındırmak için 5 dakika pişirin. Bir çubuğu böceğin içine sokun ve pişirmek için ateşin üzerinde tutun.
  2. adım 2 yemek için yenilebilir yabani meyveler toplayın.
    Yemek için yabani yenilebilir meyveler toplayın. Eğer tanımlanabilir bir dut çalısına rastlarsanız, kesinlikle yararlanın. Birçoğu zehirli olduğu için kesin olarak tanımlayamadığınız meyveleri asla tüketmeyin. Güvende olmak için böğürtlen, ahududu ve yaban çileği gibi tanıdığınız meyveleri yemeye devam edin.
    • Çoğu genellikle insanlar için zehirli olduğundan beyaz meyvelerden her zaman kaçının.
  3. adım 3 eğer eğitimliyseniz ormanda yenilebilir mantar arayın.
    Eğer eğitimliyseniz ormanda yenilebilir mantar arayın. Karanlık ve nemli alanların yakınında veya ormandaki ölmekte olan ağaçların üzerinde yabani mantar arayın. Ancak çok dikkatli olun çünkü yanlış mantarı yerseniz aşırı derecede hastalanabilir ve muhtemelen ölebilirsiniz. Bir mantarın yemek için güvenli olup olmadığından emin değilseniz, onu yemeyin!
    • Kuzugöbeği mantarının bal peteğine benzeyen süngerimsi bir kapağı vardır ve ağaçların diplerinde bulunabilir.
    • Chanterelles mantarları parlak sarı-turuncu bir renge sahiptir ve kozalaklı ağaçların ve sert ağaçların yakınında bulunabilir.
    • İstiridye mantarları kümeler halinde büyür ve istiridye veya deniz tarağını andırır. Ölmekte olan sert ağaçların üzerinde bulunabilirler.
    • Mantarlar çok fazla kalori ve protein sağlamaz - ormanda mantar aramak için harcanan çaba, yenilebilir mantarları yemekten daha fazla enerji harcayabilir. Muhtemelen başka yabani yiyecekler aramanız daha iyi olacaktır.
    • Mantar uzmanı olarak eğitim almadığınız sürece, genellikle mantar toplamaktan kaçının. Bir mantarı yanlış tanımlamak kolaydır ve tehlikeli bir maddeyi yutmanın riskleri genellikle ödüllerinden daha ağır basar.
  4. adım 4 toplayın...
    Yenilebilir yabani bitkiler için yem toplayın. Ormanda yiyebileceğiniz pek çok yabani bitki vardır, ancak zehirli olmayanları topladığınızdan emin olmanız gerekir. Karahindiba yapraklarını, kuş otu ve kuzukulağının yeşil yapraklarını, çuha çiçeği ve yabani menekşelerin körpe çiçeklerini arayın. Hangi bitkiyi topladığınızdan emin değilseniz, onu yemeyin.
    • Bulduğunuz yenilebilir bitkileri yıkayın.
  5. adım 5 bir tuzak kurun...
    Bir tuzak kurun Eğer ipiniz ya da teliniz varsa. Tuzak, tavşan ve sincap gibi küçük av hayvanlarını yakalamak için güvenli ve nispeten kolay bir yoldur. Yaklaşık 2,5 fit (0,76 m) uzunluğunda bir tel veya ip parçası alın, bir ucuna bir halka yapın ve bir düğüm atın. Daha sonra ipin ya da telin diğer ucunu düğümün içinden geçirerek büyük bir daire oluşturun. Tuzak çemberini bir patikanın veya ormandaki bir patikanın üzerine asın.
    • Tuzağınızı asmak için bir dal ile yere yatay bir çubuk yapın.
    • Bölgede kurabildiğiniz kadar çok tuzak kurun ve bir şey yakalayıp yakalamadığınızı görmek için her 24 saatte bir kontrol edin.

    İpucu: Tuzağınızı yerleştirmek için bir hayvan tarafından yapılmış küçük, aşınmış bir yol arayın.

  6. adım 6 büyük hayvanları avlamaktan kaçının.
    Büyük hayvanları avlamaktan kaçının. Eğer ormanda hayatta kalmaya çalışıyorsanız, olabildiğince sağlıklı olmanız gerekir. Geyik ve yaban domuzları besleyici ete sahip olsalar da, hayvanları insanca öldürmek için doğru silahınız yoksa sizi yaralayabilirler. Bir geyiği veya domuzu öldürebilseniz bile, bir zamanlar yaşayan hayvandan gelen büyük miktarda eti korumak için gerekli araçlara sahip olmayabilirsiniz. Küçük av hayvanları ve böcekleri avlamak ve toplamak çok daha güvenlidir ve ormanda hayatta kalmak için size yeterli besin sağlayabilir.
    • Hayatta kalma durumunda küçük yaralar hızla enfekte olabilir ve hayati tehlike yaratabilir.

