Çocuğunuza Yüzmeyi Nasıl Öğretirsiniz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yüzme çocuklar için önemli bir beceridir. Sadece eğlenceli bir aktivite ve harika bir egzersiz olmakla kalmaz, aynı zamanda nasıl yüzüleceğini bilmek çocuğunuzun hayatını kurtarabilir. Doğru yaklaşımla, çocuğunuz kısa süre içinde suda rahat edecek ve güvenli bir şekilde yüzmenin temellerini öğrenecektir.

Adımlar

Başlamadan Önce

  1. adım 1 ne zaman başlayacağınızı öğrenin.
    Ne zaman başlayacağınızı öğrenin. Çocuğunuz birkaç yaşına gelene kadar yetkin bir yüzücü olamayacak olsa da, onu birkaç aylıkken havuza getirmeye başlayabilirsiniz. Çocuğunuzu suyla tanıştırmak için genellikle 6 ila 12 ay arası iyi bir zaman olarak kabul edilir çünkü bu yaşta çocuklar beceriyi daha hızlı özümseyecektir. Çocuğunuza karşı nazik olduğunuz ve onu yavaş yavaş suyla tanıştırdığınız sürece, 6 ay gibi erken bir zamanda başlayabilirsiniz.
  2. adım 2 çocuğunuzu değerlendirin's health.
    Çocuğunuzun sağlığını değerlendirin. Yaşı ne olursa olsun çocuğunuzun yüzmeye başlamak için yeterince sağlıklı olduğundan emin olun. Çocuğunuzun herhangi bir sağlık sorunu varsa yüzme derslerine başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız.
  3. adım 3 çocuk hakkında bilgi edinin...
    Hakkında bilgi edinin çocuk kalp masajı. Yüzmeyi yeni öğrenen küçük bir çocuğunuz varsa, temel ilk yardım konusunda bilgi sahibi olmalısınız. Kalp masajını bilmek çocuğunuzun hayatını kurtarabilir.
  4. adım 4 çocuğunuza özel bir yüzme bezi giydirin.
    Çocuğunuza özel bir yüzme bezi giydirin. Çocuğunuz hala bez kullanıyorsa, herhangi bir sızıntıyı önlemek ve diğer yüzücülerin sağlığını korumak için su geçirmez bir yüzme bezi kullanın.
  5. adım 5 hava dolu yüzdürme cihazlarından kaçının.
    Hava dolu yüzdürme cihazlarından kaçının. Su kanatları gibi şişirilmiş cihazlar popülerdir, ancak çocuk doktorları tarafından önerilmez. Çocuğunuz yüzerken bunlar sızıntı yaparsa batabilirler. Bu cihazlar ayrıca kayabilir. Bunun yerine, ABD Sahil Güvenlik onaylı bir can yeleği kullanın. Bunlar çoğu spor malzemeleri ve havuz ekipmanları mağazasında bulunmalıdır.
    • Bir can yeleği satın alırken, ABD Sahil Güvenlik onaylı etiketini arayın. Küçük çocuklar için, yeleğin çocuğun başının üzerinden kaymasını önlemek için bacakların altına takılan kayışları olmalıdır.
    UZMAN İPUCU

    Brad Hurvitz

    Sertifikalı Hayatta Kalma Yüzme Eğitmeni
    Brad Hurvitz, Kaliforniya, La Jolla'da bulunan bir ergen yüzme okulu olan My Baby Swims'in Sertifikalı Yüzme Eğitmenidir. Brad, ISR'nin Self-Rescue® programı ile Infant Swimming Resource (ISR) eğitmeni olarak eğitilmiştir. Altı aylıktan altı yaşına kadar olan çocuklara nefes almak için sırt üstü yüzmek ve duvara geri yüzmek gibi hayatta kalma becerileri kazandırırken, ebeveynleri de çocuklarını nasıl daha iyi güvende tutabilecekleri konusunda eğitme konusunda uzmanlaşmıştır. Oregon Eyalet Üniversitesi'nden İşletme Yüksek Lisans derecesine sahiptir.
    Brad Hurvitz Sertifikalı Hayatta Kalma Yüzme Eğitmeni

    Su birikintisi atlama yüzdürme cihazlarını kullanmaktan kaçının. Su birikintisi süveterleri göğüs ve kollardan geçerek çocuğu dik tutar ve onlara yanlış bir güvenlik hissi verir. Su birikintisi atlayıcısı takmak çocuklara dik pozisyonda güvende olduklarını öğretir, oysa yüzdürme cihazı olmayan birçok çocuk bu pozisyonda boğulmaktadır. Sırt üstü yüzdüklerinde ağızları dikey pozisyonda suyun altındadır.

