Refleksler Nasıl Test Edilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir kişinin kas reflekslerinin test edilmesi, merkezi ve periferik sinir sisteminin nasıl çalıştığını değerlendirmek için yapılır. Kaslarınızın stimülasyona yanıt verme şekli doktora beyninizin, omuriliğinizin ve sinirlerinizin sağlığı hakkında çok şey söyleyebilir. Bir kişinin reflekslerini test etmek için doktor refleks çekici ile bir tendona dokunur. Bu hafif basınç tam doğru noktaya uygulandığında, kasın kasılması için sinyaller gönderilir. Kas normal şekilde kasılmazsa, doktorun bu sorunun nedenini bulmak için daha fazla çalışma yapması gerekecektir.

Adımlar

Malzemeleri Toplama ve Doğru Pozisyonu Bulma

  1. adım 1 bir refleks çekici edinin.
    Bir refleks çekici edinin. Aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli refleks çekiç stilleri vardır. Bazıları hafif ve küçüktür ve az miktarda kuvvetle savrulmak üzere tasarlanmıştır. Diğerleri hafif ağırlıklıdır ve tendon üzerine kuvvet uygulamak için yerçekimini kullanır. Bu çekiçler tıbbi malzeme satan işletmelerden ve çevrimiçi perakendecilerden temin edilebilir.
    • Refleks çekicinin başı kauçuktan yapılmıştır. Bu, çekiç bir tendona dokunduğunda acı vermemesini sağlamaya yardımcı olur.
  2. adım 2 test etmek için bir kas seçin.
    Test etmek için bir kas seçin. Test edilebilecek çok çeşitli kas refleksleri vardır. En yaygın olanı dizdir ancak herhangi bir eklem veya büyük kas değerlendirilebilir. Genellikle nörolojik muayeneler sırasında test edilen bazı refleksler şunlardır:
    • Ayak bileği
    • Diz
    • Karın bölgesi
    • Önkol
    • Pazılar
    • Triceps
  3. adım 3 dokunacağınız tendonun yerini belirleyin.
    Dokunacağınız tendonun yerini belirleyin. Bir kişinin reflekslerini test ederken, test etmek istediğiniz kemik ve kası birbirine bağlayan tendona doğrudan dokunmanız gerekecektir. Tam konumunu bulabilmek için tendonun normalde bulunduğu alanı hissedin. Tendon, cilt yüzeyinin altında sıkı bir doku şeridi gibi hissedilecektir.
    • Örneğin, diz reflekslerini test etmek istiyorsanız, patellar tendona dokunmanız gerekir. Bu tendon diz kapağının hemen altında yer alır. Diz kapağının altını hissedin ve gerekirse tendonu daha görünür hale getirmek için kişinin dizini hareket ettirmesini sağlayın.
  4. adım 4 kasın nötr konumda olduğundan ve kolayca esneyebildiğinden emin olun.
    Kasın nötr bir pozisyonda olduğundan ve kolayca esneyebildiğinden emin olun. Refleksleri test ederken, uyarıldıktan sonra kasın serbestçe hareket etmesine izin vermeniz gerekir. Kasın bükülmediği ancak büküldüğünde de engellenmeyeceği bir konumda olduğundan emin olun. Örneğin, diz reflekslerini test ediyorsanız, kişi bacakları serbestçe aşağı sarkacak şekilde bir muayene masasına oturtulmalıdır.
    • Eğer pazuyu test ediyorsanız, kişinin oturmasına ve kolunu kucağına koymasına izin verin. Bu pozisyonda dirsek 90 dereceden biraz daha fazla bükülmelidir.
  5. adım 5 kendi reflekslerinizi test etmeyi düşünün.
    Kendi reflekslerinizi test etmeyi düşünün. Yaygın bir uygulama olmasa da, kendi reflekslerinizi test edebilirsiniz. Refleksler istemsiz olduğundan, kası doğru şekilde konumlandırdığınız ve uygun yere dokunduğunuz sürece kasınız yanıt vermelidir.
    • Belirli refleksleri test etmek için refleks çekicini uygun konuma getirmek sizin için zor olabilir. Örneğin, aşil tendonunu kendi vücudunuz üzerinde test etmek zor olabilir.
    • Kendi reflekslerinizi test etmek, refleks testi tekniğinizi uygulamak için iyi bir yoldur.
    • Reflekslerinizi kendiniz test etmeyi denediyseniz ve şimdi sağlığınızla ilgili endişeleriniz varsa, testi tekrar yaptırmak için bir doktora gidin. Bir doktorun size refleks testi yapması, sizin kendi kendinize yapmanızdan daha güvenilirdir.

