Nasıl Mücadele Edilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Tutarlı ve etkili çalım atma, Amerikan futbolu, futbol ve karma dövüş sanatlarında güçlü bir savunmanın en önemli yönlerinden biridir. Her spor dalında, iyi çalım atmak doğru teknik ve antrenman gerektirir. Doğru forma sahip daha küçük bir sporcu bile çok daha büyük veya güçlü bir rakiple mücadele edebilir. Bu makalede, üç spor dalında güvenli, doğru ve etkili bir şekilde nasıl mücadele edileceği anlatılacaktır. Daha fazla bilgi için Adım 1'e bakın.

Adımlar

Amerikan Futbolunda Tackling

  1. adım 1 uygun pozisyonu ve mücadele formunu koruyun.
    Uygun pozisyonu ve mücadele formunu koruyun. Savunma yaparken başınız yukarıda ve gözleriniz her zaman top taşıyıcıda olmalıdır. Ayaklarınız omuz genişliğinde açık olmalı, dizleriniz bükülü ve omuzlarınız geride olmalıdır. İdeal olarak, sırtınızın yere göre yaklaşık 45 derece olmasını istersiniz.
    • Bu bazen 'çöküş' pozisyonu olarak da adlandırılır. Egzersiz yaparken, sanki sıcak kömürlerin üzerinde duruyormuşsunuz ve onları çıkarmak istiyormuşsunuz gibi, ağırlığınızı ayaklarınız arasında çok hızlı bir şekilde değiştirerek ayaklarınızı 'vızıldatma' alıştırması yapın. Hafif ve hareketli kalırsanız iyi bir form yakalamış olursunuz.
  2. adım 2 top taşıyıcıyla aranızdaki mesafeyi kapatın.
    Top taşıyıcıyla aranızdaki mesafeyi kapatın. Top taşıyıcıya doğru mümkün olduğunca çabuk hızlanın, ardından hücum oyuncusuyla aranızda yaklaşık üç metre mesafe kaldığında yavaşlayın. Aşırı hızla hareket etmeye devam ederseniz, pozisyonunuzu kaybedersiniz ve oyuncu sizi geçip gider. Yaklaştığınızda, yavaşlayın ve yanal hareketlerinize güvenerek çalım atmak için çöküşe geçin.
    • Doğru takip açısını belirlemek için biraz pratik yapmanız gerekecektir. Bu, top taşıyıcıyla aranızdaki mesafeye ve top taşıyıcının hızına bağlıdır. Top taşıyıcı özellikle hızlıysa, onunla uç bölgeniz arasında kalmanızı sağlayacak geniş bir takip açısı kullanın.
  3. adım 3 bozulma pozisyonuna geçin ve ayaklarınızı vızıldatın.
    Bozulma pozisyonuna geçin ve ayaklarınızı vızıldatın. Dizlerinizi bükün, kalçalarınızı aşağı indirin ve ellerinizi geride tutun. Ayaklarınızı en az omuz genişliğinde açık tutarak eşit bir ağırlık merkezi sağlayın. Düz ayak da yapmayın, hareket etmeye devam edin ve hücum oyuncusunun hareketlerini izleyin.
