Gözlüksüz Sualtında Nasıl Yüzülür?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bazı insanlar yüzme fırsatı bulduklarında gözlük takmaya alışkındır. Gözlüğü olmayan ya da elinin altında bulunmayan bizler için havuzdan ya da gölden kaçınmak için bir neden olmadığı gibi, su altında yüzmekten kaçınmak için de bir neden yoktur. Görüş kaybı sizi rahatsız etmiyorsa, su altında gözlüksüz yüzmek hiç de zor değildir.

Adımlar

Klorlu Suda Gözler Açık Yüzmek

  1. adım 1 gözlerinize havuz suyu sıçratın.1Gözlerinize havuz suyu sıçratın. Başınızı tamamen suya daldırmadan önce, yüzünüze su sıçratırken gözlerinizi açık tutun. Gözleriniz açıkken doğrudan suyun altına girmek bazıları için çok rahatsız edici olacaktır. Bu sıçratma, su altına girmeden önce gözlerinizi alıştırmanın daha rahat bir yoludur.
  2. adım 2 gözler açık bir süre yüzün.2Gözler açık olarak bir süre yüzün. Yanma devam edebilir, ancak gözleriniz açıkken su altında daha fazla zaman geçirdikçe azalacaktır. Daha fazla rahatsızlıktan kaçınmak için, su altında ileri doğru yüzerken gözlerinizi kapalı tutun. Gözlerinizi açık tutarsanız, yüzünüzün yanından geçen su gözlerinizin yüzeyi boyunca hareket edecek ve normalde hiç sürtünme olmayan yerlerde sürtünmeye neden olacaktır.
  3. adım 3 sudan çıktıktan sonra gözlerinizi durulayın.3Sudan çıktıktan sonra gözlerinizi durulayın. Bu adımı gözünüzde/göz kapağınızda veya çevresinde kalan kloru temizlemek için yapın. Bunun ötesinde, genellikle klorlu suda yüzdükten sonra saçınızı ve vücudunuzu yıkamanız önerilir; ciltte kalırsa kuruma eğilimi gösterir ve rahatsız edici olabilir.

Tatlı Suda Gözlüksüz Yüzmek

  1. adım 1 suyu test edin.1Suyu test edin. Başınızı suyun altına daldırın ve gözlerinizi açın. Büyük olasılıkla çok rahat olmayacak ve görüşünüz büyük olasılıkla çok bulanık olacaktır. Bazıları su altında diğerlerinden daha iyi görebilir, ancak muhtemelen yalnızca kaba şekilleri ve gölgeleri seçebileceksiniz. Tekrar suyun üzerine çıkmadan önce gözlerinizi birkaç kez kırpın.
  2. adım 2 gözlerinizi alıştırmaya devam edin.2Gözlerinizi alıştırmaya devam edin. Görüşünüz bulanık kalacaktır, ancak su altında gözleriniz açık olarak daha uzun süre yüzmeye devam ederseniz rahatsızlık hissi geçecektir. Sudaki herhangi bir partikülü gözünüze veya göz kapağınızın altına itmemek için su altındayken gözlerinize dokunmaktan kaçının.
  3. adım 3 yüzdükten sonra gözlerinizi durulayın're out.3Dışarı çıktıktan sonra gözlerinizi yıkayın. Gerekli olmamakla birlikte, gözlüksüz yüzdükten sonra gözlerinizi temiz su veya tuzlu suyla yıkamak iyi bir fikirdir. İyi bir durulama, yüzerken gözünüze kaçmış olabilecek potansiyel olarak zararlı her şeyi temizleyecektir.
    • Kontakt lens kullanıyorsanız, gözlük olmadan su altında asla gözlerinizi açmamanız tavsiye edilir. Lensler gözünüze çöp kaçmasına ve zarar görmenize neden olabilir. Eğer lenslerle yüzüyorsanız, yüzdükten sonra lensleri çıkarın ve hem lensleri hem de gözlerinizi yıkayın.

