Soğuk Suda Nasıl Yüzülür?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Soğuk suda yüzmek heyecan verici bir aktivite olabilir. Aynı zamanda tehlikeli de olabilir, bu nedenle doğru yapılması önemlidir. Bir not olarak, nefes almanın sürekli olarak zorlaştığı sıcaklık olan 70 ℉ (21 ℃) altındaki suda yüzüyorsanız uygun ekipmanı giymeniz gerekecektir.

Adımlar

Vücudunuzu Alıştırma

  1. adım 1 şok etkisini en aza indirmek için 10-15 dakika ısıtın.
    Şok etkisini en aza indirmek için 10-15 dakika ısının. Soğuk suya girmeden önce kaslarınızın ısınması ve kalbinizin pompalaması önemlidir. Tempolu bir koşu veya yürüyüş yapın ya da birkaç set zıplama hareketi yapın. İp atlama da yapabilirsiniz.
  2. adım 2 aşağıdaki durumlarda gerinin're feeling stiff.
    Kendinizi gergin hissediyorsanız esneyin. Kardiyovasküler ısınmaya başlamadan önce vücudunuz gerginse, vücudunuzu esnetmeyi düşünün. Omuzlarınızı birkaç kez öne ve arkaya doğru yuvarlayın ve kendinizi ayak toplarınızın üzerine kaldırın. Ayrıca kuadrisepslerinizi esnetmek için ayaklarınızı kalçanıza değene kadar arkanızdan kaldırabilir (her seferinde bir tane) ve otuz saniye boyunca orada tutabilirsiniz.
  3. adım 3 bel derinliğine inin ve baloncuk üfleyin.
    Bel derinliğine inin ve baloncuklar üfleyin. Yüzünüzü suyun sıcaklığına alıştırmak kalp atış hızınızı düzenlemeye yardımcı olacaktır. Kalçanıza kadar suya girdikten sonra yüzünüzü suya daldırın ve ağzınızdan hava üfleyin. Tekrar nefes almanız gerektiğinde veya yaklaşık otuz saniye sonra yüzünüzü kaldırın. Bunu birkaç kez tekrarlayın.
  4. adım 4 soğuk suya dalmaktan kaçının.
    Soğuk suya dalmaktan kaçının. Doğrudan soğuk suya dalmak vücudunuzu şoka sokabilir. Bu durum hipotermiye neden olabilir ve ölümcül olabilir. Soğuk suda yüzmeye alışık değilseniz dalmak özellikle tehlikelidir, ancak deneyimli soğuk su yüzücülerinin de yavaş yavaş girmesi daha iyidir.
  5. adım 5 soğuk suda geçirdiğiniz süreyi yavaşça artırın.
    Soğuk suda geçirdiğiniz süreyi yavaş yavaş artırın. Alışma süreci (veya vücudunuzun soğuk suda yüzmeye alışması) biraz zaman alır. Başlangıçta, 70 ℉ (21 ℃) altındaki suda yalnızca bir dakika kadar yüzebilirsiniz. Rahat ve güvenli bir şekilde kalabileceğiniz süreyi küçük artışlarla artırmak için antrenman seanslarını kullanın.