    • Başınızı daima yukarıda ve sırtınızı dik tutun. Bu pozisyon daha dengeli ve daha güvenlidir. Hiçbir koşulda başınız aşağıda liderlik yapmamalısınız, bu hem siz hem de top taşıyıcı için son derece tehlikelidir.
  4. adım 4 kalçaları izleyin.
    Kalçalara dikkat edin. İdeal olarak, başınızın top taşıyıcının vücudunun karşısında ve onun yolunda olmasını istersiniz. Eğer top taşıyıcı solunuza doğru gidiyorsa, müdahaleyi yaptığınızda başınızın sağ tarafında olmalıdır. Sağınıza doğru koşuyorsa tam tersi geçerlidir. Siz yaklaşırken ve temas ederken yön değişiklikleri hakkında size ipucu vermesi için oyuncunun kalçalarını yakından izleyin. Doğru tackling yerleşimi rakibin dengesini bozarak fazladan bir metre kadar öne düşme ihtimalini azaltacaktır ki bu da üçüncü hakta büyük fark yaratabilir.
  5. adım 5 temas kurun.
    Temas kurun. Top taşıyıcı erişim alanınıza girdiğinde, ayaklarınızla olabildiğince sert bir şekilde itin ve rakibinizi geçmek için bacaklarınızı kullanın. Ön omzunuzu top taşıyıcının kalçasına doğru sürün. Top taşıyıcı yere düşene kadar ayaklarınızla itmeye ve sürmeye devam edin. Sürüş hareketi sırasında dizlerinizi yukarı kaldırın ve tackle'ı takip edin.
  6. adım 6 toparlanın.
    Toparlanın. Omuz pedleriniz top taşıyıcıyla temas ettiğinde, kollarınızla onu poposunun hemen altından sarın. Bu sadece onu devirmekle kalmaz, aynı zamanda içinden geçerken bacaklarını altından çekmenizi sağlar, bu da tutuşunuzun kırılma olasılığını azaltır. Ayrıca, çok sert vurmanız gerekmeyen, sadece iyi bir teknikle yaptığınız bazı muhteşem, öne çıkan 'vuruşlar' ile sonuçlanır. Top taşıyıcı yere düşene ve düdük çalana kadar sürmeyi bırakmayın.
  7. adım 7 don't worry about stripping the ball.
    Topu kapma konusunda endişelenmeyin. İyi tackle'lar doğru form ve vuruş yerleşimi sayesinde gerçekleşir. Her ne kadar NFL'nin öne çıkan görüntüleri muhteşem görünen uçan çalımlar ve topu yerinden oynatan vuruşlarla dolu olsa da, her seferinde bunu yapmaya odaklanmak çalımları kaçırmanıza neden olacaktır, bu kadar basit. Topu sıyırmaya değil, top oyuncusunu yere indirmeye odaklanın.
    • Bir tackle'a yardımcı oluyorsanız, topa doğru gidin, topu elinize almaya çalışın ve aşağı ve dışarı hareketiyle yırtın. Eğer takım arkadaşınız açıkça tackle'ı eline almışsa, o noktada topa doğru giderek iyi bir şey yapabilirsiniz, ancak daha önce değil.
    • Çalım atmak için asla ayaklarınızı bırakmayın ve asla başınızla yönlendirmeyin. Bu yasadışı bir manevradır ve son derece tehlikelidir.

