Futbolda Çalım Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Doğru form ve temellerle mücadele etmek oyuncularınızı güvende ve takımınızı önde tutacaktır. Hızlı bir şekilde temel bir çalım formuna girmeyi, hücum oyuncusuna son derece çevik, isabetli ve güçlü bir şekilde vurmayı öğrenebilirsiniz. Doğru temellerle, bir daha asla ayakkabınızdan fırlamayacak, kamyonla ezilmeyecek veya tembel bir kol müdahalesi yapmayacaksınız. Daha fazla talimat için Adım 1'e bakın.

Adımlar

Formla Mücadele

  1. 1Ayaklarınızı omuz genişliğinde açık tutun. Düzgün ve güvenli bir şekilde mücadele etmek için, her zaman iyi bir mücadele formunu korumanız, alçakta kalmanız ve geniş bir tabanla vurmanız gerekir. Doğru formu öğrenmek için, ayaklarınızı omuz genişliğinde açık tutarak ve dizlerinizi hafifçe bükerek başlayın.
  2. 2Omuzlarınızı geride tutun. Çalımlarınızda kendinize en fazla gücü ve kontrolü vermek için omuzlarınızı geride ve aşağıda tutmaya çalışın. Göğsünüzü dışarı çıkarıyormuş ve ördek gibi duruyormuşsunuz gibi aptalca gelebilir, ancak geniş, güçlü bir tabanla durma ve omuzlarınızı geride tutma alıştırması yapın.
  3. 3Alçalın. Doğru tackling formu alçalmayı ve omuzlarınız geride olduğu için düz olması gereken sırtınızla yaklaşık 45 derecelik bir açı tutmayı içerir. Ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde çömelin ve ellerinizi bazen temel tackling formunuz olan 'Breakdown' pozisyonu olarak adlandırılan pozisyona getirin.
  4. 4Ayaklarınızı vızıldatın. Hareket ederken, mücadeleye hazırlanırken birçok küçük hızlı adım atmak isteyeceksiniz. Bazı antrenörler buna ayakları 'vızıldatmak', ileriye doğru küçük, hızlı adımlar atmak adını verir.
    • Bu temel pozisyonda yanlara, öne ve arkaya doğru ayaklarınızı sürekli hareket ettirerek ve zıplayarak alıştırma yapın. Özellikle koşu savunması yaparken her an her yöne sıçrayabilmeniz gerekir. Çalım atmanın ilk temeli bu pozisyonda hareket edebilmektir.
  5. 5Başınızı her zaman yukarıda tutun. Hareket halindeyken, mücadele ederken, topla sahanın diğer tarafındayken, futbol sahasında her zaman başınız geride ve gözleriniz yukarıda olmalıdır.
    • 'Lakonik pozisyon' olarak adlandırılan, boynunuzun hafifçe geriye doğru büküldüğü, tam olarak düz olmadığı ve böylece gözlerinizin aşağıya dönük olduğu pozisyonu korumanız gerekir. Bunu yapmak gözlerinizi yukarıda tutarak sahayı iyi görmenizi sağlayacak ve oyun sırasında boynunuzu güvende tutacaktır.
    • Bir mücadele sırasında başınızı düşürmek veya kaskınızla öne çıkmak yaralanma, felç veya ölümle sonuçlanabilir. Bu, uygun mücadele formunun çok önemli bir parçasıdır.

Çalım Atma

  1. 1Topa doğru hızlanın. Sahada normalde koştuğunuz gibi koşun ve ardından çalım atmanız gereken bir oyuncu yaklaştığında ayaklarınız vızıldayarak oyun bozma pozisyonuna geçin. Bunu genellikle rakibinizden 3 veya 4 adımlık bir balon içindeyken yapmak isteyeceksiniz.
    • Araya girmek sizi yavaşlatacak, daha isabetli bir vuruş yapmanızı sağlayacak ve iyi zamanlanmış ve isabetli bir vuruş yapmanızı sağlayacaktır.
  2. 2Açılma pozisyonunuzdan şut atın. Müdahalenizden gelen gücün çoğu kalçalarınızla top taşıyıcıya doğru ilerlemenizden kaynaklanacaktır. Alçakta ve geniş bir ağırlık merkezine sahip olduğunuz için, doğru şekilde tackling yaptığınız sürece, göbeğinizden yaylanma ve ileri doğru ilerlemelerini durdurma yeteneğine sahipsiniz.
    • Çalım atmaya hazırlanırken bir adım atın ve bir sonraki adıma geçmeden önce başınızın ve gözlerinizin yukarıda olduğundan emin olun. Sırtınızın düz, poponuzun dışarıda ve gözlerinizin yukarıda olduğundan emin olmak için bir antrenörün veya başka bir oyuncunun vuruş hazırlık adımınızı kontrol etmesini sağlayın.
    • Çalım atmanın kol gücü veya hızdan çok doğru formla ilgisi vardır. Temelleri zayıf olan çok güçlü bir oyuncu, formunu koruyan ve doğru şekilde vuran bir oyuncu kadar iyi bir tackler olmayacaktır.
  3. 3Şut at ve yırt. İniş adımınızdan itibaren, her iki kolunuzu da yukarı ve kollarının altına ve her iki elinizi de arkasına getirerek, mücadele ettiğiniz oyuncuya doğru patlayacaksınız. Kollarınızı yukarı kaldırmak oyuncuyu yerden kaldırmaya yardımcı olacak ve onu momentumunu, dengesini ve ayağını kaybetmeye zorlayacaktır.
    • Doğru bir yırtma hareketi yaparken elleriniz gözlerinizden biraz daha yukarıda olmalıdır. Her iki kolunuz da yukarı hareket etmeli ve yırttıktan sonra geri çekilmelidir. Oyuncuyu kendinize doğru kucaklayın.
    • Başınızı daima yukarıda ve gözlerinizi top taşıyıcıdan ayırmayın. Omuzlarınızla vuruş yaparken kollarınız yüz maskenizi yukarıda ve gözleriniz gökyüzünde olsun.
  4. 4Mücadeleye doğru sürün. İyi zamanlanmış bir yırtmaya doğru hızlandıktan sonra, işin geri kalanını bacaklarınızın yapmasına izin verin. Bacaklarınızı sertçe pompalayarak onu geriye ve yukarı doğru itin, ayaklarını yerden kesip yere düşürün.

