Japon Kılıcının Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Çoğu insan kılıçları havalı göründükleri ya da koleksiyoner oldukları veya olmak istedikleri için satın alır. Eğer kendo ya da kenjutsu ile ilgilenmeye başlarsanız, çok para vererek aldığınız o 'havalı' kılıçlar aslında havalı bir para tuzağına dönüşebilir. Bunu okurken bazı Japonca terimleri de öğrenebilirsiniz.

Adımlar

  1. adım 1 tsukaito'nun (bağlama) sıkı olup olmadığını kontrol edin.1Tsukaito'nun (bağlama) sıkı olup olmadığını kontrol edin. Eğer Tsukaito yoksa bu adımı atlayın.
  2. adım 2 kılıcı kullanmayı planlıyorsanız, kılıcın bir sageo'su olduğundan emin olun.2Kılıcı kullanmayı planlıyorsanız, kılıcın bir Sageo'su olduğundan emin olun.
  3. adım 3 kılıcın ucunun çok dar bir açıda olmadığını kontrol edin.3Kılıcın ucunun çok dar bir açıda olmadığını kontrol edin.
  4. adım 4 kılıcın neyden yapıldığını düşünün.4Kılıcın neyden yapıldığını düşünün. Eğer birisi kılıcın karbon çeliği olduğunu söylüyorsa, muhtemelen bu bağlamda ne dediğini bilmiyordur (Çelik her zaman karbon içerir, aksi takdirde demir olurdu). Ancak, daha genel olarak, karbon çeliği terimi paslanmaz olmayan kılıçları paslanmaz kılıçlardan ayırmak için kullanışlıdır. Bununla birlikte, gerçek bir antik veya işlevsel Japon bıçağı paslanmaz olmayacaktır. Eğer paslanmazsa, neredeyse kesinlikle sadece duvara asmak için tasarlanmış modern bir reprodüksiyondur - çok az değeri olacaktır ve keskinliğini iyi koruyamayacaktır.
  5. adım 5 bıçak keskinliğini güvenli bir şekilde nasıl kontrol edeceğinizi öğrenin.5Bıçak keskinliğini güvenli bir şekilde nasıl kontrol edeceğinizi öğrenin. Bıçağın bakımı düzgün bir şekilde yapılmışsa veya kullanım için yeni üretilmişse (bazı orijinal modern bıçaklar mevcuttur), bıçağın şimdiye kadar bildiğiniz tüm mutfak bıçaklarından daha keskin olduğundan emin olun. Kendinizi keserken dikkatli olun!
  6. adım 6 kılıcın bir mekuki'ye (bıçağı sapa tutturan bir mandal) sahip olup olmadığını kontrol edin.6Kılıcın bir Mekuki'ye (bıçağı sapa tutturan bir mandal) sahip olup olmadığını kontrol edin.
  7. adım 7 bıçağın üçgen olmadığından emin olun.7Kılıcın üçgen olmadığından emin olun.
  8. adım 8 kılıcın arkasından geçtiğini gördüğünüz çizgiyi arayın.8Kılıcın arkasından geçtiğini gördüğünüz çizgiye bakın. Batı kılıç dilinde buna fuller denir ve genellikle kılıcı zayıflatmadan hafifletmek ve daha esnek hale getirmek için kullanıldığı kabul edilir. Diğer bazı düşünce ekolleri ise kılıcı birisinin kas ve dokularından çekip çıkarabilmek için var olduğunu öne sürer ki bu da normalde kılıcı birisinin vücudunda tutan bir emiş oluşturur (bu durumda 'Kan Oluğu' olarak adlandırılır). Nadiren metaldeki bir kirliliği kesip çıkarmak için de kullanılmış olabilir.
  9. adım 9 parlaklık ve matlığı kontrol edin.9Parlaklık ve matlığı kontrol edin. Kılıcın arkası ve bitişik kenarları parlak olmalıdır (kılıcın ayna benzeri yüzeyini kullanarak arkanızda kimsenin olmadığından emin olmak için katananızı kullandığınız katalar vardır), ancak merkez ve kenar daha mat olabilir (ancak yine de makul ölçüde cilalı) ve ahşap benzeri bir 'damar' veya su benzeri bir desene sahip olmalıdır (dalgalanmalar veya dalgalar düşünün). Bu desenler her kılıç için benzersizdir (eğer orijinalse ve kazınmamışsa) ve belirli bir kılıcın güzelliğinin ve kişiliğinin önemli bir parçasıdır. Eski bıçaklarda bu desen, katmanlama ve dövme işleminin bir sonucu olarak oluşur, ancak modern bıçaklarda 'sahte' ve asitle aşındırmanın bir sonucu olabilir.
  10. 10. adım bıçağın yaşını anlayın çünkü japon kılıçları yaşlarına göre sınıflandırılabilir. 'era' in which they were crafted (eg.10Bıçağın yaşını öğrenin çünkü Japon bıçakları üretildikleri 'çağa' göre sınıflandırılabilir (örn. 1877-1945 yılları arasında yapılan bıçaklar için Gendo). Genel bir kural olarak, ne kadar eski olursa o kadar kaliteli olması muhtemeldir, ancak bireysel demircilerin çalışmaları bunda önemli bir faktördür (yani, küçük bir demircinin yaptığı eski bir bıçak, ünlü bir ustanın yaptığı daha yeni bir bıçakla aynı olmayabilir). Bazı saygın modern demirciler olsa da, özellikle 2. Dünya Savaşı'ndan hemen önce veya sonra yapılan herhangi bir bıçağın seri üretim ve/veya kalitesiz olma olasılığı daha yüksektir. Ortalama olarak, bu daha yeni bıçaklar eğitim veya hatıra amaçlı olarak faydalı olabilir, ancak koleksiyonluk olarak daha az değerlidir.
  11. adım 11 biraz araştırma yapın.11Biraz araştırma yapın. Eğer ciddi bir yatırım yapacaksanız, bunu yapmadan önce antika Japon kılıçlarına değer biçme konusunda iyi bir kitap edinin, bir fikir edinmek için olabildiğince çok kılıca bakın (bir müzeye gidin) veya (en iyisi) bir profesyonele inceletin.
    • Eğer kılıç önemli bir tarihi öneme veya değere sahipse ve çıplak elle dokunarak onu mahvettiyseniz, düzgün bir şekilde cilalanması için inç başına 1.000 $'a kadar maliyet olduğunu bilin.

