Karate'nin Temellerini Kendinize Nasıl Öğretirsiniz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Karatenin ardındaki felsefe çok geniş ve karmaşıktır. Binlerce yıllık silahlı ve silahsız dövüşten kaynaklanır. Yüzlerce yıl önce mükemmelleştirilen teknikler, her yeni nesil tarafından tekrar tekrar mükemmelleştirilmeye devam etmektedir. Budizm, Taoizm ve Bushido kuralları, dövüş sanatları felsefesinin gelişiminde rol oynamıştır. Modern haliyle Karate yaklaşık 400 yıl önce Japonya'da kurulmuştur ve kökleri esas olarak Çin Kung Fu'suna dayanmaktadır. Kendinize bu sanat formunun temellerini öğretmeye başlamak için aşağıdaki Adım 1'e bakın.

Adımlar

Bölgeye Girmek

  1. adım 1 meditasyon....
    Meditasyon yapın. (5+ dakika) Zihninizi tüm düşüncelerden arındırın; burundan nefes alıp ağızdan vermeye konsantre olun; sabit derin nefesler ve berrak bir zihin sizi Karate öğrenmeye hazırlayacaktır. Zaman sınırı yoktur, ancak en az 5 dakika meditasyon yapmak düşüncelerinizi konsantre olmanıza izin verecek kadar temizlemelidir. Ve evet, meditasyon yapmak kesinlikle dövüş becerilerinizi geliştirebilir!
    • Okulu unutun. İşi unutun. Ailenizi, sorunlarınızı, her şeyi unutun -- bunların gözlerinizin önünde buharlaştığını hayal edin. Her şey yok olduğunda, boş bir oda görmelisiniz ve boş odanın ortasında, boşluktan bir alev topu büyümeye başlar. Bu ateşleme gücü ve enerji alevi, kendinizi Karate'de eğiterek elde etmeyi umduğunuz her şeyi temsil etmelidir. Meditasyonunuzu bitirdiğinizde, oda alevden başka hiçbir şey tarafından tamamen yutulmamalıdır.
  2. adım 2 isınma....
    Isınma hareketleri. (10 dakika) Şu şekilde başlayın çalışan yerinde veya blok etrafında yaklaşık 5 dakika; artı yaklaşık 5 dakika (veya her biri 20 tekrar) Şınav, mekik (veya egzersi̇zler), bacak kaldırmave tersine Şınav.
    • Isınma, kaslarınızın çalışma kabiliyeti için hayati önem taşır. Antrenman ve esneme hareketlerine başlamadan önce onları gevşetip hazır hale getirmezseniz, size karşı greve gidecekler ve temel hareketleri bile düzgün bir şekilde yapmak zorlaşacaktır.
  3. adım 3 esneme....
    Gerinme. (15 dakika) Gevşek ve esnek bir vücut için öncelikle tüm ana kas gruplarını esnetmek şarttır; hangi esneme egzersizlerini yapacağınızı henüz bilmiyorsanız esneme üzerine bir kitap edinin. Karate'de, bacakları esnetmek kendinizi sakatlanmadan korumak için çok önemlidir.
    • Esneme hareketleri ısınmadan sonra gelir. Kaslarınız ısındığında, esnemeye en açık olacakları zamandır - esnemenin en güvenli ve en etkili olacağı zamandır.
  4. adım 4 karatenin arkasındaki felsefeyi anlayın.
    Karatenin arkasındaki felsefeyi anlayın. Eğitimsiz bir gözlemci için karate, gösterişli şiddet gösterileriyle ilgili gibi görünebilir. Aslında tam tersidir. Karate barışla ve dahası iç huzuruyla ilgilidir. Hayatta çatışma kaçınılmazdır. Bu olduğunda, hızlı ve güçlü bir şekilde ele alınmalıdır. Sonuç, alçakgönüllü bir havaya sahip doğal bir güvendir.
    • Bu, beden kadar zihni ve ruhu da içeren bir sanat biçimidir. Uygulayıcının bu sporda gerçekten ustalaşması için her üçünün de aynı anda gelişmesi gerekir. Bedenin nasıl hareket edeceğini hatırlaması gerekirken, zihnin de nasıl hareketsiz kalacağını hatırlaması gerekir.
    • Tüm dövüş sanatları nezaketle başlar ve nezaketle biter. Karate hakkında bencil olan çok az şey vardır. Bağlılığınızın bir ödülü olduğuna inanılır.

