Kayık ve Kano Arasındaki Fark Nasıl Anlaşılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Su sporlarına yeni başlayanlar için kano ve kayık arasındaki fark oldukça kafa karıştırıcı olabilir. Kano ve kayıkların her ikisi de normalde hafif teknelerdir ve kürek kullanan insanlar tarafından itilir ve kontrol edilir, ancak her tekne kendi yolunda benzersizdir. Her ikisi de rekreasyonun yanı sıra su sporları, balıkçılık ve seyahat için kullanılabilse de, birini diğerinden ayırırken dikkat edilmesi gereken birkaç temel fark vardır.

Adımlar

  1. adım 1 temel sınıflandırmaları öğrenin.
    Temel sınıflandırmaları öğrenin. Kano ve kayaklar harf ve rakamlara göre sınıflandırılır. Harf, kullanılan teknenin türünü, sayı ise teknedeki kürekçi sayısını ifade eder. Farklı su aktiviteleri, su koşulları ve beceri seviyeleri için çeşitli kano ve kayıklar olsa da, tekne sınıflandırmaları genellikle ortak bir harf ve sayı sistemine bağlıdır. Örneğin, tek kürekçili tipik bir kano C1 (solo) olarak tanımlanır. İki kürekçili bir kano ise C2 (tandem) olarak tanımlanır. Tipik kanolar açık güverteye sahipken (yani teknenin üstü ve dolayısıyla teknenin içi dış etkenlere açıkken), yarışmalarda veya daha sert su koşullarında kullanılan bazı kanoların kapalı bir kokpiti olabilir, bu nedenle sınıflandırmalar değişebilir.
    • Bu örnekte, tipik bir kano OC1 olarak sınıflandırılabilirken, kapalı kokpitli kano C1 olarak sınıflandırılabilir.
    • Tek kişilik bir kano K1 ile ifade edilirken, tandem bir kano K2 ve K4 dört kişilik bir mürettebatı ifade eder.
  2. adım 2 amaç farklılıklarını not edin.
    Amaç farklılıklarına dikkat edin. Rekreasyonel tekne dünyasında, kanolar 'kamyonet' olma eğilimindeyken, kanolar mecazi anlamda daha çok 'spor araba' gibi olma eğilimindedir.
    • Kanolar pratik, çok yönlü ve kolay yönetilebilir olarak kabul edilir. Bu özellikler kanoları nispeten sakin sularda aileyle birlikte kürek çekmek için harika kılar.
    • Öte yandan kanolar normalde daha az insan taşır ve genellikle kanolardan daha hızlı hareket edebilirler, bu nedenle rekabetçi ve zorlu su koşulları için tercih edilirler.
  3. adım 3 tasarımdaki farklılıklara dikkat edin.
    Tasarımdaki farklılıklara dikkat edin. Daha önce de belirtildiği gibi, tipik kanolar normalde açık bir güverteye sahipken, kayaklar normalde kapalı bir güverteye sahiptir. İki güverte arasındaki farklar esasen açıktır: açık güverteler teknenin üstünü ve içini dünyaya açarken, kapalı güverteler teknenin üstünü ve içini kapatır. Buna göre, açık güverteye sahip bir kano kürekçiye/kürekçilere serbestçe hareket etme fırsatı verirken, kapalı güverteye sahip bir kano kürekçiyi/kürekçileri çevreleyerek koruma ve güvenli oturma sağlar.
    • Deniz kanosu veya beyaz su (sınıf 3 ve üzeri) gibi daha sert sular için, sprey etek ile birlikte kapalı güverte önemli ölçüde faydalıdır. Püskürtme eteği, teknenin içinden suyu dışarıda tutmaya yardımcı olmak için kürekçileri çevreleyen bir kaplama malzemesidir.
  4. adım 4 oturma pozisyonlarındaki farklılıklara dikkat edin.
    Oturma pozisyonlarındaki farklılıklara dikkat edin. Bir kanodaki kürekçiler normalde iki şekilde otururlar: oturarak veya diz çökerek. Otururken, kano kürekçisi bir koltuğa oturur ve dizlerini teknenin üst kenarına ve kenarına yerleştirir. Diz çökerken, kano kürekçisi kendini oturma yerinin önüne daha yakın konumlandırır ve denge için dizlerini teknenin yanlarına dayar. Kanodaki kürekçiler genellikle bir kokpitte teknenin gövdesine (alt kısmına) daha yakın otururlar ve bacakları kanonun içinde öne doğru uzanır ve dizleri destekleyici uyluk desteklerine dayanır.
  5. adım 5 küreklerin farklılıklarına dikkat edin.
    Küreklerin farklılıklarına dikkat edin. Bir kanoda, kürekçi tipik olarak tek bıçaklı bir kürek kullanır. Kayık kürekçileri genellikle çift kanatlı kürekler kullanır. Kano kürekçileri genellikle kano kürekçilerinden daha alçakta oturduklarından (bir kanoda su hattının çok üzerinde oturmanın aksine, oturma pozisyonları su hattının hemen üzerinde), tek bir kürek verimli bir itme sağlamaz.
    • Çift kanatlı kürek kullanmanın bazı avantajları, tekniği öğrenmenin kolay olması ve daha hızlı olmasıdır.
    • Tek bıçaklı kürek kullanmanın bazı avantajları enerji tasarrufu ve suda zikzak çizmeyi en aza indirmektir.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Deneyimli bir kürekçiden size kayık ve kano arasındaki farkları göstermesini isteyin. Açık hava mağazası çalışanları da iki tür tekne arasındaki farklar ve hangisinin sizin için doğru olabileceği konusunda değerli bilgiler paylaşabilir.

Uyarılar

  • Suya düşmeniz durumunda korunmak için her zaman bir can yeleği veya yüzdürme yardımcısı giyin. En sakin günlerde bile böyle şeyler olabilir. Kasklar da akarsu veya kayaların yakınındaki her türlü hareketli su için bir zorunluluktur.
  • Beyaz su kanosu 'varsayılan riskli' bir spordur, ancak deniz kanosu/kano da hayati tehlike arz edebilir.
  • Herhangi bir kürek sporuna başlamadan önce, risklerin farkında olduğunuzdan ve yeterli önlemleri aldığınızdan emin olun. Ya da eğitmeninizden riskleri ve alınması gereken güvenlik önlemlerini açıklamasını isteyin.