  6. adım 6 havuzunuzdaki tüm kapıları, kilitleri ve merdivenleri emniyete alın.
    Havuzunuzdaki tüm kapıları, kilitleri ve merdivenleri emniyete alın. Havuzunuz varsa, çocuğunuzun havuza giremeyeceğinden emin olun. Yüzmeyi öğrenmek çocuğunuzun yeteneklerine aşırı güvenmesine neden olabilir ve siz bakmadığınızda yüzmeye çalışabilir. Kullanılmadığı zamanlarda havuza erişimi tamamen engelleyerek kazaları önleyin.

İki Yaşından Küçük Çocukların Yüzmeyle Tanıştırılması

  1. adım 1 su sıcaklığını kontrol edin.
    Su sıcaklığını kontrol edin. Bebekler, ideal olarak 85 ila 92 derece arasında ılık suya ihtiyaç duyarlar. Havuzunuz ısıtılmıyorsa, havuzu ısıtmak için güneşten gelen ısıyı emen bir solar örtü kullanmayı deneyebilirsiniz.
  2. adım 2 çocuğunuzu tutarken suya yavaşça girin.
    Çocuğunuzu tutarken suya yavaşça girin. Çocuğunuzu suya kademeli olarak sokmalısınız. Birçok insan, yetişkin ve çocuk, suda panikledikleri için boğulmaktadır. Çocuğunuzu yavaşça suya sokarak bu korkunun üstesinden gelmesine yardımcı olursunuz. Bu, daha ileri yüzme becerilerini öğrenirken sakin kalmalarına yardımcı olacaktır.
  3. adım 3 deneyimi eğlenceli hale getirin.
    Deneyimi eğlenceli hale getirin. Suda geçirilecek keyifli bir ilk zaman çocuğunuza yüzmenin keyfini öğretecektir. Oyuncaklarla birlikte oynayın, su sıçratmayı öğretin, şarkılar söyleyin ve eğlendiğinden emin olmak için dikkatli olun.
  4. adım 4 çocuğunuzu yüzme hareketiyle tanıştırın.
    Çocuğunuzu yüzme hareketiyle tanıştırın. Yüzü size dönükken kollarını boynunuza dolayın ve yavaşça geriye doğru yürümeye başlayın.
  5. adım 5 ayaklarını tekmeleme hareketinde yönlendirmek için ellerinizi kullanın.
    Ayaklarını tekmeleme hareketinde yönlendirmek için ellerinizi kullanın. Biraz pratikle çocuğunuz suda kendi kendine tekme atmayı öğrenecektir.
  6. adım 6 çocuğunuzun yüzmeyi öğrenmesine yardımcı olun.
    Çocuğunuzun yüzmeyi öğrenmesine yardımcı olun. Kendi kaldırma kuvvetini en iyi sırt üstü suda hareketsiz kalarak öğrenebilir, ancak bu aşamada sizin desteğinize ihtiyaç duyacakları kesindir. Bu beceriyi öğrenmenin en önemli kısmı rahatlamalarını sağlamaktır.
  7. adım 7 bir oyun oynayın
    Suda yüzebildiklerini göstermek için bir 'süper kahraman' oyunu oynayın. Çocuğunuzu dikkatlice karnından tutun ve başını suyun üzerinde tuttuğunuzdan emin olun, ikiniz de uçan bir süper kahraman gibi davranabilirsiniz.
  8. adım 8 yüzmeyi tarif edin ve gösterin.
    Yüzmeyi tarif edin ve gösterin. Yüzebildiğinizi görmek çocuğunuza bunun mümkün olduğu konusunda güven verecektir. Vücudun farklı bölümlerinin diğerlerinden daha iyi yüzdüğünü açıklamak için bir dakikanızı ayırmalısınız. Daha derin nefesler akciğerleri daha yüzer hale getirecek ve genellikle vücudun alt kısmı batacaktır.
  9. adım 9 toplar ve balonlarla yüzdürme prensibini öğretin.
    Toplar ve balonlarla yüzdürme prensibini öğretin. Artık çocuğunuz yüzmeyi biraz daha iyi anladığına göre, diğer nesnelerin kaldırma kuvveti hakkında bir fikir edinmesini sağlayın. Çocuğunuzun oyuncakları ve diğer yüzen nesneleri suyun altına itmesini sağlayın ve baloncuklar ve sıçramalar yaparken onunla birlikte gülün.
