Yay Ağırlığı Nasıl Test Edilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Genellikle çekme ağırlığı olarak adlandırılan yay ağırlığı, kirişi normal bir atış pozisyonuna geri çekmek için gereken kuvvet miktarıdır. Poundage, bu ağırlığın pound cinsinden ölçüldüğü anlamına gelir, ancak kilogram veya ons da kullanabilirsiniz. Doğru çekiş ağırlığına sahip olmak, özellikle bir yarışmacıysanız, iyi yay ve ok performansı için önemlidir. Bazen ağırlığın ayarlanması gerekiyor İpin geri çekilmesi çok mu zor yoksa kolay mı? Neyse ki, çekme ağırlığını kontrol etmek kolaydır. Ölçüm yapmak için manuel veya dijital bir tartı kullanabilirsiniz. Bundan sonra, yayınızın iyi bir çekiş ağırlığına sahip olup olmadığını veya biraz bakıma ihtiyacı olup olmadığını bileceksiniz.

Adımlar

Yay Terazisi Kullanımı

  1. adım 1 terazi göstergesini başlangıç konumuna geri kaydırın.
    Terazi göstergesini başlangıç konumuna geri kaydırın. Standart bir yay kantarı, ucunda bir kanca bulunan uzun bir tüpe benzer. Tüpün yan tarafındaki bir gösterge, çekişinizin ağırlığını gösterir. Başladığınızda bu gösterge sıfır konumunda değilse, doğru bir ölçüm için başlangıç konumuna geri kaydırın.
    • Tartıdaki yayın aşınması ve size yanlış bir ölçüm vermesi mümkündür. Eğer teraziniz tutarsız ölçümler vermeye başladıysa, muhtemelen yedek bir yaya ihtiyacınız vardır. Bir yay atölyesindeki bir profesyonel sizin için bunu değiştirebilir.
  2. adım 2 orta ve işaret parmaklarınızı terazinin parmak dayanaklarına yerleştirin.
    Orta ve işaret parmaklarınızı skala parmak dayanaklarının üzerine yerleştirin. Tartının ön tarafında, küçük bir T şekli oluşturan 2 parmak desteği vardır. İşaret parmağınızı üsttekine ve orta parmağınızı alttakine yerleştirin, ardından başparmağınızı ve diğer parmaklarınızı borunun etrafına sarın.
    • Yayınızı genellikle hangi elinizle çekiyorsanız o elinizi kullanın. Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, yayı sağ elinizde tutun.
    • Skaladaki rakamların size dönük olduğundan emin olun, aksi takdirde eliniz göstergeyi engelleyebilir.
  3. adım 3 teraziyi tel üzerindeki ok yuvasının etrafına asın.
    Ölçeği tel üzerindeki ok yuvasının etrafına asın. Parmaklarınızın bulunduğu yay ölçeğinin ucunda yuvarlak bir kanca vardır. Bunu kirişin etrafına bir ok koyacağınız aynı yere geçirin.
    • Tamamen geri çekmeden önce ölçeğin takılı olduğundan emin olmak için birkaç kez test edin. Kancanın gevşemediğinden emin olmak için biraz geri çekin.
  4. adım 4 kolunuzu düz bir şekilde uzatarak yayı yukarıda tutun.
    Kolunuzu düz bir şekilde uzatarak yayı yukarıda tutun. Serbest kolunuzla yay kolunu kavrayın ve normal atış pozisyonunuza kaldırın. Çoğu insan için bu, ön kolunuzun düz ve dirseğinizle aynı hizada olması gerektiği anlamına gelir. Teraziyi bir ok gibi pozisyonda tutun.
    • Yayı herhangi bir kişiye veya kırılabilecek bir şeye doğrultmayın. Teraziyi bırakırsanız, onu bir ok gibi fırlatabilirsiniz.
    • Bazı profesyoneller, gerçekten atış yaparken çekiş uzunluklarını taklit etmek için poundage ölçerken bir ok takmayı severler. Ancak yay terazisi kullanma konusunda deneyimli değilseniz bunu yapmayın. İpi yanlışlıkla bırakırsanız, oku vurabilirsiniz.
  5. adım 5 normal çekiş uzunluğunuza ulaşana kadar ipi yumuşak bir şekilde geri çekin.
    Normal çekiş uzunluğunuza ulaşana kadar ipi yumuşak bir şekilde geri çekin. Bir ok atmaya hazırlanıyormuş gibi ipi çekin. Normal çekme uzunluğunuza ulaşana kadar devam edin. Çoğu insan için bu tam kulaklarının etrafıdır. Ölçüm yapmak için birkaç saniye pozisyonda tutun.
    • Ölçeği hiçbir noktada bırakmayın. Tutuşunuzu kaybettiğinizi hissederseniz, gerginliği yavaşça bırakın.
  6. adım 6 i̇pin gerginliğini yumuşak bir şekilde bırakın.
    İpin gerginliğini yumuşak bir şekilde bırakın. Teli çekmişken yayı veya teraziyi öylece bırakmayın. Bu, terazinin uçmasına neden olabilir. Bunun yerine, telde daha fazla gerginlik kalmayana kadar çekme kolunuzu eşit bir hızda ileri doğru getirin.
  7. adım 7 ağırlığı ölçmek için yay kantarı üzerindeki gösterge çizgisini kontrol edin.
    Ağırlığı ölçmek için yay kantarı üzerindeki gösterge çizgisini kontrol edin. Terazi üzerindeki gösterge, çekişinizin ağırlığını ölçecektir. Göstergenin işaret ettiği sayıyı kontrol edin ve çekişinizin ağırlığını öğrenin.
    • Göstergeyi sıfıra geri kaydırın, böylece bir sonraki ölçüme hazır olursunuz.
    • İlk ölçümünüzü onaylamak için 2 veya 3 kez kontrol etmek isteyebilirsiniz.

Dijital Tartı ile Ölçüm

  1. adım 1 ölçeği şu şekilde ayarlayın
    Seçeneğiniz varsa tartıyı 'pound' olarak ayarlayın. Bazı dijital tartılar farklı ölçü birimleri arasında geçiş yapabilir. 'Birim' etiketli bir düğme arayın ve tartı ölçü birimi olarak 'pound' diyene kadar bu düğmeye basın.
    • İsterseniz farklı bir ölçü birimi de kullanabilirsiniz.
    • Doğru prosedür için her zaman kullandığınız tartının talimatlarını kontrol edin.
    • Bazı tartıların açma düğmeleri vardır, bazıları ise sadece bir düğmeye bastığınızda etkinleşebilir.
  2. adım 2 düğmeye basın
    Teraziyi sıfırlamak için 'dara' düğmesine basın. Çoğu dijital terazide 'dara' düğmesi teraziyi sıfıra geri getirir. Tartınızın doğru ölçüm yaptığından emin olmak için her ölçümden önce bu düğmeye basın.
  3. adım 3 teraziyi tavanda güvenli bir yere asın.
    Tartıyı tavanda güvenli bir yere asın. Teraziyi, siz yayı çekerken yerinde kalacak güçlü bir şeye asmanız gerekir. Bazı insanlar zincir veya güvenli ipler kullanırken bazıları da doğrudan tavana bir kanca takar. Yeterli ağırlığı destekleyebildiği sürece bunların hepsi işe yarayacaktır. Tartı üzerindeki dairesel bağlantıyı bu yuvaya geçirin.
    • Birçok yayın çekiş ağırlığı 60 lb'nin (27 kg) üzerindedir, bu nedenle en az bu kadar ağırlığı taşıyabilecek bir bağlantıya ihtiyacınız vardır.
    • Teraziyi sabitlemek için tavanda çivi veya vida kullanmayın. Bunlar yeterince güçlü değildir ve yerinden çıkabilir.
  4. adım 4 ölçeği ok bölümündeki yay telinizin etrafına asın.
    Ölçeği ok bölümündeki yay telinizin etrafına asın. Yayınızı alın ve oku yerleştirdiğiniz aynı yerdeki ölçek kancasına yerleştirin. Çekmeye çalışmadan önce ipin sağlam olduğundan emin olun.
  5. adım 5 yayı yumuşak bir şekilde aşağı doğru çekin.
    Yayı düzgün bir şekilde aşağı doğru çekin. Bir elinizle yayı sapın her iki tarafından sıkıca kavrayın. Ardından ağırlığını ölçmek için sert bir basınçla aşağı çekin. Ölçek artmayı bıraktığında durun, bu maksimum çekme ağırlığına ulaştığınızı gösterir.
    • Elektrikli bir tartı, ip üzerindeki maksimum çekiş ağırlığını otomatik olarak ölçer, bu nedenle çok fazla çekseniz bile bu bir fark yaratmaz.
  6. adım 6 yayı sabit bir basınçla tekrar yukarı kaldırın.
    Yayı sabit bir basınçla tekrar yukarı kaldırın. Yayın gerilim altında olduğunu unutmayın, bu yüzden gitmesine izin vermeyin yoksa fırlar. Gerilimi serbest bırakmak için yayı yumuşak bir şekilde kaldırın. Başlangıç pozisyonuna geri döndüğünüzde, bırakabilir veya kancadan çıkarabilirsiniz.
  7. adım 7 ölçekteki ölçümü kontrol edin.
    Ölçekteki ölçümü kontrol edin. Tartı, aldığı son ölçümü kaydeder ve görüntüler. Yayınızın ağırlığını görmek için ekranı kontrol edin.
    • Birkaç kez daha ölçüm yaparak ölçümünüzü doğrulayabilirsiniz. Sıfıra geri ayarlamak için 'dara' tuşuna basmayı unutmayın.
    • Yayınızın ağırlığı ne olursa olsun, eğer rahatça tam çekiş gücünüze kadar geri çekemiyorsanız, o zaman çok ağırdır ve ayarlanması gerekir.

Uzman Soru-Cevap

Video

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Manuel yay kantarı
  • Dijital yay kantarı

İpuçları

  • Yayınızla avlanıyorsanız, rahatça geriye çekebileceğiniz kadar yüksek bir çekme ağırlığı kullanmalısınız. Aksi takdirde, okunuz bir hayvanı devirmek için yeterli güce sahip olmayacaktır.
  • Doğru prosedürü onaylamak için her zaman kullandığınız tartının talimatlarını okuyun.
  • Standart çekiş ağırlıkları, yay 28 inç (71 cm) geriye çekildiğinde ilan edilir. Ancak herkes yayını aynı mesafeye çekmez, bu nedenle gerçek çekme ağırlığı farklı olacaktır.

Uyarılar

  • Gerilim altındayken asla yayı veya teli bırakmayın. Yanlışlıkla teraziyi bir ok gibi fırlatabilirsiniz.
  • İçinde ok olmasa bile yayı asla kimseye doğrultmayın.