Yaban Arısı Sokmasına Nasıl Bakılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir yaban arısı tarafından sokulduysanız, ağrıya, kızarıklığa ve şişmeye neden olabilir. Çoğu yaban arısı sokmasını evde buz ve reçetesiz satılan ağrı kesiciler gibi temel malzemelerle tedavi edebilirsiniz. Ancak alerjik reaksiyonlar ölümcül olabilir. Nefes almada zorluk, şiddetli ağrı ve şişme gibi sorunlar yaşarsanız, yardım almak için hemen acil servise gidin. Böcek sokmasına karşı alerjik bir reaksiyon gösterirseniz, yanınızda bir acil durum sokma kiti taşıyarak gelecekte kendinizi koruyun.

Adımlar

Sokmayı Evde Tedavi Etmek

  1. adım 1 i̇ğneyi çıkarın
    Gerekirse iğneyi çıkarın. İğne hala yerindeyse, kredi kartı veya tırnak gibi küt bir nesneyle üzerinden kazıyarak hemen çıkarın. Cımbız veya pense ile de çıkarabilirsiniz, ancak zehir kesesini sıkmamaya çalışın, çünkü bu daha fazla zehir salınmasına neden olacaktır.
    • İğneyi sadece kişi hareketsiz kalabiliyorsa çıkarın. Sokulan küçük çocuklar veya bebekler, iğneyi güvenli bir şekilde çıkarmak için çok kıpır kıpır olabilirler. İğneyi çıkaramıyorsanız, iğnenin çıkarılması için bir doktora gidin.
  2. adım 2 bölgeyi sabun ve suyla yıkayın.
    Bölgeyi sabun ve suyla yıkayın. İğneyi çıkardıktan sonra, delinme yarasını yıkamak isteyeceksiniz. Kağıt havlu veya temiz bir bez kullanarak yarayı musluk suyu ve sabunla nazikçe yıkayın. Antibakteriyel spreyiniz veya merheminiz varsa, yıkadıktan sonra yaraya uygulayın.
  3. adım 3 bölgeyi buzlayın.
    Bölgeyi buzlayın. Hafif ağrının ötesinde bir reaksiyon göstermezseniz, sokmayı buzla tedavi edebilirsiniz. Bir torba buzu veya buz torbasını temiz bir beze veya başka bir örtüye sarın. Bunu 10 dakika boyunca delinmiş yaranın üzerine yerleştirin. Ardından, 10 dakika boyunca buzu çıkarın.
    • Ağrı devam ettikçe yaranızı 10 dakika aralıklarla ve 10 dakika aralıklarla buzlayın.
  4. adım 4 reçetesiz ilaç sağlayın.
    Reçetesiz ilaç temin edin. Şişme ve ağrı gibi küçük belirtiler fark ederseniz, reçetesiz satılan bir ilaç alın. Kaşıntıyı azaltmak için antihistaminik ilaç difenhidramin (Benadryl) ağızdan alınabilir. Ağrı için gerektiğinde ibuprofen veya asetaminofen alın, paket üzerindeki dozaj talimatlarını izleyin.
    • Mevcut bir ilaç kullanıyorsanız, reçetesiz satılan ilaçlarla birlikte almanın güvenli olduğundan emin olun.
    • Bu sadece hafif semptomları tedavi etmeye yöneliktir. Şiddetli şişlik ve ağrı bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Tıbbi Bakım Arayışı