  10. adım 10 kuru zeminde geri yüzüş pratiği yapın.
    Kuru zeminde geri yüzüş pratiği yapın. Çocuklar genellikle suda sırt üstü yüzmenin verdiği desteksizlik hissinden rahatsız olurlar. Yaygın bir refleks başını kaldırmak ve belini bükmektir, bu da çocuğunuzun batmasına neden olur.
  11. adım 11 tandem yüzer deneme sürüşü yapın.
    Tandem yüzer deneme sürüşü yapın. Çocuğunuzun başını omzunuza yaslayarak ve onu dikkatlice tutarak birlikte yüzmeye çalışabilirsiniz. Birlikte rahatlatıcı bir şarkı söylemek, çocuğunuzla ten tene olmanın diğer olumlu faydalarına ek olarak sakinleştirici bir etkiye sahip olabilir.
  12. adım 12 çocuğunuzu suyun içindeyken iki elinizle kollarının altından tutun.
    Çocuğunuzu suyun içindeyken iki elinizle kollarının altından tutun. Paniklemesi ihtimaline karşı sizin önünüzde olmalıdır. Üçten geriye doğru sayın ve bire kadar sayarken hafifçe nefes vererek yüzüne üfleyin. Bu, çocuğunuza onu sırt üstü çevirmek üzere olduğunuzu gösteren bir sinyal görevi görecek ve paniği önlemeye yardımcı olacaktır.
  13. adım 13 nefes verirken çocuğunuzu nazikçe sırt üstü çevirin.
    Nefes verirken çocuğunuzu nazikçe sırt üstü çevirin. Başını desteklemek için baskın olmayan elinizi kullanın ve suyun üzerinde tutun. Diğer elinizle ona güven verici bir şekilde dokunun ve gerektiğinde destek verin. Bu pozisyona getirildiğinde kıvranabilir. Sakinleşene kadar onu desteklemeye devam edin.
    • Sakinleştiğinde, başını tutmaya devam ederken vücudunu desteklemeyi yavaş yavaş bırakın. Süzülmesine izin verin.
  14. adım 14 paniğe uygun şekilde müdahale edin.
    Paniğe uygun şekilde karşılık verin. Eğer duygusal davranıyorsanız, çocuğunuzun panik tepkisini onaylıyormuş gibi görünebilirsiniz. Netliği yeniden sağlamak için olumlu onaylamalar kullanın, 'Sorun yok. Ben buradayım. Endişelenecek bir şey yok.' Ona her şeyin yolunda olduğunu göstermek için gülümseyin ve gülün.
  15. adım 15 çocuğunuzu daldırın's head in the water carefully.
    Çocuğunuzun başını dikkatlice suya daldırın. Bu onu suyun altında olmaya alıştıracak ve korkusunu azaltacaktır.
  16. adım 16 baskın elinizi çocuğun üzerine yerleştirin's back and your other hand on his chest.
    Baskın elinizi çocuğun sırtına ve diğer elinizi göğsüne yerleştirin. Üçe kadar sayın ve başını nazikçe suya daldırın. Hemen tekrar yukarı kaldırın.
    • Yumuşak hareketler kullanın. Sarsıntılı hareketler çocuğunuzun boynunu incitebilir.
    • Bunu tekrar yapmadan önce çocuğunuzun dinlenmesine izin verin.
  17. adım 17 sakin olun.
    Sakinliğinizi koruyun. Eğer açıkça gergin veya korkmuşsanız, çocuğunuz suyun korkulacak bir şey olduğuna inanacaktır. Bu aşamada, pozitif kalmak ve ona sudan korkması gerekmediğini göstermek istersiniz.
  18. adım 18 çocuğunuzu her zaman denetleyin.
    Çocuğunuzu her zaman denetleyin. Bu erken yaşta çocuğunuz bağımsız olarak yüzemez. Bu aşamada her zaman onunla birlikte havuzda olmalısınız.

