Sürücü Nasıl Kullanılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İyi bir başlama vuruşu genellikle iyi bir golf skorunun başlangıcıdır. Bir sürücüyü düzgün bir şekilde sallayabilmek, çim sahaya mesafeli ve isabetli inen başlama vuruşlarına yol açar. Vuruşta ustalaşmak hem duruşa hem de vuruş mekaniğine bağlıdır. Vuruşunuzu mümkün olduğunca sık yapın, ardından fark ettiğiniz sorunları gidermek için vuruşunuzu ayarlayın, böylece golf sahasında bir as olabilirsiniz.

Bilmeniz Gerekenler

  • Ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde topun yaklaşık 3 adım gerisinde durun. Ardından, bir elinizi diğerinin hemen altına koyarak sürücüyü sıkıca kavrayın.
  • Sürücüyü başınızın arkasında bir yay çizerek sallayın. Ağırlığınızı ön ayağınıza verin ve sürücüyü aşağı doğru sallayın, sallarken kollarınızı uzatın.
  • Sürücünün kavisini aşağıya doğru takip etmek için vücudunuzu döndürün. Ardından, sürücüyü ön omzunuzun üzerinden geçirerek devam edin.

Adımlar

Kendinizi Topa Yakın Konumlandırmak

  1. adım 1 zayıf eliniz hedefe daha yakın olacak şekilde topun yanında durun.
    Zayıf eliniz hedefe daha yakın olacak şekilde topun yanında durun. Vurmak istediğiniz tarafı seçin ve topa doğru dönün. Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, topun sol tarafında durun. Sol omzunuzu hedefe doğru çevirin. Solaksanız, sağ omzunuz hedefe dönük olacak şekilde topun sağında durun.
    • Vücudunuzun hedefe en yakın yarısı, ön kolunuz ve bacağınız gibi ön tarafınızdır. Bu yarı, nişan almak ve topu ileri sürmek için en önemli kısımdır.
    • Hedeften en uzak olan yarı, arka veya arka tarafınızdır. Bu yarı, geri salınımınızdan ve güç üretmenizden sorumludur.
  2. adım 2 kendinizi topun yaklaşık 3 adım gerisinde konumlandırın.
    Kendinizi topun yaklaşık 3 adım gerisinde konumlandırın. Nerede duracağınızdan emin değilseniz toptan geriye doğru yürüyün. Topa vururken hafifçe eğilmeniz gerekecektir. Bu sizi rahatsız ediyorsa, topa gerektiği kadar yaklaşabilir veya uzaklaşabilirsiniz. Topun üzerinde durmadan topun üst kısmını görebilmelisiniz.
    • Başınız doğrudan topun üzerindeyse, yumuşak ve güçlü bir vuruş yapmakta zorlanırsınız.
    • Toptan çok uzakta durursanız, topa vurmak için kollarınızı daha fazla germeniz gerekecek ve bu da vuruşunuzu zayıflatacaktır.
  3. adım 3 dizleriniz hafifçe öne doğru bükülü olacak şekilde bacaklarınızı birbirinden ayırın.
    Dizleriniz hafifçe öne doğru bükülü olacak şekilde bacaklarınızı birbirinden ayırın. Bacaklarınızı yaklaşık bir omuz genişliğinde açarak topun yanında durun. Top, ön bacağınızın topuğunun iç kısmının biraz arkasında konumlandırılmalıdır. Bu, topun ön bacağınıza arka bacağınızdan çok daha yakın olacağı anlamına gelir.
    • Daha geniş bir duruş, sürücüyü daha geniş bir kavisle sallayacağınız anlamına gelir. Bu durum zamanlamanızı bozabilir, bu nedenle başlangıçta ayaklarınızı nispeten birbirine yakın tutun.
