Sırtüstü Nasıl Yüzülür

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Sırtüstü yüzmenin mükemmel bir şekilde nasıl yapılacağını öğrenmek, formunuzu uygulamaktan ibarettir. Nasıl dönüleceği ve düz bir çizgide nasıl kalınacağı gibi birkaç ilgili beceriyi öğrenmek de büyük ölçüde yardımcı olabilir. Biraz pratikle, havuzda güçlü bir sırtüstü yüzüşle güç kazanabilir veya yavaş bir tempoda yüzebilirsiniz.

Adımlar

Formunuzu Mükemmelleştirin

  1. adım 1 vücudunuzu bir kalas gibi düz tutun.
    Vücudunuzu bir kalas gibi düz tutun. Sırtüstü yüzerken vücudunuzun su yüzeyinde mümkün olduğunca düz durmasını istersiniz. Sudaki profiliniz ne kadar küçük olursa, yüzerken o kadar az direnç hissedersiniz ve hızlı gitmek o kadar kolay olur.
    • Çoğu insan kalçalarını su yüzeyinde yüzdürmekte zorlanır, bu yüzden yüzeyin biraz altına batarlar. Bu sorun değildir ancak kalçalarınızı mümkün olduğunca yüzeye yakın tutmaya çalışın. Hareket etmeye başladığınızda kendinizi düz tutmanız daha kolay olacaktır.
  2. adım 2 başınızın yanlarını kaplayan su ile rahat olun.
    Başınızın yanlarını kaplayan su ile rahat olun. Sırtüstü yüzme (çoğu yüzme kulaçları gibi) tamamen enerjinizi mümkün olan en verimli şekilde kullanmakla ilgilidir. Bunu yapmanın kolay bir yolu, başınızın suya yarı batık şekilde oturmasına izin vermektir. Su kulaklarınızı neredeyse tamamen örtmelidir. Yüzünüzün köşelerine dokunabilir, ancak gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza girmemelidir.
    • Kulaklarınızı kaplayan su hissinden hoşlanmıyorsanız, bir yüzme bonesi veya bir dizi yüzücü kulak tıkacı satın almayı düşünün. Kulaklarınızı suyun dışında tutmaya çalışmak boynunuzu yoracak ve yüzmek için kullanabileceğiniz enerjiyi harcayacaktır.
  3. adım 3 bir flutter kick.
    'Çırpınan' tekme kullanın. Sırt üstü pozisyon alır almaz tekme atmaya başlayın. Bacaklarınız düz, birbirine yakın ve kalçalarınızın altında hizalanmış olmalıdır. Kendinizi ileri doğru itmek için kısa tekme hareketleri kullanın. Bir bacağınızı kaldırırken diğerini aşağı doğru tekmeleyin (ve tam tersi).
    • En iyi sonucu almak için bacaklarınızı düz tutun ve dizlerinizden ziyade kalçalarınızdan tekme atın. Bu size daha fazla güç verecek ve dizlerinizin ağrımasını önleyecektir.
  4. adım 4 uzun, akıcı bir kol hareketi kullanın.
    Uzun, akıcı bir kol hareketi kullanın. İleri doğru tekme atmaya başladığınızda kollarınızı yanlarınızda tutun. Bir kolunuzu önünüze doğru uzatın. Gökyüzüne veya tavana doğru bakmalıdır. Başınızın üzerinden, kulağınızın yanından geçirin ve suya doğru indirin - hareket ettiğiniz yönü gösteriyor olacaktır.
    • Kolunuz suya değdiğinde aşağı indirin ve kendinizi ileriye doğru itmek için dışa doğru kürek çekin. Bunu yaparken diğer kolunuzu kaldırın ve aynı hareketi yapın. Tekrarlayın. Bu doğal hissettirmelidir. Kollarınız ve bacaklarınız arasında sabit bir ritim tutmaya çalışın çünkü bu yüzmenizi daha hızlı ve kolay hale getirecektir!
  5. adım 5 direnci en aza indirmek için ellerinizi konumlandırın.
    Direnci en aza indirmek için ellerinizi konumlandırın. Mümkün olduğunca verimli yüzmek için ellerinizin suya önce avuç içleriyle değil kenarlarıyla girip çıkması gerektiğini unutmamak önemlidir. Kolunuzu suyun dışına kaldırdığınızda başparmağınızla yönlendirin. Suya girdiğinde, serçe parmağınızla yönlendirin.
  6. adım 6 her kulaçta omuzlarınızı ve kalçalarınızı döndürün.
    Her kulaçta omuzlarınızı ve kalçalarınızı döndürün. Havuzdaki hareketleriniz bir vapur gibi katı olmamalıdır. Bunun yerine, suda mümkün olduğunca verimli bir şekilde ilerlemek için onları akışkan ve esnek tutun. Aşağıya bakın:
    • Her bir kolunuzu kaldırırken omzunuzu yukarı doğru döndürün. Karşı omzunuzu aşağı doğru döndürün - diğer elinizi suyun altına çekmek için kullanıyor olmalısınız.
    • Benzer şekilde, her vuruşta kalçanızı hafifçe bükün. Çok hafif bir 'kıpırdama' hareketi yapmalısınız - sağ bacağınız tekme attığında sağ kalçanız aşağı inmeli veya tam tersi olmalıdır.