Duruşlarda, Dengede ve Güçte Ustalaşmak

  1. Temel duruşları öğren. Evet, evet, evet, eğlenceli şeylere geçmek istiyorsunuz. Ne yazık ki, duruşunuzu doğru yapmazsanız tekmeleriniz, vuruşlarınız ve bloklarınız etkili olmayacaktır. Sopanızı yanlış şekilde tutarsanız harika bir beyzbol oyuncusu olmayı beklemezsiniz, değil mi? Hayır. Temeller, gerçekten harika bir karateka (karate uygulayıcısı) yapan şeydir.
    • Karatenin farklı türleri vardır. Hangi türde çalıştığınıza bağlı olarak farklı duruşların geleneksel olduğunu göreceksiniz. Çoğu karate türü aşağıdaki üç duruşun bazı varyasyonlarına sahiptir:
      • Doğal veya yürüyüş duruşu (shizentai-dachi), ön ayağınızın öne, arka ayağınızın 45 derecelik bir açıyla arkanıza dönük olduğu duruştur. Ayaklarınız doğal ya da yürüme genişliğinde birbirinden ayrıktır.
      • Ön duruş (zenkutsu-dachi) doğal duruş gibidir, ancak ayaklarınız birbirinden daha uzaktır ve ağırlığınız çoğunlukla ön bacağınız üzerindedir.
      • Kedi duruşu veya sırt duruşu (nekoashi-dachi). Ayak pozisyonunuz yürüme duruşu gibidir, ancak ağırlığınız çoğunlukla arka bacağınız üzerindedir. İsterseniz ön topuğunuzu kaldırabilirsiniz.
  2. Hazır duruşu ile başlayın. Yukarıdaki duruşlar dövüş duruşlarıdır. Ancak, herhangi bir müsabakanın başlangıcında hazır duruşu ile başlamanız gerekir. Üç temel seçeneğiniz vardır:
    • Fukyugata serisindeki hazır duruşta topuklar birleşiktir ve ayak parmakları 60 derecelik bir açıyla dışa dönüktür.
    • Pinan serisindeki hazır duruşta ayaklar omuz genişliğinde, ayak parmakları 45 derecelik bir açıyla dışa dönüktür.
    • Naihanchi serisindeki hazır duruşta ayaklar doğrudan birleşik ve paraleldir.
  3. Dengenizin farkında olun. Karate, sarhoş insanların iyi yapabileceği bir şey değildir ve bunun iyi bir nedeni vardır - muazzam bir denge yeteneği gerektirir. Duruşların bu kadar önemli olmasının bir nedeni de budur! Vücudunuzu ortalayarak aynı anda hem güçlü hem de akıcı olmanızı sağlarlar. Ancak duruşunuzda hissettiğiniz bu güç, tekme atmaya başladığınızda yok olamaz!
    • Her zaman ağırlık merkezinizi düşünün. Ayaklarınızı açarsanız, onu alçaltırsınız, kendinize denge ve saldırınız için daha fazla patlama sağlarsınız. Ancak çok fazla indirirseniz, hareket kabiliyetinizi ve hızınızı kaybedersiniz. Denge söz konusu olduğunda, bulmanız gereken mutlu bir orta yol vardır.
    • Dengeye sahip olmak önemli olsa da, kendinizi savunmak zorunda kalmaya başladığınızda, bu dengeyi oldukça hızlı bir şekilde değiştirebilmeniz gerekir. Bir duruşta çok uzun süre kalırsanız, rakibiniz size kolayca saldırabilir! Bu nedenle, duruşlar arasındaki geçişler de önemlidir.
  4. Gücünüze ve hızınıza odaklanın. Yüzlerce ve yüzlerce kilo kaldıran ancak yine de karatede mükemmel olamayacak pek çok insan (spor salonu fareleri olarak okuyun) var. Bu kasla ilgili değildir - bu güç ve hız ile ilgilidir.
    • Bu ikisi birbiriyle son derece bağlantılıdır. Hedefinize giden daha uzun bir yol, daha fazla hız ve dolayısıyla güç geliştirmenize yardımcı olacaktır. Tüm vücudunuzu kullanırsanız, saldırınızın arkasında daha fazla güce sahip olursunuz ve mutlaka daha fazla hız kullanırsınız. Bununla birlikte, karateyi büyük bir nesneyi hareket ettirebilmek olarak değil, küçük bir nesneyi hızlı ve ayrıntılı bir hassasiyetle hareket ettirebilmek olarak düşünün.
  • Doğal duruş ya da yürüyüş duruşu (shizentai-dachi) ön ayağınızın öne, arka ayağınızın 45 derecelik bir açıyla arkanıza baktığı duruştur. Ayaklarınız doğal ya da yürüyüş genişliğinde birbirinden ayrıktır.
  • Ön duruş (zenkutsu-dachi) doğal duruş gibidir, ancak ayaklarınız birbirinden daha uzaktır ve ağırlığınız çoğunlukla ön bacağınızdadır.
  • Kedi duruşu veya arka duruş (nekoashi-dachi). Ayak pozisyonunuz yürüme duruşu gibidir, ancak ağırlığınız çoğunlukla arka bacağınızdadır. İsterseniz ön topuğunuzu kaldırabilirsiniz.

