Kılıçların Bakımı Nasıl Yapılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kılıçlar, harika koleksiyon parçaları ve zarif dekorasyonlar oluşturan parlak, göz alıcı silahlardır. Kılıçlarınızı ister sık sık elinize alın ister duvarda asılı bırakın, onları düzgün bir şekilde temizlemek ve bakımlarını yapmak önemlidir. Bunu yapmak onları hasardan koruyacak ve en iyi şekilde görünmelerini sağlayacaktır.

Adımlar

Kılıcınızı Temizlemek

  1. adım 1 fabrika yağını çıkarmak için tüy bırakmayan bir bez kullanın.1Fabrika yağını temizlemek için tiftiksiz bir bez kullanın. Kılıcınızı bir fabrika üreticisinden veya hatta bir koleksiyoncudan satın aldığınızda, muhtemelen kalın bir yağ veya gres tabakasıyla birlikte gönderilecektir. Kılıcınızı teslim aldığınızda, bu yağı tüy bırakmayan pamuklu bir bezle hemen temizleyin. Yaralanmaları önlemek için kılıcınızı her zaman düz, tek yönlü darbelerle silin. Kılıcın altından ucuna doğru hareket edin ve uca daha az baskı uygulayın.
    • Japon kılıçlarını temizlerken tüy bırakmayan pamuklu bezler yerine pirinç kağıdı kullanın. Kahve filtreleri de ucuz bir alternatif olarak işe yarayacaktır.
  2. adım 2 i̇natçı kirler için kılıçlara cila tineri uygulayın.2İnatçı kirler için kılıçlara cila inceltici uygulayın. Tüy bırakmayan beziniz bazı kir, toz veya kalıntıları temizlemek için yeterli olmayabilir. Buna fabrika gresi de dahil olabilir. Farklı bir beze çok az miktarda cila inceltici dökün ve aynı düz, tek yönlü hareketleri kullanarak kiri ovalayın. Kalan cila incelticiyi temizlemek için başka bir tüy bırakmayan bez kullanın.
  3. adım 3 japon kılıçlarındaki pislikleri temizlemek için benzenli cila tineri kullanın.3Japon kılıçlarındaki pislikleri temizlemek için benzenli cila tineri kullanın. Japon kılıçları bazen çelik kılıçlardan biraz daha farklı temizlik malzemeleri gerektirir. Bu parçaları temizlerken cila incelticinizin benzen içerdiğinden emin olun.
  4. adım 4 nem hasarını önlemek için bıçağı kurulayın.4Nem hasarını önlemek için bıçağı kurulayın. Yeni bir bez, pirinç kağıdı parçası veya kahve filtresi kullanarak bıçağınızı tamamen kurulayın. Bu, kalan tozu ve temizleme solüsyonunu temizleyecektir. Metali yağlamadan önce kuru ve temiz bir bıçağa sahip olmak, nem hasarını önlemek için çok önemlidir.

Kılıcınızı Yağlama

  1. adım 1 temel ve ucuz bir yağlama malzemesi için dikiş makinesi yağı seçin.1Temel ve ucuz bir yağlama malzemesi için dikiş makinesi yağı seçin. Tüm kılıçlar paslanmaya oldukça yatkındır. Metali korumak için bu eşyalara rutin olarak koruyucu bir kat yağ uygulanması gerekir. Bir tür mineral yağ olan dikiş makinesi yağı, kılıçlarınızı korumak için bulunması kolay ve ucuz bir seçenektir.
  2. adım 2 japon kılıçlarının geleneksel yağlaması için choji yağı seçin.2Japon kılıçlarının geleneksel yağlaması için choji yağı seçin. Japon kılıçlarını yağlarken, daha geleneksel temizlik ve koruma malzemeleri kullanmayı tercih edebilirsiniz. Choji yağı, karanfil yağı da içeren bir tür mineral yağdır. Bu solüsyonu bulmak zor ve daha pahalı olabilir. Dikiş makinesi yağı da bu eşyalar için işe yarayacaktır.
  3. adım 3 tüy bırakmayan bir bezin üzerine az miktarda yağ koyun.3Tiftiksiz bir bezin üzerine az miktarda yağ koyun. Hem Japon hem de çelik kılıçlarda yağlama için tüy bırakmayan pamuklu bir bez kullanın. Bezin üzerine çok az miktarda yağ dökün veya püskürtün. Bez üzerinde küçük bir daire oluşturacak kadar yağ uygulayın.
    • Aşırı yağlamadan kaçınmak için yağı bir göz damlalığı ile doğrudan kılıcın üzerine de uygulayabilirsiniz.
  4. adım 4 yağı kılıcın tüm uzunluğu boyunca silin.4Yağı kılıcın tüm uzunluğu boyunca silin. Yağı uygularken temizlik sırasında olduğu gibi aynı tek yönlü, düz hareketleri kullanın. Kılıcın tüm metal kısmının yağla kaplandığından emin olun. Yaralanmaları önlemek için yavaş ve dikkatli çalışın.
  5. adım 5 fazla yağı silerek kılıcın aşırı yağlanmasını önleyin.5Fazla yağı silerek kılıcı aşırı yağlamaktan kaçının. Işığa maruz kaldığında zar zor parlayan hafif bir yağ tabakası hedefleyin. Yağ kılıçtan damlamamalıdır. Kalan çıplak noktaları kapatmak ve fazla yağı temizlemek için yeni bir bez kullanarak katınızın ince ve eşit olduğundan emin olun.