2-4 Yaş Arası Çocuklara Öğretim

  1. adım 1 eğer bu deneyimi yeni yaşıyorsa çocuğunuzu suyla tanıştırın.
    Eğer bu deneyimi yeni yaşıyorsa çocuğunuzu suyla tanıştırın. Bunu iki yaşından küçük çocuklar için tarif edilen şekilde yapabilirsiniz. İlk korkusunu yenmesine ve suda rahat etmesine yardımcı olun. Rahatladığında, daha ileri düzey derslere geçebilirsiniz.
  2. adım 2 çocuğunuza havuz kurallarını öğretin.
    Çocuğunuza havuz kurallarını öğretin. Bu yaşta çocuğunuz havuzda neye izin verilip verilmediğini anlayabilmelidir. Genel olarak kabul edilen havuz kuralları şunları içerir:
    • Koşmak yok
    • At oyunu yok
    • Dalış yok
    • Bir arkadaşınızla yüzün
    • Drenaj kapaklarından ve filtrelerden uzak durun
  3. adım 3 çocuğunuzun havuza girmeden önce sizden izin alması gerektiği konusunda net olun.
    Çocuğunuzun havuza girmeden önce sizden izin alması gerektiği konusunda açık olun. Beş yaşın altındaki boğulma vakalarının çoğu yetersiz gözetimden kaynaklanmaktadır.
  4. adım 4 uygulamadan önce yüzme faaliyetlerini açık bir şekilde açıklayın.
    Antrenmandan önce yüzme faaliyetlerini net bir şekilde açıklayın. Bu yaşta çocuğunuz yüzme aktivitelerinin açıklamalarını anlayabilir. Yeni bir şeye hazırsa, önceden kısa bir talimat verilirse dersi özümseme olasılığı daha yüksektir.
    • Suya girmeden önce suyun dışında yüzme aktiviteleri için hareketleri gösterin. Yüzerken göğüste hissedilen kaldırma kuvveti, kulaklardaki basınç veya suyun altındaki sesin boğuk kalitesi gibi yeni hislere değinmek isteyebilirsiniz.
  5. adım 5 suda baloncuklar üfleyin.
    Suyun içinde baloncuklar üfleyin. Çocuğunuzun sadece dudaklarını suya daldırmasını ve baloncuklar üflemesini sağlayın. Bu, nefes kontrolü konusunda ona yardımcı olacak ve su altına girmeyi öğrenmeye başladığında su yutmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
    • Çocuğunuz tereddüt ediyorsa, önce bunu gösterin. Ağzınızı sudan çıkardığınızda yüzünüzde bir gülümseme olduğundan emin olun. Bu, çocuğunuza korkacak bir şey olmadığını göstermeye yardımcı olacaktır.
  6. adım 6 baloncuk üfleme oyunu oynayın.
    Baloncuk üfleme oyunu oynayın. Çocuğunuza balıkla konuşmasını, traktör gibi ses çıkarmasını veya suda üfleyebildiği kadar çok baloncuk üflemesini söyleyin. Bu, çocuğunuza değerli bir yüzme becerisi öğretirken dersi eğlenceli hale getirir.
  7. adım 7 çocuğunuza tekme atarak yüzmeyi öğretin.
    Çocuğunuza tekme atarak yüzmeyi öğretin. Çocuğunuzun karşısında durun. Kollarını önünde tutun. Sonra geriye doğru yürümeye başlayın ve siz hareket ederken çocuğunuzun ayaklarını tekmelemesini sağlayın. 'Tekmele, tekmele, tekmele, tekmele' gibi sözlü ipuçları çocuğunuzun bu hareketi hatırlamasına yardımcı olabilir.
  8. adım 8 çocuğunuza kollarıyla yüzmeyi öğretin.
    Çocuğunuza kollarıyla yüzmeyi öğretin. Bu, bacaklarınızla tekme atarken kollarınızla kürek çektiğiniz serbest stilin basitleştirilmiş, sadece kollarla yapılan bir versiyonudur. Çocuğunuzun bir havuz basamağına veya merdivene oturarak başlamasını sağlayın, böylece su yaklaşık olarak göğsüne kadar gelecektir.
  9. adım 9 her iki eli suyun altında ve kalçalarının üzerinde olacak şekilde başlamasını sağlayın.
    Her iki eli de suyun altında ve kalçalarının üzerinde olacak şekilde başlasın. Bir kolunu düz bir şekilde suyun dışına uzatmalı ve başının üzerine getirmelidir.
  10. adım 10 kolunu başının üzerinde düz tutmasını sağlayın.