Kasın Kasılmasına Neden Olmak

  1. adım 1 çekici hafifçe tutun.
    Çekici hafifçe tutun. Küçük, hafif bir çekiç kullanıyorsanız, başparmağınız ve işaret parmağınız arasında hafifçe tutun. Ağırlıklı bir çekiç tüm elle tutulabilir ancak bu tür bir çekicin tutuşu da hafif olmalıdır.
    • Çekici hafifçe tutmak, tendona vurduğunuzda çok fazla güç uygulamamanızı sağlar.
  2. adım 2 1 hızlı vuruş kullanın.
    1 hızlı vuruş kullanın. Refleks testi, çekiçle yalnızca tek bir darbe gerektirir. Çekici ve bileğinizi tendona doğru 45 ila 60 derecelik bir yay şeklinde hareket ettirin. Bu vuruş hızlı ve sıkı bir şekilde yapılmalıdır, tendonun merkezine dokunun.
  3. adım 3 tendona uygun kuvvetle vurun.
    Tendona uygun kuvvetle dokunun. Bir kasın esnemesi için çok fazla güç gerekmez. Tendona sıkıca dokunulmalı ancak ağrıya neden olacak kadar kuvvet uygulanmamalıdır. Amaç, tendona mümkün olan en az kuvvetle dokunurken yine de bir refleks ortaya çıkarmak olmalıdır. Bunu doğru yapmak için biraz pratik yapmak gerekebilir.
    • Ağırlıklı bir çekiciniz varsa, 10 ila 12 santimetre (3,9 ila 4,7 inç) mesafeden bırakıldığında yeterli kuvvet oluşturacak şekilde tasarlanmıştır. Ek kuvvet eklemek istemezsiniz. Yerçekimi işi yapacaktır.

Reflekslerin Değerlendirilmesi

  1. adım 1 hızlı bir yanıt arayın.
    Hızlı bir yanıt arayın. Normal bir refleksle, bağlı tendon uyarıldıktan sonra kas hızla kasılacaktır. Bu tepkinin hemen olması gerekmez, ancak uyarıldıktan sonraki 1 saniye içinde gerçekleşmesi gerekir.
  2. adım 2 abartılı veya tekrarlayan tepkileri fark edin.
    Abartılı veya tekrarlayan tepkilere dikkat edin. Hiperrefleksi, bir kasın uyarıldığında tekrar tekrar kasıldığı bir durumdur. Bu tekrarlanan kasılma, kas uyarıldığında görülebilir.
    • Bu durum genellikle omurilikteki iletişimde bir arıza olduğunu gösterir.
  3. adım 3 yanıt alınamamasının bir hatadan mı yoksa tıbbi bir sorundan mı kaynaklandığını değerlendirin.
    Yanıt alınamamasının bir hatadan mı yoksa tıbbi bir sorundan mı kaynaklandığını değerlendirin. Tendona doğru şekilde dokunduğunuzdan ancak yanıt oluşmadığından emin olmak için bunu birkaç kez yapmalısınız. Tekrarlanan refleks testleri ile test sonuçlarınızın doğru olduğundan ve test yönteminizdeki bir hatadan kaynaklanmadığından emin olabilirsiniz.
    • Tendon uyarımına yanıt alınamamasına hiporefleksi denir.
  4. adım 4 2 kas üzerindeki refleksleri karşılaştırın.
    2 kas üzerindeki refleksleri karşılaştırın. Refleksleri test ederken, vücudun karşı tarafındaki aynı kası karşılaştırarak yanıtı ölçmenize yardımcı olabilir. Örneğin, 1 ayak bileğindeki refleksleri test edin ve hemen ardından diğer ayak bileğindeki refleksleri test edin. Yanıtları karşılaştırmak anormal yanıtları tespit etmenizi sağlayabilir.
  5. adım 5 refleksi derecelendirin.
    Refleksi derecelendirin. Çoğu doktor reflekslerin ne kadar iyi olduğuna karar vermek için 0 ila 4 arasında bir ölçekte derecelendirir. Bu numaralandırılmış derecelere, ek yanıt seviyelerini belirtmek için artı veya eksi de verilebilir. Sayısal notlar yanıtlara şu şekilde karşılık gelir:
    • 0 yanıt yok demektir
    • 1 hafif bir yanıttır
    • 2 normal, hızlı bir yanıttır
    • 3 çok hızlı bir yanıttır
    • 4 anormal tekrarlayan reflekstir
  6. adım 6 tanı için refleks sonuçlarını kullanın.
    Refleks sonuçlarını teşhis için kullanın. Doktorlar, sinirlerinizin etkili bir şekilde çalışıp çalışmadığını doğrulamak için refleks derecenizi kullanır. Kas doğru tepki veriyorsa, kastaki sinirler beyinle olması gerektiği gibi iletişim kuruyor demektir. Kas iyi tepki vermiyorsa, kas ile beyin arasındaki sinirlerde bir sorun var demektir. Bu soruna çeşitli sorunlar neden olabilir, bu nedenle doktorunuz sorunun kaynağını bulmak için ek tıbbi testlere devam edecektir.
    • Zayıf kas reflekslerine neden olabilecek bazı tıbbi durumlar arasında multipl skleroz, diyabet, alkolizm, amiloidoz, üremi, vitamin eksiklikleri, toksin zehirlenmesi ve bazı kanserler yer alır.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları