Beyzbol Topu Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Beyzbol oynamak inanılmaz derecede eğlenceli ve ödüllendiricidir, ancak oyununuzu mükemmelleştirmek için atışınızı mükemmelleştirmelisiniz. Atış mekaniğinizi geliştirmek ve doğruluğunuzu, hızınızı ve gücünüzü artırmak için aşağıdaki adımları izleyin.

Adımlar

Duruşunuzu Mükemmelleştirin

  1. adım 1 atış pozisyonuna geçin.1Fırlatma pozisyonuna geçin. Herhangi bir atış yapmadan önce, tüm vücudunuz atış için 'hazır pozisyona' geçmelidir. Ayaklarınız omuz genişliğinde açık olmalı ve dizleriniz hafifçe bükülmeli, vücudunuz rahat olmalı, kalçalarınız ve omuzlarınız aynı hizada olmalıdır.
    • Topu eldiveninizin içinde göğsünüze yakın tutarak başlayın. Bu, hızlı bir atış yapabilmeniz için topu iyi bir konuma yerleştirir.
    • Ayaklarınızın sendelemediğinden emin olun. Atışınıza ayaklarınız düz bir mesafedeyken başlayacak ve ardından atarken bir adım uzaklaşacaksınız. Ancak bu adımı atışa başlamadan önce atmamalısınız.
    • Topu atarken ayaklarınızı ve omuzlarınızı hazır pozisyonuna benzer şekilde aynı hizada tutacaksınız.
    • Atışa hazırlandığınız her an tetikte ve odaklanmış olun. Antrenmandan önce bekliyor olsanız bile, ayakta dururken ve atış duruşunuzu uygularken oyalanmaktan kaçının.
  2. 2Doğru tutuşu elde edin. Pozisyonunuzu aldıktan sonra, bir sonraki adım topu tutmaktır. Sadece topu tutmak kolay görünse de, doğru tutuşu kullanmak gerekir. İşaret ve orta parmağınızı sıralardan birinin üzerine yerleştirin ve başparmağınız hemen altında üçüncü bir kavrama noktası oluştursun. Yüzük ve serçe parmaklarınız topun arkasında hafifçe kıvrılmalı ve onu desteklemeye yardımcı olmalıdır.
    • Topu dikişler boyunca doğru şekilde tutmak atış hızını ve yönünü olumlu yönde etkiler. Bu şekilde tutulduğunda, atışınızın kavisli bir lob yerine düz olma olasılığı daha yüksektir.
    • Topu avucunuzun içinde değil parmak uçlarınızda tutun. Topu avuçlamak daha yavaş bir bırakma süresine neden olur, bu da isabetliliğinizi ve hızınızı kötüleştirir.
    • İdeal olarak, tutuşunuz dört dikişe de aynı anda temas etmenize izin vermelidir. Bu ilk başta zordur, ancak en başından itibaren topu bu şekilde tutma pratiği yapmak zamanla daha iyi atışlar yapmanızı sağlayacaktır.
    • Başlangıçta dikişleri doğru parmaklarınızla hizalamak için topa bakmanız gerekebilir, ancak pratik yaptıkça bakmadan, sadece dokunarak doğru parmak yerleşimini hissedebilmelisiniz.
  3. 3Eklemlerinizi doğru şekilde hareket ettirin. İyi bir atış yapmanın en önemli parçalarından biri eklemlerinizi doğru şekilde hareket ettirmektir. Buna bileğiniz, dirseğiniz ve omzunuz dahildir. İyi bir atışta bunların üçü birlikte hareket etmelidir. Bu eklemlerden herhangi biri sertse ve atış yaparken hareket etmiyorsa, her kurma sırasında her birini aktif olarak hareket ettirme alıştırması yapın.
    • Atışınız için kurduğunuzda, kolunuz omuz yuvanızda gevşek bir şekilde sallanmalıdır. Omzunuzu serbestçe hareket ettirme becerinizi geliştirmek için yel değirmeni kol egzersizleri yapın. Kollarınızı omzunuzun etrafında öne bakan geniş daireler şeklinde döndürün.
    • Her atış sırasında dirseğinizi bükülü tuttuğunuzdan emin olun. Topu geriye ve vücudunuzun etrafına getirmek için yel değirmeni benzeri bir hareket kullansanız da, dirseğiniz bu süreçte bükülmelidir. Sert bir dirsek atış mesafenizi sınırlayacaktır.
    • Kurmanızı, yel değirmeni çemberi yapmak ile ok ve yay çekmek arasında bir geçiş olarak düşünün. Dirseğiniz bükülmeli, ancak dairesel bir dönüşle gövdenizin arkasına sarılmalıdır.
    • Bileğiniz inanılmaz derecede esnek olmalı ve her atışta yoğun bir şekilde kullanılmalıdır. Söylendiği gibi, 'her şey bilekte biter.' Topu bırakmadan hemen önce bileğiniz avuç içiniz öne bakacak şekilde geriye doğru bükülmelidir. Topu fırlatırken bileğinizi güçlü bir hareketle aşağı doğru sallayacaksınız. Bu, atışınıza ivme kazandıracak ve isabet oranını artıracaktır.

