Bir Yumruk Nasıl Alınır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İster profesyonel bir dövüşçü olmak isteyin, ister sadece bir sokak kavgasında kendinizi savunabilmek isteyin, nasıl yumruk atılacağını bilmek bir kavgada büyük bir fark yaratabilir. Buna ek olarak, nasıl yumruk atılacağını bilmek yaralanmayı en aza indirmenizi ve hatta hayatınızı kurtarmanızı sağlayabilir. Nihayetinde, kendinizi doğru konumlandırarak, yumruğun etkisini en aza indirerek ve yumruk yedikten sonra tepki vererek, yumruk yedikten sonra yolunuza daha iyi devam edebileceksiniz.

Adımlar

Kendinizi Konumlandırın

  1. Yumruklarınızı sıkın. Parmak uçlarınızı avucunuza doğru kıvırın ve başparmağınızı eklemlerinizin dış tarafına yerleştirin. Parmaklarınızı bu şekilde konumlandırmak, açık bir elden dört kat daha dengeli bir şekil oluşturur. Bu denge, darbeleri engellemenize ve gerekirse kendiniz yumruk atmanıza yardımcı olacaktır.
  2. Yumruklarınızı yüzünüze doğru kaldırın. Yumruklarınızı doğrudan yanaklarınızın önüne getirerek yüzünüzün mümkün olduğunca büyük bir kısmını koruyun. Bu şekilde rakibinizin vurmak için daha küçük bir hedefi olacaktır. Yüzünüze alacağınız bir darbenin, beyninizin kafatasınızın arkasıyla çarpıştığı bir beyin sarsıntısına neden olma ihtimali yüksek olduğundan bu önemlidir.
    UZMAN İPUCU

    Ross Cascio

    Öz Savunma Eğitmeni
    Ross Cascio, Krav Maga Worldwide kendini savunma, fitness ve dövüş eğitmenidir. Los Angeles, CA'daki Krav Maga Worldwide HQ Eğitim Merkezlerinde 15 yılı aşkın süredir Krav Maga kendini savunma, fitness ve dövüş dersleri vermekte ve eğitim vermektedir. Krav Maga Worldwide eğitimi aracılığıyla insanların daha güçlü, daha güvenli ve daha sağlıklı olmalarına yardımcı olmaktadır.
    Ross Cascio Öz Savunma Eğitmeni

    Yumuşak noktalarınızı korumak için ellerinizi yüzünüzün önüne koyun. Eğer vurulacaksanız, kaşlarınızdan yukarı vurulmanız daha iyidir. Kaşlarınızın altındaki her şey, vurulmaları halinde görme veya nefes alma zorluklarına neden olabilecek yumuşak hedeflerdir. Ellerinizi yüzünüzün önünde olacak şekilde kaldırın ve alnınız hafifçe öne gelecek şekilde çenenizi aşağı doğru eğin.

  3. Dirseklerinizi vücudunuza doğru sıkıca tutun. Karnınızdaki organlar, yumruk yiyebileceğiniz en tehlikeli yerlerden bazılarıdır. Sonuç olarak, bu bölgeleri korumak için dirseklerinizi doğrudan gövdenizin önünde tutmalısınız. Bununla birlikte, darbelere yanıt olarak hızlı hareket edebilmeniz için onları yeterince gevşek tutun. İşte korunması gereken en önemli bölgeler:
    • Karaciğeriniz, göğüs kafesinizin sağ tarafının hemen altında. Buraya yumruk atılması, kan basıncındaki düşüş nedeniyle yere yığılmanıza neden olabilir.
    • Dalağınız, gövdenizin sol üst tarafında. Göğüs kafesi bunu zaten korur, ancak yine de bir kolunuzu önünde tutmak en iyisidir. Buradaki hasar büyük bir iç kanamaya neden olabilir.
    • Böbrekleriniz, sol ve sağ tarafta, bel hizanızın hemen üzerindedir. Buradaki travma böbrek yetmezliğine yol açabilir.
  4. Geniş bir duruş benimseyin. Dizleriniz bükülü ve bacaklarınız sıkıca altınızda olacak şekilde durun. Bu, ağırlık merkezinizi alçaltarak dengede kalmanıza yardımcı olur. Ayrıca, gerektiğinde hareket etmeye ve kaçmaya hazır olacağınız için sizi vurulması daha zor bir hedef haline getirir.
    • Kasıklarınız, solar pleksusunuz ve boğazınız da dahil olmak üzere merkez hattınızı korumak için vücudunuzu yaklaşan saldırıdan biraz uzağa çevirin.
    • Baskın ayağınızı hafifçe öne doğru konumlandırın ve arka ayağınıza biraz daha fazla ağırlık verin, böylece geri çekilin.
  5. adım 5 ağzınızı kapalı tutun ve çenenizi kapatın.
    Ağzınızı ve çenenizi kapalı tutun. Darbe almayı beklediğinizde ağzınızı ve çenenizi kapatın ve dilinizi dişlerinizden uzaklaştırın. Yumruk yediğinizde çeneniz açıksa, bu durum çenenizin veya dişlerinizin kırılmasına neden olabilir. Ayrıca, diliniz yanlış pozisyondaysa ısırılabilir.
  6. Çenenizi içeri sokun. Yumruklarınızı kaldırdıktan sonra çenenizi hafifçe aşağı doğru eğin. Ancak boynunuzu germediğinizden veya gerilmediğinizden emin olun. Duruşunuz gevşek ve rahat olmalıdır. Nihayetinde, çenenizi eğmek yüzünüzün açıkta kalan bölgesini azaltacaktır. Ayrıca rakibinizin boynunuza erişimini de sınırlayacaktır.
    • Boynunuzu rakibinizi göremeyeceğiniz kadar bükmeyin.
  7. Duruşunuzu gevşetin ve kaslarınızı gevşek tutun. Yumruğu beklerken gevşek ve rahat kalın. Bu önemlidir çünkü rahat olursanız darbe size daha az zarar verecektir. Buna ek olarak, rahat bir duruşta kalarak yumruğa daha hızlı tepki verebilirsiniz. Yumruktan kaçabilir veya üzerinizdeki etkisini en aza indirebilirsiniz.

