Çöl Adasında Nasıl Hayatta Kalınır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Vahşi doğada hayatta kalmak, hayatınızı tehdit edebilecek çok sayıda tehlikeyle dolu, affetmeyen bir deneyim olabilir. Bunu ıssız bir adanın kuru ve izole ortamıyla birleştirdiğinizde zor zamanlar geçirebilirsiniz. Neyse ki tüm umutlar kaybolmuş değil. Uygun protokolü izleyerek, yardım gelene kadar susuz kalmamayı, beslenmeyi ve korunmayı başarabilirsiniz.

Adımlar

Beslenmek ve Susuz Kalmamak

  1. adım 1 tatlı bir su kaynağı bulun.
    Tatlı bir su kaynağı bulun. İnsanlar tatlı su olmadan üç ya da dört günden fazla hayatta kalamazlar. İç kesimlere gidin ve adadaki bir dere veya şelaleden su kaynağı bulmaya çalışın. Eğer ada tamamen çoraksa, o zaman bir güneş enerjili su kaynağı oluşturmanız ve yağmur yağdığında bundan faydalanmanız gerekecektir.
    • Güneş enerjili su, yoğuşma yaratmak için güneşi kullanır. Yere bir çukur kazın ve dibine bir kap koyun. Deliğin etrafını ıslak yapraklarla çevreleyin, ardından deliğin üzerine büyük bir plastik parçası koyun ve ağırlaştırın. Yoğuşma kabınızda toplanacak ve onu içebileceksiniz. Yağmur yağdığında, uzun vadede susuz kalmamanız için taze suyu yakalamak üzere kapları doldurduğunuzdan emin olun. Suyu içmeden önce kaynatın.
    • Yaprakların ya da kaktüslerin dibinde, mağaraların içinde, ağaç kovuklarında ya da bankaların altında su olup olmadığını kontrol edin.
    • Hindistancevizi, kaktüs veya diğer bitki ve meyvelerden de su elde edebilirsiniz.
    • Yağmur suyunu kovalarda, plastik kaplarda, bidonlarda veya çöp kutularında toplayın.
    • Suyu üç dakika boyunca 185° F (85° C) üzerinde ısıtmak suyunuzdaki tüm patojenleri öldürecektir.
    • Ciddi dehidrasyon düşük tansiyon, hızlı kalp atışı, hızlı nefes alma, sayıklama veya bilinç kaybına neden olabilir.
    • Okyanustan tuzlu su içmeyin çünkü sizi susuz bırakacaktır.
  2. adım 2 adadaki bitkilerden yiyecek toplayın.
    Adadaki bitkilerden yiyecek toplayın. Vücudunuz hiç yemek yemeden bir ila üç hafta hayatta kalabilecek kapasitede olsa da, yemek yememek sizi zayıflatacak ve ıssız bir adada hayatta kalmak için gereken diğer şeyleri yapmanızı zorlaştıracaktır. Hindistan cevizi, muz ve deniz yosunu gibi zehirli olmadığını bildiğiniz meyve ve sebzeleri yiyin. Potansiyel olarak zehirli, bilinmeyen meyvelerden kaçının.
    • İskorbüt, dengeli beslenmediğinizde ortaya çıkan ciddi bir durumdur. Belirtileri arasında yorgunluk, anemi ve enfeksiyonlar yer alır ve C vitamini eksikliğinden kaynaklanır. Limon ve portakal gibi taze turunçgiller yemek bu durumu önlemeye yardımcı olabilir.
  3. adım 3 yiyecek için balık, böcek ve küçük hayvan avlayın.
    Yemek için balık, böcek ve küçük hayvanları avlayın. Et ve balıktan elde edilen protein ve besinler size enerji verecektir. Yumuşakçalar, istiridyeler, yengeçler, kaslar ve balıklar, bir adanın etrafındaki veya üzerindeki sığ sularda bulabileceğiniz şeylerdir.
    • Adada sopa bileyebilir ve küçük sürüngenler, balıklar veya kuşlar da avlayabilirsiniz.
    • Daha büyük av hayvanlarını yakalamakta veya tuzağa düşürmekte zorlanıyorsanız, çölde yaşayan böcekler, örümcekler ve kırkayaklar gibi yiyebileceğiniz daha yavaş hareket eden böcekleri bulun. (Düzenleme : bu yanlış. Çoğu zehirli olduğu için kırkayakları yemeyin! Aynı şey birçok örümcek ve böcek için de geçerlidir!)
    • Kabuklu deniz ürünlerini tüketmeden önce iyice pişirin. Bakteriler hasta olmanıza neden olabilir.
    • Geçici bir olta yapamıyorsanız, zıpkınla balık avlamak için kullanabileceğiniz mızraklar yapmak üzere uzun bir dalı veya çubuğu keskinleştirin.
  4. adım 4 yediğiniz yiyeceklerde zehir olup olmadığını test edin.
    Yediğiniz yiyeceklerde zehir olup olmadığını test edin. Adada bulduğunuz meyveyi daha önce hiç yemediyseniz, bileğiniz gibi cildinizin hassas bir bölgesine sürerek zehir testi yapın. 45 dakika bekleyin. Herhangi bir ters tepki yoksa, yiyeceğin bir kısmını dudaklarınıza sürün. Eğer bir kızarıklık oluşursa ya da yanma veya tahriş olursa, yiyecek büyük olasılıkla zehirlidir. Bilmediğiniz bir yiyeceği asla büyük miktarlarda yemeyin. Az miktarda yiyin, kendinizi hasta hissedip hissetmediğinizi görmek için bir veya iki saat bekleyin, sonra geri kalanını yiyin.
    • Şeftali ya da badem gibi kokan meyvelere dikkat edin, zehirli olabilirler.
  5. adım 5 tüm malzemelerinizi karneye bağlayın.
    Tüm malzemelerinizi karneye bağlayın. Elinizde fazla miktarda olsa bile hiçbir şeyi israf etmeyin. Fazla yiyecek ve suyunuzu depolayın ve sıkı bir karne uygulamasına sadık kalın. Vücut ortalama bir insan için günde 32 ons suya ve 200-1500 kalorilik yiyeceğe ihtiyaç duyar. Susuz kalmadan veya yetersiz beslenmeden mümkün olduğunca az yemeye çalışın.

