Dalgaların Arasından Nasıl Yüzülür

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Dalgalar arasında yüzmek, okyanusta vakit geçirmek istiyorsanız sahip olmanız gereken önemli bir beceridir. Rahat olmak ve dalgaların hareketiyle uyum içinde kalmak önemlidir. Öngörülemeyen dalgalar arasında yüzmek için nefesinizi ayarlayın ve ne olursa olsun momentumunuzu koruyun. Gerektiğinde dalgaların altına dalın veya beş fitin altındaysa üstünden geçmeye çalışın.

Adımlar

Dalgaların Altında Dalış

  1. adım 1 büyük dalgaların altına girmek için erken dalın.
    Büyük dalgaların altına girmek için erken dalın. Bazı dalgalar içinden yüzülemeyecek kadar büyüktür ve altlarından dalarak kaçınılmalıdır. Yaklaşan dalgadan yaklaşık 5 ila 6 feet (1,5 ila 1,8 m) uzaktayken dalarak kendinize dalganın altına girmek için yeterli zamanı tanıyın. Dalganın altına yaklaşık 3 ila 4 fit (0,91 ila 1,22 m) dalın, dalganın altında yüzebildiğiniz kadar ileri yüzün ve diğer taraftan çıkın.
  2. adım 2 nefesinizi ayarlayın ve gerektiğinde nefesinizi tutun.
    Nefes alış verişinizi ayarlayın ve gerektiğinde nefesinizi tutun. Öngörülemeyen dalgalar ani su patlamalarının başınıza, arkanıza veya yan tarafınıza çarpması anlamına gelecektir. İhtiyaç duyduğunuzda nefes almak için başınızı çevirerek nefesinizi mümkün olduğunca ayarlayın. Bir dalga net bir nefes alamayacak kadar hızlı gelirse, su yutmamak veya solumamak için nefesinizi tutun.
  3. adım 3 dalganın altında vücudunuzu yatay olarak uzatın.
    Vücudunuzu dalganın altında yatay olarak uzatın. Bir dalganın altına dalmak sadece altına eğilmek değil, tüm vücudunuzu daldırmak ve geçene kadar altında gezinmek anlamına gelir. Su yüzeyinin altına daldıktan sonra, su altında yüzerken vücudunuzu yatay bir pozisyonda tutun. Bu, kısa sürede yukarı çıkmamanızı ve dalga tarafından geri savrulmamanızı sağlayacaktır.
  4. adım 4 sörf gözlüğü takın.
    Sörf gözlüğü takın. Güvenlik gözlüğü takmak plajda havalı görünmese de, dalış yaparken su altını net bir şekilde görmenin ve dalgaların altında güvenli bir şekilde gezinmenin en iyi yoludur. Görme sorunlarınız varsa, kaybetme veya enfeksiyon kapma riski olmadan reçeteli lens takmanıza da izin verecektir. Sörf gözlüklerini bir sörf mağazasından veya internetten satın alın.
    • Reçeteli veya polarize lensli özel sörf gözlükleri de satın alabilirsiniz.
  5. adım 5 küçük veya düz dalgalar altında dalış pratiği yapın.
    Küçük veya düz dalgalar altında dalış pratiği yapın. Büyük dalgaların altına dalmaya çalışmadan önce, süreci hissetmek ve nasıl ivme kazanacağınızı ve vücudunuzu nasıl tutacağınızı öğrenmek en iyisidir. Büyük, okyanus dalgalarına geçmeden önce küçük bir koyda küçük veya düz dalgalar üzerinde pratik yapın. Güçlü gelgitler, büyük kayalar veya ağır resifler gibi gizli tehlikeleri olan bir noktada pratik yapmadığınızdan emin olmak için nereye gideceğiniz konusunda yerel sörfçülerden tavsiye isteyin.
  6. adım 6 gözetim altında dalın.
    Gözetim altında dalın. Dalgaların altında dalmaya alışırken acil bir durumda yardım alabilmeniz önemlidir. Bir sörf cankurtaranı tarafından denetlenen bir alanda, nöbetçi cankurtaranın gözetleme istasyonunu görebileceğiniz bir noktada dalış alıştırması yapın. Alternatif olarak, ilk yardım eğitimi almış özel bir eğitmenden veya deneyimli bir sörfçüden yardım alın.

