Koçunuzla İşi Bırakma Konusunda Nasıl Konuşmalısınız?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Sporu bırakmak zor bir karar olabilir, ancak bu haberi antrenörünüze vermekten çekinmemelisiniz. Okul çalışmaları için daha fazla zamana ihtiyacınız olabilir veya bir sakatlık sizi devam edemeyecek kadar acı içinde bırakmış olabilir. Sebep ne olursa olsun, kararınızın arkasında durun ve uzun vadede daha mutlu olabilirsiniz.

Bilmeniz Gerekenler

  • Neden istifa etmek istediğinizi düşünün ve kendiniz için bir senaryo yazın. Koçunuzun nasıl tepki vereceğini hayal edin, ardından bir arkadaşınızla konuşma pratiği yapın.
  • Antrenmandan sonra koçunuzla açık ve sakin bir şekilde konuşun. 'Düşündüm taşındım ve takımdan ayrılmam gerekiyor' gibi bir şey söyleyerek başlayın.
  • Neden bıraktığınızı açıklayın ve ne zaman ayrılmayı planladığınızı söyleyin. Ardından, anlayışları ve destekleri için teşekkür edin.

Adımlar

Tartışma Öncesi Güven Oluşturma

  1. adım 1 neden bırakmak istediğinizi belirleyin.1Neden ayrılmak istediğinizi belirleyin. Neden ayrılmanız gerektiğini belirledikten sonra koçunuzla konuşmak daha kolay olacaktır. Belki de tıbbi bir durum gibi bariz bir nedeniniz vardır. Belki de görevleriniz sizi bunaltmış ya da strese sokmuştur. Duygularınızı kelimelere dökebilmek koçunuzla konuşmanıza yardımcı olacaktır. Bazı nedenler şunlar olabilir:
    • Tıbbi bir durumunuz veya sakatlığınız var
    • Okula veya işe odaklanmak için daha fazla zamana ihtiyacınız var
    • Artık eğlenmiyorsun.
    • Artık vaktiniz yok
    • Ailevi veya kişisel nedenleriniz varsa
    • Koç veya takım arkadaşları zorbadır
  2. adım 2 diğer çözümleri belirleyin.2Diğer çözümleri belirleyin. Bırakma konusunda üzgünseniz veya kararınızdan emin değilseniz, ekipte kalmanıza yardımcı olabilecek faktörler olabilir. Durumunuz hakkında düşünün. Takımda kalmanıza yardımcı olmak için sizin ve koçunuzun üzerinde çalışabileceği uzlaşmalar var mı?
    • Spor çok fazla zamanınızı aldığı için bırakıyorsanız, belki antrenör antrenman saatlerini azaltabilir veya antrenmanlar programınıza daha kolay uyacak şekilde yeniden planlanabilir.
    • Takımdaki diğer kişilerle sorunlarınız varsa, koçtan tartışmalarınızda arabuluculuk yapmasını isteyin. Belki birlikte bir çözüm bulabilirsiniz.
    • Sakatlandıysanız, antrenörünüze iyileşene kadar antrenmanlara ve etkinliklere kenarda katılıp katılamayacağınızı sorabilirsiniz. Tekrar oynayabileceğinizden emin değilseniz, su görevi gibi yoğun olmayan diğer görevler için gönüllü olabilirsiniz.
  3. adım 3 manevi destek bulun.3Moral destek bulun. Eğer yapabiliyorsanız, başkalarından ayrılma nedenleriniz konusunda size destek olmalarını istemek yardımcı olabilir. Belki siz koçunuzla konuşurken size manevi destek sağlayabilirler ya da ayrılma nedenlerinizi açıklayan imzalı bir not verebilirler.
    • Tıbbi nedenlerle ayrılıyorsanız, doktorunuzdan veya terapistinizden durumunuzu detaylandıran imzalı bir mektup isteyin. Mektupta sporu bırakmanızı tavsiye ettiklerini belirtebilirler.
    • Derslerinize odaklanmak için bırakıyorsanız, bir öğretmen veya profesörden okul ödevlerinize daha fazla zaman ayırmanız gerektiğini belirten bir not yazmasını isteyebilirsiniz.
    • Ortaokul veya lisede okuyorsanız, koçunuzla konuşurken ebeveynleriniz de sizinle gelebilir. Ailenize neden bırakmak istediğinizi açıklayın ve koçunuza bu haberi vermenize yardımcı olmak isteyip istemeyeceklerini sorun.
  4. adım 4 önce ne söyleyeceğinizi yazın.4Önce ne söyleyeceğinizi yazın. Söylemeyi planladığınız şeylerin bir taslağını yazarak koçunuzla konuşmaya hazırlanabilirsiniz. Bir senaryo yazmanıza gerek yoktur; bunun yerine, neden işi bıraktığınızı ve koçunuza konuyu nasıl açabileceğinizi not edin.
    • Koçunuzun işi bırakmanıza nasıl tepki verebileceğini düşünün. Anlayışlı olacaklarını düşünüyor musunuz? Kızacaklarından mı endişeleniyorsunuz? Nedenlerinizi yazarken bu tepkiyi planlamaya çalışın. İtirazlarına nasıl yanıt verebilirsiniz?
    • Kendinizden emin ama kibar bir ton tutun. Ekip için en iyisini istediğinizi, ancak şu anda yapmanız gereken doğru şeyin ayrılmak olduğunu vurgulayın.
  5. adım 5 bir arkadaşınız veya aile üyenizle pratik yapın.5Bir arkadaşınız veya aile üyenizle pratik yapın. Koçunuzla görüşmeden önce güven kazanmanın iyi bir yolu, konuşmanızı bir aile üyesi veya arkadaşınız üzerinde pratik etmektir. Onlara süreç boyunca sizinle konuşmak isteyip istemeyeceklerini sorun.
    • Eğer sizi dinleyecek birini bulamazsanız, aynada kendi kendinize konuşabilirsiniz.
    • Koçunuza söylemeden önce takım arkadaşlarınıza bıraktığınızı söylemek istemeyebilirsiniz. Koçunuzun haberi soyunma odası dedikodularından değil, sizden duymasını istersiniz.
  6. adım 6 önceden kendinize moral konuşması yapın.6Önceden kendinize bir moral konuşması yapın. Koçunuza bırakma planlarınızdan bahsetme konusunda gergin olabilirsiniz. Konuşmayı yapmadan önce, motivasyonel sözlerle kendinize enerji verin. Bunlar size güven verebilir ve sinirlerinizi yatıştırabilir.
    • Şöyle diyebilirsiniz: 'Bu iş sende. Sadece onlara ne olduğunu söyle.'
    • Kendinize şunu hatırlatabilirsiniz: 'Bunu yaptıktan sonra kendini çok daha iyi hissedeceksin. Bunu yapabilirsin.'
    • Tartışmayı olumlu bir çerçeveye oturtmaya çalışın. Kendinize şöyle diyebilirsiniz: 'Bu iş bittiğinde ne kadar rahatlayacağınızı hayal edin. Her gün endişelenecek çok fazla stresiniz olmayacak.'