Futbolda Çalım Atma

  1. adım 1 sadece son çare olarak yere yatın.
    Sadece son çare olarak yere yatın. Slide tackle'lar oyununuzun nispeten nadir bir unsuru olmalıdır. Bir savunma oyuncusu sadece oyunu ayaktayken savunma imkanı yoksa yere yatmalıdır. Hücum oyuncusu etrafınızdan dolaşıyorsa ve desteğiniz yoksa, hücum hücumunu durdurmak ve desteğinize yetişme şansı vermek için yere yatmak uygun olabilir. İyi bir slide tackle genellikle topu saha dışına çıkarır, topa sahip olmayı değiştirir veya başka bir şekilde topu temizler.
    • Güvenli olmayan bir kayarak müdahale, otomatik kırmızı kart ve oyundan atılmayı gerektirirken, lig veya antrenörleriniz tarafından daha fazla cezalandırılma olasılığını da beraberinde getirir. Bu manevrayı sadece kesinlikle gerekliyse kullanın.
  2. adım 2 topa sahip olan oyuncuya paralel koşun.
    Topa sahip olan oyuncuya paralel koşun. Kayarak müdahale için en iyi zaman, siz ve rakibinizin topa doğru paralel koştuğunuz ve şimdi hamle yapmazsanız topa sahip olmayı çok hızlı bir şekilde kaybedeceğiniz zamandır. Ayakta dururken topa ayak basamıyorsanız ve yer kaybetmek üzereyseniz, çalım için mükemmel bir zamandır.
    • Asla arkadan kayarak tackle yapmayın. Arkadan veya kafadan yapılan müdahaleler çok tehlikelidir ve ceza alma olasılığı yüksektir. Bazı durumlarda, örneğin ikiniz de topa doğru gidiyorsanız ancak topa sahip değilseniz, bunu doğru bir şekilde yapmak mümkündür, ancak topa önce ulaşabileceğinizden emin değilseniz tavsiye edilmez.
  3. adım 3 topu yakından izleyin ve ayrılma görene kadar bekleyin.
    Topu yakından izleyin ve ayrılma görene kadar bekleyin. Kayarak müdahale için ideal an, topa sahip olan oyuncu topa vurduktan hemen sonradır ve bu oyuncunun vücudu ile topun kendisi arasında bir ayrım yaratır. Bu size manevra yapmak ve ayağınızı araya sokmak için en fazla alanı sağlayacaktır. Gözünüzü toptan ayırmayın ve çalım atmak için kayarken toptan başka hiçbir şeyi izlemeyin. İyi bir slide tackle topu yoldan çekmekten başka hiçbir şeye odaklanmamalıdır.
  4. adım 4 duygularınızı kapıda kontrol edin.
    Duygularınızı kapıda kontrol edin. Topu yere indirmeye karar vermeden önce duygularınızı hızlıca iki kez kontrol edin. Bir oyuncuya kayarak müdahale etmezsiniz, takımınızın kontrolünü sağlamak için topa kayarak müdahale edersiniz. Bir oyuncuyu hedef almak, oyundan atılmanıza ve muhtemelen takımdan atılmanıza neden olacaktır.
  5. adım 5 çalımın içine doğru kayın, sakın't jump into the tackle.
    Çalımın içine doğru kayın, çalımın içine atlamayın. Baskın ayağınızla, yani tekme atmak için kullandığınız ayağınızla ilerleyin ve bacağınızı topa doğru kancalayın, öncelikle topla temas edin ve mümkün olduğunca yumuşak bir şekilde yere, topa ve rakibinizin yoluna doğru kayın.
    • Doğru bir kayarak müdahale tıpkı bir beyzbol kayması gibidir. Havaya sıçramamalı ve kalçanızın üzerine düşmemelisiniz, aksi takdirde kendinizi incitme riskiniz vardır. Topa en yakın omzunuzu düşürün ve bacağınızı uzatarak kayın.
    • Topu yere indirmeden önce asla yavaşlamayın. Bacağınızın hareketi takip ettiğinden, topu temizlediğinden ve sadece düz düşmediğinden emin olmak için kaymaya doğru hızlanmalısınız.
  6. adım 6 topu aldığınızdan emin olun.
    Topu aldığınızdan emin olun. Kayarak müdahalenin yasallığı tamamen topa ilk temas edip etmediğinize bağlıdır. Eğer topu uzaklaştırdıktan sonra rakibiniz size takılır ve yüz üstü yere düşerse, bu yasaldır. Rakibinizin kaval kemiğini keser ve ardından topu uzaklaştırırsanız, en azından sarı kart uyarısı alırsınız ve muhtemelen daha kötüsü olur.
  7. adım 7 kendinizi koruyun.
    Kendinizi koruyun. Uygun boyutta formda tekmelikler giymediğiniz sürece asla kayarak çalım atmayın. Bacağınızı, potansiyel olarak bir çift krampon tarafından takılmak veya üzerine basılmak için oraya atıyorsunuz, bu da kendinizi korumanızı çok önemli hale getiriyor. Tekmelikler, içinde oynamak için en rahat şeyler olmayabilir, ancak sahaya çıkacaksanız, kesinlikle gereklidir.

