Koşu Ayakkabılarım Yıprandı mı? Anlamanın 11 Yolu

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir koşucu olarak, kaliteli ayakkabıların önemli olduğunu biliyorsunuz, ancak mevcut çiftinizi ne zaman değiştirmeniz gerektiğini nasıl anlarsınız? Bu makalede, gözle görülür hasardan denge ve sırt sorunlarına kadar koşu ayakkabınızın daha iyi günler gördüğünü gösteren tüm işaretleri ele alacağız. Ayrıca yıpranmış ayakkabıların performansınızı nasıl etkileyebileceğini açıklayacak ve ayakkabılarınızın ömrünü uzatmak için bazı ipuçları vereceğiz. Rehberimizin tamamı için okumaya devam edin!

Adımlar

İçlerinde 300-500 mil (480-800 km) gittiniz.

  1. konfor ve destek 300 mil sınırında yokuş aşağı gitmeye başlar.
    Konfor ve destek 300 mil sınırında yokuş aşağı gitmeye başlar. Birkaç yüz mil kat ettikten sonra, ayakkabınızın orta tabanı -şoku emen yastıklamalı kısım- bozulmaya başlar. Zayıf şok emilimi eklem ağrısı ve yaralanmalara neden olabilir, bu nedenle ayakkabılarınızı bu dönemde değiştirmeniz önemlidir.
    • Haftada 10 mil (16 km) koşarsanız, 300 mil (480 km) koşmanız yaklaşık 8 ay sürer. Haftada 20 mil (32 km) (veya daha fazla) koşuyorsanız, ayakkabılarınızı her 4-6 ayda bir değiştirin.
    • Ayakkabılarınızın tabanı iyi görünebilir, ancak orta tabandaki hasar her zaman çıplak gözle görülemez.

Ayakkabılarınızı bir yıldan uzun süredir kullanıyorsunuz.

  1. uzmanlar ayakkabı kalitesinin 12 aydan sonra düşmeye başladığını söylüyor.
    Uzmanlar ayakkabı kalitesinin 12 aydan sonra bozulmaya başladığını söylüyor. Henüz 300-500 mil sınırına ulaşmamış olsanız bile, malzemeler kurumaya başlayacak ve köpük yastıklama yaylanma özelliğini kaybedecektir. Köpük yastıklaması yıpranmış ayakkabılar şoku iyi emmez, bu nedenle mümkün olan en kısa sürede yeni bir çifte yatırım yapmaya çalışın.
    • Ayakkabılarınız limitlerine ulaştıysa, onlardan kurtulmak zorunda değilsiniz! Ayak işlerinizi yapmak ya da bahçe işleri için giymekten çekinmeyin. Sadece kendinizi incitmemek için koşarken giymekten kaçının.

Alt kısımdaki dişler aşınarak düzleşmiştir.

  1. aşınmış sırt ayağınızı kaybetmenize neden olabilir.
    Aşınmış sırt ayağınızı kaybetmenize neden olabilir. Alt sırt, koşu ayakkabılarının en sağlam kısmıdır, bu nedenle sizinki aşınmış pürüzsüz görünüyorsa, ayakkabılarınızı emekli etme zamanı gelmiş demektir. İyi bir sırt zemini kavrar ve şoku emer, bu nedenle bir koşucu olarak performansınız ve güvenliğiniz için çok önemlidir.
    • Bir koşucu olarak ilk kez ayaklarınızda ağrı veya gerginlik hissediyorsanız, sorun büyük olasılıkla aşınmış lastik sırtıdır.
    • Yeni koşu ayakkabısı satın alırken özel ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurun. Örneğin, zorlu arazilerde kros koşusu yapıyorsanız, kaliteli taban çok önemlidir. Diz veya kalça ağrısı ile mücadele ediyorsanız, şoku daha iyi emen iyi yastıklanmış ayakkabılar tercih edin.

Düz bir yüzeyde otururken yana doğru eğilirler.

  1. eşit olmayan aşınmaya sahip ayakkabılar't provide enough stability.
    Düzensiz aşınmış ayakkabılar yeterli denge sağlamayacaktır. Ayakkabılarınızı bir masanın üzerine koyun ve göz hizasına inerek inceleyin. Düz durmak yerine yana doğru eğiliyorlarsa, tabanları eşit olmayan bir şekilde aşınmış demektir. Eşit olmayan tabanlar kaslarınızı telafi etmek için daha fazla çalışmaya zorlar, bu da kas gerginliğine yol açabilir.

İç topuk bölgesi yırtılmış veya yıpranmıştır.

  1. topuklarınız ayakkabınızın içinde kayıyorsa, iç kısımları vurmuş demektir.
    Topuklarınız ayakkabınızın içinde kayıyorsa, iç kısımları aşınmış demektir. Ayakkabılarınız yeniyken, ayaklarınız içlerinde rahat ve konforlu hissediyordu. Ama son zamanlarda? Topuklarınız ileri geri kayıyor ve dengeniz bozuluyor. İç kısmına bir göz atın - topuk bölgesi yırtık veya yırtık görünüyor mu? Eğer öyleyse, yeni koşu ayakkabılarının zamanı gelmiş demektir.