Hareketlerde Ustalaşmak

  1. Yumruklarınız üzerinde çalışın ve bloklama. (15 dakika) Etkili bir şekilde saldırmak için öğrenmeniz gereken birkaç temel yumruk vardır. Düz yumruk, üstten kesme, bıçak eli, MIZRAK ELdirsek vuruşu ve sırt yumruğu. Bunları sırayla ve el değiştirerek çalışın.
    • Bloklama da aynı derecede önemlidir! Sanki bunlar size saldırılan yumruklarmış gibi bloklama alıştırması yapın. Kombinasyonlar ve karşı saldırılarla denemeler yapın. Savunun, saldırın, savunun, saldırın...vs.
    • Kayıtlara geçmesi için, ilk iki ekleminiz elinizdeki en güçlü eklemlerdir. Gücü artırmak için önkol kemiklerinizle (radius ve ulna) aynı hizaya getirilebilirler. En yaygın hatalar, insanların yumruklarını çarpık tutmaları, çok yükseğe yumruk atmaları veya omuzlarıyla yumruk atmalarıdır.
  2. Tekme atma alıştırması yapın. (15 dakika) Herhangi bir tekmenin on tekrarı bacaklarınızı güçlendirmek için yeterli olacaktır. Maksimum güç için hedefin ötesine odaklanın, ancak hareketlerinizde zarif bir akışkanlık kazanmak için hareket akışını uygulayın; bir kuğu gibi; güç takip edecektir.
    • Beş temel karate tekmesi vardır:
    • Önden ani tekme. Temel olarak, ayağınızı bir havluyu koparır gibi önünüzde salladığınızı düşünün. Doğal duruşta, arka ayağınızı yukarı çeker, dizinizi büker ve bacağınızı önünüze doğru şaklatır (adı da buradan gelir) ve hemen olduğu yere geri çekersiniz.
    • Yandan ani tekme. Ön tekme ile aynıdır... sadece yana doğru.
    • Yan güven tekmesi. Tekme atan ayağınızı karşı dizinize doğru kaldırın, tekme atın ve kalçanızı öne doğru yuvarlayın. Ani tekmelerde gövdeniz dik durur. Güven tekmelerinde gövdeniz tekme atan bacağınızla aynı hizaya gelir ve tekme atan bacağınızı yukarı doğru itmek için aşağı iner.
      • Yukarıdaki gif'teki adam güven tekmesi atıyor. Gövdesinin nasıl aşağı indiğini görüyor musunuz?
    • Sırt güven tekmesi. Yandan güven tekmesi gibi, ama arkanıza bakıyorsunuz ve baktığınız yöne doğru tekme atıyorsunuz.
    • Yuvarlak tekme. Kedi duruşunda, tekme atan bacağınızı aynı dirseğe doğru çekin. Kalçanızı öne doğru sallayın ve dönerek yuvarlak tekmedeki 'yuvarlak' ifadesini oluşturun. Ardından mümkün olduğunca hızlı bir şekilde geri çekin.
  3. Antrenmana başlayın. (15+ dakika) Birlikte pratik yapabileceğiniz birini bulun ve 15 ila 30 dakika boyunca tüm tekniklerinizi kullanarak onunla dövüşün. Belirli engelleme ve saldırı tekniklerinde ustalaştıktan sonra, antrenman yapmak dayanıklılığınızı ve kombinasyon atma ve kendinizi birden fazla saldırıya veya birden fazla saldırgana karşı savunma becerinizi artırmanıza yardımcı olacaktır.
  4. Tüm kataları (kelime anlamıyla 'pratik formu') tekrar tekrar uygulayın. O seans için özellikle bir kataya odaklanın. Bunu başardıktan sonra devam edebilirsiniz. İyileştirmek ve geliştirmek için daha düşük seviyeli kataların yanı sıra daha yüksek seviyeli katalara da odaklanmak önemlidir.
    • Bir kez öğrendiğinizde tekrar ziyaret ettiğinizden emin olun! Birkaçında ustalaştıktan sonra, bunları bir araya getirin ve günler ilerledikçe giderek zorlaşan kombinasyonlar üzerinde çalışın.
  • Yukarıdaki gif'teki adam bir güven tekmesi atıyor. Gövdesinin nasıl aşağı indiğini görüyor musunuz?

