Çocuklara Voleybol Nasıl Öğretilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Voleybol her yaş için eğlenceli bir spordur. Çocuklar ne kadar erken oynamaya başlarlarsa o kadar yetenekli olurlar -- bazı voleybol becerilerinde ustalaşmak yıllar alır. Çocuklar çoğu şeyi öğrenebilir voleybol temelleri̇pas verme, servis atma ve set kurma gibi. Smaç gibi diğer beceriler genç öğrenciler için çok karmaşık olabilir. Çocuklarla çalışmanın anahtarı eğlenceli tutmak ve bolca teşvik etmektir. Herkesin eğlenmesi için ebeveynlerin de derse katılmasını sağlayabilirsiniz.

Adımlar

Geçiş

  1. adım 1 doğru el yerleşimini öğretin.
    Doğru el yerleşimini öğretin. Bir ellerini düz bir şekilde yerleştirmelerini, diğer ellerini bu elin altına koymalarını ve başparmaklarını ellerinin ortasına doğru kıvırmalarını sağlayın. Ön kolları, topun vurulacağı yer olan düz bir yüzey oluşturmalıdır.
    • Alternatif olarak, sol ellerini yumruk yapıp sağ elleriyle yumruğu kapatabilirler, böylece başparmakları üstte hizalanır.
    • Parmaklarını asla birbirine kenetlememelidirler çünkü bu tehlikelidir ve sonunda parmakları kırılabilir.
  2. adım 2 çocuklara uygun duruşu gösterin.
    Çocuklara uygun duruşu gösterin. Ayaklarını omuz genişliğinden biraz daha fazla açarak ve dizlerini bükerek durmalıdırlar. Sanki bir sandalyede oturuyorlarmış gibi çömelme alıştırması yapmalarını sağlayın.
    • Hareket edebilmeleri ve herhangi bir topa ulaşabilmeleri için ayakları üzerinde hafif olmalıdırlar. Bu çevikliği geliştirmeye yardımcı olmak için, sahanın bir tarafından diğer tarafına yanlamasına karıştırmalarını sağlayabilirsiniz.
  3. adım 3 çocuklara pas atma alıştırması yaptırın.
    Çocuklara pas atma alıştırması yaptırın. Çocuklar çiftler halinde durabilir ve topu birbirlerine atma alıştırması yapabilirler. Top el altından diğer çocuğun kollarına doğru atılmalıdır. Topa ön kollarıyla vurarak diğer çocuğa geri gönderirler. Bu şu şekilde bilinir topa vurmak. Topa uygun yüzeyde vurma hissine alışana kadar bunu yapmalarını sağlayın.
    • Bir çocuk topa 10 kez vurabilir ve sonra diğeri topa 10 kez vurabilir.
  4. adım 4 pas oyunları oynayın.
    Pas oyunları oynayın. Daha sonra hareket etmeye ve bundan eğlenceli oyunlar çıkarmaya başlayabilirsiniz. Örneğin, topu doğrudan kollarına atmak yerine çocuğun değişen taraflarına doğru atabilirsiniz. Topu atan çocuk kendisine doğru atılan topu her yakalayabildiğinde ona bir puan verebilirsiniz. Bir dakikanın sonunda en çok puanı toplayan takım kazanır!

Servis

  1. adım 1 onlara topu nasıl atacaklarını gösterin.
    Topu nasıl atacaklarını gösterin. Çocuklar topa vurmayan elleriyle topu hafifçe önlerine doğru havaya atmalıdır. Topu atan elleri çok fazla hareket etmemeli ve top çok yükseğe gitmemelidir. Top çok yükseğe atılırsa, daha hızlı hareket edecek ve vurulması daha zor olacaktır. Başın yaklaşık 2ft (.6m) yukarısını ve yaklaşık 2ft (.6m) önünü hedefleyin.
    • İyi bir servis atmanın anahtarı basit tutmaktır. Her şey tek bir yumuşak, akıcı hareket olmalıdır.
  2. adım 2 onlara topa doğru adım atmayı öğretin.
    Onlara topa doğru adım atmayı öğretin. Çocukların topa vurmak istedikleri yönde ileriye doğru büyük bir adım atmaları gerekir. Bu, topa filenin üzerinden vurmak için yeterli gücü üretmelerine yardımcı olacaktır. Vuruş yaptıkları elleriyle aynı taraftaki ayaklarıyla öne doğru adım atmalıdırlar.
  3. adım 3 topla temas etmelerini sağlayın.
    Topla temas etmelerini sağlayın. Vuruş kollarını başlarının üzerine uzatmalı ve topa ellerinin topuğu ile vurmalıdırlar. Bu, topun dönmeden en uzağa gitmesine yardımcı olacaktır. Kol, topa vurduktan sonra el uyluğun altına inene kadar devam etmelidir.
    • Topa vururken el tamamen açık olmalıdır.
    • Topa fırlatıldıktan sonra inerken vurulmalıdır. Çocuklar kollarının tamamen açık olduğundan emin olmak için topa doğru uzanmalıdır.
  4. adım 4 servis atma alıştırması yaptırın.
    Servis atma alıştırması yapmalarını sağlayın. Bir duvardan birkaç metre uzakta durabilir ve duvara karşı topa servis atma alıştırması yapabilirler. Filenin her iki tarafında birer çocuk olacak şekilde çiftler oluşturabilir ve topa vurma alıştırması yapabilirler. İyi bir servis atmanın anahtarı çok ama çok pratik yapmaktır.
    • Atış, adım ve vuruş tek bir akıcı hareketle gerçekleşmelidir.
    • Bazı çocuklar tüm saha boyunca servis atamayabilir. Fileye daha yakın durmalarını sağlayabilirsiniz, böylece topa vurma alıştırması yapabilirler.
  5. adım 5 el altından vuruşu öğretin...
    El altı vuruşu öğretin. el altı servis yapamıyorlarsa el üstü servis. Topa el altından servis atmak için topu fırlatabilir ve öne doğru adım atabilirler, ancak vuruş ellerini yanlarından aşağı indirecek ve ardından havaya kaldırmak yerine öne doğru sallayacaklardır. Topa filenin üzerinden yumruklarıyla vuracaklardır. Bu yöntem topla temas kurmak için en kolay yöntemdir.
    • Genç oyuncular için el altından servis atmak daha kolaydır, ancak yine de öğrenebilmeleri ve sonunda yapabilmeleri için el üstünden servis atma alıştırmaları yapmalıdırlar.

Ayarlama

  1. adım 1 doğru el yerleşimini öğretin.
    Doğru el yerleşimini öğretin. Ne zaman topu ayarlamakÇocuklar her iki ellerini de alınlarının üzerinde tutarak başlamalıdır. Başparmaklar ve işaret parmakları bir üçgen oluşturmalı ve avuç içleri dışa bakmalıdır. Dirsekler, topu itmek için kaldıraç sağlayacak şekilde geniş bir pozisyonda yana doğru açılmalıdır. Daha sonra topu yerleştirmek için ellerini yukarı doğru iteceklerdir.
    • Önemli olan, top tam alınlarına geldiğinde ellerin topla temas etmesi ve 10 parmağın tamamının topa dokunmasıdır.
  2. adım 2 topu yakalama alıştırması yaptırın.
    Topu yakalama alıştırması yapmalarını sağlayın. Topu kendilerine doğru fırlatabilir ve elleri ayar pozisyonundayken tam alınlarının üzerinde yakalayabilirler. Parmakları topun etrafını sarmalıdır. Bu, ayar pozisyonuna alışmalarına yardımcı olacaktır.
    • Bu alıştırma oturarak yapılabilir, böylece çocuklar ayak yerleşimi konusunda endişelenmezler.
  3. adım 3 topu yukarı doğru itme alıştırması yapmalarını sağlayın.
    Topu yukarı doğru itme alıştırması yapmalarını sağlayın. Çocukları çiftlere bölebilirsiniz. Çocuklardan biri topu kendisine atabilir ve sonra topu yakalamak yerine diğer çocuğa atar. Topu yukarı doğru itmeli, kollarını paralel çizgiler halinde tek bir yumuşak, doğrudan hareketle düzleştirmelidirler. Diğer çocuk yaklaşık 5 fit (veya 1,5 m) uzakta olmalı ve topu yakalamalıdır.
    • Topu yerleştiren çocuk oturmaya devam edebilir ve diğer çocuk ayağa kalkıp topu yakalayabilir ve partnerine geri verebilir. 10 kez oynadıktan sonra sırayla yer değiştirebilirler.
    • Bu alıştırmayı daha zor hale getirmek için, çocukların geriye doğru büyük bir adım atmalarını sağlayarak aralarındaki mesafeyi artırın. Topu daha uzağa yerleştirmek için kollarını düz yukarı yerine daha çapraz itmeleri gerekecektir. Mesafeyi, çocuklar arasında toplam 10 ft (yaklaşık 3 m) mesafe olacak şekilde artırabilirsiniz.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    El üstü vuruşu nasıl yaparsınız?
    El üstü servisi soruyorsanız, topu havaya atar ve ardından avucunuzla sert bir şekilde vurursunuz. Bakın Voleybol Topuna El Üstü Servis Nasıl Atılır. Alışmak biraz zaman alabilir ve bazı insanlar (özellikle çocuklar) başarılı bir şekilde el üstü servis atacak kadar güçlü veya koordineli olmayabilir.
  • Soru
    Dizliklere neden ihtiyacınız var?
    Çünkü bazen top ayakta ulaşılamayacak kadar alçakta olduğunda topa vurmak için dizlerinizin üzerine çökmeniz gerekir. Dizlikler bunu yaptığınızda dizlerinizin incinmesini önler.
  • Soru
    El altından servis atmayı öğretmenin en iyi yolu nedir?
    Önce yumruklarını kapatmalarını ve topun alt tarafına vurmalarını isteyerek öğretin. Ardından, yavaşça yumruklarını açmalarını sağlayın.

İpuçları

  • Pratik yapmak için birçok fırsatları olması için çok sayıda tekrarlı alıştırma yapın.
  • Alıştırmaları eğlenceli hale getirin! Küçük çocuklar eğlenmezlerse sıkılabilirler, bu nedenle antrenmanlarınızı renklendirmenin yollarını düşünün! Biraz daha deneyimli kızlara koçluk yapıyorsanız, onlara hızlı bir küçük hücum maçı yaptırabilirsiniz. Rekabet heyecanı daha iyi vakit geçirmelerine yardımcı olabilir.

Uyarılar

  • Çocuklar topa vururken asla parmaklarını birbirine kenetlememelidir çünkü bu parmakların kırılmasına neden olabilir!