Etkiyi En Aza İndirmek

  1. adım 1 koruyucu ekipman kullanın (mümkünse).
    Koruyucu ekipman kullanın (mümkünse). Geleneksel olarak, profesyonel boksörler ve diğer yarışmacılar kafalarındaki hasarı sınırlamak için ağız koruyucuları ve diğer ekipmanları giyerler. Ancak son zamanlarda profesyonel boks dernekleri koruyucu ekipmanların beyin hasarını azaltmadığını açıkladı. Sonuç olarak, koruma giymek isteyip istemediğinize kendiniz karar vermelisiniz.
  2. adım 2 saldırganınızın hareketlerini izleyin.
    Saldırganınızın hareketlerini izleyin. Tetikte olun ve gözlerinizi açık tutun. Saldırganınızı izleyerek, size nasıl saldırmayı planladıkları hakkında birçok bilgi edinebilirsiniz. Nihayetinde, yumruk yemenin en iyi yolu nereye yumruk yiyeceğinizi anlamaktır. Bunu bilmeden, yumruğun etkisini ayarlayamaz ve en aza indiremezsiniz.
    UZMAN İPUCU

    Tsahi Shemesh

    Öz Savunma Eğitmeni
    Tsahi Shemesh, Krav Maga konusunda uzmanlaşmış bir kendini savunma uzmanıdır. Krav Maga öğrenmeye 1988 yılında başlamış ve doğrudan sporun kurucusu Imi Lichtenfeld'den eğitim almıştır. Shemesh, New York'taki Krav Maga Experts'in Kurucusu ve Program Direktörüdür. Yüzlerce eğitmeni sertifikalandırmış, çok çeşitli profesyonelleri (EMT'ler ve NYPD memurları dahil) eğitmiştir ve müfredatı dünya çapında bir düzineden fazla ülkede öğretilmektedir.
    Tsahi Shemesh Öz Savunma Eğitmeni

    Vurulmak kaçınılmazsa, yapabileceğiniz en iyi şey yere yatmaktır. Yere yatmak genellikle yapmak isteyeceğiniz en son şeydir, ancak zaten vurulduysanız ve sersemlemişseniz veya vurulmak üzereyseniz, saldırgandan uzaklaşın ve yere yatın. Kendinize zaman kazandıracak ve saldırganla aranızda boşluk yaratacaksınız.