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Nasıl daha güçlü olabilirim?
    Egzersiz, ağırlık çalışması, besinlerle dolu sağlıklı bir diyet ve vücudunuzun belirli bölümlerini güçlendirmeye yönelik bir antrenman geliştirerek güçlenebilirsiniz. Bu konuda kısa bir yanıtın karşılayamayacağı çok şey var, bu nedenle bu konuda daha fazla yardım için bkz. Nasıl Güçlü Olunur.
  • Soru
    Kendi kendime dövüş sanatlarını öğretebilir miyim?
    Dövüş sanatlarını uygun şekilde eğitilmiş profesyonellerden öğrenmek ve etkileşimde bulunabileceğiniz ve uygun savunma (ve ilgili durumlarda saldırı) tekniklerini öğrenebileceğiniz sınıf arkadaşlarına sahip olmak en iyisidir, bu da kendi başınıza mümkün değildir. Bununla birlikte, bir dövüş sanatları sınıfına başlamak veya pratik yapmak için hazırlık olarak bazı temel hareketler ve başlangıç öğrenimi kendi başınıza yapılabilir. Daha fazla bilgi için bkz. Kendinize Dövüş Sanatlarını Nasıl Öğretirsiniz?.
  • Soru
    Dövüş sanatlarına başlamak için en uygun yaş kaçtır?
    Cevap, dövüş sanatlarının türüne ve okulun veya dojonun kurallarına bağlıdır. Ayrıca çocuğun ne kadar hazır olduğuna da bağlıdır - dövüş sanatları için bir çocuğun kurallara uyabilmesi, iyi koordine olması, iyi odaklanabilmesi ve katılmaya istekli olması gerekir. Bazı okullar yeni yürümeye başlayan çocukları kolay hareketlere ve oyunlara odaklanan özel sınıflara kabul ederken, diğer okullar sınıfları çocuğun yeteneklerine göre ayarlarken çocukların en azından ilkokul/ilköğretimde olmasını tercih eder. Bir çocuğu küçük yaşta başlatmak iyi bir fikir olsa da, uygunluğu çocuğun kendi hazır olma seviyesine ve açıkça ifade edilen ilgisine göre ölçün ve çocuğunuza uygun olabileceğini düşündüğünüz okul veya dojo ile hangi yaşı uygun gördüklerini öğrenmek için konuşun.

İpuçları

  • Yumruk atarken, hedefinize vurmadan hemen öncesine kadar rahat olun.
  • Dövüşürken veya antrenman yaparken rakibinizle her zaman göz temasını koruyun.
  • Düz tekmelerde ayak topuğu veya topuk kullanılabilir; ayak parmaklarınızı geride tutun yoksa zarar görebilirler. Yan tekmelerde her zaman ayağınızın bıçağını veya topuğunuzu kullanın. Balta tekmeleri her zaman topukla vurulur. Yuvarlak ev tekmeleri kaval kemiği, üst veya ayak topuğu ile vurulabilir; kaval kemiği ile yapılan yuvarlak tekmeler özellikle etkili olabilir.

Uyarılar

  • Antrenman partnerinizin bir kum torbası değil, gerçek olduğunu unutmayın. Güvenlik donanımı tavsiye edilir ve her zaman dikkatli olun.
  • Antrenman yapan rakibinizden gelen bir tekme veya yumruğu engellerken her zaman ön kolunuzla engellemeyi unutmayın.
  • Her zaman gerinin ve her şeyi gerin. Bir kası çekmek veya bir tendonu koparmak dayanılmaz derecede acı vericidir!