Nasıl Yüzülür

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ne yaptığınızı bilmediğinizde yüzmeyi öğrenmek korkutucu olabilir. Yine de endişelenmeyin - yüzmeyi öğrenmeyi kolaylaştırmak için yapabileceğiniz şeyler var yüzmek daha az ürkütücü. Bir kez alıştığınızda, yüzmek çocuk oyuncağı olacaktır.

Adımlar

Suda Rahat Olmak

  1. adım 1 bırakın...1Korkunuzu bırakın. Birçok insan boğulmaktan korktuğu için yüzmeyi öğrenmeyi erteliyor. Boğulmalar meydana gelse de, bunların çoğu basit güvenlik önlemleriyle önlenebilir. Yüzerken bu kurallara uyduğunuzda boğulma olasılığınız önemli ölçüde azalacaktır:
    • Yalnız yüzmeyin. Birden fazla kişi olmasa bile her zaman güçlü bir yüzücü olan başka bir kişiyle yüzmeye gidin. Cankurtaranın olduğu bir alan genellikle yüzmek için en iyi yerdir.
    • Yüzmeye hareketli suda başlamayın. Eğer yüzmeyi öğreniyorsanız okyanusta yüzmek veya nehirde, suyun hareketinin daha fazla farkında olmanız gerekecektir. Bu şekilde yüzmeyi öğrenmeniz gerekiyorsa, ne yaptığını bilen biriyle birlikte olduğunuzdan emin olun ve akıntıdan veya akan bir nehirden kurtulma ile ilgili adımı okuduğunuzdan emin olun (aşağıda).
    • Yeterli su deneyiminiz olana ve suda makul ölçüde rahat olana kadar uygun güvenlik ekipmanlarını kullanın.
    • Başa çıkabileceğiniz bir derinlikte kalın. Yüzmeyi ilk öğrendiğiniz zamanlarda, içinde duramayacağınız kadar derin sulara girmeyin. Bu şekilde, bir şeyler ters giderse, ayağa kalkabilir ve nefes alabilirsiniz.
    • Sert hava koşullarında yüzmekten kaçının. Hafif bir yağmurda yüzmek sorun olmayacaktır, ancak fırtınanın yaklaştığını görür veya duyarsanız derhal sudan çıkın. Ne kadar iyi yüzebildiğinizden bağımsız olarak bu kurala uyulmalıdır.
    • Çok soğuk suda yüzmeyin. Soğuk suda kürek çekmek için uzuvlarınızı hareket ettirmek aniden zorlaşabilir.
  2. 2Alışmaya başlayın yüzen. Sudayken, havuzun veya bir iskelenin kenarına tutunun ve bacaklarınızın arkanızda yüzmesine izin verin - izin verirseniz kolayca kalkmaları gerekir. Ancak, bazı insanlar için, üst bedeniniz yüzerken onlar dibe batmayı sever. Endişelenmeyin; yöntemi tekrar deneyin. Vücudunuzun yarısının yüzmesine izin vermeye alışana kadar bunu karnınızın üzerinde ve sırtınızda yapmaya çalışın.
    • Hazır olduğunuzda sırt üstü veya karnınızın üzerinde yüzmeyi deneyin. Sığ bir derinlikte kalın, böylece işe yaramazsa kolayca ayağa kalkabilirsiniz. Burnunuz ve ağzınız havadayken kulaklarınızın etrafında su olması garip gelebilir, ancak buna alışacaksınız. Ekstra denge için kollarınızı dik açıyla uzatın, böylece vücudunuz 'T' şeklinde olur. İlk kez yüzerken, derin bir nefes alıp sonra yüzmeyi deneyebilirsiniz. Ciğerleriniz hava ile doluysa, vücudunuz kesinlikle yüzecektir. Daha deneyimli olana kadar bunu yapın.
  3. 3Panik yapmayın: Başa çıkılamayacak bir derinlikteyseniz ya da uzuvlarınızı hareket ettiremiyorsanız, sırt üstü yüzmek gibi bir seçeneğiniz olduğunu daima hatırlayın. Yüzemiyorsanız çırpınmayın ya da hızla nefes almaya başlamayın; sadece olabildiğince düz bir şekilde sırt üstü uzanın ve sakinliğinizi yeniden kazanırken suyun sizi taşımasına izin verin.
    • Sırt üstü yüzmek için iyi bir ipucu nefesinizi tutmak ve ciğerlerinizin hava dolu olmasıdır. Bir başka iyi ipucu da karnınızı dışarı çıkarmaktır.
  4. 4Uygulama su altında nefes vermek. Hala sığ bir derinlikteyken, derin bir nefes alın ve yüzünüzü suyun altına koyun. Nefesiniz bitene kadar burnunuzdan yavaşça nefes verin, sonra tekrar yukarı çıkın. Kabarcıklar çıkmalıdır. Ağzınızdan da nefes verebilirsiniz, ancak genellikle sonunda bir baloncuk akışı bırakana kadar büyük baloncuklar halinde.
    • Burnunuzdan nefes vermekten rahatsız oluyorsanız, burnunuzu kapalı tutabilir veya bir burun tıkacı takıp ağzınızdan nefes verebilirsiniz.
  5. adım 5 gözlük takın...5Gözlük takın (isteğe bağlı). Gözlük takmak su altında gözlerinizi açarken daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir ve daha net görmenizi sağlayabilir. Göz çevresinde süngerimsi halkaları olan bir çift bulun ve cildinize yapışması için suya batırın. Gözlüklerin tam oturması için başınızın arkasındaki kayışı sıkın.