Sualtında Gözlüksüz Yüzmek İçin İpuçları

  1. adım 1 etrafınıza bakın.1 Etrafa bakın. Suyun altını gözlük taktığınızda olduğu kadar iyi göremeyeceğiniz için, yüzeyin altına inmeden önce etrafınıza bakın. Eğer bir havuzdaysanız, hangi duvarlara ne kadar yakın olduğunuzu ve yanınızda yüzen diğer kişilere ne kadar yakın olduğunuzu bilin. Tatlı suda yüzüyorsanız, yönünüzü ve hangi yönlerin sığ veya derin suya gittiğini bilin.
  2. adım 2 gözlerinizi kapatın ve nefesinizi tutun.2Gözlerinizi kapatın ve nefesinizi tutun. Suya dalmadan önce gözlerinizi kapatın ve derin bir nefes alın. Tüm süre boyunca su altında kalmak istiyorsanız, yüzmeyi düşündüğünüz yerin tek nefeste ulaşabileceğiniz bir yer olduğundan emin olun. Aksi takdirde hava almak için yukarı çıkmanız gerekecektir.
  3. adım 3 düz bir çizgide yüzmeye çalışın.3Düz bir çizgide yüzmeye çalışın. Herhangi bir şeye veya kimseye çarpmaktan kaçınmak için, su altına girmeden önce gitmek istediğiniz yönü bilin. Hedefinize ulaşana kadar elinizden geldiğince o yönde ilerleyin. Sağa veya sola sürüklenmemek için yüzerken vücudunuzun her iki tarafının da senkronize olduğundan emin olun.
  4. adım 4 su altında kalmak için ellerinizi ve bacaklarınızı hareket ettirin.4Su altında kalmak için ellerinizi ve bacaklarınızı hareket ettirin. Suyun altında kalmak istiyorsanız, kendi kaldırma kuvvetinize karşı koymak için her kulaçta kendinizi hafifçe aşağı ittiğinizden emin olun. Bunu yüzeye ne kadar yakın olabileceğinizi bilmek için de kullanın. Yüzeye doğru herhangi bir noktada bir kolunuzu yukarı kaldırın ve kolunuz havaya ulaşırsa, biraz aşağı inmeniz gerekebilir.
  5. adım 5 nefes almak ve yönünüzü yeniden belirlemek için yukarı çıkın.5Nefes almak ve yönünüzü yeniden belirlemek için yukarı çıkın. Çok kısa bir mesafe olmadığı sürece, muhtemelen yüzeye çıkıp nefes almanız gerekecektir. Ne kadar yüzdüğünüzü ve istediğiniz yoldan sapıp sapmadığınızı fark etmeye çalışın. Tekrar suya dalmadan önce yeniden ayarlamak için bir dakikanızı ayırın.
  6. adım 6 gözlüklü birinin arkasında yüzün.6Gözlüğü olan birinin arkasında yüzün. Nereye gittiklerini biliyorlarsa, ayak bileklerine (hafifçe) tutunmanızın veya yönünüzü kontrol etmek için zaman zaman önünüze uzanmanızın sakıncası olup olmadığını sorun. Bu, özellikle yönünüzü şaşırmaktan veya gideceğiniz yere giderken bir şeye çarpmaktan endişe ediyorsanız yararlı olacaktır.
  7. adım 7 sakin olun.7Sakin olun. Her an yüzeye dönebileceğinizi bilin ve normal nefes almaya devam edin. Biriyle karşılaşırsanız endişelenmeyin; özür dileyin ve su altında yüzerken gözlük takmadığınıza atıfta bulunun.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruNeden gözlüksüz yüzmeyi öğrenmelisiniz? Suda ve gözlüksüz yüzmede rahat olmanız gerekir. Eğer suya düşerseniz, etrafınıza bakabilmeli ve çevreyle yeterince rahat olabilmelisiniz. Ve ilk olarak gözlüksüz yüzmeyi öğrenmek daha kolaydır, çünkü zaten gözlüklere güveniyorsanız, gözlüksüz yüzmeyi öğrenmek gerçek bir zorluktur. Eğer çevrenin son derece net olmasına alışkınsanız, görmeniz kolaysa ve sonra birdenbire biraz bulanıklaşırsa, bu deneyim sizi oldukça hayal kırıklığına uğratacaktır.
  • SoruKendinizi su altını görmek için eğitebilir misiniz? Bir öğrenciye su altında gözlerini açmayı öğretirken, önce kaç parmağımı havada tuttuğumu söylemesi için hızlıca bakmasını isterim. Bunu yapabilirlerse, gerçekten heyecanlanır ve bunu kutlarız. Daha sonra, bir sonraki seferde, her iki ellerinde kaç parmak olduğunu söylemeleri için onları zorlayacağım, böylece suda gözlerini açık tutmaya yavaş yavaş alışabilecekler.
  • SoruGözlerimi açık tutarsam klor gözlerime zarar verir mi? Su temizse zarar vermez. İlk kez suya girenler için biraz acıtabilir.

İpuçları

Uyarılar

  • Klor seviyesini kontrol edin. Kendi havuzunuz varsa, yakın zamanda 'şoklanmadığından' veya klorla muamele edilmediğinden emin olun. Havuzdaki klor seviyesi çok yüksekse, gözlerinizin normalde olduğundan daha fazla yanmasına neden olur ve bu his geçmeyebilir. Yakın zamanda işlem gördüğünün kesin bir işareti de aşırı klor kokusudur.
  • Suyun güvenli olduğundan emin olun. Suyun altında gözlerinizi açık tutmanın en büyük riski kirlenme olasılığıdır. Su özellikle bulanık görünüyorsa veya kötü kokuyorsa, başınızı suyun üstünde tutmayı düşünün. Temiz olmayan tatlı suda su altında yüzmeniz gerekiyorsa gözlerinizi kapalı tutun.
    • Deniz suyunda asla gözlüksüz yüzmeyin. Okyanusun tuzlu suyu korneayı yakar.
  • Deniz suyunda asla gözlüksüz yüzmeyin. Okyanusun tuzlu suyu korneayı yakar.

Video