Beyzbol Topu Nasıl Daha Uzağa Fırlatılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Doğru atış mekaniği, atışın nasıl yapılacağı konusunda en önemli unsurdur. zor veya bir beyzbol topunu ne kadar uzağa fırlatabileceğinizi. Hedefinize nişan almak için ön dirseğinizi kullanın, atış dirseğinizi 90 derecelik açıyla bükülü tutun ve topu serbest bırakırken gövdenizi ve kalçalarınızı döndürün. Atış mesafenizi artırmak için, atış yaparken topun parmaklarınızdan yuvarlanmasına izin verme alıştırması yapın, topu 45 derecelik bir açıyla havaya atmayı hedefleyin ve düzenli olarak uzun atış alıştırması yapın. Kendinizi incitmemek ve atış kolunuzu sağlıklı tutmak için atış yapmadan önce esnemeyi unutmayın.

Adımlar

Doğru Form Kullanımı

  1. adım 1 hedefinize nişan almadan önce topu göğsünüze doğru tutun.
    Hedefinize nişan almadan önce topu göğsünüze doğru tutun. Topu yakaladığınız anda atış elinizi eldiveninizin içine sokun. Bacaklarınız hedefinizle aynı hizada olacak şekilde atış pozisyonunuza geçerken topu eldiveninizin içinde göğsünüze doğru tutun.
    • Fırlatma hareketinde birden fazla adım olsa da, tüm bu süreç sadece 2-3 saniye sürmelidir. Doğru atış formunu hafızanıza kazıyana kadar bu işlemi adım adım uygulayın.
  2. adım 2 sağlam bir 4 dikişli tutuş bulmak için topu eldiveninizde döndürün.
    Sağlam bir 4 dikişli tutuş bulmak için topu eldiveninizde döndürün. 4 dikişli tutuş, işaret ve orta parmağınızın topun yatay dikişlerinden birinin üzerinde durduğu, başparmağınızın yan tarafta olduğu ve diğer parmaklarınızın topun altında kıvrıldığı tutuş şeklidir. Topun alt kısmı ile başparmağınız ve işaret parmağınız arasındaki tepe arasında 1-2 inç (2,5-5,1 cm) boşluk olmalıdır. Topu sıkıca tutun, ancak eklemleriniz beyazlaşacak veya topu bırakmak zor olacak kadar sıkı değil.
  3. adım 3 ayaklarınızı ve omuzlarınızı şu şekilde kaydırın're lined up with your target.
    Ayaklarınızı ve omuzlarınızı hedefinizle aynı hizaya gelecek şekilde kaydırın. Tutuşunuzu ayarlarken, baskın olmayan bacağınızı önünüze doğru hareket ettirin ve omuzlarınızı hedefinizle hizalanacak şekilde çevirin. Ayaklarınız göğsünüzle aynı yöne baksın. Bacaklarınız ve omuzlarınız hedefle aynı hizada değilse, kolunuz attığınız kişiye doğru doğru bir yolda kalmakta zorlanacaktır.
    • Bazı oyuncular sıraya girerken ayaklarını öne doğru sürerler. Bu fazladan 0,5-1 saniye sürer, ancak kendinizi uzun atışlarda isabetli kalmakta zorlanırken bulursanız yararlı bir seçenek olabilir.

    İpucu: Bacaklarınızın hedefinize doğru düz bir yol izleyip izlemediğinden emin değilseniz, ayak parmağınızla saha içi toprağına bir çizgi çizin. Ardından topunuzu atın ve çizginin yanındaki toprağı kontrol ederek ayaklarınızın çizginize paralel girintiler yapıp yapmadığını kontrol edin.

