Dövüş Sanatlarını Kendinize Nasıl Öğretirsiniz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir dövüş sanatı öğrenmek beden ve zihin için iyidir. Nerede yaşadığınıza bağlı olarak, dersleri karşılamayı bırakın, bir okul bulmak bile zor olabilir. Hiçbir şey bir eğitmen altında eğitimden kazanılan deneyimin yerini tutamaz. Bununla birlikte, ev öğrencileri için birkaç seçenek vardır.

Adımlar

Tarzınızı Seçmek

  1. adım 1 neden bir dövüş sanatı öğrenmek istediğinizi düşünün.
    Neden bir dövüş sanatı öğrenmek istediğinizi düşünün. İnsanlar birçok nedenden dolayı bir dövüş sanatı öğrenmeye başlar. Belki kendinizi formda hissetmiyorsunuz ya da artık size sataşılmasını istemiyorsunuz.
    • Dövüş sanatları öz saygıyı artırmanın iyi bir yoludur. Eğitime başladığınızda, kendinizi daha iyi anlamaya başlayacaksınız. Bu, başkalarını da anlamanıza ve onlara saygı duymanıza yardımcı olacaktır.
    • Dövüş sanatları zayıflıklarınızı tanımlamanıza ve üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır. Aynı zamanda zorlayıcı ve güçlendiricidirler.
  2. adım 2 farklı dövüş sanatlarını araştırın.
    Farklı dövüş sanatlarını araştırın. Ağaçları tekmelemeye ve duvarları yumruklamaya başlamadan önce, dövüş sanatları hakkında biraz araştırma yapın. Sadece o anda popüler olanı seçmeyin. İlgilendiğiniz bir tane bulun.
    • Birçok farklı dövüş sanatı türü vardır. Kuvvete odaklanan sert stiller ve enerjinin manipülasyonuna odaklanan yumuşak stiller vardır.
    • Dövüş sanatlarını araştırmanın bir başka yararı da dövüş stilleri hakkındaki bilginizi genişletmektir. Bir dövüş sanatçısı olmak istiyorsanız, diğer stiller hakkında bilgi sahibi olmak iyi bir fikirdir.
  3. 3. adım seçin...
    Seçin Size uygun bir stil. Bazı sanatlar gücü, bazıları ise çevikliği tercih eder. Sahip olduğunuz nitelikleri ve bir dövüş sanatçısı olarak neleri beslemek istediğinizi düşünün.
    • Daha geleneksel bir dövüş sanatı uygulamak istiyorsanız Kung Fu ya da Aikido. Geleneksel sanatlar, dövüş sanatlarının arkasındaki felsefeye çok fazla vurgu yapma eğilimindedir.
    • Uzun bacaklarınız varsa, tekmelemeyi vurgulayan Taekwondo'yu düşünebilirsiniz. Biraz daha tıknazsanız, önde gelen bir boğuşma sanatı olan Jiu-jitsu'ya bakın.
    • Çalışılacak 'doğru' bir dövüş sanatı yoktur. Sadece sizin için doğru olan dövüş sanatı vardır.
  4. adım 4 eğitime ne kadar zaman ayırabileceğinizi düşünün.
    Eğitime ne kadar zaman ayırabileceğinizi düşünün. Dövüş sanatlarında eğitim, seçtiğiniz sanat ne olursa olsun bir adanmışlık eylemidir. Yine de, bazı sanatlar diğerlerinden daha fazla zaman gerektirecektir.
    • Eğer aşağıdaki gibi bir sanat seçerseniz CapoeiraDans ve dövüşün bir karışımı olan bu sanatta, karmaşık hareketleri öğrenmek için önemli miktarda zaman harcamayı bekleyin.
    • Diğer sanatlar, örneğin Boksveya Jeet Kune Do, hareket verimliliği ve basitlik üzerine inşa edilmiştir. Bu sanatları öğrenmek için çok daha fazla kaynak olduğundan bahsetmiyorum bile.
  5. adım 5 antrenman yapmanıza yardımcı olacak malzemeler bulun.
    Antrenman yapmanıza yardımcı olacak materyaller bulun. Ne çalışmak istediğinizi öğrendikten sonra, yol boyunca size yardımcı olacak kaynaklar ve ekipmanlar bulun. Bazı kitaplara göz atın veya çevrimiçi videolar izleyin.
    • Tek başınıza antrenman yapmaktan en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız ağır bir çantaya yatırım yapın.
    • Çevrimiçi dövüş sanatları derslerinin reklamını yapan birçok okul var. Bir okula gitmekle aynı şey olmasa da, yine de tek başınıza eğitim aldığınızdan daha fazlasını öğrenebilirsiniz.