Yan kısımlar ve üst kısımlar yırtık pırtık görünüyor.

  1. görünür hasar estetik bir sorundan daha fazlasıdır; performansı etkiler.
    Görünür hasar estetik bir sorundan daha fazlasıdır - performansı etkiler. Gösterişten uzak biriyseniz, dışarıdan mükemmel görünmediği için koşu ayakkabılarını değiştirmek size saçma gelebilir. Ancak koşu ayakkabıları süper dayanıklı malzemelerden üretilir! Dış yüzeyi pürüzlü görünüyorsa, muhtemelen göründüğünden daha fazla hasar vardır.
    • Örneğin, dış dikişler yıpranmışsa, ayakkabılar gevşek hissedecek ve eskisinden daha az destek sağlayacaktır.
    • Ayakkabılarınızda gözle görülür bir aşınma olup olmadığını 6 ay sonra kontrol etmeye başlamak iyi bir fikirdir (özellikle de koşu dışındaki aktiviteler için giyiyorsanız).

Artık zıplama hissi vermiyorlar.

  1. orta taban sıkıştırması adımlarınızdaki yayı alır.
    Orta tabanın sıkışması adımlarınızdaki sıçramayı ortadan kaldırır. Ayaklarınız yere bastığında o tanıdık küçük sıçramayı hissetmiyorsanız, ayakkabınızdaki yastıklama sıkışmış veya aşınmış demektir. Orta taban yastıklaması çok önemlidir çünkü şoku emer ve eklemlerinizi korur. Bu olmadan, sakatlanmaya daha yatkın olursunuz.
    • Orta tabanın sıkışması her zaman dışarıdan görünmez. Bununla birlikte, ayakkabı yastığı gözle görülür şekilde kırışmışsa, kesinlikle yeni bir çift almanın zamanı gelmiş demektir.

Olağandışı eklem veya kas ağrısı hissediyorsanız.

  1. koşu sonrası kas yorgunluğu, shin splint ve eklem ağrısı kırmızı bayraklardır.
    Koşu sonrası kas yorgunluğu, kaval kemiği atelleri ve eklem ağrıları tehlike işaretleridir. Özellikle yoğun veya uzun mesafeli bir koşudan sonra bir miktar ağrı beklenebilir! Ancak normal rotanızda koştuktan sonra alışılmadık bir ağrı hissediyorsanız ve mevcut koşu ayakkabınızı bir süredir kullanıyorsanız, ağrı ve sızılarınızdan muhtemelen yıpranmış yastıklama sorumludur.
    • Bu, özellikle ağrı aniden ortaya çıktıysa ve vücudunuzun her iki tarafında da hissediyorsanız (örneğin, sadece bir diziniz yerine her iki diziniz de ağrıyorsa) geçerlidir.
    • Teoriyi test etmek için başka bir çift spor ayakkabı giyin ve yola çıkın. Aynı ağrı ve acıları hissetmiyorsanız, soruna ayakkabılarınız neden oluyor demektir.

Son zamanlarda birçok kez kaydınız.

  1. i̇yi durumdaki koşu ayakkabılarının araziyi kavrama sorunu yoktur.
    İyi durumdaki koşu ayakkabılarının araziyi kavrama sorunu yoktur. İyi kavrama özelliğine sahip ayakkabılar, yağmurda veya çakılda koşarken bile sizi çoğunlukla dik tutmalıdır. Çamurlu bir patikada aniden kayıyor veya dengenizi kaybediyorsanız, muhtemelen ayakkabınızın dişleri aşınmıştır.
    • Düz veya kuru zeminlerde kayıyorsanız, ayakkabınızın dişleri kesinlikle aşınmış demektir.

Ayağınız sürekli su topluyor.

  1. arada bir su toplaması normaldir, ancak sürekli su toplaması bir sorundur.
    Ara sıra su toplaması normaldir, ancak sürekli su toplaması bir sorundur. Kabarcıklar, ayakkabı cildinize tekrar tekrar sürtündüğünde meydana gelir. İyi durumdaki koşu ayakkabıları, bunun olmasını önlemek için ayağınızı sarmalı ve rahat hissettirmelidir. Son zamanlarda su toplamaya başladıysanız, bunun nedeni muhtemelen ayakkabılarınızın yıpranmış olması ve eskisi kadar iyi oturmamasıdır.

Ayakkabılarınızın ömrünü uzatmak için bu ipuçlarını deneyin.

  1. doğru temizlik ve saklama ayakkabılarınızın daha uzun süre dayanmasına yardımcı olabilir.
    Doğru temizlik ve saklama ayakkabılarınızın daha uzun süre dayanmasına yardımcı olabilir. Koşu ayakkabılarınızı çamaşır makinesine atmak cazip gelebilir, ancak suya daldırmak ve sıkma döngüsüne sokmak ayakkabılarınızı yamultabilir. Bunun yerine, kirlendiklerinde nemli bir bezle temizleyin. Ayrıca şunları da yapabilirsiniz:
    • Tekmelemek yerine çözün
    • Islandıklarında havayla kurutun (kurutucudan kaçının)
    • Sadece koşu için giyin
    • 2 çift koşu ayakkabısı arasında rotasyon yapın

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları