Beyzbol Sopası Nasıl Sallanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

ESPN'deki profesyoneller bunu kolay gösterebilir, ancak gerçekte beyzbol çok fazla kondisyon, kas hafızası ve el-göz koordinasyonu gerektiren zor bir spordur. Bununla birlikte, doğru vuruş tekniği ile başlamak sizi daha sonra başarıya ulaştırabilir.

Adımlar

Doğru Duruşu Benimsemek

  1. Bacaklarınızı ve ayaklarınızı omuzlarınızın altında hizalayın. Ayaklarınızı omuz genişliğinde veya biraz daha açık olacak şekilde yerleştirin. Ayaklarınız birbirine paralel olmalı ve doğrudan omuzlarınızın altında hizalanmalıdır. Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, sol tarafınız atıcıya dönük olmalı ve başınız topun geleceği yöne bakmalıdır. Eğer solaksanız, sağ tarafınız olacaktır. Her şeyden önce, duruşunuz rahat olmalıdır.
    • Ayaklarınızın üzerinde durmak hareketlerinizi hızlandıracak ve duruşunuzu daha reaktif hale getirecektir.
  2. Dizlerinizi bükülü tutun. Dizlerinizi bükün ve ayaklarınızın toplarına gömülün. Çömelmeyin veya çok alçalmayın; dizlerinizde ve kalçalarınızda biraz yay olduğundan emin olun. Daha alçak bir ağırlık merkezi, vuruşunuzda güç üretmenize yardımcı olacak ve vuruş sırasında sizi stabilize edecektir.
    • Dengenizden ödün vermemek için sabit, yere basan bir duruş benimsemek önemlidir.
    • Poponuzu dışarı çıkarmayın veya üst vücudunuzun çok fazla eğilmesine izin vermeyin.
  3. Arka ayağınızı dikin. Vuruşunuza başlamaya hazır olana kadar her iki ayağınızı da yere sağlam bir şekilde basılı tutun. Duruşunuz ne kadar sabit olursa, ayaklarınızdan yukarı doğru sürüş yaparak o kadar fazla güç üretebilirsiniz. Vuruşa başlarken ön ayağınızla küçük bir adım atacak ve takip etmek için arka ayağınızı çevireceksiniz, ancak topla temas edene kadar her iki ayağınız da yerinde kilitli olmalıdır.
    • Ağırlığınız, sizi daha sonra salınımınıza adım atmaya hazırlamak için arka ayağınızın üzerinde çok hafif bir şekilde konumlandırılmalıdır.
  4. adım 4 gevşek ve hazır olun.
    Gevşek ve hazır olun. Kaslarınızı gevşetin ve vücudunuzu tek bir akıcı hareketle hareket ettirmeye hazırlanın. Gerginseniz, hareketleriniz düzensiz olacak ve hızınız ve hassasiyetiniz zarar görecektir. Vuruş için adım atmadan önce omuzlarınızı, kalçalarınızı ve ayak bileklerinizi sallayın. Kendinize toparlanmak yerine gevşek ve dengeli kalmanız gerektiğini hatırlatın.
    • Spor araştırmaları, sporcuların rahat olduklarında çok daha hızlı ve sorunsuz hareket ettiklerini ortaya koymuştur.

Doğru Tutuş ve Vücut Pozisyonu Almak

  1. adım 1 ellerinizi doğru pozisyona getirin.
    Ellerinizi doğru pozisyona getirin. Etkili bir tutuş elde etmek için, sopanın sapını her iki elinizin parmakları arasına yerleştirin, ardından ellerinizi sopanın etrafına sarın. Sopayı avuç içlerinizde tutmayın çünkü bu, sallanırken bileklerinizi esnetmenize ve döndürmenize izin vermez. Hızınızı ve tepkiselliğinizi en üst düzeye çıkarmak için topla temas ettiğiniz ana kadar sopayı hafifçe kavrayın.
    • Sopanın sapını çok yüksek tutmayın; bu vuruşunuzu köreltebilir. Alt elinizin serçe parmağı ile alt topuz arasında çok az boşluk olmalıdır.
    • Sopayı her zaman parmaklarınızla kavradığınızı düşünün, tüm elinizle değil.
  2. Parmak eklemlerinizi hizalayın. Parmaklarınızın üst kısımlarını sopanın tutma yeri boyunca uzun bir sıra halinde tutun. Siz sopayı salladıkça sopa ellerinizde kayacak ve her iki eliniz de doğal olarak sapı kavrayacaktır. Sopayı sabitlemek için parmaklarınızın baskısını kullanın, ancak çok sıkı tutmayın.
    • Sopayı eklemlerinizin üst kısımları aynı hizada olacak şekilde tutmak rahat değilse, orta eklemleriniz aynı yönü gösterene kadar ellerinizi içe doğru çevirmeyi deneyin. Bu 'kutu tutuş' olarak bilinir.
  3. Sopanın omzunuzun üzerinde durmasına izin verin. Sopayı sırtınızda düz bir şekilde tutmak yerine omzunuzun üzerinden yukarı doğru bir açıyla tutmaya çalışın. Sopayı omzunuzdan kaldırarak salınıma başlamaya hazır tutun. Hiçbir noktada sopanın herhangi bir kısmı sırtınıza, boynunuza veya omzunuza temas etmemelidir.
    • Sopayı tuttuğunuz açı 45 derece civarında veya biraz üzerinde olmalıdır.
    • Sopanın üzerinde zaten bir miktar kas gerginliği varsa salınıma hızlı bir şekilde girmek daha kolaydır. Sopayı durduğu yerden hareket ettirmeye çalışıyorsanız vuruşunuz çok daha yavaş olacaktır.
  4. Vücudunuzu düz bir çizgide tutun. Ağırlık merkezinizi ayaklarınızın üzerine yerleştirin ve ayak parmaklarınızı, dizlerinizi, kalçalarınızı ve omuzlarınızı aynı hizada tutun. Gözünüzü her zaman toptan ayırmamak için çenenizi tümseğe doğru çevirin. Bu pozisyondayken, top vuruş mesafesine girdiğinde patlayacak ve gevşeyeceksiniz.
    • Vücudunuzun herhangi bir kısmı doğrusal duruşunuzdan saparsa hız, güç ve kontrolden ödün vermiş olursunuz.

İyi Bir Vuruş Yapmak

  1. Gücünüzü artırmak için küçük bir adım atın. Top atıcının elinden çıktıktan sonra ön ayağınızla çok hafifçe dışarı adım atın. Ayağınızı sadece 2-3 inç (5,1-7,6 cm) hareket ettirin ve adım atarken hizadan çıkmamaya veya merkez bölgenizdeki gerginliği kaybetmemeye dikkat edin. Bu, kalça ve omuzların hareketine yön kuvveti ekleyerek vuruşunuzun gücünü artıracaktır.
    • Adım atarken dengenizi bozmamaya dikkat edin. Adım hızlı, kısa olmalı ve sizi topa vurmak için sağlam bir zemine sahip bir pozisyonda bırakmalıdır.
  2. adım 2 salınımı kalçalarınızla başlatın.
    Salınımı kalçalarınızla başlatın. Hızlı bir hareketle, salınım için momentum oluşturmak üzere kalçalarınızı döndürün. Dönerken kalçalarınızın sallanmasına veya vücudunuzun geri kalanıyla hizadan çıkmasına izin vermeyin. Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, kalçalarınızı saat yönünün tersine, sol elini kullanan vurucular için ise saat yönünde çevirmelisiniz. İyi bir vuruşun gücünün çoğu kalçalardan kaynaklanır.
    • Vuruş kalçalarla başlamalı, omuzlar da hemen arkasından gelmelidir. Birçok sakatlık, oyuncuların omuzlarını sıkarak topu 'kasmaya' çalışmasıyla meydana gelir.
    • Dönerken dik durmaya çalışın, böylece ekseninizden çıkmazsınız.
  3. adım 3 gözlerinizi topun üzerinde tutun.
    Gözlerinizi topun üzerinde tutun. Çenenizi düşürün ve salınımınız boyunca başınızı aşağıda tutun. Atışın başlangıcından sopanın topa değdiği ya da vuruşu yaptığınız ana kadar görüş açınız her zaman topa kilitlenmiş olmalıdır. Odaklanın ve vuruşunuzu zamanlamaya hazır olun. Çenenizi alçaltmak, vuruşa hazırlanırken kambur duracağınız ve belinizden hafifçe büküleceğiniz için başınızı vücudunuzun geri kalanıyla aynı hizada tutmanıza yardımcı olacaktır.
    • Çenenizi indirirken başınızı çok fazla eğmeyin. Gözleriniz düz değilse, bakış açınızı bozabilir ve topa odaklanma yeteneğinizi tehlikeye atabilir.
    • Vuruş antrenmanı sırasında, top size doğru hareket ederken onu daha iyi takip edebilmek için topun izlediği yola çok dikkat edin.
  4. Omuzlarınızı salıncak içine çevirin. Omuzlarınızı kalçalarınızı takip ederek vücudunuza doğru getirin. Sopa topa vurmadan hemen öncesine kadar rahat kalın. Tüm vücut, ayaklardan kalçalara doğru bir yay gibi gevşemeli ve omuzların dönüşüyle son bulmalıdır.
    • Sopanın şaftı salınımın ilk bölümünde sıkı durmalıdır. Kural olarak, sopanın ucu vücuttan ne kadar uzaksa, o kadar az kaldıraç gücüne sahip olursunuz.
  5. Topu eve götürmek için takip edin. Topa vurduktan sonra, sopa karşı omzunuzun üzerinden uzanana kadar salınım boyunca ilerlemeye devam edin. Dönüşünüzün sonunda üst vücudunuz atıcıya dönük olmalıdır. İyi bir takip, topa ekstra ısı uygulayarak onu parkın dışına çıkaracaktır.
    • Follow through, dönüş momentumundan en iyi şekilde faydalanarak topun ileri hareketini durdurur ve mümkün olduğunca güçlü bir şekilde geri gönderir.
    • Bazı oyuncular takip ederken her iki ellerini de sopanın üzerinde tutmayı tercih ederken, diğerleri üst ellerini serbest bırakır ve sopanın bir backhand gibi sallanmaya devam etmesine izin verir. Her iki yöntemi de deneyin, ancak size en rahat geleni yapın.