    Kolunu başının üzerinde düz tutmasını sağlayın. Aşağı doğru tokatlama hareketiyle kolunu suya geri getirmeli ve elini suya sokup çıkarırken parmaklarını bir arada tuttuğundan emin olmalıdır.
  11. adım 11 kol suya tekrar girdikten sonra elini kalçasına doğru geri çekmesini sağlayın.
    Kolu suya tekrar girdikten sonra elini kalçasına geri çekmesini sağlayın. Bu hareketi diğer koluyla da tekrarlayın. Kollarını gerçekten yüzüyormuş gibi kullanması için onu yönlendirin.
  12. adım 12 oynayarak bu şekilde yüzme alıştırması yapın  catch= the= fishies.=
    'Catch the Fishies' oynayarak bu şekilde yüzme alıştırması yapın. Kolunun dairesel hareketiyle, aşağı kulaçla bir balık yakaladığını ve kalçasındaki sepete doğru çektiğini hayal edin. Balığın kaçmaması için parmaklarını bir arada tuttuğundan emin olun.
  13. adım 13 çocuğunuzu basamaklara veya merdivene yönlendirin.
    Çocuğunuzu basamaklara veya merdivene yönlendirin. Açık suda birkaç metre durarak, çocuğunuzu bir elinizle göğsünden, diğer elinizle belinden tutun. Üçe kadar sayın ve onu suyun içinden basamaklara veya merdivene doğru kaydırın.
    • Bunu yaparken, baloncuk üflemeyi, bacaklarını tekmelemeyi ve kollarıyla yüzmeyi birleştirmesini sağlayın. Bu, bağımsız yüzme için gerekli tüm hareketleri kullanmaya başlamasına yardımcı olacaktır.
  14. adım 14 çocuğunuzu duvarı kullanmaya teşvik edin.
    Çocuğunuzu duvarı kullanmaya teşvik edin. Duvara tutunmak, sığlığa geri dönmesi için iyi bir yoldur ve ayrıca kendi başına manevra yapmayı öğrenmesine yardımcı olur. Bu ona suya düştüğünde, yorulduğunda veya korktuğunda su üstünde kalmak için kullanabileceği güvenli bir yer gösterir.
  15. adım 15 çocuğunuzu suyun altına götürün.
    Çocuğunuzu suyun altına götürün. Sadece başını suya daldırmak yerine, şimdi onu birkaç saniye suyun altında tutmayı deneyebilirsiniz. Bu ona suyun altında nefesini tutmayı öğretecektir. Ona gözlerini ve ağzını kapatmasını ve nefesini tutmasını söylediğinizden emin olun.
    • Çocuğunuzu korkutmamak için ne yapmak üzere olduğunuzu açıklamayı unutmayın.
    • Çocuğunuzu asla beklenmedik bir anda suyun altına sokmayın. Bu onu korkutur ve sudan korkmasına neden olabilir.
  16. adım 16 üçe kadar sayın ve yavaşça suya daldırın.
    Üçe kadar sayın ve yavaşça suya daldırın. İki veya üç saniye sonra onu tekrar yukarı çıkarın. Çocuğunuz alıştıkça bunu kademeli olarak artırabilirsiniz.
    • Tereddütlü görünüyorsa, suyun altında sadece çok kısa bir süre kalacağını göstermek için ikiye veya üçe kadar saymayı deneyin.
    • Suyun altına önce sizin girmeniz çocuğunuzu daha rahatlatabilir. Yukarı çıktığınızda gülümsemeyi ve gülmeyi unutmayın, böylece korkacak bir şey olmadığını anlar.
  17. adım 17 çocuğunuzun can yeleği ile bağımsız olarak yüzmeye başlamasına izin verin.
    Çocuğunuzun can yeleği ile bağımsız olarak yüzmeye başlamasına izin verin. Bu noktada, yüzmeye başlamak için gereken tüm temel becerilere sahiptir, sadece hepsini bir araya getirmek için pratiğe ihtiyacı vardır. Bir can yeleği, tüm bu teknikleri birleştirmeye ve kendi başına yüzmeye başlaması için ihtiyaç duyduğu özgürlüğü sağlayacaktır.
  18. adım 18 çocuğunuz havuzdayken onu denetlemeye devam edin.
    Havuzda olduğu her an çocuğunuzu denetlemeye devam edin. Çocuğunuz siz onu tutmadan yüzebilse bile, yine de asla yalnız bırakılmaması gerektiğini unutmayın.