Koçunuzla Yüzleşmek

  1. 1. adım antrenörünüze antrenmandan sonra konuşup konuşamayacağınızı sorun.1Antrenörünüze antrenmandan sonra konuşup konuşamayacağınızı sorun. Antrenörünüzle baş başa konuşabileceğiniz bir zaman ayırmanız iyi olur. Antrenmanın başında, antrenörünüze antrenmandan sonra konuşmak için birkaç dakikası olup olmadığını sorun. Bu, onlara bir şey konuşmanız gerektiğini ve hemen ayrılmayacaklarını bildirecektir.
    • Şöyle diyebilirsiniz: 'Hey koç, bugün antrenmandan sonra sohbet edebilir miyiz? Seninle konuşmam gereken bir şey var.'
    • Koçunuz size ne hakkında konuşmak istediğinizi sormaya çalışırsa, ona 'Takımdaki geleceğimi tartışmak istiyorum. Antrenmandan sonra daha fazla konuşabiliriz.'
  2. adım 2 onlara bıraktığınızı söyleyin.2Onlara bırakacağınızı söyleyin. Zamanı geldiğinde, koçunuza bırakmak istediğinizi doğrudan bildirmelisiniz. Bunu net ve kendinden emin bir tonda ifade ederek ciddi olduğunuzu göstermiş olursunuz. Bu karar üzerinde dikkatlice düşündüğünüzü ve bunun sizin için doğru karar olduğunu bilmelerini isteyebilirsiniz.
    • Şöyle diyebilirsiniz: 'Bunu birkaç haftadır düşünüyorum ve sanırım istifa etmeliyim.'
    • Başka bir şekilde de şöyle diyebilirsiniz: 'Başka şeylere geçme zamanım geldi. Takımdan ayrılmam gerekiyor.'
  3. adım 3 neden ayrılmanız gerektiğini açıklayın.3Neden ayrılmanız gerektiğini açıklayın. Koçunuza neden ayrılmak istediğinize dair nedenler sunmalısınız. Fikrinizi değiştirmek isteyebilirler, ancak neden ayrılmak istediğinizi belirterek, bu kararı tamamen düşündüğünüzü göstermiş olursunuz.
    • Şöyle diyebilirsiniz: 'Şu anda diğer işlerime odaklanmam gerekiyor. Notlarım düşüyor ve iyi bir iş bulabilmem için not ortalamama odaklanmam gerekiyor.'
    • Şöyle diyebilirsiniz: 'Bacağımda ağrılar var ve doktora gittim. Menisküsümde yırtık var ve bir süre oynayamayacağım. Sanırım bu bana hayatımdaki diğer ilgi alanlarını takip etmek için biraz zaman kazandıracak.'
    • Eğer bir doktor ya da öğretmen notunuz varsa, şimdi bunu sunmanın tam zamanı. 'Sorunu açıklamaya yardımcı olacaksa doktorumdan bir not aldım' deyin.
  4. 4. adım kalmayı nasıl düşünebileceğinizi onlara bildirin.4Kalmayı nasıl düşünebileceğinizi onlara bildirin. Belki takımdaki bir sorun nedeniyle ayrılıyorsunuz ya da koçunuz bazı ihtiyaçlarınızı karşılayabilir. Kalmanız için bir neden varsa, koçunuza bunun ne olduğunu bildirmelisiniz. Sorunu çözmek için sizinle birlikte çalışmaya istekli olabilirler.
    • Şöyle diyebilirsiniz: 'Dürüst olacağım. Bu takımın üyeleriyle bazı tartışmalar yaşadım ve aramızda bir çözüm bulamazsak, gitmemin hepimiz için en iyisi olacağını düşünüyorum.'