  1. adım 1 şiddetli bir alerjik reaksiyonu tanıyın.
    Ciddi bir alerjik reaksiyonu tanıyın. Bazı insanların eşek arılarındaki zehre karşı alerjisi olabilir. Şiddetli alerjik reaksiyonlar önemli sağlık sorunlarına neden olabilir ve tedavi edilmezse ölüme yol açabilir. Acil tıbbi yardım alabilmeniz için şiddetli bir alerjik reaksiyonu tanıyabilmeniz hayati önem taşımaktadır. Belirtiler şunları içerir:
    • Ciltte kabarık kaşıntılı şişlikler olan kurdeşen
    • Ağız veya boğazda şişme
    • Hırıltı
    • Nefes darlığı
    • Mide bulantısı
    • Kusma
    • Göğüs ağrısı
    • Bayılma
  2. adım 2 acil tedavi isteyin...
    Alerjik reaksiyon için acil tedavi isteyin. Şiddetli alerjik reaksiyon belirtileri gösteriyorsanız, ambulans çağırın veya birisinin sizi acil bakıma götürmesini sağlayın. Şiddetli bir reaksiyon hızla anafilaksiye ve ölüme yol açabilir. Bir doktor epinefrin enjeksiyonu veya başka bir acil tedavi ile hayatınızı kurtarabilir.
  3. adım 3 riskli sokmalar için tıbbi yardım alın.
    Riskli sokmalar için tıbbi yardım alın. Alerjik reaksiyon belirtisi olmasa bile, aşağıdakilerden herhangi biri geçerliyse derhal bir doktora gidin:
    • Kurban 10 kereden fazla sokulmuştur.
    • Sokma, nefes almayı engelleyebilecek şekilde ağız veya boğazın yakınında veya içinde gerçekleşmiştir.
    • Kurban bebek, çocuk veya yaşlı bir kişiyse.
    • Yaban arısı göz küresini soktuysa, bir göz doktoruna (oftalmolog) gidin.
  4. adım 4 daha az şiddetli vakalar için bir doktora görünün.
    Daha az şiddetli vakalar için bir doktora görünün. Rahatsızsanız ancak yukarıda listelenen belirtilerden herhangi birine sahip değilseniz, tavsiye için yine de bir doktora gidebilirsiniz. Bir doktor kan basıncı, nabız ve ateş gibi hayati belirtilerinizi ölçtüğü bir muayene gerçekleştirecektir. Belirtilerinizin ciddiyetine, mevcut sağlık durumunuza ve tıbbi geçmişinize bağlı olarak, doktorunuz reaksiyonu durdurmak için bir tedavi yöntemi önerecektir.
  5. adım 5 doktorunuzun önerdiği tüm ilaçları alın.
    Doktorunuzun önerdiği tüm ilaçları alın. Doktorunuz belirtilerinizi tedavi etmek için ilaç önerecektir. Daha hafif bir reaksiyon için doktorunuz ağrı kesiciler, antihistaminikler ve topikal kortikosteroidler reçete edebilir. Daha şiddetli bir reaksiyon için, doktorunuz üç ila beş gün boyunca alacağınız bir tur oral kortikosteroid reçete edebilir.
    • Herhangi bir ilaç alırken doktorunuzun talimatlarına dikkatle uyduğunuzdan emin olun.
  6. adım 6 enfeksiyon belirtilerini izleyin.
    Enfeksiyon belirtilerini izleyin. Sokma bölgesi etrafındaki belirtiler kötüleşirse, derhal tıbbi yardım alın. Olası enfeksiyon belirtileri arasında artan ağrı ve şişlik, kızarıklık, irin akıntısı veya ateş yer alır.

Yeniden Oluşmasını Önleme

  1. adım 1 bir doktora sokma acil durum kiti hakkında danışın.
    Bir doktora sokma acil durum kiti hakkında bilgi alın. Yaban arısı sokmasına karşı ciddi bir alerjik reaksiyon gösterdiyseniz, doktorunuza yanınızda taşıyabileceğiniz acil durum tedavilerini sorun. EpiPen gibi kendi kendinize uygulayabileceğiniz bir epinefrin enjeksiyonu hayatınızı kurtarabilir.
    • Ayrıca dışarı çıktığınızda bir tıbbi uyarı bileziği takmayı da düşünün.
  2. adım 2 açık havada koruyucu giysi ve ayakkabı giyin.
    Açık havada koruyucu giysiler ve ayakkabılar giyin. Dışarıdayken, özellikle yürüyüş gibi böceklerle karşılaşabileceğiniz bir şey yapıyorsanız, tişört ve şort yerine uzun kollu gömlekler ve pantolonlar tercih edin. Ayrıca çimenlik alanlara girerken her zaman burnu kapalı ayakkabılar giymelisiniz. Bir arı veya yaban arısına basarak sokulabilirsiniz.
  3. adım 3 dışarı çıkarken güçlü kokuları en aza indirin.
    Dışarı çıkarken güçlü kokuları en aza indirin. Güçlü kokular arıları ve eşek arılarını çekebilir. Uzun süre dışarıdayken kokulu ürünler kullanmaktan kaçının. Ter gibi doğal kokuları da kontrol altında tutmalısınız. Eşek arıları ve arıları uzak tutmak için kokusuz deodorant ve ter önleyici kullanın.
  4. adım 4 açık alanları yiyeceklerden uzak tutun.
    Açık alanları yiyeceklerden uzak tutun. Piknik ve barbekü gibi etkinliklerden sonra daima temizlik yapın. Dışarıda biriken yiyecekler eşekarısı ve arı gibi böcekleri çekebilir. Genel olarak böceklere maruz kalmanızı en aza indirmek için içeride yemek yemeye çalışın.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

Uyarılar

  • Alerjik bir reaksiyon geçirmeniz halinde acil servise gitmeniz çok önemlidir. Arı veya yaban arısı sokmasına karşı alerjik reaksiyon ölümcül olabilir.