Ateş Yakmak

  1. adım 1 çıra olarak kullanmak için küçük, kuru bir malzeme bulun.
    Çıra olarak kullanmak için küçük, kuru malzemeler bulun. Kuru ot, yaprak, ağaç kabuğu, çam iğneleri veya bölgede bulabileceğiniz diğer küçük yanıcı malzemeleri arayın. Çıra, yakması kolay ve ateşinizi başlatabilmeniz için büyük bir alev üretecek bir malzeme olmalıdır.
    • Bölgede çöp veya kağıt bulursanız, bunlar da harika çıra olabilir.
  2. adım 2 çıra olarak kullanmak için küçük dallar ve dallar toplayın.
    Çıra olarak kullanmak için küçük dallar ve dallar toplayın. Çıra, çıranızı yaktığınızda kolayca tutuşacak bir malzeme olmalıdır. Çıra olarak kullanmak için kuru çubuklar, dallar veya ağaç kabukları kullanın.
    • Çıra olarak kullanmak için büyük dalları daha küçük parçalara da ayırabilirsiniz.
  3. adım 3 yakıt için daha büyük kütükler toplayın.
    Yakıt için daha büyük kütükler toplayın. Ateşinizi başlatmadan önce, devam etmesini sağlayacak kadar yakıt toplamalısınız. Bölgede kuru odun arayın ve ateşinizi başlatmayı planladığınız yerin yakınına istifleyin, böylece ihtiyacınız olduğunda kolayca daha fazla yakıt ekleyebilirsiniz. Kuru, kırılgan odun arayın çünkü taze veya yeşil odunun tutuşması daha uzun sürer.
    • Meşe ve akçaağaç gibi sert ağaçlar uzun süre yanacaktır.
    • Kuru ağaç kütükleri ateş için harika bir yakıttır.
  4. adım 4 çıra ve çıra ile bir çadır yapısı inşa edin.
    Çıra ve çıra ile bir çadır yapısı inşa edin. Kuru, düz bir alanı yapraklardan, dallardan veya ateşi yakalayıp yayabilecek diğer maddelerden temizleyin. Çıra malzemenizi bir araya getirerek ve çıraları etrafına dizerek bir çadır yapısı oluşturun. Ardından daha büyük yakıt kütüklerinizi alın ve çıra ve çıra etrafında bir çerçeve oluşturmak için birbirlerine yaslayın.
    • Çırayı yakabilmek için küçük bir açıklık bırakın.

    İpucu: Teepee yapısının etrafına bir ateş çukuru oluşturun.

  5. adım 5 çırayı tutuşturmak ve ateşi başlatmak için bir ateş sabanı oluşturun.
    Çırayı tutuşturmak ve ateşi başlatmak için bir ateş sabanı oluşturun. Düz bir tahta parçası alın ve ortasına küçük bir oluk açın. Sürtünmeyi kullanarak ısıyı arttırmak için başka bir dalla oluğu yukarı ve aşağı doğru sürün. Birkaç dakika çalıştıktan sonra ısı odunu tutuşturacaktır. Hızlı hareket edin ve ateşin geri kalanını başlatmak için çıranızı yakın.
    • Ateş sabanınızı yapmak için kuru bir odun parçası kullanın.
    • Sabit tutmak için üzerine diz çökerek ateş sabanını sabitleyin.
  6. adım 6 isınmak, yiyeceklerinizi pişirmek ve suyunuzu arıtmak için ateş kullanın.
    Isınmak, yemeğinizi pişirmek ve suyunuzu arıtmak için ateş kullanın. Ateş, ormanda hayatta kalmanızı çok daha kolay hale getirecektir. Hipotermiye yakalanmamak için ısınmak için kullanın. Yiyeceklerinizi ateşte pişirin ve kirletici maddeleri öldürmek için suyu kaynatmak için ısıyı kullanın.
    • Ateşinizi yaktıktan sonra sönmesini engellemeye çalışın. Uyumaya gittiğinizde, kömürlerin sabaha kadar dayanması için üzerine büyük bir kütük yerleştirin.