    • Şöyle diyebilirsiniz: 'Notlarımın düşmemesi için çalışmak için daha fazla zamana ihtiyacım var. Belki Cuma günü ekstra ağırlık antrenmanına gitmek zorunda kalmasaydım, zamanımı daha etkili bir şekilde yönetebilirdim.'
    • Eğer bir 'zorba koçunuz' varsa, onlara sorunun kendilerinde olduğunu söylememek en iyisi olabilir. Öfkelerini size yöneltebilirler. Bunun yerine, kişisel nedenlerle işten ayrıldığınızı söyleyin ve onları kışkırtmayın.
  5. adım 5 onlara ne zaman bırakmayı planladığınızı söyleyin.5Ne zaman bırakmayı planladığınızı söyleyin. Koçunuza daha ne kadar takımda kalmayı planladığınızı bildirmeniz iyi olur, böylece ona göre hazırlık yapabilir. Onlara artık takımda olmayacağınız bir tarih verin.
    • 'Sezonun geri kalanında kalmayı planlıyorum, ancak ondan sonra geri dönmeyeceğim' diyebilirsiniz.
    • Alternatif olarak, 'Sadece iki hafta daha kalabilirim. Sezon ortasında ayrılmak zorunda kaldığım için üzgünüm.'
  6. adım 6 yardımları için teşekkür edin.6Yardımları için onlara teşekkür edin. Koçunuzun, aralarına katıldığınızdan beri gösterdikleri sıkı çalışmayı takdir ettiğinizi bildiğinden emin olun. İçten bir teşekkür, spor yaptığınız süre boyunca onların etkisi ve yardımları için minnettar olduğunuzu gösterebilir.
    • Şöyle diyebilirsiniz: 'Ayrılmak benim için zor ve yaptığınız her şeyi gerçekten takdir ediyorum. Bu noktaya kadar bana inandığınız için çok teşekkür ederim.'
  7. adım 7 buluşamayacaksanız koça bir e-posta yazın.7Eğer buluşamayacaksanız koçunuza bir e-posta yazın. Koçunuzla yüz yüze görüşemiyorsanız, iletişime geçmenin en iyi yolu e-posta göndermektir. Antrenörünüzün e-postasını okul, üniversite veya lig rehberinde bulabilirsiniz. Eğer koçunuzun e-postasını bulamıyorsanız, ona bir mektup yazmayı deneyebilirsiniz. Bu mektubu bir takım arkadaşınıza verin, o da koça iletebilir.
    • Koçunuzla yüz yüze konuşamadığınız sürece yazılı olarak istifa etmek iyi bir fikir değildir. Belki de aniden bırakmanız gerekiyor ve başka bir antrenmana gidemiyorsunuz. Belki de tedavi görüyorsunuz ve koçunuzu göremiyorsunuz.
    • Bir mektup şöyle olabilir: 'Sevgili Koç, Bunu söylemek zor ama takımdan ayrılmak zorundayım. Size şahsen söyleyemediğim için üzgünüm. Kişisel nedenlerden dolayı aniden eve gitmem gerekiyor ve bu sezon devam edemeyeceğim. Oynamaya devam edip edemeyeceğimden emin değilim. Tüm desteğiniz ve sıkı çalışmanız için teşekkür ederim. Bunu her zaman takdir edeceğim. Saygılarımla, Trent.'
    • Ortaokul veya lisede okuyorsanız, e-postada ebeveynlerinizi CC yapabilirsiniz. Alternatif olarak, ebeveynleriniz e-postayı sizin için yazabilir.