    • Zamanınızı ne kadar hızlı artırdığınız ve sonunda suda ne kadar toplam zaman geçirdiğiniz, suyun ne kadar soğuk olduğuna bağlı olacaktır. Daha düşük sıcaklıklar için (50 ℉ veya 10 ℃'ye yakın herhangi bir şey), bir seferde sadece bir veya iki dakika yapabilirsiniz.
  6. adım 6 alışmaya devam etmek için haftada üç ila dört kez antrenman yapın.
    Alışmaya devam etmek için haftada üç ila dört kez antrenman yapın. Antrenmanınızı tutarlı tutun. Haftada en az üç kez yirmi ila otuz dakikalık seanslar yapın. Hâlâ alışma sürecindeyseniz, bu seansları kısa sürelerle kademeli olarak suya girmek için kullanabilirsiniz. Belirli bir sıcaklığa alıştıktan sonra, yirmi ila otuz dakika boyunca yüzmeyi deneyebilirsiniz.
    • Bazı sıcaklıkların uzun süre yüzmek için çok soğuk olacağını unutmayın. Vücudunuzu takip edin ve nefes almakta zorlanıyorsanız ya da vücudunuzun beyaz veya maviye döndüğünü fark ederseniz sudan çıkın.
    • Nefes almaya başladığınız anda sudan çıkın.
  7. adım 7 mümkünse açık havada soğuk su kaynaklarında yüzün.
    Mümkünse açık havada soğuk su kaynaklarında yüzün. Sakin nehirler, göller ve yumuşak okyanuslar gibi açık su kaynakları soğuk suda yüzmek için harika bir antrenman zemini sağlar. Yüzmeden önce her zaman sıcaklığı ve güvenlik koşullarını kontrol ettiğinizden emin olun. Ayrıca kaynakta yüzmenize yasal olarak izin verildiğinden emin olun.
    • Yüzmeyle ilgili düzenlemeler veya kısıtlamalar olup olmadığını öğrenmek için yerel hükümet yetkilileriyle iletişime geçebilirsiniz.
    • Antrenman için kapalı havuzlarda sıcaklığı ayarlamanız da mümkün olabilir.
  8. adım 8 yedek seçenek olarak bir buz banyosu kullanın.
    Yedek seçenek olarak bir buz banyosu kullanın. Soğuk su kaynaklarına yakın değilseniz, bir buz banyosu yapın! Bir benzin istasyonundan bir torba buz alın ve suyunuza ekleyin. Sıcaklığı kontrol etmek için su için güvenli bir termometre kullanın. Bu suda geçirebileceğiniz süreyi kademeli olarak artırın, bu süreyi 50 ℉ veya 10 ℃'nin altına düşürmemelisiniz.
    • Haftada üç ila dört kez yaklaşık on beş ila yirmi dakika buz banyosunda antrenman yapabilirsiniz.
  9. adım 9 giysiler ve sıcak bir içecekle ısının.
    Giysiler ve sıcak bir içecekle ısının. Soğuk suda yüzdükten hemen sonra sıcak bir duş almaktan veya saunaya girmekten kaçının. Bu aslında vücut ısınızı daha da düşürebilir. Bunun yerine kuru giysiler ve havlularla ısının. Ayrıca sıcak bir içeceği yavaşça yudumlayabilirsiniz.

