Geyik Postu Nasıl Tabaklanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir geyik postunun nasıl tabaklanacağını öğrenmek zor bir iş değildir, ancak biraz el emeği ve çok zaman alır. El emeğinizin sonucu, duvara asma, kilim, örtü, şapka veya yelek gibi birçok proje için kullanabileceğiniz esnek bir geyik derisidir. Bu makale, bir asit çözeltisi veya geyiğin beyin yağlarını kullanarak bir postun tabaklanmasını kapsamaktadır.

Adımlar

Postun Asit Solüsyonu ile Tabaklanması

  1. adım 1 geyik derisindeki tüm eti ve yağı çıkarın.
    Geyik derisindeki tüm eti ve yağı çıkarın. Bunu deri soğuduktan ve düz bir kayanın ya da soğuk bir betonun üzerine serdikten sonra yapın. Her bir parçayı çıkarmak için bir bıçak ya da et temizleyici kullanın. Çürümeye başlamaması için derideki tüm eti almak çok önemlidir.
    • Geyiğin derisini yüzdükten sonra deriyi yüzmek için çok uzun süre beklemeyin. Eğer deri çürümeye başlarsa tabaklama işlemi sırasında dayanamayacaktır.
    • Deriyi yüzmek için bıçak yerine deriyi kazımaya yarayan bir alet kullanın. Keskin aletler deriyi delebilir ve ona zarar verebilir.
  2. adım 2 geyik postunu iyotsuz tuz (deniz tuzu) ile ovun.
    Geyik postunu iyotsuz tuz (deniz tuzu) ile ovun. Posttaki nemi çekmek için oldukça kalın bir tuz tabakası koyduğunuzdan emin olun. Postun ne kadar büyük olduğuna bağlı olarak 3-5 kilo tuz kullanın.
    • Uygun miktarda tuz kullanılırsa tuzlama işlemi bir veya iki gün sürer. Kuruyup gevrekleşene kadar deriye tuz eklemeye devam edin.
    • Derinin ıslak kısımlarını daha fazla tuzla kaplayın.
  3. adım 3 postu suda bekletin.
    Deriyi suda bekletin. Salamura solüsyonunu kullanmadan önce, deriyi yumuşak ve esnek olana kadar temiz suda bekletin. Bu, tabaklama kimyasallarını emmesine yardımcı olur. Kurumuş iç deriyi deriden soyun.
  4. adım 4 salamura solüsyonu yapmak için malzemeleri alın.
    Salamura solüsyonu yapmak için malzemeleri alın. Bu çözelti deriyi rahatlatır ve bronzlaşma sürecinde önemli bir adım olan derinin korunmasına yardımcı olur. İşte ihtiyacınız olanlar:
    • 2 galon su
    • 1 1/2 galon kepek gevreği suyu (Bunu 1 1/2 galon suyu kaynatıp yarım kilo kepek gevreğinin üzerine dökerek yapın. Karışımı bir saat bekletin, sonra süzün ve suyu ayırın).
    • 8 su bardağı tuz (iyotlu değil)
    • 1 1/4 su bardağı formik asit
    • 1 kutu karbonat
    • 2 büyük çöp kutusu
    • 1 büyük çubuk, derileri karıştırmak ve hareket ettirmek için
  5. adım 5 deriyi tabaklayın.
    Deriyi bronzlaştırın. Tuzu bir çöp kutusuna koyun ve içine 2 galon kaynar su dökün. Kepekli pul suyunu ekleyin ve tuz tamamen çözülene kadar karıştırın. Formik asidi ekleyin. Postu çöp kutusuna koyun ve sopayla bastırarak tamamen sıvıyla kaplandığından emin olun. 40 dakika boyunca bekletin. Postu salamura çözeltisinden çıkarın ve süzün.
    • Asitten yanmamak için eldiven giydiğinizden ve diğer önlemleri aldığınızdan emin olun.
  6. adım 6 salamurayı nötralize edin.
    Salamurayı nötralize edin. Büyük bir çöp kutusunda postu kaplamak için gereken her 1 galon (3,8 litre) su için bir ons karbonat karıştırın. Postu nötralize edici solüsyona koyun ve 20 dakika boyunca karıştırın. Postu nötralize edici solüsyondan çıkarın, durulayın ve süzün.
  7. adım 7 deriyi yağlayın.
    Deriyi yağlayın. Postu durulamadan çıkarın ve süzülmesi için bir kirişin üzerine asın. Deriyi yumuşatmak için temiz ayak yağı ile ovalayın.
  8. adım 8 deriyi gerin.
    Deriyi gerin. İşlemi tamamlamak için deriyi bir sedyeye veya deri kurutucusuna asın. Kuruması için güneş görmeyen bir yere yerleştirin. Birkaç gün sonra deri kuru ve esnek olmalıdır. Deriyi raftan indirin ve süet benzeri bir görünüm elde edene kadar tel fırça ile deri tarafının üzerinden geçin. Postun tamamen kuruyana kadar kurumasını bekleyin, bu da birkaç gün daha sürecektir.