Topun Fırlatılması

  1. 1Pozisyonunuzu alın. Duruşunuzdan, tutuşunuzdan ve eklem hareketlerinizden emin olduktan sonra topu atmak için üçünü bir araya getirin. Gövdeniz hedefinizden uzağa dönük olmalı ve topu fırlattığınız elinizle göğsünüzün yakınında tutuyor olmalısınız.
  2. 2Topu fırlatmadan önce hedefe yöneltin. Atışınızın isabetli olmasını istiyorsanız, nereye gitmesini istediğinizden emin olmanız gerekir. Eğer bir partnerinize atıyorsanız, her zaman onun göğsüne nişan alın. Hedefinizi işaret etmek için eldiveninizi kullanmaktan çekinmeyin, çünkü bu vücudunuzun pozisyon almasına yardımcı olacaktır.
  3. 3Kolunuzu yukarı kaldırın. Topu geriye ve vücudunuzun etrafına doğru sarın. Dirseğinizi geriye ve etrafına getirmeli, kolunuzu döndürürken açılıp kapanmasına izin vermelisiniz. Kolunuzu önünüzde dolaştırırken, hedefinizle aynı hizaya geldiğinde topu bırakın.
  4. 4Atışınızla birlikte vücudunuzu öne doğru hareket ettirin. Topu bırakmaya hazırlanırken, atış elinizin karşısındaki bacağınızla hedefinize doğru bir adım atın. Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, sol ayağınızla bir adım atacaksınız. Aynı anda kalçanızı hedefinize doğru döndürün.
  5. 5Atış sırasında hedefinizle göz temasını koruyun. Atışınız gözlerinizi takip edecektir, bu nedenle etrafa bakıyorsanız veya dikkatinizi vermiyorsanız topu hedefinize isabet ettiremezsiniz.
  6. 6Atışınızı güçlü bir şekilde takip edin. Topu bıraktıktan sonra, atış kolunuz aşağı doğru devam etmeli ve karşı kalçanıza inmelidir. Bu, atışınıza güç verecek ve isabet oranınızı artıracaktır.
  7. 7Tamamlanmış atış duruşunuzu kontrol edin. Atışınız nedeniyle ayaklarınız biraz daha geniş ve sendelemiş olmalı, kalçalarınız hedefinize dönük olacak ve atış kolunuz eliniz karşı kalçanızda olacak şekilde vücudunuzun çaprazında olmalıdır.