Kaçırılan Müdahalelerden ve Faullerden Kaçınma

  1. 1Diğer oyuncunun kalçalarını izleyin. Size havadan başka bir şey bırakmayan çoğu çalım veya diğer fake-out'lar ayaklarla ve üst vücut hareketleriyle yapılır. Kalçalar yalan söylemez. Hangi yöne doğru ilerlediğini görmek ve hareketini tahmin etmek için oyuncunun bel kemerini izleyin. Yön değiştirebilmek ve onun hareketlerine yetişebilmek için iyi bir dağılma pozisyonu koruyun ve ayaklarınızı vızıldatmaya devam edin.
  2. 2Sarılı kalın. İyi bir rip uygularsanız ve oyuncunuz yere düşmez ya da ayağından kalkmazsa, mümkün olduğunca uzun süre onunla kalın, sarılın ve tutun. Eğer düşerseniz, sorun değil, sadece onu mümkün olduğunca yavaşlatmak için beline, bacaklarına veya ayaklarına tutunmaya devam edin ve süvarilerin gelmesini bekleyin. Süslü bir şey yapmaya çalışmayın, sadece sarılın ve diğer oyuncunun hareket etmesini mümkün olduğunca zorlaştırmak için ölü ağırlık yapın.
  3. 3Ellerinizi yüz maskesinden uzak tutun. Yandan veya arkadan çalım atarken, istemeden de olsa elinizin diğer oyuncunun yüz maskesine dolanması olasıdır ve bu her seviyede ciddi bir cezadır.
    • Mücadele ederken ellerinizi yumruk yaparak yüz maskesinden uzak durmak için elinizden geleni yapın. Parmaklarınız iyi uygulanan bir mücadele sırasında sizin için fazla bir şey yapmayacaktır, bu yüzden onları içeri sokarak ve riskli bir penaltı veya sakatlıktan kaçınarak onları güvende tutabilirsiniz.
  4. 4Ayaklarınızı bırakmayın. İster bir defans oyuncusu ister bir güvenlik oyuncusu olun, doğru ve güçlü müdahaleler yapmak için ayaklarınızın üzerinde durmanız ve iyi bir çökme pozisyonu almanız önemlidir. Bir pası savunmadığınız sürece zıplamayın ve sadece yukarı ve geriye doğru çalım atarak isabetli vuruşlar yapın.
    • Pazar günü maçları izlerken, arka alanda yere paralel olarak uçan oyuncuların hem muhteşem hem de hatalı, aynı zamanda son derece tehlikeli ve yasa dışı kask vuruşları yaptığını görebilirsiniz. Bu oyuncular tembel kestirme yollar kullanıyor ve şansları yaver gidiyor.
  5. 5Topu en son çıkarma konusunda endişelenin. Birçok oyuncu bir fumble'a neden olduğu için heyecanlanır ve hemen topa vurmaya başlar, temas eder etmez koparmaya çalışarak hücum oyuncusunun ekstra mesafe kazanmasına izin verir. Önemli anları düşünmek yerine oyuncuyu yere düşürmek için daha çok endişelenin. Vurun ve yırtın.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruNasıl iyi bir koşucu olabilirim? Koşu hızınızı ve çevikliğinizi geliştirmek için pratik yapın. Her kasta gücü artırmak için ağırlıklarla antrenman yapın. Rüzgar sprintleri yapın. Güvenli bir şekilde tutma pratiği yapmak için mümkün olduğunca yanınızda bir futbol topu taşıyın. Blokçularınızı kullanarak pratik yapın. Size vurulduğunda topu koruyabilmek için kol gücünüzü geliştirin. Takımınızın oyunlarını ezberleyin. Her antrenmana gidin ve çok çalışın. Diğer koşucular veya oyun kurucu için blok atmayı öğrenin.
  • SoruHedefimi ıskalamadan nasıl büyük bir vuruş yapabilirim? Vuruşlarınızın 'büyük' olması gerekmez. Siz 'büyük' düşünürken hedefiniz kaçabilir. Sadece adamı yere indirmeye konsantre olun.
  • SoruNeden gelişmiş çalımları önermiyorsunuz? Bu, kaçırılan bir tackle'a yol açabilir ve hücum oyuncusunun daha fazla yarda kazanmasına izin verebilir.

Anlama Sınavı

İpuçları

  • Başınızı yukarıda tutun, rakibinizin kalçalarını okuyun, alçakta kalın ve sarın.
  • Başınızı yukarıda tutun, alçakta kalın ve sarın.
  • Alçakta kalın, ne kadar alçakta olursanız bu o kadar kolay olur.

Uyarılar

  • Belinizi sarın, kaldırın ve öne doğru tam güçle ezin.
  • Asla ve asla başınızı eğip kasktan kaska çalım veya vuruş yapmayın.
  • İyi bir hız ve açıda olmadığınız sürece asla birine elle müdahale etmeye çalışmayın.