Sörf Tahtası ile Dalgaların Altına Girmek

  1. adım 1 ördek dalışınızı bir dalganın ortaya çıkması için zamanlayın.
    Ördek dalışınızı bir dalganın ortaya çıkması için zamanlayın. Ördek dalışı veya sörf tahtanızla bir dalganın altından geçmek, sörf deneyiminin kaçınılmaz bir parçasıdır. Dalgaları izleyin ve dalışınızı bir dalganın su yüzeyinden yukarı doğru ilk sıçramaya başladığı noktaya göre zamanlamaya çalışın. Bu anda, ortaya çıkan dalga altında kaymanızın kolay olacağı bir cep oluşturacaktır.
  2. adım 2 dalgaya doğru sertçe kürek çekin.
    Dalgaya doğru sertçe kürek çekin. Momentum, başarılı ördek dalışının önemli bir parçasıdır ve tüm süreci kolaylaştıracaktır. Dalgaya doğru olabildiğince sert ve hızlı kürek çekin. Oluşturduğunuz momentum, çok derine inmek zorunda kalmadan dalganın altından kaymanızı sağlayacaktır.
    • Genel bir kural olarak, kürek çekmeye dalgadan yaklaşık 6,5 fit (2,0 m) uzakta başlamaya çalışın, böylece momentum yaratacak kadar yüzebilirsiniz.
  3. adım 3 dalgadan bir sörf tahtası boyu uzaktayken sörf tahtanızı aşağı doğru itin.
    Dalgadan bir sörf tahtası boyu uzaktayken sörf tahtanızı aşağı doğru itin. Sörf tahtanızın raylarını tutun ve vücudunuzun üst kısmını kullanarak vücudunuz suya batana kadar olabildiğince sert bir şekilde aşağı doğru itin. Mümkün olduğunca fazla güç kullanmak için iterken kollarınızı düzleştirin.
    • Dalganın altında kendinizi güvenli bir şekilde yönlendirmek için su altında gözlerinizi açık tutun. Gözlerinizi korumak için en iyisi sörf gözlüğü takmaktır.
  4. adım 4 tahtanızın kuyruğunu ayağınızla veya dizinizle aşağı indirin.
    Tahtanızın kuyruğunu ayağınızla veya dizinizle aşağı indirin. Sörf tahtanızı tamamen suya ve dalganın altına daldırmak için arkasını aşağı doğru indirmeniz gerekecektir. Sizin için neyin daha rahat olduğuna bağlı olarak, dizinizi veya ayağınızı sörf tahtanızın arkasındaki çekiş pedine bastırın. Bu hareket tahtanızın suyun altına girmesine ve dalga üzerinizden geçerken dibe paralel hale gelmesine yardımcı olacaktır.
    • Tahtanın arkasını aşağı doğru itmeye yardımcı olmak için diğer bacağınızı yukarı doğru kaldırarak ayağınıza veya dizinize daha fazla ağırlık verin.
  5. adım 5 dalga geçerken tahtanızı yukarı doğru getirin.
    Dalga geçerken tahtanızı yukarı doğru getirin. Dalganın üzerinizden geçtiğini hissettiğinizde, sörf tahtanızın burnunu yukarı doğru eğmek için ellerinizi kullanın. Vücudunuzu tahtanıza bastırın ve yüzeye doğru süzülmenize izin verin. Sudan çıkar çıkmaz kürek çekmeye hazır olun.
    • Dalga geçerken suyun momentumunun üzerinizden aktığını hissedeceksiniz.

Yunus Dalışını Mükemmelleştirmek

  1. adım 1 bir dalga yaklaştığında kollarınızı konumlandırın ve dizlerinizi bükün.
    Bir dalga yaklaştığında kollarınızı konumlandırın ve dizlerinizi bükün. Yunus dalışı, yunusların suya daldıkları gibi, bacaklarınızın sizi hızlı bir şekilde yukarı ve suya geri yansıtacak gücüne bağlıdır. Bir dalganın yaklaştığını gördüğünüzde, ayaklarınızı altınızdaki kuma sıkıca bastırın ve dizlerinizi bükün. Kollarınızı başınızın yanlarına doğru bastırarak düz bir şekilde yukarı kaldırın.
    • Bu dalış diz yüksekliğinin üzerindeki herhangi bir suda yapılabilir, ancak içinde durulabilecek kadar sığdır.
  2. adım 2 zıplayın ve vücudunuzu suyun içinde kuma doğru kıvırın.
    Zıplayın ve vücudunuzu suya doğru kuma doğru kıvırın. Dalga ileriye doğru çarparken, sudan atlayın ve vücudunuzu kıvırarak dalgaya geri dönün. Kollarınızı ve bacaklarınızı düz tutun ancak dalışınıza açı vermek için belinizi bükün. Parmak uçlarınızla kuma dokunacak kadar derine dalmayı hedefleyin.
  3. adım 3 dalga üzerinizden geçerken kendinizi pozisyonda tutun.
    Dalga üzerinizden geçerken kendinizi pozisyonda tutun. Dalga üzerinizden geçerken dalganın altındaki en derin noktada kalın. Pozisyonunuzu korumak için nefesinizi tutun ve kaslarınızı sıkı tutun. Gerekirse parmaklarınızı kuma sokarak kendinizi destekleyin.
  4. adım 4 yukarı çıkmadan önce kum boyunca ilerleyin.
    Yukarı çıkmadan önce kum boyunca ilerleyin. Dalganın üzerinizden geçtiğini hissettiğinizde kum boyunca ilerlemeye başlayın. Parmaklarınızı kullanarak yere dokunun ve yüzeye çıkmadan kendinizi ileriye doğru hareket ettirin. Birkaç saniye sonra yüzeye çıkın.
    • Derin bir nefes alın ve başka bir dalga geliyorsa tekrar dalın.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Dalgalar beni denize doğru çekmeye devam ederse ne olur?
    Çoğu zaman dalgalar sizi kıyıya doğru itecektir. Dalgalar tarafından kıyıya doğru itilen su, yerçekimi tarafından geri dönmeye teşvik edilir, böylece rip akıntıları oluşur. Rip akıntıları için internette pek çok tavsiye bulunmaktadır; ABD'de rip akıntısı tavsiyeleri ve güvenlik bilgileri sağlayan Ulusal Hava Durumu Servisi'ni kontrol edin. Çoğu rip akıntısı çok uzağa gitmez, ancak hızlı olabilirler, bu nedenle akıntıya karşı yüzmeye çalışmayın. Akıntıdan kurtulmak istiyorsanız, akıntıya dik açıyla yüzmeyi deneyin. Ya da dağılana kadar yüzün. Ya da yardım isteyin.
  • Soru
    Bir dalganın altına nasıl dalarım?
    Suya girin ve bekleyin, sonra dalga sizi geçecektir.

Video

İpuçları