    • Sopayı pozisyona getirmeden önce duruşunuzu düzeltmeye odaklanın. Bu konuda ustalaştıktan sonra, hedefinizi geliştirmek için her ikisini de aynı anda yapabilirsiniz.
  4. adım 4 sürücüyü 1 elinizle diğerinin altında sıkıca kavrayın.
    Sürücüyü 1 elinizle diğerinin altından sıkıca kavrayın. Bu tutuşa örtüşme tutuşu denir ve acemiler için uygundur. Arka elinizi sürücünün tutamağına yerleştirin. Ardından, ön elinizi onun üzerine yerleştirin ve 1 veya 2 parmağınızı alt elinizin üzerine koyun. Tutuşunuzu ne sıkı ne de gevşek olacak şekilde rahat ve dengeli hissedene kadar ayarlayın.
    • Birbirine kenetlenmiş tutuş, işaret parmağınızı ve serçe parmağınızı çaprazlamanızdır. Bu, hızlı vuruşlar ve daha küçük elleri olan herkes için iyi bir tutuş şeklidir.
    • 10 parmakla tutuş, beyzbol sopası tutmak gibidir. Parmaklarınız üst üste gelmez. Güçsüzseniz iyi olabilir, ancak daha az güçlü vuruşlara yol açar.
  5. adım 5 başınızı topa doğru getirmek için kalçanızdan eğilin.
    Başınızı topa doğru getirmek için kalçanızı bükün. Ayaklarınızı yere sıkıca basarak pozisyonlarını korumalarını sağlayın. Sırtınızı ve boynunuzu düz tutarak yavaşça öne doğru eğilin. Başınız öne doğru gelmeli, böylece sopanızın başına ve topun tepesine çapraz olarak bakabilmelisiniz.
    • Sırtınız ve boynunuz düz olmalıdır. Eğer omurganız bükülürse, oyun sırasında yorulabilir ve ağrıyabilirsiniz.
    • Top ön kulağınızla aynı hizada olmalıdır, ancak kulağınız topun üzerinde değil arkasında olacaktır.
  6. adım 6 ön omzunuzu kaldırmak için vücudunuzu eğin.
    Ön omzunuzu kaldırmak için vücudunuzu eğin. Öne ve ön bacağınıza doğru dönün. Sopayı tee'ye yakın olacak şekilde çevirin. Bu, ön kalçanızın ve omzunuzun yukarı kalkmasına neden olmalıdır. Ön tarafınızın arka tarafınızdan biraz daha yüksek olmasını istersiniz. Pozisyonunuzu almak için ağırlığınızı arka bacağınıza kaydırabilirsiniz.
    • Açıyı doğru ayarlamakta zorlanıyorsanız, arka elinizi sopadan çekin. Omzunuzu indirmek için arka dizinizin arkasına koyun, ardından tekrar sopanın sapına koyun.
  7. adım 7 sopayı topun arkasında konumlandırmak için omuzlarınızı düşürün.
    Sopayı topun arkasında konumlandırmak için omuzlarınızı düşürün. Sopa başını topun arkasında ortalanacak şekilde konumlandırın. Omuzlarınızın aşağı sarkmasına izin verin, ardından hafifçe geri çekin. Bu, kollarınızı sağlam ve sabit bir salınımı kontrol etmeye hazır hissettirmelidir. Sopayı serbestçe sallayamadığınızı hissederseniz, geri adım atarak veya daha dik durarak konumunuzu gerektiği gibi ayarlayın.
    • Bu pozisyon, sopanın başının yukarı dönüşte topa vurmasına ve topu tikten kaldırmasına neden olur.
    • Denge çok önemlidir. Ağırlığınızın her iki bacağınıza eşit olarak dağıldığından emin olun.

Topu Sürmek

  1. adım 1 sopayı süpürün's head back in an arc until it is behind your head.
    Sopanın başını başınızın arkasına gelene kadar bir yay çizerek geriye doğru süpürün. Vuruşunuza karnınızdan başlayın ve sopayı arka bacağınıza doğru hareket ettirmeye başlarken buradaki kasları sıkın. Ayaklarınız yere düz basarken ellerinizi pozisyonda tutun. Şaft başınızın orta kısmının arkasına gelene kadar sopayı bir yay şeklinde hareket ettirmeye devam edin.
    • Ön kolunuzu tüm süre boyunca düz tutun, böylece aşağı inerken düzeltmek zorunda kalmazsınız.
    • Salladığınız sırada ağırlığınızı arka bacağınıza kaydırarak güç üretin.
  2. adım 2 aşağı vuruşunuza başlamak için sürücüyü aşağı doğru sallayın.
    İniş vuruşunuza başlamak için sürücüyü aşağı doğru sallayın. Ön dizinizi ve kalçanızı hafifçe topa doğru iterek iniş hareketine başlayın. Her iki ayağınızı da yerde düz tutarak ağırlığınızı arka ayağınızdan ön ayağınıza kaydırın. Salınım sırasında kollarınızı ayarlamaktan kaçının. Sopayı sarkaç gibi bir yay çizerek aşağı doğru sallayın.
    • Salınımı aceleye getirmekten kaçının. Aşağı salınıma başlamadan önce sopanın omuzlarınızın üzerine kısa bir süre yerleşmesine izin verebilirsiniz.
    • Amaç, topa olabildiğince sert vurmak yerine yumuşak bir şekilde sallanmaktır.
  3. adım 3 sallanırken kollarınızı uzatın.
    Sallanırken kollarınızı uzatın. Ön kolunuz geri salınımınız sırasında olduğu gibi düz olmalıdır. Sopayı döndürürken arka kolunuzu düzleştirin. Sopa topa ulaştığında her iki kolunuz da tamamen düz hale gelir.
    • Topa vurduktan sonra kollarınızı mümkün olduğunca uzun süre düz tutmaya odaklanın.
  4. adım 4 topa vururken ayaklarınızı yere doğru itin.
    Topa vururken ayaklarınızı yere doğru itin. Sopa topa ulaşmadan hemen önce, ağırlığınızı tamamen ön bacağınıza verin. Ayak parmaklarınızın altında dev bir böceği ezdiğinizi hayal edin. Bu, ağırlığınızı arkadan öne yumuşak bir şekilde geçirmenize ve daha fazla güç üretmenize yardımcı olabilir.
    • Önemli olan bunu yumuşak bir hareketle yapmaktır. Bunu düşünmeden yapabilmeniz için vuruşunuzu pratik etmeniz gerekebilir.
    • Ekstra hız için, sallanırken ön ayağınızı toptan uzağa kaydırın.
  5. adım 5 topa vurduktan sonra arka ayağınızı kaldırın ve çevirin.
    Topa vurduktan sonra arka ayağınızı kaldırın ve çevirin. Ağırlığınızı ön ayağınıza kaydırırken, arka ayağınızı mümkün olduğunca uzun süre yerde tutmaya çalışın. Sopa topa vurduktan sonra bileğinizi bükerek arka ayağınızın vücudunuzun geri kalanını takip etmesini sağlayın. Doğru yapıldığında, arka ayağınız sadece ayak parmakları yere değecek şekilde ileriyi gösterecektir.
    • Ayağınızı döndürürken, vücudunuzun geri kalanı da sopanızın salınımını takip ederek dönmeye devam eder.
  6. adım 6 sopanızı ön omzunuzun üzerine getirerek devam edin.
    Sopanızı ön omzunuzun üzerine getirerek devam edin. Daha kısa ve daha zayıf vuruşlara neden olduğu için salınımınızı kısa tutmaktan kaçının. Sopanın başını topa doğru sonuna kadar getirin. Sopa omuzlarınızın üzerine gelene kadar salınım kavisini devam ettirin. Sonunda, sopanın başı yere doğru bakmalıdır.
    • Vuruşunuzun sonunda kollarınız büyük bir 'L' şeklinde bükülecektir. Arka kolunuz başınızın yanında, ön kolunuz ise arkasında olacak.
    • Takip vuruşunuz sırasında rahat olun. Gergin olmak topun sola veya sağa kaymasına neden olur.