Video

İpuçları

  • El yapımı bir kılıçta Çin malı yazmaz.
  • Kılıcı satın aldığınızda bir şeyle tuttuğunuzdan emin olun çünkü silahları taşımak kötüdür.
  • Kılıç malzemesinin (özellikle metalik olmayan veya kumaş olmayan kısımların) uzun süreli korunması için ve kullanımın beklenmediği yerlerde 'Rönesans Cilası' iyi bir koruyucu olabilir. Ancak, şüpheniz varsa önce bir uzmana sorun veya araştırın. Vaksı uygulamadan önce talimatları okuyun! Kılıcı korumak için balmumu veya normal yağ kullanmayın, saf karanfil yağı gibi kaliteli bir kılıç yağı kullanın. Çıkarmak için asit kullanmayın!

Uyarılar

  • Kılıcı kullanırken çok dikkatli olun - düzgün kullanmazsanız kılıca zarar verebilir veya kendinizi yaralayabilirsiniz.
  • Ne yaptığınızı bilmiyorsanız antika veya yüksek kaliteli bir kılıcı kendiniz bilemeye çalışmayın - muhtemelen kılıcı çizecek, hatta kılıcın 'geometrisini' (kenar profilini) bozacaksınız!
  • Unutmayın, iyi kılıçlar size zarar verebilecek olanlardır.
  • NBTHK, kılıç görgü kuralları ve bakımı hakkında en iyi bilgileri sağlar.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruH ile başlayan damgalı bir bıçağım ve H'nin arkasında Japonca harfler var. Japonca harfleri bilmediğim halde bunun orijinal olup olmadığını nasıl doğrulayabilirim? Sembolü elinizden geldiğince kağıda kopyalayın ve ardından okumak için Google Translate'te fotoğrafını çekin.
  • SoruKılıf ve sap oyma ahşap ise ne olur? Geleneksel Japon bıçaklarının ahşap kılıfları ve sarılmış ahşap sapları vardır. Katananızın sarılı bir sapı yoksa sorun değil, ancak gelenekseldir. Genellikle katananızın kılıfsız olması, üreticinin katanalar hakkında çok fazla şey bilmediğini gösterir, ancak bunun işlerinin düşük kaliteli olduğu anlamına geldiğini düşünmeyin!
  • SoruTsuba belirli bir materyal olmak zorunda mıdır? Hem evet hem hayır. Tsuba herhangi bir malzemeden olabilir, ancak genellikle demir, pirinç veya çeliktir. Ancak plastik veya polipropilen gibi bir şeyden yapılmışsa, katananın muhtemelen düşük kaliteli olduğunu unutmayın. Ahşap Tsubalar kullanılabilir, ancak diğerlerinden daha kırılgan olma eğiliminde olduklarından bunlardan kaçınmaya çalışın.