Vücudunuzu Eğitmek

  1. Yavaş başlayın. Yeni başlayan bir dövüş sanatçısı olarak temel bilgilerle başlayın. Doğrudan süslü tekmelere veya akrobasi hareketlerine geçmeyin. Seçtiğiniz stilin yapı taşları ile başlayın.
    • Pratik yaparken ayak hareketlerinize dikkat edin. Her vuruş veya kombinasyondan sonra iyi bir duruşunuz olduğundan emin olun.
    • Rakibinizin önünüzde durduğunu hayal edin. Vuruş pratiği yapın, ancak gardınızı da yüksek tutmaya çalışın.
  2. Pratik yapın. Bir dövüş sanatında başarılı olmanın tek yolu pratik yapmaktır. Çoğu insan dövüş sanatlarını düşündüğünde aklına kung fu gelse de, 'kung fu' teriminin dövüşle pek ilgisi yoktur. Tercüme edildiğinde, bir şekilde 'iyi beceri' anlamına gelir.
    • Pratiğinizde tutarlılığı hedefleyin. Dövüş sanatlarında mükemmelleşmek için ihtiyaç duyduğunuz zindelik seviyesini ancak bu şekilde koruyabilirsiniz.
    • Örneğin çantanızı yumruklarken, her seferinde aynı noktaya vurmaya odaklanın. Vahşi yumruklar atmayın. Yavaşlayın ve acele etmeyin. Hedefiniz önce doğruluk, sonra güçtür.
    • Kendinizi zorlayın. Antrenmanınızda ilerledikçe daha uzun süre çalışın. Eğer 50 tekme atarak başladıysanız, 100'ü deneyin. Yine de aşırıya kaçmayın. Antrenman yaparken kendinizi incitmemeye özen gösterin. Sınırlarınızı bilin ve onları aşmak için çalışın.
    • Tek başına antrenman yaparken kötü alışkanlıklara kapılmak özellikle kolaydır. Her zaman duruşunuzu sıfırlamak için zaman ayırın ve antrenman sırasında hareketlerinizi inceleyin.
    • Yeni teknikler öğrenin. Temel teknikleri uygulamakta kendinizi rahat hissettiğinizde, daha karmaşık tekniklere geçin. Ancak bildiğiniz şeyleri unutmayın. Antrenman yaparken her şeyi uygulayarak dövüş bilginizi geliştirin.
  3. adım 3 bir partner bulun.
    Bir partner bulun. Sadece tek başınıza antrenman yapabiliyorsanız, bir dövüş sanatçısının gerekli tüm becerilerini geliştirmek zordur. İlerlemek için yapabileceğiniz en iyi şey, sizinle birlikte antrenman yapacak birini bulmaktır.
    • Partnerinizin etkili bir eğitim ortağı olması için sizinle aynı stilde eğitim alması gerekmez.
    • Dövüş sanatlarını öğrenmekle ilgilenen arkadaşlarınızdan sizinle birlikte antrenman yapmalarını istemeyi deneyin. Birlikte öğrenmek daha kolay olabilir.
    • Bir dövüş sanatında eğitim alan arkadaşlarınız varsa, onlardan bazı ipuçları isteyin veya bir gün antrenman yapmak isteyip istemediklerini sorun.
  4. Gölge kutusu. Bir partner bulamadığınızda, pratik yapın gölge boksu. Gölge boksu, sürekli hareket halindeyken karşınızda bir rakip hayal etmenizi gerektirir. Hem rakibin hem de kendinizin hareketlerini gözünüzde canlandırmanız gerekir.
    • Normalde dövüşeceğiniz hızın dörtte biriyle başlayın. Tam hızda doğru yapmak istiyorsanız, önce yavaş yapmanız gerekir. Gölge boksunda amaç hız değil, isabettir.
    • Gölge boksu yaparken, hareketlerinizin temposunun veya ritminin farkında olun. Dövüşün tüm unsurları zamanlamaya dayanır. Kendinizi hızlanırken bulursanız, rahatlayın ve yavaşlatmaya çalışın.