Dört Yaşından Büyük Çocuklara Öğretme

  1. adım 1 çocuğunuzun tüm temel becerilerde yeterli olduğunu teyit edin.
    Çocuğunuzun tüm temel becerilerde yeterli olduğunu teyit edin. Suda rahatsa ve 2 - 4 yaş arası çocuklar için tanımlanan seviyede veya ötesinde yüzebiliyorsa, daha ileri yüzme tekniklerine geçebilirsiniz.
  2. adım 2 çocuğunuza öğretin...
    Çocuğunuza şunları öğretin Köpek Küreği. Bu, yüzmeyi öğrenen küçük çocuklar tarafından sıklıkla kullanılan eğlenceli ve basit bir yüzme stilidir. Köpek Küreği için ideal su seviyesi yaklaşık göğüs hizasıdır.
  3. adım 3 çocuğunuza suya önce göbekten girmesini ve ellerini kavuşturmasını söyleyin.
    Çocuğunuza suya önce karnından girmesini ve ellerini kavuşturmasını söyleyin. Parmaklarını birleştirerek aşağı doğru kepçe hareketleri yapmalı, ayaklarını tekmeleyerek suyu 'kazmalı', tıpkı bir köpeğin veya atın yüzdüğü gibi.
    • İnternette yüzen köpeklerin videolarını arayarak Köpek Küreği'ni öğrenirken eğlenin.
  4. adım 4 ayaklarını su yüzeyinin biraz altına vurmasını söyleyin.
    Ayaklarını su yüzeyinin biraz altına vurmasını söyleyin. Muhtemelen bacaklarını tamamen uzatmaya çalışacaktır, ancak kısa, hızlı vuruşlar daha fazla güç sağlar. Formunu iyileştirmek için tekme atarken ayak parmaklarını göstermesini sağlayın.
  5. adım 5 çocuğunuzun kürek çekerken ve tekme atarken çenesi su yüzeyinde olacak şekilde başını suyun üzerinde tutmasını sağlayın.
    Çocuğunuzun kürek çekerken ve tekme atarken çenesi yüzeyde olacak şekilde başını suyun üzerinde tutmasını sağlayın. Kollarını ve bacaklarını koordine etmeyi öğrenirken desteğe ihtiyaç duyabilir, ancak güven kazandıkça bağımsız yüzmeyi denetlemelisiniz.
  6. adım 6 suyun altında burnundan hava üflemeyi öğretin.
    Suyun altında burnundan hava üflemeyi öğretin. İki eliyle düzgün bir şekilde yüzebilmesi için çocuğunuzun yüzerken burnunu tıkamaması gerekir. Sadece burnundan hava üfleyerek en çok baloncuğu kimin yapabileceğini görmek için bir oyunla başlayın!
  7. adım 7 sualtında burnundan nefes alıp vermesini düzenlemesi için onu teşvik edin.
    Sualtında burnundan nefes alıp vermesini düzenlemesi için onu teşvik edin. Başlangıçta, çocuğunuz suyun burnuna hücum edeceği korkusuyla tüm havayı tek seferde üfleyebilir. Yanlışlıkla biraz su alması ve desteğinize ihtiyaç duyması ihtimaline karşı yakın durun.
    • Burnuna su kaçması gibi tatsız bir deneyim yaşaması durumunda, uygun şekilde karşılık verin. 'Bu bazen olur.' gibi şeyler söyleyerek ona sıcak bir cesaret verin. Sorun değil!'
  8. adım 8 burundan nefes alma tekniği ile su altında hareket etme alıştırması yapın.
    Burundan nefes alma tekniği ile su altında hareket etme alıştırması yapın. Bu noktada, çocuğunuz su altında çok koordineli olmayabilir, ancak burnunu tıkamadan su altında hareket etmek için bir his edinmesine izin verin. Bu, uygun bir kulaçla yüzmeye geçişini kolaylaştıracaktır.
  9. adım 9 çocuğunuza serbest stilde yüzerken kulaçlar arasında iki taraflı nefes almayı öğretin.
    Çocuğunuza serbest stil yüzerken kulaçlar arasında iki taraflı nefes almayı öğretin. Bu alıştırmaya sabırla yaklaşmalısınız, çünkü bu biraz zaman alabilecek karmaşık bir tekniktir.
  10. adım 10 çocuğunuzun basamaklara oturmasını veya sığlıklarda durmasını sağlayın.
    Çocuğunuz basamaklara otursun ya da sığlıkta dursun. Suyun içinde yaklaşık bel veya göğüs derinliğinde olmalıdır. Çocuğunuzun gözlerinin klora karşı hassas olabileceğini unutmayın.
  11. adım 11 küçük çocuklar için tarif edilen sadece kollarla yüzme hareketini su yüzeyinin altında kısa, hızlı vuruşlarla birleştirin.