Başlangıç Vuruşları ve Suya Basma

  1. 1Bacaklarınızı tekmeleme alıştırması yapın. İster sırt üstü yüzüyor olun, ister hala deniz yatağının yan tarafına tutunuyor olun. havuztekme atma pratiği yapabilirsiniz. (Her bir tekmenin sizi ne kadar uzağa götürebileceğini görmek için bir tekme tahtası kullanarak pratik yapın. Bu, başınızı suyun üzerinde tutma konusunda endişelenmeden tekme tekniğinize odaklanmanızı sağlar).
    • Deneyin çırpınan tekme. Ayak parmaklarınızı bir balerin gibi dışarı uzatın, bacaklarınızı çoğunlukla düz tutun ve küçük tekmeler atarken bacaklarınızı değiştirin. En fazla fleksiyonu ayak bileklerinizde hissetmelisiniz.
    • Kırbaç tekmesini deneyin. Bacaklarınızı kalçalarınızdan dizlerinize ve dizlerinizden ayak bileklerinize kadar sıkıca bir arada tutun. Kaval kemikleriniz yaklaşık 90 derecelik bir açıya gelecek şekilde dizlerinizi bükün, ardından kaval kemiklerinizi hızla birbirinden ayırın ve uyluklarınızı sürekli bir arada tutarak dairesel bir hareketle hareket ettirin. (Yani, sağ bacağınızı sağa ve sol bacağınızı sola doğru hareket ettirerek her iki bacağınızla yarım daire çizin). Dairenin dibinde kaval kemiklerinizi tekrar bir araya getirin ve tekmeyi yeniden başlatmak için tekrar yukarı kaldırın.
    • Deneyin yumurta çırpıcı tekmesi. Bu tekme genellikle şu amaçlarla kullanılır Suya bas, ve başınız ve omuzlarınız suyun üzerinde olacak şekilde dikey pozisyonda kalın. Dizleriniz bükülü ve bacaklarınız kalça genişliğinden biraz daha açık olarak başlayın. Ardından her bir bacağınızı bisiklette yaptığınız gibi 'pedal çevirin', sadece zıt yönlere gideceklerdir: bir bacak 'ileri' pedal çevirirken, diğer bacak 'geri' pedal çevirmelidir. Buna alışmak biraz pratik gerektirir, ancak ayaklarınız dibe değmediğinde 'dinlenmek' için kullanışlıdır.
  2. 2Nasıl sürüneceğinizi öğrenin. Crawl, yeni başlayanlar için harika bir vuruştur ve sizi oldukça hızlı bir şekilde hareket ettirir. İşte nasıl yapılacağı:
    • Bir deneyin sırtüstü İlk olarak. Sırt üstü düz bir şekilde yüzün ve bacaklarınızla çırpınarak tekme atın. Kollarınızla 'sürünme' hareketi yapın, bir kolunuzu düz bir şekilde havaya kaldırın ve başınızın yanında suya tekrar girerken düz tutun. Suyun altına girdikten sonra bükerek yan tarafınızdaki düz konuma geri getirin ve tekrarlayın. Yüzerken kollarınızı değiştirin ve parmaklarınızı bir arada ve ellerinizi mümkün olduğunca düz tutmaya çalışın.
    • Ön kulaç atmayı deneyin (ön kulaç olarak da bilinir). serbest stil veya Amerikan sürünmesi). Karnınızın üzerinde yüzerken bacaklarınızla çırpınan bir tekme atın ve kollarınızı ileri doğru 'sürünmek' için kullanın. Bir kolunuzu öne doğru 'uzanacak' şekilde sudan çıkarın, sonra tekrar aşağı indirin ve avuç içinizdeki elinizi kullanarak suyu arkanızdan 'itin'. Kollarınızı değiştirin. Nefes almak için, başınızı o anda sürünen kolun altında bir tarafa çevirin ve nefes alabileceğiniz kadar kaldırın. Her seferinde aynı kolun altından nefes alın, böylece her iki kulaçta bir nefes almış olursunuz.
  3. 3Suya basmak. Suyun üzerinde yürümek, gerçekten yüzmeden nefesinizi yakalamanıza ve başınızı yukarıda tutmanıza yardımcı olabilir. Yukarıda listelenen yumurta çırpıcı vuruşunu yapın ve dengenizi korumak için ellerinizi kullanın - ön kollarınızı suyun yüzeyinde düz tutun ve bir parça tostun üzerine yayılan tereyağı bıçakları olduklarını hayal edin. Bir kolunuzu saat yönünde, diğer kolunuzu ise saat yönünün tersine hareket ettirin.
  4. adım 4 dipten yukarı çıkmak için kollarınızı kullanın.4Dipten yukarı çıkmak için kollarınızı kullanın. Suyun altındaysanız ve yukarı çıkmak istiyorsanız, kendinizi itmek için kollarınızı kullanın. Kollarınızı başınızın üzerinde düz bir şekilde yukarı kaldırın ve hızla yanlarınıza doğru indirin. Bu sizi birkaç metre yukarı itecektir. Yüzeye çıkana kadar tekrarlayın.