Adada Hayatta Kalmak

  1. adım 1 kalan alet veya malzemeleri kurtarın.
    Kalan alet veya malzemeleri kurtarın. Sizi adada bırakan enkazdan herhangi bir şey kurtarın. Yatak takımı veya kumaş ip için kullanılabilir ve diğer malzemeler ayakkabı, yatak takımı sağlamak veya barınak inşa etmeye yardımcı olmak için benzer şekillerde uyarlanabilir. Malzemeleri kesmek için kullanabileceğiniz keskin bir şey bulduğunuzdan emin olun.
    • Telsizler, işaret fişekleri, yüzdürme cihazları, cep telefonları, su depolamak için kovalar, ilk yardım çantaları veya diğer çalışan elektronik ekipmanlar gibi diğer yararlı şeyleri arayın.
  2. adım 2 kamp kurmak için uygun bir yer bulun.
    Kamp kurmak için uygun bir yer bulun. Barınağınızı inşa ederken iç kesimlere gitmek iyi bir fikirdir. Barınağınızı kıyıya yapmayın, aksi takdirde sel barınağınızı ve kalan malzemelerinizi yok edebilir. Tatlı su kaynaklarının etrafındaki ağaçlık alanları hedefleyin.
    • Sarkan yaprakların gölgesi sizi gün boyunca serin tutacak ve ağaçlar hava koşullarına karşı doğal bir bariyer sağlayacaktır.
    • Uzun süre güneşten uzak durun. Isı bitkinliği veya aşırı ısınma halüsinasyon görmenize, bayılmanıza ve hatta ölmenize neden olabilir.
  3. adım 3 sağlam bir barınak inşa edin.
    Sağlam bir barınak inşa edin. Büyük bir kütüğü bir ağaca yaslayarak, ardından daha küçük dalları 45 derecelik açıyla ahşabın üzerine koyarak uyuyacak bir yer inşa edebilirsiniz. Çubuklarınızın üzerine yeşillik ve yapraklar koyun ve derme çatma bir çadır inşa etmiş olun.
    • Eğer bir muşamba ya da plastik veya bez parçası bulabilirseniz, o zaman bir çöl muşambası da yapabilirsiniz. Kuma kare şeklinde dört kazık çakın. Muşambanızı yerine bağlayın ve ardından aralarında yaklaşık 2 inç mesafe bırakarak üzerine başka bir muşamba bağlayın. Kazıkların zeminde kalmasını sağlamak için üst kısımlarını kütüklere, ağaçlara veya kayalara bağlayarak sabitleyebilirsiniz.
    • Kütüklerden ve yapraklardan inşa edebileceğiniz başka barınaklar da vardır. Ne yaparsanız yapın, sizi güneş ışınlarından koruduğundan emin olun.
    • Kurtarılmış plastik muşambalar, barınağınızdaki elementleri dışarıda tutmada daha etkilidir.
  4. adım 4 ateş yakın.
    Bir ateş yakın. Ateş, soğuk gecelerde ve yakaladığınız balık ya da hayvanları pişirmek için gereklidir. Eğer kibrit ya da çakmak kurtardıysanız, kullanmadan önce kurumalarını bekleyin. Ateş yakmak için herhangi bir malzemeniz yoksa, sivriltilmiş bir çubuğu bir çıra yığınına sürterek ateş yakmanız gerekebilir. Bunu nasıl yapacağınızı öğrenmek için Çubuklarla Ateş Yakma bölümünü okuyun.
  5. adım 5 yaralara derhal müdahale edin.
    Yaralara derhal müdahale edin. Tıbbi tedavinin olmadığı bir adada yalnız olduğunuzda yaralanmalar ve hastalıklar çok daha tehlikelidir. Kesikleri taze, temiz suyla yıkayarak ve bandajla sarılı tutarak herhangi bir yaralanmaya derhal müdahale ettiğinizden emin olun. Kendinizi aşırı zorlamamaya dikkat edin çünkü kırık bir kemik ölümcül olabilir.
    • Yaraları temizlemek için kullandığınız suyu kullanmadan önce kaynattığınızdan emin olun.
  6. adım 6 zihinsel olarak aktif olun ve umutlu kalın.
    Zihinsel olarak aktif kalın ve umutlu olun. Aşırı izolasyon düzensiz uyku düzenine, mantıksal ve sözel muhakemenin değişmesine ve zaman algısının kaybolmasına neden olabilir. Kamp çevresinde tamamlanması gereken projeler üzerinde çalışın veya adadan kaçmak için yeni yöntemler geliştirin. Herhangi bir kesinti sırasında, kurtarılmış malzemelerle sanat yaratarak yaratıcı yönünüzü yönlendirin. Etrafınızda insanlar varsa, sosyal kalın ve etrafınızdaki insanlarla iletişiminizi sürdürün.

