Snowboard'unuzun Normal mi Yoksa Goofy mi Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İlk kez pistlere çıkmayı mı düşünüyorsunuz? Yeni başlayanlar için öğrenilmesi gereken en önemli snowboard temellerinden biri doğru snowboard duruşudur. Snowboardcular vücutları yana bakacak şekilde bindikleri için iki farklı duruş mümkündür: normal duruşta sol ayak tahtanın önünde dururken, şapşal duruşta sağ ayak önde durur.

Adımlar

Normal ve Goofy

  1. adım 1 eğer sol ayağınızı öne doğru koyarsanız, normal bir duruşunuz var demektir.
    Sol ayağınızı öne koyarsanız, normal bir duruşunuz var demektir. Hangi duruşa sahip olduğunuzu kayış takıp sürerek (hatta sadece bağlamalarınıza bakarak) anlamak kolaydır. Normal duruşta sol ayak önde gider ve sağ ayak direksiyon için arkaya yerleştirilir. Bu duruşta, nereye gittiğinizi görmek için boynunuzu sola çevirirsiniz.
  2. adım 2 sağ ayağınızı öne doğru koyarsanız, şapşal bir duruşa sahip olursunuz.
    Sağ ayağınızı öne atarsanız, şapşal bir duruşa sahip olursunuz. Öte yandan, şapşal duruşta sağ ayak önde ve sol ayak arkada yönlendirir. Bu duruşta, nereye gittiğinizi görmek için başınızı sağa çevirirsiniz.

Duruşunuzu Bulmak için Testler

  1. adım 1 kaygan bir zeminde çoraplarınızla kayın.
    Kaygan bir zeminde çoraplarınızla kayın. Önce ayakkabılarınızı çıkarın, böylece çoraplarınızın içinde olursunuz. Hazır olduğunuzda koşmaya başlayın ve ileri atlayın. Her iki ayağınızın üzerine inmeye çalışın. İleriye doğru kaymanıza izin verin ve durun. Ayaklarınıza bakın - öne koyduğunuz ayak, tahtanızda öne koyduğunuz ayak olmalıdır.
    • Örneğin, kayarken sağ ayağınızı öne koyuyorsanız, muhtemelen şapşal bir duruşunuz var demektir.
    • Bu testte küçük bir kayma ve düşme riski vardır, bu nedenle yalnızca mobilyaların, engellerin ve diğer insanların olmadığı bir yerde yapın. Endişeleniyorsanız, her zaman bir kask takabilir veya diğer testlerden birini deneyebilirsiniz.
  2. adım 2 arkadan sürpriz bir itme kullanın.
    Arkadan sürpriz bir itme kullanın. Bir arkadaşınıza birkaç dakika içinde arkanızdan gelmesini ve sizi hafifçe iterek şaşırtmasını istediğinizi söyleyin. Arkadaşınız hangi ayağınızla öne doğru adım attığınıza dikkat etmelidir. Kendinizi yakalamak için öne attığınız ayağınız sürüş sırasında önde olmalıdır.
    • Örneğin, sol ayağınızla öne doğru adım atıyorsanız, muhtemelen normal bir duruşunuz var demektir.
  3. adım 3 birkaç arkadaşınızla halat çekme oyunu oynayın.
    Birkaç arkadaşınızla halat çekme oyunu oynayın. Birkaç saniye boyunca çekebildiğiniz kadar sert çektikten sonra herkesin donmasını sağlayın. Ayaklarınıza bakın. Öne koyduğunuz ayak, snowboardunuzda da öne koyduğunuz ayak olmalıdır.
    • Örneğin, halat çekme oyunu oynarken sol ayağınızı öne koyma eğilimindeyseniz, muhtemelen normal bir duruşunuz var demektir.
  4. adım 4 bir dizi merdiveni tırmanın.
    Bir dizi merdiveni tırmanın. Bir dizi merdivenin dibine kadar yürüyün. Bir sonraki adımınız ilk basamakta olacak şekilde yeterince yakın durun. Şimdi merdivenlerden yukarı doğru yürümeye başlayın. İlk bastığınız ayak snowboardunuzun arka tarafında olmalıdır.
    • Örneğin, önce sağ ayağınızla adım atıyorsanız, muhtemelen normal bir duruşunuz var demektir.
    • Bu testin zor kısmı, üzerinde çok fazla düşünmenin ve doğal olarak kullandığınızdan farklı bir ayak kullanmanın kolay olmasıdır. Teste çok fazla odaklanmamaya çalışın - örneğin, bir dergi getirip bir dakika boyunca okuyarak zihninizi testten uzaklaştırabilir, ardından aniden adım atabilirsiniz.
  5. adım 5 bir topa tekme atın.
    Bir topa tekme atın. Futbol topu veya lastik kickball gibi iyi büyüklükte bir top alın. Önünüzde tutun ve yere düşerken sertçe tekmeleyin. Snowboard'unuzun üzerindeyken tekme atmak için kullandığınız ayağınız arkada olmalıdır.
    • Örneğin, doğal olarak sol ayağınızla tekme attığınızı fark ederseniz, muhtemelen aptalca bir sürüş duruşunuz vardır.
  6. adım 6 kaykay veya sörf duruşunuzu kontrol edin.
    Kaykay veya sörf duruşunuzu kontrol edin. Kaykay veya sörf yapıyorsanız, bu sporlar için kullandığınız duruş neredeyse her zaman snowboard yaparken doğal olarak size uygun olan duruşla aynıdır.
    • Örneğin, longboard sürerken sol ayağınızı öne koyuyorsanız, büyük olasılıkla bu normal duruş snowboard için de kullanmanız gereken duruş olacaktır.

Uzman Soru-Cevapları

Video

İpuçları

  • Snowboardda, dönüş ve ollie hareketleri için işin çoğunu arka ayak yapmak zorundadır. Bu nedenle, bir ayağın bir tür fiziksel görev için kullanıldığı yukarıdaki testlerde (tekmeleme ve merdiven çıkma gibi) ayak önden ziyade arkaya yerleştirilir.
  • En iyi sonucu almak için duruş testlerini birkaç kez tekrarlamayı deneyin. Testin nasıl işlediğini bildiğinizden, belirli bir sonuç elde etmek için yanlışlıkla bir ayağınızı diğerinden daha fazla kullanmaya kendinizi 'alıştırmanız' mümkündür.
  • İleri düzey sürücüler genellikle 'switch' sürüş becerisi, yani normalde kendileri için geriye doğru olan duruşa geçme pratiği yaparlar. Bu genellikle çok fazla pratik (ve bol miktarda dökülme) gerektirir, bu nedenle yeni başlayan biriyseniz, genellikle tek bir duruşa bağlı kalmak en iyisidir.