Kılıcınızın Bakımı

  1. adım 1 yeni kılıçlarla her on günde bir yağlamayı tekrarlayın.1Yeni kılıçlarla her on günde bir yağlamayı tekrarlayın. Yeni kılıçların ikliminize nasıl tepki verdiğini sürekli kontrol etmek ve görmek önemlidir. Kılıcı korumak ve bölgenize uyum sağlamasına izin vermek için bu işleme yaklaşık altı ay devam edin. Yağınızın aşındığı görülürse, katmanı hemen yeniden uygulayın.
  2. adım 2 nemli iklimlerde her hafta yağlamaya devam edin.2Nemli iklimlerde her hafta yağlamaya devam edin. Sürekli yağmur alan veya yüksek nemli havaya sahip bir bölgede yaşıyorsanız, metalinize ekstra özen gösterin. Bu bölgelerde kılıçlarınızın paslanma riski daha yüksektir. Pas hızlı bir şekilde oluşabilir, bu nedenle özellikle ilk satın alma işleminizden sonra metali birkaç günde bir kontrol etmek isteyebilirsiniz.
  3. adım 3 kuru ve ılıman iklimlerde yağlamayı aylık olarak tekrarlayın.3Kuru ve ılıman iklimlerde aylık olarak yağlamayı tekrarlayın. Çok fazla nem almayan bölgelerde pas biraz daha az korkutucu bir düşmandır. Yine de su her yerdedir! Bu bölgelerde çok rahat olmayın ve kılıcınızı ayda bir kez yağlamaya devam edin.
  4. adım 4 ahşap kılıç saplarını her altı ayda bir hafifçe limon yağı ile kaplayın.4Ahşap kılıç saplarını her altı ayda bir limon yağıyla hafifçe kaplayın. Kılıcınızın bu parçaları metal kadar bakım gerektirmese de, uygun şekilde bakımları yapılmazsa çatlayabilirler. Ahşabı korumak ve esnek tutmak için, yumuşak pamuklu bir bez kullanarak ahşaba çok hafif bir tabaka veya limon yağı sürün. Bunu sadece altı ayda bir yapmanız gerekir. Malzemede küçük çatlaklar fark ederseniz sıklığı artırın.
  5. adım 5 çatlamayı önlemek için deri kabzalarda deri balmumu macunu kullanın.5Çatlamayı önlemek için deri kabzalarda deri balmumu macunu kullanın. Tıpkı ahşap kabzalar gibi, deri kabzalar da rutin bakım yapılmazsa çatlayabilir. Kılıcınızın bu kısmını, yumuşak bir bezle malzemeye az miktarda deri balmumu macunu sürerek koruyun. Ahşap kabzalarda olduğu gibi, bunu yılda bir veya iki defadan fazla yapmanız gerekmez.
    • Kılıcınızdaki metali korumak için kullandığınız yağların deri sapa temas etmediğinden emin olun. Bu derinin çürümesine neden olabilir. Kılıcı her yağladığınızda deriyi plastik sargı ile korumak isteyebilirsiniz.
  6. adım 6 kılıcınızı vazelinle kaplayın ve saklamak için bez parçalarına sarın.6Kılıcınızı vazelinle kaplayın ve saklamak için bez parçalarına sarın. Kılıcınızı duvara asarak sergilemiyorsanız, onu bir depoya kaldırmak isteyebilirsiniz. Kılıçları uzun süre güvenle saklamak için kınlarından çıkarın. Bunun yerine, bir kat vazelin sürün, kılıcı birkaç kat paçavraya sarın ve paçavraları bağlayarak sabitleyin.
  7. adım 7 profesyonel düzeyde saklama için rönesans cilasını seçin.7Profesyonel düzeyde saklama için Rönesans balmumunu seçin. Vazelinin kılıcınıza zarar vermesinden endişeleniyorsanız, Rönesans balmumunu denemek isteyebilirsiniz. Bu malzeme müzeler tarafından kılıç koleksiyonlarını saklarken kullanılır. Daha pahalıdır, ancak metali kaplarken çok fazla kullanmanız gerekmez. Balmumunu sürdükten sonra kılıcı bezlere sarın ve bağlayın.
    • Rönesans balmumu sergilenen kılıçlar için de uzun süreli koruma sağlayabilir.
  8. adım 8 kılıcı saklarken serin ve kuru bir yerde saklayın.8Kılıcı saklarken serin ve kuru bir yerde saklayın. Aşırı sıcaklıklar kılıcınıza zarar verebilir. Kılıcınız en iyi klimalı ve kuru bir yerde saklanacaktır. Bu koşullar metal üzerinde herhangi bir pas oluşmasını önlemeye yardımcı olacak ve ayrıca kabzalarınızın çatlamasını da önleyecektir.
    • Kılıçlarınızı deri kınlar içinde saklamayın. Bu, bıçağın hızla paslanmasına neden olacaktır. Ahşap kınlar deriden daha iyi bir seçenek olsa da, onlar da bıçağı iyi sabitlenmiş bezler ve bağlar kadar iyi koruyamayacaktır.