Geyiğin Beyin Yağlarını Kullanarak Postu Tabaklama

  1. adım 1 deriyi etleyin.
    Deriyi etleyin. Tabaklama işleminin ilk kısmı her zaman derideki tüm et ve yağ parçalarını kazımaktır. Deriyi bir etleme kirişinin ya da bir çöp torbasının veya yerdeki bir muşambanın üzerine yerleştirmek yardımcı olur. Bir etleme aleti ile derideki tüm et ve yağ parçalarını kazıyın.
  2. adım 2 deriyi durulayın.
    Deriyi durulayın. Kir, kan ve et parçalarını temizlemek için temiz suyla yıkayın. Kumların gevşemesine yardımcı olmak için biraz kastil sabunu veya doğal maddelerden yapılmış başka bir sabun türü kullanabilirsiniz.
  3. adım 3 deriyi kurumaya bırakın.
    Derinin kurumasını bekleyin. Deriyi bir kurutma rafına takın ve tabaklama sıvılarına batırmaya başlamadan önce kuruması için birkaç gün bekletin.
    • Kurutma rafları oyun dükkanlarından satın alınabilir. Bu ahşap yapılar, kururken postu yerinde tutmak için kullanışlıdır.
    • Post, basitçe asılmak yerine kurutma rafı boyunca gerilmelidir. Aksi takdirde kenarlar kıvrılacaktır.
  4. adım 4 tüyleri çıkarın.
    Kılları çıkarın. Deriyi damara karşı kazımak için saplı yuvarlak bir çelik bıçak veya geleneksel bir geyik boynuzu deri kazıyıcı kullanın. Bu, tabaklama solüsyonunun deriye daha iyi nüfuz etmesine yardımcı olur. Derinin karın bölgesinde daha ince olduğu yerlerde deriyi yırtmamaya dikkat edin.
  5. adım 5 tabaklama solüsyonunu hazırlayın.
    Tabaklama solüsyonunu hazırlayın. Geyiğin beynini ve bir bardak suyu bir tencereye koyun. Karışımı beyin parçalanıp sıvı hale gelene kadar pişirin. Karışım bir çorbaya benzemelidir. Tamamen pürüzsüz ve topaksız olması için karıştırın.
  6. adım 6 deriyi tabaklayın.
    Deriyi tabaklayın. Önce deriyi bir kez daha suyla yıkayın, böylece kalan son kıl ve kalıntıları da temizlemiş ve deriyi daha yumuşak hale getirmiş olursunuz. Fazla nemi almak için iki havlu arasında sıkın. Şimdi beyin karışımından bir miktar derinin üzerine dökün ve ellerinizle ovalayın. Karışımı tüm derinin üzerine eşit miktarda sürün ve her santimini kaplayın.
    • Çıplak ellerinizi kullanmak istemiyorsanız bronzlaştırıcı karışımı uygulamak için eldiven kullanabilirsiniz.
    • Bronzlaştırıcı solüsyonu uygulamayı bitirdiğinizde, postu rulo haline getirin ve büyük bir gıda saklama torbasına veya dondurucu poşetine koyun. Beyinlerin emilmesi için 24 saat boyunca buzdolabında bekletin.
  7. adım 7 deriyi yumuşatın.
    Deriyi yumuşatın. Derinin çok sertleşmesini önlemek için, üzerinde çalışarak ve kenarlarından çekerek yumuşatmak gerekir. Buzdolabından çıkarın ve tekrar kurutma rafına yerleştirin. Fazla beyin karışımını bir bezle silin. Deriyi yumuşatmak için büyük bir çubuk kullanın ve deri yumuşayıp esnek hale gelene kadar ileri geri hareket ettirin.
    • Deriyi yumuşatmak için ağır bir ip de kullanabilirsiniz.
    • Deriyi yumuşatmanın bir başka yolu da kurutma rafından çıkarıp bir partnerle birlikte bir kütük ya da bank üzerinde ileri geri hareket ettirmektir.
  8. adım 8 deriyi tütsüleyin.
    Deriyi tütsüleyin. Bu, doğal tabaklama işleminin son adımıdır. Bir torba oluşturmak için deriyi yanlardan dikin. Bir ucunu dumanı içeride tutacak kadar sıkı olacak şekilde kapatın. Yaklaşık bir delik kazın 1⁄2 ayak (0,2 m) derinliğinde ve 1 ayak (0,3 m) genişliğinde bir çukur açın ve post torbasının açık ucunu çukurun üzerine, üst kısmı sopalarla desteklenmiş bir şekilde, tee-pee tarzında yerleştirin. Torbanın içinde, delikte küçük bir ateş yakınız, böylece ateşten çıkan duman yükselecek ve deriyi tüttürecektir.
    • Alevler söndüğünde ve ateşten duman çıkmaya başladığında, daha fazla duman yaratmak ve ateşi canlı tutmak için ateşe duman parçaları ekleyin. Açık kısmı kapatın ve ateşe daha fazla yakıt ekleyebileceğiniz küçük bir havalandırma deliği bırakın.
    • Yarım saat sonra torbayı ters çevirin ve diğer tarafını da tütsüleyin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Geyik derisini başka bir şekilde tabaklayabilir miyim?
    Kıl üzerine bronzlaştırma için, etli tarafa uygulanan gazyağı ve kabartma tozu macunu kullanın ve kuruyana kadar bırakın, ardından kazıyın ve pürüzsüz ve esnek olana kadar pomza veya kaba zımpara kağıdı ile deriyi işleyin. Deriyi beyaz ve pürüzsüz bırakır, kilim ve benzeri şeyler için iyidir.
  • Soru
    Tüyleri deride bırakmak ve beyin bronzlaştırmak istersem, adımlar kürk çıkarma talimatlarından farklı mı?
    Kürkü çıkarırken, o tarafa seyreltilmiş sodalı su çözeltisi ve suya eklenmiş bir miktar odun külü püskürtülür. Kürkleme için bu adım atlanır. Deriyi beyinle birlikte pişirin ve ardından talimatları izleyin.
  • Soru
    Salamura/asit çözeltisi veya beyin ne işe yarar? Deriyi tütsülemek ne işe yarar ve salamura/asit yönteminde neden gerekli değildir?
    Beyinlerde deriye emilen yağlar ve proteinler bulunur, derinin tütsülenmesi deriye su geçirmezlik ve güzel bir koku verir.

İpuçları