İlgili Becerileri Öğrenme

  1. adım 1 her kol döngüsünde bir kez nefes alın.
    Her kol döngüsünde bir kez nefes alın. Bir kolunuz sudan çıkarken nefes alıp, diğer kolunuz sudan çıkarken nefes vermek iyi bir yöntemdir. Nefesinizi sabit tutmak için bu düzeni derin nefeslerle tekrarlayın.
    • Sırtüstü yüzme istediğiniz zaman nefes almanıza izin verse de derin ve sabit nefes almak önemlidir. Düzenli bir hızda nefes almak, sırtüstü yüzüşünüzü (iyi bir formla) mümkün olduğunca uzun süre devam ettirmenizi sağlar.
  2. adım 2 hızlı bir şekilde dönmek için takla dönüşlerini kullanın.
    Hızlıca dönmek için takla dönüşlerini kullanın. Bir duvara yaklaşırken önünüze dönün, böylece nereye gittiğinizi görebilirsiniz.
    • Kulaç sayımı yaptığınızdan emin olun (bayraklardan duvara ulaşmanız için gereken sırtüstü kulaç sayısı), çünkü bu takla dönüşünüze büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Kulaç sayınızı bulurken bayraklardan duvara varana kadar sayın. Takla dönüşünüzü yaparken vuruş sayınızdan bir vuruş çıkarmayı deneyin. Biraz deneme yapın ve sizin için neyin işe yaradığını ve en rahat olduğunu görün.
    • Kulaç sayınızı belirledikten sonra, sırt üstü son kulacınızı atarken vücudunuzu yavaşça ters çevirin ve aynı anda bir serbest stil kulaç atın ve bu kulacı kendinizi duvara doğru çekmek için kullanın. Bu hareket ilk başta biraz garip gelebilir, ancak pratik yapmaya devam edin ve yakında doğal gelecektir. Ardından, su altında öne doğru takla atın, ardından ayaklarınızı duvara dikmek için bacaklarınızı uzatın. Kollarınızı kulaklarınıza doğru sıkarken bacaklarınızla tekme atın ve ellerinizle bir 'nokta' yapın. Yüzeye çıkana kadar sıkı bir akış çizgisinde kalın. Yüzeye çıkana kadar aerodinamik tekmeyi sürdürün, ardından vuruşunuza yeniden başlayın.
    • Tam olarak ne zaman ön tarafınıza dönmeniz gerektiğini öğrenmek biraz pratik gerektirebilir. İdeal olarak, bunu havuzun kenarından sadece bir veya iki kulaç uzaktayken yapmak istersiniz.
  3. adım 3 i̇ç mekandaysanız, kendinizi düz tutmak için tavanı kullanın.
    İç mekandaysanız, kendinizi düz tutmak için tavanı kullanın. Kapalı bir havuzda yüzerken, rotadan sapmadığınızdan emin olmak için tavanı kullanabilirsiniz. Tavan malzemesinde bir çizgi veya desen arayın. Yüzerken gözlerinizi açık tutun ve tavana odaklanın. Düz bir çizgide ilerlemenizi sağlamak için yüzerken bu deseni aynı şekilde yönlendirin.
    • Eğer dışarıda yüzüyorsanız, daha az seçeneğiniz vardır. Dışarıda bulutlar varsa, düz bir çizgide ilerlemek için bulutları aynı şekilde yönlendirebilirsiniz. Eğer yoksa, güneşi vücudunuzun aynı tarafında tutmaya çalışın. Hava bulutluyken yönünüzü bulmak zordur çünkü görünür referans noktalarınız azdır.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Mükemmel sırtüstü yüzmeyi nasıl yaparsınız?
    Sırtüstü yüzerken çenenizi göğsünüze getirmekten kaçının çünkü bu başınızı sudan kaldırır ve sizi daha az aerodinamik yapar.
  • Soru
    Sırtüstü yüzmeyi nasıl yaparsınız?
    Eliniz suyun altında sizi ileri doğru çekerken, avuç içiniz ayaklarınıza bakacak şekilde döndürün. Bu size ileri gitmek için itici enerji verecektir.
  • Soru
    Duvara çarpmadan nasıl bitirebilirim?
    Bayraklardan itibaren kulaçlarınızı sayın. Bu, duvara ne zaman yaklaştığınızı bilmenizi sağlayacaktır.

Video

İpuçları

  • Duvardan iterken (veya takla atarken) kendinizi havuzda daha aşağıya itmek için su altında yunus tekmesi kullanmayı deneyebilirsiniz. Bunu yapmak için bacaklarınızı bir arada tutun ve her ikisiyle birden tekme atın.
  • Kalçalarınızı yukarıda tutmakta zorlanıyorsanız, ciğerlerinizi hava ile doldurun. Onları orada tutmak biraz pratik ve eğitim gerektirecektir, ancak bir süre sonra kolay olacak ve yukarıda kalmak için çok fazla havaya ihtiyaç duymayacaksınız.
  • Sırtüstü yüzme için gerekli olmamakla birlikte, gözlükler iyi bir fikirdir, özellikle de takla atıyorsanız.