İleri Teknikleri Öğrenme

  1. 1Biraz daha gelişmişini deneyin vuruşlar. Suda daha rahat olduğunuzda, sizi daha hızlı veya daha az enerjiyle hareket ettirecek yeni kulaçlar öğrenmeye başlayabilirsiniz. Bunları deneyin:
  2. 2Deneyin Dalış. Dalışlar suya girmenin ve kulaç atmaya başlamanın eğlenceli bir yolu olabilir. Temel bir dalışla başlayın ve daha karmaşık kuğu dalışı, sırt dalışı ve yuvarlanan dalış.
    • Dalış yapmadan önce daima suyun yeterince derin olduğundan emin olun. En azından suyun derinliği 9 veya 10 feet (2,7 veya 3,0 m) olmalıdır; eğer uzun boylu biriyseniz en az 11 veya 12 feet (3,4 veya 3,7 m) olsun.

Beklenmedik Durumlar İçin Hazırlıklı Olmak

  1. adım 1 nasıl yapılacağını bilin...1Bir durumdan nasıl kurtulacağınızı bilin rip akımı. Eğer okyanusta yüzüyorsanız, bir rip akıntısına kapılabilirsiniz. Ne yapacağınızı bilmek hayatınızı kurtarabilir, bu nedenle suya girmeden önce bu adımları ezberlemeye çalışın.
    • Panik yapmayın. Bu, açık ara en önemli adımdır. Çırpınarak ve panikleyerek aslında kendinizi suyun altında tutabilirsiniz.
    • Yanlara doğru yüzün. Doğrudan kıyıya veya doğrudan okyanusa doğru yüzmeye çalışmayın. Bunun yerine, kıyı şeridine tam olarak paralel bir çizgide yüzmeye çalışın.
    • Nefes almanızı sağlayan bir kulaçla yüzün. Yapabileceğiniz en güçlü kulaçla yüzün, bu kulaç aynı zamanda nefes almanızı da sağlar. Bu yan kulaç, ön kulaç veya kurbağalama olabilir.
    • Rip akıntısından çıkana kadar yüzmeye devam edin. Güvenli bir şekilde rip akıntısından çıkmadan önce oldukça uzağa yüzmeniz gerekebilir, ancak devam edin. Yanlış zamanda kıyıya yönelerek şimdiye kadar yaptığınız iyi işi geri almak istemezsiniz.
    • Mümkünse yardım çağırın. Eğer yapabiliyorsanız, cankurtarana doğru hareket edin veya mümkün olan en kısa sürede 'Yardım edin!' diye bağırın. Ancak, nefesinizi feda etmeniz veya yüzmeyi bırakmanız gerekiyorsa bunu yapmayın - hareket etmeye devam etmek daha iyidir.
  2. adım 2 nasıl yapılacağını bilin...2Bir sudan nasıl çıkılacağını bilin nehir akıntısı. Çok hızlı akan veya sizi altına çeken bir nehre yakalandıysanız, kurtulmak için bu adımları izleyin:
    • Çırpınmayın veya panik yapmayın. Rip akıntısında olduğu gibi, paniklemek ve uzuvlarınızı sallamak sizi suyun derinliklerine itebilir. Düzgün nefes almaya ve sakin kalmaya çalışın.
    • Kıyı şeridine doğru çapraz olarak yüzmeyi hedefleyin. Kıyı şeridine doğru 90 derecelik bir açıyla yüzmek sizi akıntıyla çok fazla mücadele etmeye zorlayacak ve çabuk yorulmanıza neden olabilecektir. Bunun yerine, kıyı şeridine akıntıyla birlikte giden çapraz bir açıyla ulaşmayı planlayın.
    • Akıntıya karşı yüzmeye çalışmayın. Yeterli sonuç için çok fazla enerji harcarsınız. Sadece akıntı yönünde keskin kayalar veya şelale gibi acil bir tehlike varsa akıntı yönünde yüzmeye çalışın.
    • Akıntı tarafından hızla aşağıya doğru sürükleniyorsanız, ayaklarınızı sürüklendiğiniz yöne doğru çevirin. Bu, başınızı bir kayaya veya başka bir engele çarpmanızı önleyebilir.