Zorbalık Koçu ile Başa Çıkma

  1. adım 1 yanınızda birini getirin.1Yanınızda birini getirin. Küfürlü veya aşağılayıcı davranışlarıyla bilinen bir koçunuz varsa, yanınızda birini getirmelisiniz. Takım dışından biri varsa koç daha kibar bir dil kullanmaya teşvik edilebilir. Bir ebeveyn, öğretmen ya da arkadaşınızı getirmeyi düşünebilirsiniz.
  2. adım 2 ben ifadelerini kullanın.2Ben ifadelerini kullanın. Koçu suçlamaktan veya suçlayıcı bir dil kullanmaktan kaçının. Bu onları daha da kızdırabilir. Bunun yerine, ihtiyaçlarınıza odaklanmak için 'ben' ifadelerini kullanın. 'Ben' ifadeleri 'sen' yerine 'ben' ile başlayan cümlelerdir. Gerginliği azaltmaya yardımcı olabilirler.
    • Örneğin, 'Antrenmandan sonra bizi hep bir saat geç bırakıyorsun' demek yerine, 'Ödevlerime ayıracak zamanım yok ve derslerime odaklanmam gerekiyor' diyebilirsiniz.
  3. adım 3 yerinizde kalın.3Savunduğunuz yerde kalın. Bazı koçlar fikrinizi değiştirmeniz için sizi ikna etmeye çalışabilir. Bırakma konusunda ciddi olduğunuzu bilmelerini sağlayın. Konuyu çok dikkatli bir şekilde düşündüğünüzü ve ciddi düzenlemeler yapmadıkları sürece devam edemeyeceğinizi bilmelerini sağlayın.
    • Şöyle diyebilirsiniz: 'Bu ekibin benim için yaptıklarını takdir ediyorum, ancak buradaki zamanımın sonuna geldiğimi hissediyorum. Ailevi durumum bu şekildeyken, kendi özel hayatımı idare etmek için biraz alana ihtiyacım var.'
  4. adım 4 i̇stismarı görmezden gelin.4Tacizleri görmezden gelin. Koçunuz öfke ya da tacizle tepki verirse, hakaretlerini savuşturmaya çalışın. Size dönek demeye ya da kalmanız için sizi suçlamaya çalışabilirler. Ayrılma kararınızda kararlı ve kendinizden emin olun. Şöyle deyin: 'Ben dönek değilim. Sadece sınırlarımı biliyorum ve hayatımda odaklanmam gereken başka şeyler var.'
    • Bazı koçlar size hata yaptığınızı ya da kararınızdan pişman olacağınızı söylemeye çalışabilir. Şöyle yanıt verebilirsiniz: 'Şu anda benim için doğru kararın bu olduğunu biliyorum. Ayrıldığım için pişman olabilirim ama ayrılmadığım için de pişman olabilirim.'