  3. adım 3 omuz hareketlerini gözlemleyin.
    Omuz hareketlerini gözlemleyin. Omuz hareketi genellikle bir yumruğun gelmekte olduğuna dair ilk ipucunuzdur. Eğer omuzları alçakta hareket ediyorsa, size alçaktan vuracaklardır. Eğer omuzları yukarı doğru hareket ederse, yukarı doğru vuracaktır.
  4. Saldırıyı savuşturun. Biri size yumruk atıyorsa veya çapraz yumruk atıyorsa, belinizi hafifçe yana eğerek saldırıyı savuşturabilirsiniz. Bu şekilde yumruğun yolundan 'kayarak' çıkarsınız. Buradaki anahtar, yumruktan kaçmak değil, vücudunuza temas etmemesi için kendinizi biraz yana sallamaktır.
  5. Rakibinize doğru hareket edin. Hızlı reflekslere sahipseniz, yumruğun tüm gücüyle ulaşmaması için saldırınızın bir kol mesafesinde hareket edebilirsiniz. Bu agresif bir hareket gibi görünse de, vuruşun üzerinizdeki etkisini azaltabilir. Ayrıca onları tedirgin edebilir ve hedeflerini şaşırtabilir.
    • Zamanlamanızı yanlış yaparsanız bu geri tepebilir, bu nedenle sadece sırtınız tam anlamıyla duvara dayalıysa veya kaçmaya çalışıyorsanız gibi çaresiz durumlarda kullanılması en iyisidir.
  6. Yumruklara doğru yuvarlanın ve yumruklardan uzaklaşın. En iyi dövüşçüler, yumruklarla birlikte yuvarlanarak onları alabilen dövüşçülerdir. Bunu kalçanızı döndürerek ve yumruğun geldiği yöne doğru dönerek yapın. Sonra kalçanızı yumruktan uzağa doğru döndürün. Sonuçta, yumrukla birlikte yuvarlanma hareketi yapacaksınız, böylece gücü sizden uzaklaşacak.
  7. adım 7 güçlü kasları avantajınıza kullanın.
    Güçlü kasları kendi avantajınıza kullanın. Güçlü karın kaslarınız varsa, gerilmeniz olası yaralanmaları azaltabilir. Çünkü kaslarınız yumruğun gücünü emecek ve organları, kemikleri ve vücudunuzun diğer daha savunmasız kısımlarını koruyacaktır.
    • Bunu daha zayıf kaslarla denemek, yumrukla birlikte yuvarlanmaktan daha az etkili olabilir. Ayrıca, zayıf kasları germek kendinizin yaralanmasına neden olabilir.

Yumruktan Sonra İyileşme

  1. adım 1 yumruk yerken nefes verin.
    Yumruk yerken nefesinizi verin. Nefes alırken veya nefesinizi tutarken vurulmamaya çalışın. Bu sadece nefesinizin kesilmesine neden olur. Vücut bu şekilde şoka girdiğinde, birkaç dakika boyunca tepki veremez ve saldırgana başka bir yumruk atması için zaman verir. Sonuç olarak, saldırgan size vururken nefesinizi vermeye çalışın.
    • Ağzınızdan ya da burnunuzdan kısa süreli hava vermek de karın kaslarınızı esnetir ve eğer darbeyi emecek kadar güçlüyse yardımcı olabilir.
  2. Dengede kalın. Yumruk yedikten sonra bacaklarınız zayıf veya titrek hissedecektir. Bu hisse rağmen bacaklarınızı birbirinden ayırmayı ve dizlerinizi bükmeyi unutmayın. Merkezden uzaklaşırsanız veya dizlerinizi düzeltirseniz, rakibiniz sizi yere düşürmekte zorlanmayacaktır.
  3. Morarıp morarmadığınızı veya fiziksel yaralanma belirtileri olup olmadığını kontrol edin. Yumruk yedikten sonraki anlarda ortaya çıkan morluklara özellikle dikkat edin. Özellikle karın bölgenizi inceleyin. Karnınızdaki morarma veya renk değişikliği iç kanama belirtisi olabilir.
    • Karnınızda ciddi morarma ve ağrı varsa bir tıp uzmanına başvurun.
  4. adım 4 kendinizi ciddi bir kafa yaralanması veya travma açısından inceleyin.
    Kendinizi ciddi bir kafa yaralanması veya travma açısından muayene edin. Bir doktorun veya bir arkadaşınızın sizinle konuşmasını sağlayın. Onlara yanıt verin. Konuşmanızın kesik kesik olmadığını, göz bebeklerinizin normal göründüğünü ve onları duyabildiğinizi doğrulamalarını isteyin.
    • Bir beyin hasarının belirtilerini göstermesi birkaç saat veya gün sürebilir. Kavgadan sonra bir arkadaşınızın size göz kulak olmasını sağlayın.
    • Kafanız karışırsa, uykunuz gelirse, mideniz bulanırsa, hafızanızı kaybederseniz, kusarsanız, başınız ağrırsa veya görme yetinizi kaybederseniz önümüzdeki 24 saat içinde bir randevu alın.
    • Düşünmekte veya hareket etmekte zorlanıyorsanız, şiddetli baş ağrısı veya boyun tutulması yaşıyorsanız, aşırı uykulu hissediyorsanız veya bilincinizi kaybediyorsanız, birden fazla kez kusuyorsanız veya olağandışı göz hareketleri veya eşit büyüklükte olmayan göz bebekleri geliştiriyorsanız derhal acil servislere başvurun.

Video

Uzman Soru ve Cevapları

İpuçları