Uzman Soru ve Cevapları

  • SoruNasıl rekabetçi bir yüzücü olabilirim? Yüzmeye olabildiğince erken başlayın ve en iyisi olabilmek için sürekli pratik yapın. Eski antrenörlerimden biri şöyle derdi: 'Bir gün yüzmezsen ilerlemen 2 gün geriye gider ama bir hafta yüzmezsen her şeye yeniden başlaman gerekir. Bu tabii ki bir abartı ama bir dereceye kadar doğru. Ancak sadece eğlenmek ya da hayatta kalmak için yüzmek istiyorsanız, bu tutarlılık o kadar önemli değildir.
  • SoruAyaklarımla tekme atamıyorum ve ellerimle pençe atamıyorum, ne yapmalıyım? Başaracaksınız, sadece pratik yapmaya devam edin. Ellerinizin ve kollarınızın altında tekme tahtaları kullanın. Bunlar yüzer ve kollarınızı kullanmanıza gerek kalmaz, böylece bacaklarınıza odaklanabilirsiniz. Bacaklarınızı ayrı ayrı kullanarak pratik yapın. Sonra yer değiştirin, bacaklarınızı yüzdürün ve kollarınızla pratik yapın. Bunu yeterince sık yapın ve çok yakında ikisini bir araya getirebileceksiniz.
  • SoruDerin suyun üzerinde nasıl kalabilirim? Suyun derinliği su üstünde kalma tekniğini değiştirmez. Suyun ne kadar derin olduğuna bakılmaksızın yüzmek, yüzmek veya sudaki diğer teknikler aynıdır.

Video

İpuçları

  • Yüzdükten sonra mutlaka duş alın, çünkü klor çok zararlıdır ve kurutucudur. Duştan sonra da uygun şekilde nemlendirdiğinizden emin olun.
  • Yüzme derslerine akıntı veya dalgaların olmadığı yerlerde başlayın.
  • Yeni başlayan biriyseniz sığ (bir metre derinliğinde) havuzlarda yüzün.

Uyarılar

  • İçinde şimşek olan bir fırtınada asla yüzmeyin. Yıldırım suyu hedef alır ve suya çarptığında içindeki herkesi şok edebilir. Gök gürültüsünü kilometrelerce uzaktan bile duyabiliyorsanız, yıldırım çarpabilir.
  • Okyanus veya göl gibi hareketli sularda yüzerken son derece dikkatli olun. Rip akıntıları sizi aniden kıyıdan uzaklaştırabilir.
  • Yüzmeyi öğrenmek yavaş bir süreçtir. Çiğneyebileceğinizden fazlasını ısırmayın.
  • Hala yeni başlayan biriyseniz, mükemmel seviyede yüzebilen bir yetişkinle birlikte olmadığınız sürece asla havuzun 'derin ucunda' yüzmeye çalışmayın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bir başka son derece deneyimli yüzücü
  • Gözlükler (isteğe bağlı)
  • Burun tıkacı (isteğe bağlı)
  • Tekme tahtası (isteğe bağlı)
  • Düzgün oturan mayo/mayo