    Küçük çocuklar için tarif edilen sadece kollarla yüzme hareketini su yüzeyinin altında kısa, hızlı vuruşlarla birleştirin. Sığ suda pratik yapın ve başını suya sokmadan kollarının ve bacaklarının nasıl senkronize olduğunu hissetmesine izin verin. Nefes almak için suyun dışına dönme hareketini uygulamak için düzenli olarak başını çevirmesini sağlayın. Her üç kulaçta bir döndüğü tarafı değiştirmelidir.
  12. adım 12 nefes almayı işaret edin ve çocuğunuzun bir yüzme ritmi bulmasına yardımcı olun.
    Nefes almayı işaret edin ve çocuğunuzun yüzme ritmini bulmasına yardımcı olun. Bunu kulaçlarını sayarak ve üçüncü kulaçta başını çevirip derin bir nefes almasını sağlayarak yapın. Taraf değiştirmesi formunu simetrik tutacaktır.
  13. adım 13 karnı aşağıda, ayakları havuzun dibinde ve kollarınız onu destekleyecek şekilde suda tutun.
    Karnı aşağıda, ayakları havuzun dibinde ve kollarınız onu destekleyecek şekilde suda tutun. Yüzünü suya daldırın ve her üçüncü kulaçta bir nefes almak için başını çevirerek iki kulaç yüzmeye çalışın. Her nefes alış verişte yanlara dönmelidir.
  14. adım 14 bu hareketi bağımsız olarak denerken onu denetleyin.
    Bu hareketi bağımsız olarak denerken onu denetleyin. Kendini rahat hissettiğinde, can yeleği ile yüzmeye geçebilir ve bu konuda ustalaştıktan sonra kendi başına gözetimli yüzmeye başlayabilir.
  15. adım 15 çocuğunuzun havuzun diğer tarafına yüzmesine izin verin.
    Çocuğunuzun havuzun diğer tarafına yüzmesine izin verin. Yeterince deneyimli olduğunda, bunu can yeleği olmadan deneyebilirsiniz. Eğer değilse, can yeleği giydirerek başlamakta bir sakınca yoktur.
  16. adım 16 havuzun bir ucunda durmasını veya yüzmesini ve bacaklarıyla kenardan itmesini sağlayın.
    Havuzun bir ucunda durmasını veya yüzmesini ve bacaklarıyla kenardan itmesini sağlayın. İtme hareketi durduğunda, diğer tarafa ulaşana kadar kollarıyla tekme atmaya ve kulaç atmaya başlamalıdır.
    • Özellikle can yeleği giymiyorsa yakından takip ettiğinizden emin olun.
  17. adım 17 çocuğunuza sırt üstü dönmeyi öğretin.
    Çocuğunuza sırt üstü dönmeyi öğretin. Bu, çocuğunuz sırt üstü düşerse yardımcı olacaktır.
  18. adım 18 çocuğunuzun sırt üstü yüzerek başlamasını sağlayın.
    Çocuğunuzun sırt üstü yüzerek başlamasını sağlayın. Omuzlarından birini havuzun dibine doğru bırakmasını söyleyin. Vücudunun geri kalanını bu omzun hareketini takip edecek şekilde döndürmelidir.
    • Karnı üzerine döndüğünde, havuzun kenarına doğru yüzmesini sağlayın.
  19. adım 19 çocuğunuza suda yürümeyi öğretin
    Çocuğunuza suya basmayı öğretin. Suya basmak, çocuğunuzun uzun süre suda kalması gerektiğinde önemli bir beceridir. Bu onu suda dik tutacak ve yüzerken oyuncakları ve arkadaşlarıyla etkileşime girmesini sağlayacaktır.
  20. adım 20 düşmesi halinde merdivene geri dönmesini öğretin.
    Düştüğünde merdivene geri dönmeyi öğretin. Bunu, merdivenden havuzun ortasına doğru atlamasını sağlayarak yapın. Suya girdiğinde hemen arkasını dönmeli ve merdivene geri yüzmelidir. Bu temel teknik çocuğunuzun hayatını kurtarabilir.
  21. adım 21 çocuğunuzun her zaman havuzun ortasına doğru atladığından emin olun.
    Çocuğunuzun her zaman havuzun ortasına doğru atladığından emin olun. Bu ona, yaralanabileceği kenarlara değil, en güvenli yer olan ortaya atlamanın kabul edilebilir olduğunu öğretecektir.
  22. adım 22 çocuğunuza daha gelişmiş kulaçları öğretin.
    Çocuğunuza daha gelişmiş vuruşlar öğretin. Artık çocuğunuz daha deneyimli olduğuna göre, bazı gerçek yüzme kulaçlarını öğrenmeye başlayabilir. Aşağıda çocuğunuzun öğrenebileceği en yaygın yüzme kulaçlarından bazıları verilmiştir.
    • Serbest Stil: Yüzerken Üç Temel Kulaç Atın
    • Kurbağalama: Kurbağalamayı Verimli Yüzün
    • Sırtüstü: Yüzerken Üç Temel Vuruş Yapın
    • Yan Yüzüş: Yanlamasına Yüzmek