Kılıcınızın Hasar Görmesini Önleme ve Onarma

  1. adım 1 kılıcınızı nazikçe tutarak çizilmeleri önleyin.1Kılıcınızı nazikçe tutarak çizilmeleri önleyin. Kılıcınızı ağaçları keserek veya sert nesnelere vurarak test etmek isteyebilirsiniz, ancak bu malzemeye zarar verecektir. Çizilmeleri önlemek istiyorsanız, bu uygulamalara girişmeyin. Profesyonel bir kılıç parlatıcısının bile düzeltemeyeceği hasarlara neden olabilirsiniz.
    • Bazı insanlar bilerek daha sağlam kılıçlar almayı tercih eder, böylece metale zarar verme korkusu olmadan kılıçlarını kullanabilirler. Bu kılıçlardan birini satın alsanız bile, dikkatli olun ve hasara hazırlıklı olun.
  2. adım 2 cildinize gelebilecek hasarı en aza indirmek için aşırı kullanımdan kaçının's natural oils.2Cildinizin doğal yağlarından kaynaklanan hasarı en aza indirmek için aşırı kullanımdan kaçının. Kılıcınıza her dokunduğunuzda, onu cildinizdeki doğal yağlara veya yabancı maddelere maruz bırakmış olursunuz. Kılıcınızı tutmadan önce ellerinizi her zaman temizlemeniz ve kurulamanız gerekse de, bu sadece minimum koruma sağlayacaktır.
    • Metale zarar vermekten endişe ediyorsanız, kılıcı tutarken pamuklu eldivenler giyebilirsiniz. Kılıcı temizlerken, yağlarken veya parlatırken bu eldivenleri giymeyin, çünkü bu işlemleri güvenli bir şekilde tamamlamak için ihtiyacınız olan hareket kabiliyetini size sağlamazlar.
  3. adım 3 metal aşındırıcı pedlerle pası ve çizikleri giderin.3Pas ve çizikleri metal aşındırıcı pedlerle giderin. Bu pedler kaba, orta ve ince tanecikli olarak gelir. Küçük çiziklere veya pas lekelerine orta ve ince taneli pedlerle müdahale edin ve daha derin hasarlarda kaba pedleri kullanın. Bu işlemi yavaşça yapmak isteyeceksiniz:
    • Kılıcı düz ve güvenli bir yüzeye yerleştirin. Bıçağın ucu sizden uzağa bakmalıdır.
    • Zımpara kağıdını hasarlı alanın üzerine tek yönlü, düz hareketlerle sürtün. Küçük alanlara odaklanın ve her seferinde bir tane olacak şekilde hareket edin.
    • Satenimsi, çiziksiz bir metal yüzey sağlamak için ince aşındırıcı ped ile bitirin.
    • Metal üzerindeki pas tozlarını yumuşak bir bezle temizleyin ve bıçağı normalde yaptığınız gibi yağlayın.
    • Daha pahalı kılıçlarda pas oluşursa, bir profesyonel çağırın. Kendiniz tamir etmeye çalışarak değerli eşyalara daha fazla zarar vermek istemezsiniz.
  4. adım 4 çelik bıçakları scotch-brite pedleri ve metal cilası ile parlatın.4Çelik bıçakları Scotch-brite pedleri ve metal cilası ile parlatın. Bıçağınızda ayna benzeri bir yüzey oluşturmak istiyorsanız, bir Scotch-brite pedi üzerine az miktarda metal cilası koyun. Bu solüsyonu bıçağın üzerine sürün, sadece düz hareketlerle hareket edin. Metali daireler çizerek parlatmak isteyebilirsiniz, ancak bu dürtünüze direnin! Uygun cilayı elde etmek için pede yüksek basınç uygulayın. Bıçağı normalde yaptığınız gibi temizleyerek ve yağlayarak bitirin.
  5. adım 5 japon bıçaklarını uchiko topu ile parlatın.5Japon bıçak ağızlarını Uchiko bilyesi ile cilalayın. Japon bıçakları benzersiz bir cilalama işlemi gerektirir. Bıçağınızı satın aldığınızda, bir Uchiko topu veya taş tozu içeren bir çubuk üzerinde ipek bir top içerebilir. Uchiko topunu her 1-2 inçte (2-4 cm) bir bıçağa hafifçe vurarak bıçağın her iki tarafının tüm uzunluğu boyunca hafif bir taş tozu tabakası bırakın. Ardından kabzadan uca doğru düz ve tek yönlü hareketlerle bıçağın üzerindeki tozu temiz bir pamuklu bezle silin.
  6. adım 6 uchiko topuna ucuz bir alternatif için un kullanın.6Uchiko topuna ucuz bir alternatif için un kullanın. Bu geleneksel Japon aletine erişiminiz yoksa, mutfak dolabınızdaki un da işe yarar. Sıkıştırılmış parmaklarınızı kullanarak bıçağın üzerine un serpin. Uchiko topunda olduğu gibi, kabzadan uca doğru düz, tek yönlü hareketlerle bıçağın üzerindeki tozu temiz bir pamuklu bezle silin.
  7. adım 7 derin çentikler veya aşırı pas hasarı için bir profesyonel kullanın.7Derin çentikler veya yoğun pas hasarı için bir profesyonel kullanın. Bıçağınız büyük ölçüde hasar gördüğünde bir profesyonelle iletişime geçin. Bu hasarı kendiniz gidermeye çalışırsanız, ürünü mahvedebilirsiniz. Profesyonel cilacılar internette bulunabilir, ancak kılıcınızı onlara göndermeniz gerekebilir. Ayrıca onarım için yerel bıçak dükkanlarına da güvenebilirsiniz, bu da nakliye sorunlarını hafifletebilir.