Temel Ekipmanların Giyilmesi

  1. adım 1 isıyı korumak için en az bir şapka takın.
    Isıyı korumak için en az bir şapka takın. 70 ℉ (21 ℃) altındaki su soğuk olarak kabul edilir ve nefes almakta zorlanmanıza neden olabilir. Soğuk suda yüzerken her zaman en az bir ve muhtemelen iki ila üç bone takmalısınız. Bu, ısının başınızdan kaçmasını önleyecektir.
  2. adım 2 diğer seçenekler yerine neopren malzemeleri tercih edin.
    Diğer seçenekler yerine neopren malzemeleri tercih edin. Neopren yalıtım sağlar ve sizi silikon, lateks veya kauçuk bonelerden, eldivenlerden veya çoraplardan biraz daha sıcak tutmaya yardımcı olur. Daha hızlı yüzmenizi sağlamak için sürüklenmeyi azaltmasa da, soğuk suda yüzmek için hala en iyi seçimdir.
  3. adım 3 ek ısı koruması için kulak tıkacı takın.
    Ek ısı koruması için kulak tıkacı takın. Yüzme bonesi gibi, kulak tıkaçları da vücudunuzdan kaçan ısı miktarını biraz azaltır. Yüzme için tasarlanmış kulak tıkaçları için internete veya yerel spor malzemeleri mağazanıza bakın.
  4. adım 4 güvenlik için 70 ℉ (21 ℃) altındaki sıcaklıklarda tam bir dalış kıyafeti giyin.
    Güvenlik için 70 ℉ (21 ℃) altındaki sıcaklıklarda tam bir dalış kıyafeti giyin. Soğuk suda yüzerken tam vücut wetsuit giymek en güvenlisidir. Dalış elbisesi soğuk suyu hissetmenizi engellemeyecek olsa da, daha uzun süre daha sıcak kalmanıza yardımcı olacak temel yalıtımı sağlayacaktır.
    • Dalış kıyafeti olmadan aşırı soğuk suda (yaklaşık 40 ℉ veya 4 ℃ kadar düşük) yüzen rekabetçi 'buz yüzücüleri' vardır. Bu, yoğun ve çok yıllı eğitim gerektiren, yüksek riskli profesyonel bir spordur. Profesyonel değilseniz dalgıç giysisini atlamayın!
  5. adım 5 soğuk suda daha fazla koruma için eldiven ve çorap kullanın.
    Daha soğuk suda daha fazla koruma için eldiven ve çorap kullanın. Yaklaşık 48 ℉ ila 60 ℉ (9 ℃ ila 16 ℃) veya daha düşük su için ekstra aksesuarlara gidin. Ekstremitelerinizin uyuşmasını önlemeye yardımcı olacak neopren çoraplar, patikler ve eldivenler satın alabilirsiniz. Bunlar hareketinizi biraz azaltabilir, bu nedenle antrenman sırasında bunları giymeye alışmak için biraz zaman ayırın.
  6. adım 6 aşırı soğuk için daha kalın dalış kıyafetleri seçin.
    Aşırı soğuk için daha kalın wetsuitler seçin. Sıcaklık düştükçe, dalış elbiseniz kalınlaşmalıdır. Daha kalın wetsuitler sizi daha hızlı yoracak olsa da, yine de buna değer. Tam sıcaklık aralığınız için özel olarak üretilmiş giysiler bulmak için internete veya yerel spor malzemeleri mağazanıza gidin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Soğuk havaya nasıl alışabilirim?
    Soğuk suya alışmak için duş alırken sıcaklığı düşürerek başlayabilirsiniz. Suyun en sıcak olduğu yaz aylarında yüzmeye başlayın ve su yavaş yavaş soğudukça yüzmeye devam edin. Ayrıca suya girmeden önce ter atmak için egzersiz yapabilirsiniz. Bu, soğuk suyun daha keyifli hissettirmesini sağlayacaktır.
  • Soru
    Yüzmek istiyorum ama yüzme havuzumdaki su çok soğuk. Dalış kıyafeti giymeli miyim? Hangi dalış kıyafeti en az ağırlıktadır?
    İki şeyden birini yapabilirsiniz: 1) bir dalış kıyafeti alın, 2) vücudunuzun soğuk suya uyum sağlaması için su altında bir boy yüzün.
  • Soru
    Sümüksü kayaların olduğu soğuk suda nasıl yüzerim?
    Kavramalı bir çift dalış elbisesi ayakkabısı burada size yardımcı olacaktır. Kendinizi yavaşça suya bırakın ve daha az sümüksü kayaları sıkıca kavradığınızdan emin olun. Güvenli bir derinliğe ulaştığınızda yüzmeye başlayabilirsiniz.

Video

İpuçları

Uyarılar

  • Her zaman yanınızda başka bir kişi ile antrenman yapın.
  • Parmak uçlarınız veya dudaklarınız maviye veya beyaza dönerse ya da nefes nefese kalırsanız sudan çıkın ve kuru ve sıcak giysiler giyin.
  • Soğuk suda yüzmek hipotermiye ve ölüme yol açabilir. Soğuk suda yüzerken son derece dikkatli olmanız gerekir.
  • 70℉ (21℃) altındaki herhangi bir suda yüzmek nefes almada daha fazla zorluğa yol açabilir. Sıcaklığı bu seviyede veya altında olan sularda her zaman dikkatli olun.