Vuruşunuzdaki Sorunları Giderme

  1. adım 1 ortalama miktarda güçle sallanmak için dengede kalın.
    Ortalama bir güçle vuruş yapmak için dengede kalın. En temel sorunlardan biri, uzun mesafelere vurmak için topa vurmaya çalışmaktır. Bu, doğru şekilde sallanmadığınız için gücünüzü azaltır. Ayaklarınızın ve ellerinizin dengeli olduğundan emin olmak için salınım mekaniğinizi kontrol edin. Ardından, güç ayarlamaları yapmaya çalışmadan istikrarlı bir şekilde sallayın.
    • Örneğin, ayaklarınızın yerde düz durduğundan ve ağırlığınızın ayaklarınız arasında dengeli olduğundan emin olun.
    • Eğer vuruşunuz çok hafifse, top çok uzağa gitmeyecektir. Elleriniz ve omuzlarınız çok gevşek olabilir.
    • Unutmayın, amaç sopayı yumuşak bir şekilde sallamak ve temas kurmaktır, topu parçalamak değil. İlk başta biraz mesafe kaybedebilirsiniz, ancak tutarlılık zamanla bunu telafi eder.
  2. adım 2 sopayı sabit bir hızda sallayın.
    Sürücüyü sabit bir hızda sallayın. Golfe yeni başlayanların birçoğu vuruş hızı sorunuyla karşılaşır. Normal bir kalkışa başlarlar, ancak inişte acele ederler. Bu, vuruşunuzun doğal akışını kesintiye uğratır, bu nedenle golf sahasının her yerinde kıvrılma eğiliminde olan daha zayıf toplara vurursunuz. Vuruşunuzu tek ve akıcı bir hareketle yapana kadar pratik yapın.
    • Temel mekanikler aynı olsa da, tüm golfçüler aynı vuruşa sahip değildir. Size neyin doğal geldiğini bulmak için biraz deneme yapmanız gerekebilir.
    • Yaygın bir sorun, aşağı salınıma başlarken tereddüt etmektir. Diğer golfçüler size çok hızlı salladığınızı söyleyebilir, oysa gerçekte tereddüt salınımınızın olduğundan daha hızlı görünmesine neden olur.
  3. adım 3 topa daha düz vurmak için el tutuşunuzu ayarlayın.
    Topa daha düz vurmak için el tutuşunuzu ayarlayın. İyi bir vuruş için kavrama gücünüzün her iki elinizde de eşit olması gerekir. Sürücüyü sıkı tutun, ancak çok fazla sıkmaktan kaçının. Ön el tutuşunuz çok güçlüyse, top kancalanacaktır. Arka elinizle tutuşunuz çok güçlüyse top kayacaktır.
    • Kanca, topun vücudunuza doğru içe kıvrılmasıdır. Bu, sağ elini kullanan golfçüler için sağdan sola ve sol elini kullanan golfçüler için soldan sağa şeklindedir.
    • Slice ise topun vücudunuzdan uzağa ya da sağ elini kullananlar için soldan sağa ve sol elini kullananlar için sağdan sola kıvrılmasıdır.
  4. adım 4 kanca ve dilimlerden kaçınmak için vuruşunuzu düzeltin.
    Kanca ve kesiklerden kaçınmak için vuruşunuzu düzeltin. Kavrama gücünüz iyiyse, vuruş mekaniğinizde bir sorun olabilir. Her şeyden önce, salınım sırasında bacaklarınızın, kalçalarınızın ve omuzlarınızın düz olduğundan emin olun. Topu tutarlı bir hızda sallayın, çünkü yavaşlamak veya hızlanmak sırasıyla kancalara ve dilimlere neden olabilir.
    • Sopanızın kafası topa vururken yukarı doğru bakmalıdır. Sopanın başının hangi kısmının topa çarptığını deneyin, çünkü bu eğriyi etkiler.
    • Kavisli bir topu telafi etmek için hedefinizi ayarlayabilseniz de, vuruş mekaniğinizi düzeltmek daha iyi bir uzun vadeli çözümdür.
    • Vuruşunuzun iyi olduğundan eminseniz, tee'yi ileri taşımak veya mesafenizi ayarlamak yardımcı olabilir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Ne yaparsam yapayım, sürücümü hep yere çok alçaktan vuruyorum. Hiç hava alamıyorum. Salınım da temas da iyi hissettiriyor. Nasıl biraz hava alabilirim?
    Vuruşunuzun iyi olduğundan eminseniz, topu tee üzerinde biraz yükseltmeniz gerekebilir. Ayrıca tutuşunuzu da kontrol edin, çünkü gevşetmeniz yardımcı olabilir. Aksi takdirde, sopanın hareket ederken ve topa vururkenki açısı gibi mekanik bir sorun söz konusu olabilir.
  • Soru
    Bir sopaya vururken demirden daha farklı mı sallanırım?
    Demir ve sürücü vuruşları arasında çok az fark vardır. Ana teknik aynı kalır, ancak sürücü ile vücudunuz bir demir veya kama vuruşundan biraz farklı konumlandırılır. Salınım sırasında, topa vurmak için ilerlerken kollarınız hareketsiz kalır (demirde olduğu gibi). En yaygın hatalar, sürücüyü topa 3 mil vurmaya çalışıyormuş gibi sallayan kişilerden kaynaklanır. İşi sopanızın yaptığını unutmamak önemlidir, sadece sopayı bunu yapmak için doğru pozisyona getirmeniz gerekir. Yumuşak ve sabit durduğunuzda topunuz bol olacaktır!
  • Soru
    Demirlere nasıl vururum?
    Demirlere vururken topa daha çok sol elinizle veya kolunuzla vurmak istersiniz. Bu yüzden vuruşunuz sırasında kolunuzu düz tutun ve çok fazla bükmeyin. Sağ ön kolunuzu vücudunuza yakın tutmaya çalışın. Doğru salınım modelini elde etmenin iyi bir yolu, birisinin arkanızda yatay bir sopa tutması ve hem aşağı hem de geri salınımda sopayı ıskalamasıdır.

İpuçları

  • Vuruşunuzu düzenli olarak çalışın. Top olmadan herhangi bir yerde pratik yapabilirsiniz, ancak birkaç top sürmek için bir sürüş poligonuna da gidebilirsiniz.
  • Vuruşunuzu yapmadan önce hayal etme alışkanlığı edinin. Konsantre olmak daha iyi yapmanıza yardımcı olabilir.
  • Vuruş yapmadan önce kollarınızı sallayın ve ayak parmaklarınızı oynatın. Gergin olmak doğal salınım hareketinizi kesintiye uğratır.

Uyarılar

  • Düzenli antrenman ve oyunla bile, vuruşunuzun kötü olduğu dönemlerden geçeceksiniz. Bu profesyonel golfçülerin de başına gelir.