Formda Kalmak

  1. Tarzınıza uygun egzersizler yapın. Her sanat farklı kaslar kullanır. Bazıları bacaklara çok önem verirken, diğerleri kolları tercih eder. Tüm vücudunuzu güçlü tutmayı hedeflemeniz gerekse de, sanatınızı keskin tutmak için bazı egzersizler bulun.
    • Eğer bir boğuşmacıysanız, merkez bölgenizi ve sırtınızı güçlendiren egzersizler bulun.
    • Öncelikle bir forvet iseniz, kol gücünü artıran egzersizler bulun.
  2. Antrenmanınıza kardiyoyu da dahil edin. Sadece güç geliştirmeye odaklanmayın. Etkili bir dövüş sanatçısı olmak istiyorsanız, iyi bir dayanıklılığa da sahip olmanız gerekir. Koşun ya da sabit bir bisiklete binin. Kalp atış hızınızı yükseltmek için her şeyi yapın.
    • Kalp atış hızınızı artırmanın bir başka iyi yolu da ara vermeden bir dizi jimnastik egzersizi yapmaktır. Jimnastik, ağırlık gerektirmeyen egzersizlerdir. Başlangıç olarak şınav, mekik veya zıplama hareketleri yapın.
    • Sıkılmanızı önlemek için rutininize dahil edebileceğiniz daha fazla egzersiz arayın. Farklı kasları hedeflemek için çeşitli egzersizler deneyin.
  3. Gerinin. Esneklik hemen hemen her dövüş sanatında önemlidir. Bir dövüş sanatı öğrenirken, gözden kaçma eğiliminde olan kasları çalıştıracaksınız. Kaskatı kalmanızı engellemenin tek yolu esnemektir.
    • Antrenmanlarınız sırasında ve aynı zamanda antrenman seanslarınızdan önce ve sonra esneyin.
    • Bacak kaldırma, bacaklarınızdaki esnekliği artırmak için iyi bir yoldur. Bacağınızı önünüze doğru kaldırın ve tüm yol boyunca kontrolünüzü koruyun. Bacağınızı tekmelemeyin, yavaşça kaldırın. Tüm hareket aralığınızı kapsayacak şekilde yan ve arkanızda bacak kaldırma alıştırmaları yapın.
    • Tam olarak esneyemiyorsanız endişelenmeyin. Bazı günler diğerlerine göre daha esnek olacaksınız. O gün yapabildiğiniz kadar esneyin. İlerleme zaman alır.
  4. adım 4 kendinize iyileşmek için bir şans verin.
    Kendinize iyileşmek için bir şans verin. Bir dövüş sanatı öğrenmek, darbe almanızı gerektirir. Düşeceksiniz, yaralanacaksınız. Pratik yapmaya devam edebilmek için vücudunuza iyi davranın.
    • Haftalık masajlar, özellikle yaşlı sporcularda kasların iyileşmesi için mükemmeldir.
    • Bir dövüş sanatını öğrenmenin hayat boyu süren bir yolculuk olduğunu unutmayın. Bir günü atlamak zorunda kalırsanız endişelenmeyin. Sorumlu bir şekilde antrenman yapmak, hiç antrenman yapmamaktan daha iyidir.
  5. Egzersizlerinizi etkili tutun. İyi bir dövüş sanatçısı olmak için tüm gününüzü spor salonunda geçirmenize gerek yok. Antrenman ve spor salonu dışındaki yaşam için zamana ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüzde, antrenmanlarınızda mümkün olduğunca verimli olmaya çalışmalısınız.
    • Antrenmanlarınızı yaklaşık 40 dakika ila bir saat arasında tutmaya çalışın. Bundan daha uzun sürerse, değerli zamanınızı boşa harcıyorsunuz demektir.