Ormandan Çıkmak

  1. adım 1 don't panic if you get lost in the woods.
    Ormanda kaybolursanız panik yapmayın. Panik yapmak yanlış kararlar vermenize neden olabilir ve muhakeme yeteneğinizi etkileyebilir. Ormandan çıkmak istiyorsanız, kafanızın net olması gerekir. Derin nefes alın ve elinizdeki görevlere odaklanın.
    • Bunalmamak için her seferinde tek bir göreve odaklanın.
    • Ormandan çıkacağınıza dair umudunuz olsun.
  2. adım 2 çok fazla enerji kullanmaktan kaçının.
    Çok fazla enerji kullanmaktan kaçının. Ormanda kaybolursanız yeterli yiyecek ve su bulmanız zor olabilir. Tek başınızaysanız etrafta koşuşturmak ve yardım için bağırmak gibi şeyler yaparak terlememeye veya çok fazla enerji kullanmamaya çalışın. Barınak inşa etmek, ateş yakmak ve su aramak gibi işler için mümkün olduğunca fazla enerji harcayın.

    İpucu: Kaybolursanız ve insanlardan çok uzakta olmadığınızı düşünüyorsanız, ciğerlerinizi kullanın ve yardım için çığlık atın!

  3. adım 3 olduğunuz yerde kalın; çıkış yolunu bulmaya çalışmayın.
    Olduğunuz yerde kalın; çıkış yolunu bulmaya çalışmayın. Kurtarılma şansınızın daha yüksek olması için bir yerde kalın. Umutsuzca kaybolduğunuza karar verdiyseniz, en iyi taktiğiniz dışarı çıkmaya çalışmak yerine durmak ve güvenli bir yere sığınmaktır.
    • Bulunduğunuz yerde güvende değilseniz, yakınlarda güvenli bir yer bulun.
    • İnsanlar kaybolduklarında geniş daireler çizerek yürümeye ve genellikle aynı yerlere tekrar tekrar gelmeye eğilimlidirler. Bu süreçte çok fazla zaman, enerji ve duygusal odak kaybı yaşanır.
    • Nerede olduğunuzu bilmiyorsanız, yanlış yönde yürüyebilir ve insanların sizi bulmasını çok daha zor hale getirebilirsiniz.
  4. adım 4 duman işaretleri ile yerinizi belli edin.
    Duman işaretleri ile yerinizi belli edin. Bir ateş yakıp içine bir demet yeşil yaprak ya da çam iğnesi ekleyerek bol miktarda duman oluşturun. Üzerinde yeşil yapraklar olan büyük bir dal alın ve dumanın dışarı çıkmasını engellemek için ateşi 3-4 saniye boyunca kapatın. Ardından, duman bulutunun kaçmasına izin vermek için dalı kaldırın. Gökyüzünde bulutumsu duman puflarından oluşan bir çizgi oluşturmak için işlemi tekrarlayın.
    • Duman pufları sizi arayan insanlara yangının insan yapımı olduğunu ve yerinizi işaret ettiğinizi söyleyecektir.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Ormanda kaybolursam ne yapmalıyım?
    Bulunduğunuz yerde kalmaya çalışın çünkü insanların sizi bulma olasılığı daha yüksektir ve daha az enerji harcarsınız. Kendinizi güvende hissetmiyorsanız, tatlı suya erişiminiz olması için bir nehir veya dere yakınında daha yüksek bir yere çıkmayı deneyin.
  • Soru
    Ormanda kaybolursanız nasıl ısınırsınız?
    Isınmak için çıra olarak kullanılacak dallar, kuru çubuklar, dallar ve ağaç kabuklarıyla ateş yakabilirsiniz.
  • Soru
    Bana nasıl bir barınak inşa edebileceğim hakkında bilgi verebilir ve ormanda bulabileceğim bazı güvenli yiyecekleri listeleyebilir misiniz?
    Barınak için sopalar ve gerçekten geniş ve büyük yapraklar kullanarak bir barınak temeli oluşturabilirsiniz. Ayrıca çubukların ve yaprakların etrafına büyük bir battaniye veya branda da kullanabilirsiniz. Ormanda güvenli yiyecek olarak böğürtlen, karahindiba, kuşkonmaz, mürver, bektaşi üzümü, dut, ceviz, fındık, ceviz, meşe palamudu, ceviz, yonca, kırmızı yonca ve daha pek çok şey yiyebilirsiniz. Daha fazlasını görün Yabani Yenilebilir Bitkiler Nasıl Bulunur? daha fazla ayrıntı için.

Video

İpuçları

Uyarılar

  • Topladığınız suyu her zaman arıtın.
  • Kesin olarak tanımlayamadığınız yabani bitkileri veya mantarları yemeyin.