Buz Hokeyinde Tokat Atışı Nasıl Yapılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Tokat vuruşu her hokey oyununun önemli bir parçasıdır. Tokat vuruşu yapılırken hokey sopası agresif bir şekilde (neredeyse yapabildiğiniz kadar sert) vurulur ve buz üzerinde bükülür. Sopa esnedikçe içinde gerilim oluşur ve bu gerilim daha sonra hedeflenen yöne doğru pakın üzerine bırakılır. Bu teknik 100 mil/sa (160 km/sa) üzerinde bir disk hızı üretebilse de, bilekten veya şutlar kadar isabetli veya kullanışlı değildir.

Adımlar

Tokat Atışı için Kendinizi Konumlandırma

  1. adım 1 ne zaman tokat atacağınıza karar verin.
    Ne zaman slap shot yapacağınıza karar verin. Slap shot'lar öncelikle savunma oyuncuları tarafından point'e (mavi çizginin pistin savunma tarafındaki panolarla kesiştiği nokta) yakın pozisyondayken kullanılır. Tokat atışları gösterişli olmasına ve seyircileri etkileyebilmesine rağmen, bir hokey oyunu sırasında çok sık kullanılmaz. Zamanın büyük çoğunluğunda, daha basit bir şey daha iyi sonuç verecektir.
    • Bununla birlikte, bir hokey oyununda tokat atışını kendi avantajınıza kullanabileceğiniz her zaman, atışı yapın!
  2. adım 2 ayaklarınızı pakın üzerine doğru yönlendirin.
    Ayaklarınızı pakın üzerine doğru yönlendirin. Bu noktada pak, patenlerinizin yaklaşık 3 fit (0,9 m) önünde olmalıdır. Patenlerinizi hedefinize (yani fileye) doğrultmayın; bu yeni başlayanlar tarafından yapılan yaygın bir hatadır. Omuzlarınız fileye doğru bakacak şekilde fileye dik durun.
    • Tokat atışları yaparken kendinizi daha rahat hissettiğinizde, ayaklarınız biraz çarpık bir şekilde atış yapabilirsiniz. Bu duruş, oyun sırasında zamanınız kısıtlıysa veya atış için kendinizi doğru konumlandıramıyorsanız faydalı olabilir.
  3. adım 3 ellerinizi sopanın üzerinde omuz genişliğinde açın.
    Ellerinizi sopanın üzerinde omuz genişliğinde açın. Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, sol elinizi sopanızın üst kısmına yerleştirin. Sağ elinizi normalde sopayı tutarken veya paten kayarken tuttuğunuz yerden daha aşağıya yerleştirin: yani yaklaşık omuz genişliğinde açın. Tokat atışı sırasında sopa en yüksek noktasına ulaştığında, elleriniz biraz daha ayrılacak ve şafttan aşağı doğru hareket edecektir. Ardından, atışı bitirdiğinizde elleriniz tekrar omuz hizasına gelmelidir.
    • Solak hokey oyuncularının çoğu soldan atış yapar ve bu talimatları tamamen tersine çevirir. En iyi kontrol için baskın elinizi kullanacağınızdan sağ eliniz sopanın üstünde olacaktır.

Atış İçin Hazırlanma

  1. adım 1 atletik bir duruş alın.
    Atletik bir duruş alın. Tokat vuruşu yapmaya hazırlanırken ayaklarınızı omuz genişliğinde açın. Ayrıca dizlerinizi hafifçe bükün; bu, tokat atışı sırasında öne doğru eğilirken ağırlığınızın dağılımı üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlayacaktır.
    • Paten yaparken tokat atışı yapmak imkansızdır. Birkaç saniyeliğine bile olsa buz üzerinde sabit durmanız gerekir.
  2. adım 2 sarmak için sopanızı arkanıza doğru kaldırın.
    Sarmak için sopanızı arkanıza kaldırın. Çubuğu belinizin hizasına kadar geri çekin. Sarılırken, ağırlığınızın çoğu arka bacağınıza binene kadar vücudunuzun ağırlığının geriye doğru kaymasına izin verin. Bu şekilde sarılmak, sopayı diske doğru ileriye doğru sallarken ivme kazanmanızı sağlayacaktır.
    • Aşırı derecede sarılmayın; başınızın çok üzerinde sarılmak güç katmaz, zaman ve isabetten ödün verir. Özellikle yeni başlayan biri olarak, genel hareketi öğrenmeye çalışırken, sarma sırasında sopanızın bıçağını belinizden daha yükseğe getirmeyin.
    • Tokat atışlarında daha yetkin hale geldiğinizde, sarımınızı artırmaya başlayabilirsiniz. Birçok profesyonel oyuncu omuzlarına kadar yükseltir.
  3. adım 3 kaleye bir göz atın ve sarılırken nişan alın.
    Kaleye bir göz atın ve yaklaşırken nişan alın. Rakip takımın kalesine nişan alıyorsanız, sadece kalenin kendisine değil, kalenin üzerindeki belirli bir noktaya nişan almalısınız. File üzerinde belirli bir noktaya nişan almak daha isabetli atış yapmanızı sağlayacak ve atış yapma olasılığınız artacaktır.
    • Eğer hokey sahasının diğer ucundan bir tokat atışı yapıyorsanız, diski kaleye sokmanız pek olası değildir.
    • Hokey oyunlarında birçok oyuncu, pakı rakip kaleye 'uçurmak' için takım arkadaşlarına güvenir. Gözlerinizi buzda ve takım arkadaşınızın sopa tarafında tutun.