Hareketlerin Uygulanması

  1. 1Bileğinize fiske vurma alıştırması yapın. Her atışta bileğinizi fazladan hareket ettirmekte zorlanıyorsanız, pratik yapmak için bunu deneyin. Yaklaşık 5-10 fit (1,5-3,0 m) aralıklarla bir partnerle birlikte yere diz çökün. Bunun için eldiveninizi kullanmanıza gerek yok, çünkü sakatlanmaya neden olacak kadar sert atmayacaksınız.
    • Fırlatma dirseğinizi dikey veya gövdenize paralel olacak şekilde bükün. Bunun için kolunuzu sarmayacaksınız, bu nedenle hareketi engellemek için omuz ve dirsek eklemlerinizi sertleştirin.
    • Atış yapmayan elinizi kullanarak atış kolunuzun dirseğini tutun. Bunu hareket etmesini engellemek için yapıyorsunuz, bu nedenle dirseğinizin ön kısmını ön kolunuzun ileri doğru hareket etmesini engelleyecek kadar sıkı tutun.
    • Topu sadece bileğinize hafifçe vurarak atın. Doğru top tutuşuyla ve bileğiniz hafifçe geriye eğik olarak başlamalı ve ardından bileğinizi keskin bir şekilde aşağı doğru sallayarak topu ileri doğru fırlatmalısınız. Atışın tüm momentumunu sağlamak için bileğinizi kullanıyorsunuz; vücudunuzun başka bir bölümünü kullanmayın.
    • Bunu uygularken birkaç adım daha geriye gidin. Bu, bileğinizin gücünü güçlendirecek ve bu hareketi uzaktan bile kullanmanıza yardımcı olacaktır. Kazara kendinizin veya partnerinizin yaralanmasına neden olmamak için partnerinizden asla 20 feet'i (6,1 m) geçmemelisiniz.
  2. 2Hareketi takip etme pratiği yapın. İsabetliliğinizi korurken güçlü ve hızlı atışlar yapmakta sorun yaşıyorsanız, bunun nedeni atış takibinizle ilgili olabilir. Bu egzersizi yapmak için partnerinizden yaklaşık 10 fit (3,0 m) uzakta yerde bir dizinizin üzerine çökün (atış diziniz). Formunuza ve toparlanmanıza odaklanarak topu yumuşak bir şekilde atma alıştırması yapın.
    • Topu bırakırken kolunuzu tamamen vücudunuzun karşısına getirin, böylece atış eliniz karşı uyluğunuzun diğer tarafına dayanır. Ayakta duruyor olsaydınız, kolunuz kalçanızın üzerinde dururdu.
    • Bu egzersiz için hıza veya güce odaklanmamalısınız. Yalnızca atışınızın doğruluğuna ve takibinize odaklanın.
    • Kolunuzu tamamen vücudunuzun üzerinden geçiriyor olsanız da topu önünüzdeki hedefle aynı hizaya geldiğinde bıraktığınızdan emin olun. Topu çok erken veya çok geç bırakmak hedefin dışına çıkmasına neden olacaktır.
    • Takip konusunda kendinize daha fazla güvendikçe, diz çökmeye devam ederken yavaşça daha geriye gidin. Sonunda, aynı uygulamayı ayakta dururken de yapın.
  3. 3Nişan alıştırması yapın. İyi bir bilek hareketi ve takip ile mükemmel nişan alma yolundasınız. Nişan alma alıştırması yapmak için bir partnerle kısa bir mesafe (10-15 fit) uzakta durun. Topu diğer kişiye atmak için yukarıda bahsedilen egzersizleri kullanın.
    • Her atıştan önce eldivenli elinizi diğer kişinin göğsüne doğru uzatın. Eş zamanlı olarak aynı ayağınızla küçük bir adım atın.
    • Bunu eldiven olmadan yapın, böylece güçten ziyade hedefe odaklanırsınız.
    • Fırlatırken gözlerinizi partnerinizin göğsünde tutun. Topu yakalayana kadar göz temasını asla bırakmamalısınız. İşaret etmek, bir adım atmak ve göz temasını sürdürmek nişan almanızı mükemmelleştirmeye yardımcı olacaktır.
    • Nişan alma alıştırması yaparken gittikçe daha geriye gidin ve gerekirse eldiveninizi kullanmaya başlayın.

Beyzbol Tutuşları

Uzman Soru-Cevap

  • SoruBeyzbol topunu nasıl daha doğru atabilirim? Hızınızı artırmaya çalışmadan önce hedefinizi takip ettiğinizden ve uygulamaya devam ettiğinizden emin olun.
  • Soru 'Gerilerek atmak' ne anlama geliyor? Bu bir atış terimidir. Atış yapılmadan önce kalecileri kalelerine yakın tutmak için toparlanmadan atış yapmak anlamına gelir.
  • SoruAtış için ideal kol pozisyonu nedir? Beyzbol topu atarken, sizin için en rahat ve etkili olan şekli kullanın. Bazı insanlar kolları neredeyse dikey olacak şekilde atış yapar. Bazıları kollarını neredeyse yatay ('sidearm') şekilde atar. Çoğu kişi ise kolunu ikisinin arasında bir yere koyarak atış yapar.

Video

İpuçları

  • Kolunuzu geriye doğru çektiğinizde dirseğinizi kendinizden biraz uzağa çevirin.
  • Bileğinizi eğmek ve sadece bileğinizi ve parmaklarınızı kullanmak ilk başta garip gelse de pratik yapmaya devam edin. Bileğinizi ve parmaklarınızı güçlendirmek, daha güçlü ve daha isabetli atışlar geliştirmenizde önemli bir rol oynar.
  • Mekanik ve isabet öğrenilmesi gereken en önemli şeyler olduğundan, başlangıçta güç veya hız konusunda endişelenmeyin. Mekanikleriniz ve doğruluğunuz iyileştikçe, hızınızı ve gücünüzü artırmaya başlayabilirsiniz.

Uyarılar

  • Topu attığınızın farkında olmayan kişilere doğru atmayın.
  • Pencerelere veya diğer cam ya da kırılabilir malzemelere doğru atmayın.
  • Rotator manşet yırtığı, labrum yırtığı veya dirsekte tendinit gibi ciddi yaralanmalara yol açabileceğinden aşırı atış yapmayın.