Adadan Ayrılmak

  1. adım 1 bir tehlike sinyali oluşturun.
    Bir tehlike sinyali oluşturun. Uluslararası tehlike sinyali oluşturmak için hava karardığında bir üçgen içinde üç büyük ateş oluşturun. Yakındaki herhangi bir uçak veya tekne bunu görürse, Sahil Güvenlik ile iletişime geçmelidir.
    • Arta kalan işaret fişeklerini kurtarmayı başardıysanız, yakınlarda bir gemi gördüğünüzde bunları kullandığınızdan emin olun.
    • Bir başka tehlike sinyali de adadan taş toplamak ve bunları SOS yazacak şekilde kuma yerleştirmektir.
  2. adım 2 telsiz aracılığıyla biriyle iletişime geçmeye çalışın.
    Telsiz aracılığıyla biriyle iletişime geçmeye çalışın. Çalışan bir telsiz kurtarmayı başardıysanız, sizi kurtarması için sahil güvenlikle iletişime geçebilirsiniz. Hatta başka birini bulmayı başarırsanız, onlara koordinatlarınızı verin ve sahil güvenlikle iletişime geçmelerini söyleyin.
    • CB telsizde Kanal 9 ve VHF telsizde (156.8 MHz) Kanal 16 yaygın olarak tanınan imdat kanallarıdır.
    • Bazı telsizlerde, açık denizdeki konumunuzu belirleyebilen acil durum konumlandırma telsiz işaretçisi adı verilen izleme donanımı bulunur.
  3. adım 3 adadan kendiniz ayrılmak için bir sal kullanın.
    Adadan kendiniz ayrılmak için bir sal kullanın. Adadan kendiniz bir salla ayrılmak son çare olmalıdır. Denizde susuz kalma, açlıktan ölme ya da doğa koşullarına yenik düşme gibi çok sayıda soruna maruz kalabilirsiniz. Kurtarabildiğiniz salları kullanabilir, kurtarılmış malzemelerden bir tane inşa edebilir veya bölgede bulduğunuz kütüklerden bir tane inşa edebilirsiniz.
    • Okuyun Kütük Sal Yap kütük sal yapımı hakkında daha fazla bilgi edinmek için.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Sadece bir kum adasıysa nasıl yiyecek buluyorsunuz?
    Yiyecek için adayı çevreleyen sığ sularda balık tutmanız gerekir. Çoğu ada kurak olsa bile içinde bir çeşit yeşillik olacaktır.
  • Soru
    Tek başınıza mı yoksa on kişiyle birlikte mi mahsur kalmak daha iyi olurdu? Daha fazla insan daha fazla yiyecek toplanması gerektiği anlamına gelir, ancak daha fazla insan daha fazla iş yapılabileceği anlamına gelir.
    Diğer on kişi. Fazladan ellerin faydasına ek olarak, etrafta başka insanların olmasının ruh sağlığına faydaları için söylenecek çok şey var.
  • Soru
    Hayatta kalmak için en önemli şey nedir? Su mu, barınak mı?
    Su, çünkü susuz ölürsünüz ama barınak olmadan acı çekebilir ve yaşayabilirsiniz.

İpuçları

  • Mahsur kaldığınız süre boyunca durumunuz değişebilir. Hayatta kalmak için duruma uyum sağlayın.