Tokat Atışı Yapmak

  1. adım 1 momentumunuzu öndeki bacağınıza kaydırın.
    Momentumunuzu ön bacağınıza kaydırın. Sopanızı pakın üzerine doğru sallamaya başladığınızda, vücudunuzun ağırlığını öne, ön bacağınıza aktarın. Bu, tokat atışınıza büyük bir ivme kazandıracak ve pakı daha uzağa ve daha hızlı sürebileceksiniz.
    • Ağırlığınızı öne doğru kaydırmak atışınızın enerjisini ve gücünü artıracaktır.
  2. adım 2 pakı vurmadan birkaç santim önce buzla temas edin.
    Pakı vurmadan birkaç santim önce buzla temas edin. Birçok kişi buzun atışlarını yavaşlatacağını düşünerek yanlışlıkla sadece diske vurur. Ancak doğru şekilde yapılırsa, pakla temastan hemen önce sopanızla buza vurmak sopanızın 'esnemesine' ve enerji biriktirmesine neden olur. Sopanız pakla temas ettiğinde düzelecek ve 'esneme 'den gelen enerjiyi pakın kendisine aktaracaktır.
    • Paktan önce buza 3 ila 5 inç (8-13 cm) arasında vurmayı hedefleyin. Bu pratik gerektirir, ancak tokat atışının tartışmasız en önemli kısmıdır.
  3. adım 3 vuruş yaparken bileklerinizi yukarı doğru çevirin.
    Sallanırken bileklerinizi yukarı doğru çevirin. Sopanızın pakla temas ettiği noktada bileklerinizi döndürerek baskın elinizin (sağ elini kullanıyorsa sağ elini, sol elini kullanıyorsa sol elini) başparmağının buza doğru dönmesini sağlayın. Bu, isabetinizin çoğunun geldiği yerdir ve size diskin uçtuğu yönü hedefleme yeteneği verecektir.
    • Sopanızı doğrultsanız bile, pakla temasınız sırasında bileklerinizi döndürmezseniz atışınızın hedefi yanlış olacaktır.
  4. adım 4 atışınızı takip edin.
    Atışınızı takip edin. İlk temastan sonra pakın gitmesini istediğiniz yöne doğru sopanızla, kollarınızla ve gövdenizle takip edin. Bu daha isabetli bir atış sağlar ve ayrıca pakın havada sabit kalmasına yardımcı olur. Omuzlarınız fileye dönük olarak bitirmeli, kalçalarınız atış yönüne doğru bükülmeli ve ön ayağınız atış yönüne doğru dönmelidir.
    • Takip ettikten sonra, sopanız ve vücudunuz atış yönüne doğru işaret ediyor (süzülüyor) olmalıdır.
    • Kabaca konuşmak gerekirse, takip sırasında sopanızın kanadının işaret ettiği yön, atışınızın nerede sonlanacağını gösterir. Eğer sopanızın ucu yerden yüksekse, atışınız da yüksek olacaktır; eğer sopanızın ucu alçaksa, atışınız da alçak olacaktır.

Video

İpuçları

  • Pakı bıçağınızın tam orta kısmıyla vurmaya çalışın.
  • Önce isabete, sonra güce odaklanın; bu genç oyuncular için harika bir ipucudur. İlk başta güç konusunda endişelenmeyin. Bunun yerine, atışlarınızı nişan alma alıştırması yapın.
  • Tokat vuruşunda daha usta olduğunuzda, vuruşunuzun hareketini hızlandırmaya başlayabilirsiniz ve vuruşun hızı da bunu takip edecektir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Kulaklarımı kaskıma nasıl bantlayabilirim?
    Yerel hokey mağazanıza gidin ve yüksek kaliteli bir bant satın alın. (Ne kadar pahalı olursa o kadar iyi.) Yapışkan tarafı dışa bakacak şekilde banttan küçük bir rulo yapın ve kulağınıza sıkıca bastırın. Her zamanki gibi kaskınızı takmaya devam edin.
  • Soru
    Buzdan yüksek bir vuruşu nasıl yapabilirim?
    Daha yükseğe doğru takip edin. Not: Bu genellikle kötü bir şeydir. Atışlarınızı aşağıda tutun.
  • Soru
    Kaskımı nasıl tekrar bir araya getirebilirim? Başıma sert bir darbe aldım ve kaskım çatladı.
    Eğer böyle bir şey olduysa yeni bir kask almanız en iyisidir. Çatlamış bir kask artık size eskisi kadar koruma sağlamayacaktır.