Video

Topluluk Soru-Cevap

  • Soruİmzalı bir kılıcın bakımını nasıl yaparım? İmzaya dokunmaktan veya sürtmekten kaçının. İmzalı bölgeyi Saran Wrap ile kaplayın, elektrik bandı ile yerinde tutun, ardından kılıcı normalde yaptığınız gibi temizleyin ve işiniz bittiğinde bandı ve Saran Wrap'ı çıkarın.
  • SoruKılıcımda zeytinyağı kullanabilir miyim? Zeytinyağı ve diğer gıda yağlarının kılıç üzerinde kullanılması tavsiye edilmez. Silah veya dikiş makinesi yağı gibi mineral yağları tercih edin.
  • SoruNe tür bir yağ kullanmalıyım? WD-30 veya 3'ü 1 arada yağ kullanın. Paslanmayı önleyen her türlü yağ işe yarayacaktır ve internetten satın alabileceğiniz kılıçlar için özel olarak üretilmiş yağlar da oldukça pahalı olabilir.

İpuçları

Uyarılar

  • Kılıcınızı asla pervasızca savurmayın. Bu size ciddi zarar verebilir.
  • Kılıçlar silahtır. Kılıcınızı kullanırken, temizlerken ve bakımını yaparken son derece dikkatli olun. Yaralanmaların çoğu rutin bakım sırasında meydana gelir.
  • Bıçağın keskinliğini parmağınızla test etmeyin.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Tüy bırakmayan bez
  • Cila inceltici
  • Benzen
  • Dikiş makinesi yağı
  • Vazelin
  • Paçavralar
  • Düşük gritli aşındırıcı pedler
  • Scotch-brite ped
  • Metal cilası