Karma Dövüş Sanatlarında Mücadele

  1. adım 1 bir dövüşte ne zaman mücadele etmenin ve alaşağı etmenin uygun olduğunu öğrenin.
    Bir dövüşte mücadele ve yere indirmenin ne zaman uygun olduğunu öğrenin. Karma dövüş sanatlarında 'tackle' genellikle 'takedown' olarak adlandırılır ve -tahmin ettiğiniz gibi- rakibinizi mindere götürmek ve yerde dövüşmek için kullanılır. Özellikle vuruş odaklı biriyle dövüşüyorsanız ve siz daha çok minder güreşçisi iseniz veya yer oyununuzla kazanma şansınızın daha yüksek olduğunu düşünüyorsanız uygundur.
  2. adım 2 çift bacağı kullanın...
    Ağır vuruş yapanlara karşı çift bacakla indirmeyi kullanın. MMA'da en yaygın takedown, omuzlarınızı rakibinizin kalçalarına doğru sürdüğünüz, her iki bacağı dizlerin arkasından tutup kendinize doğru çektiğiniz çift bacaklı takedown'dır. Birçok dövüşçü rakibini ayağından kaldırdıktan sonra hafifçe havaya kaldırarak yere daha güçlü bir darbe indirir. Daha fazla bonus puan için kafes dövüşçüleri rakiplerini önce kafese doğru iterek onu bir müttefik olarak kullanabilir.
    • Aşağıya doğru vurmak ve bacaklarını çıkarmak için bir yumruk akını bekleyin. Georges St. Pierre özellikle rakibinin gardını düşürüp çift bacağa açılmasını beklemekte çok iyidir.
    • Serbest stil güreşçiler de bu hareketi yaygın olarak kullanırlar, ancak genellikle MMA dövüşçüsünden biraz daha aşağıda yer alırlar. Teknik açıdan, bir serbest stil güreşçisi genellikle çok hızlı bir şekilde dizlerinin üzerine düşer ve rakibinin inciklerine vurarak onu ayaklarından geriye doğru çeker, oysa MMA dövüşçüsünün vuruşlara karşı savunma yapması gerekir, bu da dik durmayı daha gerekli kılar.
    • Judo'da çift bacakla yere indirmeye morote-gare denir ve 80'lerin başından beri yasal bir manevradır.
  3. adım 3 eğer bir yumruk kaçırırsanız vücut kilidini kullanın.
    Eğer bir yumruk kaçırırsanız vücut kilidini kullanın. Kendinizi el üstü bir haymaker fırlatmış ve çılgınca ıskalamış mı buldunuz? İyi haber şu ki, muhtemelen vücut kilidi için tutunabileceğiniz kadar yaklaşmışsınızdır. Vücut kilidinde, temel olarak rakibinizin belini kollarınızla sararsınız, başınız da başının yanında olur. Mindere götürmek için, baskın vuruş bacağınızı rakibinizin arkasına sarın ve omuzlarınızı döndürerek onu ayaklarından mindere doğru döndürün.
    • Karnınıza bir diz yemeye veya dirsekleri savunmaya hazır olun. Bu en savunmacı pozisyon değildir, ancak yeterince hızlı uygularsanız, kendinizi zor bir durumdan kurtarmak ve çok fazla hasara neden olmak için iyi bir yol olabilir.
  4. 4. adım yarım koruma tackle pasını kullanın.
    Yarım koruma çalım pasını kullanın. Rakibiniz yarı gardda sırt üstü yatıyorsa, tackle pass onu kırmanın ve dövüşün kontrolünü tekrar ele geçirmenin mükemmel bir yoludur. Bu manevrayı uygulamak için temel olarak omuzlarınızın ağırlığını kalçalarına vererek rakibinizi döndürmek ve bir kolunuzu kalça ve popo bölgesinin altına sokacak kadar baskı uygulamak istersiniz. Bu elinizi altından geçirin ve diğer elinizle sararak baskı uygulayın ve onu sırt üstü yuvarlayın.
  5. adım 5 supleks yapın.
    Supleks yap. Artık sadece profesyonel güreşçiler için değil. Bir clinch veya double-overhook'tan sonra suplex, rakibinizi mindere indirmenin mükemmel ve şaşırtıcı derecede yasal bir yolu olabilir. Suplekste rakibinizin gövdesini önden ya da arkadan sarar, ardından havada döndürür ve mindere çarptırırsınız. Söylemesi yapmaktan daha kolay ve daha zayıf veya daha küçük bir rakip için çok daha uygun olan bu hareket, Jon 'Bones' Jones gibi bazı MMA dövüşçülerinin hücumunun ortak bir parçasıdır.
    • Denemeden önce bu salonda pratik yapın. Hem de çok. Yanlış yapıldığında, rakibiniz sizin yerinize yere iner ve siz de göğsünüzde oturan ve sizi dövmeye hazır kızgın bir adamla karşılaşırsınız.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • Top taşıyıcıyla mücadele ederken başınızla/kaskınızla değil omzunuzla ilerleyin! Bu ciddi yaralanmalara veya ölüme neden olabilir. Ayrıca başınızı yukarı bakacak şekilde tutmayı ve boynunuzu 'dışarı' çıkarmayı unutmayın.
  • Eğer top taşıyıcı kenar çizgisine yakınsa, enerjinizi onu düşürmeye çalışarak harcamayın. Bunun yerine onu saha dışına itin.
  • Doğru konumlanma en iyi dostunuzdur. Adama doğru yerden vurun ve yere düşecektir. Alçakta kalın ve iyi bir vuruş için patlayın.

Uyarılar

  • Başınızı asla düşürmeyin! Her zaman yukarıda tutun! Başınızı düşürürseniz, kendinizi felç olma riskiyle karşı karşıya bırakırsınız. Ayrıca rakip oyuncuyu sakatlayabilir ve ceza alabilirsiniz.