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Bir çocuğa yüzmeyi öğretmek için iyi bir yaş nedir?
    Hayatta kalma amaçlı yüzme ve suda güvende olma altı aylıktan itibaren öğretilebilir.
  • Soru
    Kızım 9 yaşında ve yüzmek için çok ağır olduğunu düşünüyor. Onu havuza sokmak için bir tavsiyeniz var mı?
    Çocuğunuza üzerine tam oturan, eğlenceli ve renkli bir mayo almanız faydalı olabilir, böylece kendini daha az bilinçli hissedecektir, çünkü bu durum yüzme becerisinden ziyade dış görünüşü hakkında hissettikleriyle ilgili olabilir. Onu kaliteli bir mayo mağazasına götürün ve gerçekten beğendiği bir mayoyu seçmesine izin verin; gerekirse asistanın seçim yapmasına yardımcı olmasını sağlayın. Ayrıca, onunla korkuları hakkında konuşarak biraz zaman geçirin ve ona güven vermeye çalışın. Suyun kaldırma kuvvetinin tüm insanların yüzmesine yardımcı olduğunu ve yüzmenin terlemeden ya da koşu ve bisiklet gibi kara sporlarının getirdiği zorlukları hissetmeden formda kalmak için kolay bir egzersiz şekli olduğunu da açıklayın. Son olarak, onunla birlikte yüzmeye gitmeyi ve doğru şekilde yüzmeyi öğrenmesine yardımcı olmayı teklif edin; bu şekilde yüzme öğrenme çabalarına gerçekten yatırım yaptığınız için mutlu olacaktır.
  • Soru
    Çocuğumu istediğim sıklıkta yüzmeye götüremiyorum. Bu bir sorun olur mu?
    Çocuğunuz yeni edindiği becerileri düzenli pratik yaparak pekiştiremiyorsa bu bir sorun olabilir. Seyrek ziyaretler, çocuğunuzun yüzmeyi ciddiye alınması gereken bir şey olarak değil, sadece boş zaman bulduğunda yapılan bir şey olarak görmesine neden olabilir. En azından haftada bir ders planlamak için elinizden geleni yapın. Bunu gerçekten başaramıyorsanız, okul tatillerinde yoğunlaştırılmış eğitim seanslarını düşünün; birçok yüzme okulu, yerel konseyler ve YMCA/YWCA gibi kuruluşlar, çocuklara yüzme becerilerini hızlı bir şekilde öğretebilecek yoğun kurslar düzenlemektedir, ancak bu süre zarfında haftalık blokların tamamını taahhüt etmeniz gerekir.

Video

İpuçları

  • Herhangi bir seviyede, evdeki derslerinize eklemek için çocuklarınızı yüzme kurslarına kaydedebilirsiniz.
  • Burada bahsedilen oyunlar sadece öneridir. Bu teknikleri öğretmek için kendi eğlenceli oyunlarınızı geliştirmekten çekinmeyin!

Uyarılar

  • Çocuğunuzun gözetimsiz yüzmesine asla izin vermeyin.