Video

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Nasıl daha iyi vurabilirim?
    Şu yaygın salınım hatalarına dikkat edin: döküm, lunging ve dipping. Döküm, salınım sırasında ellerinizin vücudunuzdan ayrılmasıdır. Bu, vuruşunuzun güç kaybetmesine neden olur ve topa kare çizmenizi çok zorlaştırır, bu nedenle çizgi vuruşları yerine zayıf zemin toplarına vurursunuz. Hamle, zamanında olmadığınızda, örneğin hızlı olmayan bir atış tarafından kandırıldığınızda gerçekleşir. Hamle yaptığınızda, genellikle ellerinizi bırakırsınız ve top patlar. Daldırma, topa çok fazla yaklaştığınız zamandır. Bu, çok sayıda salınım ve ıska ile pop-up veya faul toplarına neden olur.
  • Soru
    Ben bir kızım ve softball oynuyorum. Her takımın maçı kazanması gerekir mi?
    Kazanmak kaybetmekten daha eğlencelidir. Ancak, belki de sadece oynamayı seven ve kazanmak ya da kaybetmek konusunda çok fazla endişelenmeyen birisinizdir. Bu aslında herhangi bir spora yaklaşmak için oldukça sağlıklı bir yoldur.
  • Soru
    Hızlı topa vurmak kolay, ancak kırma toplara ve changeup'lara vuramıyorum. Topun hızını anlamanın bir yolu var mı?
    Bu sadece bir pratik meselesi. Deneyimli vurucular, top atıcının elinden çıktıktan hemen sonra topun hızını anlamakta iyidir.

İpuçları

  • Eğer isabet konusunda sorun yaşıyorsanız, bir vuruş kafesini ziyaret edin. Bir makine tarafından size verilen toplara tekrar tekrar vurma eylemi, gözünüzü toptan ayırmamanız ve el-göz koordinasyonunuzu geliştirmeniz için sizi eğitecektir.
  • Vuruşunuza ne zaman başlayacağınıza dair bir his geliştirmek için zamanlamanız üzerinde çalışın. Top vücudunuzla aynı hizaya gelene kadar beklerseniz vuruşunuz en yüksek kuvvete sahip olacaktır.
  • Sopadan kaynaklanan titreşim stresini azaltmak ve ağrılı kabarcıklardan kaçınmak için vuruş eldivenleri giyin.

Uyarılar

  • Dengenizi bozacak kadar çok takip etmenize izin vermeyin. Dönüşünüzü sıkı ve kontrollü tutun.
  • Vuruş yaparken doğru harekete güvenin. Omuzlardan çok sert vurursanız veya kötü teknik kullanırsanız yaralanmalar meydana gelebilir.
  • Vuruş yapmadan önce etrafınızdaki alanın temiz olduğundan emin olun. Diğer oyuncular bazen yakınlarda dolaşabilir.
  • Başıboş toplara dikkat edin. Bir atışla vurulmak canınızı yakabilir!