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruYa en iyi arkadaşım takımdaysa? Unutmayın, bunu yapmak sizin seçiminiz. Ayrılma zamanınızın geldiğine karar verirseniz, seçeneklerinizi tartın. Eğer gerçekten istediğiniz buysa, o zaman bunu yapın.
  • SoruKorkuyorum. Ne yapmalıyım? Derin bir nefes alın ve kendinize her şeyin yoluna gireceğini hatırlatın. Konuşma siz farkına bile varmadan bitecek ve gerçekleştikten sonra kendinizi rahatlamış ve gevşemiş hissedeceksiniz. Koçunuzun veya takım arkadaşlarınızın tepkisine odaklanmamaya çalışın. Bunun yerine bunun size nasıl fayda sağlayacağını düşünün. Rahatlamak için daha fazla zamanınız olacak. O kadar stresli olmayacaksınız. Belki de bir sakatlıktan sonra iyileşebileceksiniz. Olumlu tarafından baktığınızda, koçunuzla konuşmak daha az korkutucu görünecektir.
  • SoruAkademik nedenlerden dolayı istifa ediyorsam ne olacak? Bu sorun olur mu? Akademik nedenler, insanların bir sporu bırakması için yaygın bir nedendir. Okulun çok önemli olduğunu unutmayın. Çok az sporcu profesyonel olur. Okul çalışmalarınız, hayatınızda da önemli olan başarılı ve tatmin edici bir kariyere hazırlanmanıza yardımcı olacaktır. Bu, sporunuzun önemli olmadığı anlamına gelmez; sadece hayatınızda başka bir şeye öncelik verdiğiniz anlamına gelir.

İpuçları

  • İşiniz bittiğinde koçunuzla tokalaşın. Bu saygıyı gösterir ve bir bakıma teşekkür eder.
  • Ertelemek ve takımınızı hayal kırıklığına uğratmaktansa sezonun başında bırakmak daha iyidir.
  • Koç sizi ikna etmeye çalışırsa, dinlemeyin. Bırakmaya odaklanmaya çalışın yoksa koç hala sporu sevdiğinizi düşünecektir.

Uyarılar

  • Bir sporu bırakmak zor olabilir, özellikle de ona yıllarca zaman ve emek ayırmışsanız. Bunu başka ilgi alanlarının peşinden gitmek için bir fırsat olarak görün.
  • Bir sporu bırakmakta yanlış bir şey yoktur. Antrenörünüz size sporu bıraktığınızı söylerse, güçlü yönlerinizi ve becerilerinizi tekrar teyit edin. Pozitif kalın ve kendinizle ilgili iyi olan şeyleri kendinize hatırlatın.