Diyetinizi Değiştirmek

  1. 1. adım size uygun bir diyet seçin.
    Size uygun bir diyet seçin. Dövüş sanatları çok fazla aktivite gerektirir. Eğitime devam etmek istiyorsanız vücudunuzu düzgün bir şekilde beslemeniz gerekir. Sizin için iyi olan ve sevdiğiniz yiyecekleri bulun ve bunları diyetinizin bir parçası haline getirin.
    • Diyetinizi seçmenin en önemli kısmı, iyi dengelenmiş olduğundan emin olmaktır. İyi bir protein, karbonhidrat ve sebze karışımına ihtiyacınız vardır.
    • Temel besinlerin yanı sıra, vücudunuzun çalışması için ihtiyaç duyduğu pek çok vitamin ve mineral vardır. Bunların çoğu iyi dengelenmiş bir diyetten gelir, ancak bazı takviyeler almanız gerekebilir.
  2. adım 2 çeşitli gıdalar tükettiğinizden emin olun.
    Çeşitli gıdalar tükettiğinizden emin olun. Sizin için iyi olan ve sevdiğiniz yiyecekleri bulmak ne kadar önemli olsa da, kendinizi sadece bu yiyecekleri yemekle sınırlamayın. Farklı yiyeceklerle denemeler yapın ve onları farklı şekillerde pişirin.
    • Çeşitli yiyecekler yemek size daha geniş bir besin çeşitliliği de sağlar. Diyetinizi ne kadar çok çeşitlendirirseniz o kadar sağlıklı olursunuz.
  3. adım 3 günde birkaç öğün yiyin.
    Günde birkaç öğün yiyin. Günde 3 büyük öğün yemek yerine, sağlıklı atıştırmalıklarla birlikte günde 4-5 küçük öğün yemeyi hedefleyin. Yeme alışkanlıklarınızı antrenmanınıza uyacak şekilde ayarlayın, ancak her şeyden önce aşırı yemeyin.
    • Öğünlerinizi, her öğün arasında yaklaşık 4-4 1/2 saat olacak şekilde aralıklı yemeye çalışın. Öğünler arasında su için ve atıştırmanız gerekiyorsa taze meyve ve kuruyemiş karışımı yiyin.
    • Mümkünse, yatmadan en az üç saat önce yemek yemekten kaçının.
  4. adım 4 i̇şlenmiş gıdalardan kaçının.
    İşlenmiş gıdalardan kaçının. Bir dövüş sanatçısı olarak eğitim alırken, sağlığınız için yemek yemeniz önemlidir. Abur cubur yemeyin ve gazlı içecekler içmeyin. Hedefiniz gerçek gıdalar üzerine kurulu dengeli bir diyettir.
    • Rafine şekerler ve unlar yüksek oranda işlenmiştir. Pasta ve böreklere uzanmak yerine bir parça meyve almayı deneyin.
    • Soda yerine meyve veya sebze suyunu deneyin. Kahve yerine yeşil çay için. Meyve sıkacağınız varsa, meyve ve sebzeleri karıştırarak çeşitli sağlıklı içecekler yapabilirsiniz.
    • Sürekli olarak sağlıklı beslenmek için elinizden geleni yapın. Egzersiz yapıyor ancak çok fazla işlenmiş gıda tüketiyorsanız, daha güçlü olabilirsiniz ancak tamamen sağlıklı olmayabilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Benim için en iyi dövüş sanatı türü nedir?
    Bir dövüş sanatı seçerken kendi kişiliğinizi düşünün. Örneğin, diğer insanlara yakın olmayı sevmiyorsanız, çoğunlukla boğuşmaya odaklanan bir okuldan hoşlanmayabilirsiniz.
  • Soru
    Dövüş sanatları için nasıl formda kalabilirim?
    Sağlıklı ve güçlü olmak istiyorsanız, tutarlı bir egzersiz rutininiz olmalı ve sağlıklı bir diyet uygulamalısınız. Sadece egzersiz yapar ve doğru beslenmezseniz, güçlü olabilir ama sağlıklı olmayabilirsiniz ve doğru beslenir ama fazla egzersiz yapmazsanız, sağlıklı olabilir ama güçlü olmayabilirsiniz.

Video

İpuçları

  • Her hafta hedeflerinizi koruyun. Her hafta antrenmanınızdaki şeyleri artırın.
  • Pratik yapmak mükemmelleştirir. Her gün yaklaşık 30 dakika pratik yapın.
  • Dövüş sanatlarını öğrenmeye başladığınızda ilk gün aşırı egzersiz yapmayın.

Uyarılar

  • Dövüş sanatları doğası gereği tehlikelidir. Tartışırken veya antrenman yaparken her zaman nazik ve güvenli olun.