  4. adım 4 ön dirseğinizi hedefinize doğru uzatın ve atış kolunuzu indirin.
    Ön dirseğinizi hedefinize doğru uzatın ve atış kolunuzu indirin. Topu eldiveninizden çıkarırken, top yere bakacak şekilde atış kolunuzu indirin. Ön dirseğinizi hedefinizle aynı hizada olacak şekilde yukarı kaldırın. Bu adımların geri kalanını gerçekleştirirken hedefinizle göz temasını korumak için dirseğinizden aşağıya bakın.
    • Gövdenizi hedefe doğru döndürene kadar dirseğiniz hedefinize dönük kalmalıdır.
    • Bu sizi dengeler ve atarken omuzlarınızın kare şeklinde kalmasına yardımcı olur.
  5. adım 5 geriye yaslanıp topu uzatırken ayaklarınızı öne doğru karıştırın.
    Geriye yaslanıp topu uzatırken ayaklarınızı öne doğru karıştırın. Arka ayağınızı 1-3 fit (0,30-0,91 m) ileri hareket ettirin ve arka ayağınız yere inerken ön ayağınızla da aynısını yapın. Topu arkanızda yukarı kaldırırken 10-20 derece geriye yaslanın. Ön ayağınızı dikerken beyzbol topunun sizden uzağa bakmasını sağlayın ve ön ayak bileğinizi hedefe doğru döndürmeye başlayın.
    • Ne kadar uzağa karıştırırsanız, topu atmak için gövdenizi döndürürken o kadar fazla momentum yaratırsınız. Ancak, çok fazla karıştırırsanız, dengenizi kaybedebilir ve kendinizi dengelemeye çalışırken enerji harcayabilirsiniz.
    • Bazı insanlar bunu yaparken atış kollarını biraz arkalarında döndürürler. Eğer bu sizin için rahatsa, endişelenmeyin. Ancak bu durum isabetliliğinizi bozabilir.
    • Bunu yaparken ön omzunuz doğal olarak çenenize kadar yükselecektir. Ön omzunuza karşı savaşmayın veya onu aşağıya doğru zorlamaya çalışmayın.
  6. adım 6 fırlatma kolunuzu yukarı kaldırırken kalçanızı ve gövdenizi öne doğru döndürün.
    Fırlatma kolunuzu yukarı kaldırırken kalçanızı ve gövdenizi öne doğru döndürün. Ön ayak bileğiniz hedefinize doğru dönerken, fırlatma kolunuzu dirseğiniz 90 ila 110 derecelik bir açıyla bükülü olacak şekilde kaldırın. Dönerken fırlatma kolunuzun arka kalçanızın arkasında kalmasına izin verirken arka kalçanızı öne doğru döndürün. Göğsünüzü hedefinizle aynı hizaya gelene kadar çevirin. Gövdeniz dönerken eldiveninizi göğsünüze doğru kaldırın.
    • Kalçalarınız, bacaklarınız ve omuzlarınız ana güç kaynağıdır; topu fırlatma kolunuz yönlendirir.
  7. adım 7 kolunuzu öne doğru çırpın ve topu bırakın.
    Kolunuzu öne doğru çırpın ve topu bırakın. Dönmeyi bırakın ve fırlatma kolunuzu öne doğru çekin. Göğsünüzün yatay düzlemini geçerken ön kolunuzu öne doğru uzatın. Kolunuzu tamamen uzattıktan sonra bileğinizi hedefinize doğru çırparak topu bırakın. Topun parmaklarınızdan yuvarlanmasına izin verin. Bunu yaparken, ileriye doğru taşınırken dengenizi korumak için eldiveninizi göğsünüze doğru tutun.
    • Topu bırakırken en çok bileğinize ve parmaklarınıza dikkat edin. Kötü bir serbest bırakma ve sert bir bilek, kötü mesafeli atışların yaygın bir nedenidir. Bileğinizi salladığınızda top parmak uçlarınızdan yuvarlanmalıdır, sanki serbest atış atıyormuşsunuz gibi.
  8. adım 8 takip edin ve ayaklarınızı yere sağlam bir şekilde basın.
    Takip edin ve ayaklarınızı yere sıkıca basın. Top serbest bırakıldığında, kolunuzun öne doğru itilmesine izin verin ve vücudunuzun karşı tarafındaki kalçanıza doğru çekin. Gerekirse, kendinizi desteklemek için ayaklarınızın biraz öne doğru sıçramasına izin verin. Uygun dengeyi sağladığınızdan emin olmak için eldiveninizi göğsünüzde tutun.
    • Vücudunuzun doğal olarak ileri doğru hareket etmesine izin vermezseniz, vücudunuzu kontrol etmek için bilinçaltınızda kolunuzu yavaşlatacaksınız. Bu da atış hızınızı azaltmanıza neden olur ki bu da atış mesafenize önemli bir katkı sağlar.

Mesafenizi İyileştirme

  1. adım 1 spini artırmak için topu bırakırken parmaklarınızı topun üzerinde tutma alıştırması yapın.
    Spini artırmak için topu bırakırken parmaklarınızı topun üzerinde tutma alıştırması yapın. Beyzbol oyuncuları arasında en yaygın hatalardan biri topu bırakmaktır. Atışınızın mümkün olduğunca uzağa gitmesini sağlamak için, topu sadece bırakmak yerine bırakırken topun parmaklarınızdan yuvarlanmasına izin verin. Bu, dikişler parmaklarınıza girip elinizden çıkarken topun dönüşünü artıracaktır.

    İpucu: Top ne kadar hızlı dönerse, sürüklenme o kadar düşük olacaktır. Ancak, top yere paralel olmayan bir açıyla dönüyorsa, topunuz garip bir kavis çizebilir. Topun garip açılarla döndüğünü fark ederseniz, topu bırakırken işaret ve orta parmağınızı topun üstünde tutmaya çalışın.

  2. adım 2 her atışta mesafeyi en üst düzeye çıkarmak için 45 derecelik bir yay çizerek atın.
    Her atışta mesafeyi en üst düzeye çıkarmak için 45 derecelik bir yay çizerek atın. Bu açıyı bulmak için başınızı, yer ile tam üstünüzdeki gökyüzü arasında olacak şekilde yukarı doğru eğin. Bu, yere 45 derecelik bir açıdır. Yine de dikkatli olun, çünkü atış sırasında gözleriniz gökyüzünde değil hedefinizde kalmalıdır.
    • Oynarken ölçmek için zaman ayıramayacağınız için 45 derecelik açının nerede olduğunu bulmak zordur. Atışınız için en uygun açıya dair bir his geliştirmek için farklı yaylarda atış alıştırması yapın.
  3. adım 3 açınızda ayarlamalar yapmak için rüzgarı izleyin.
    Açınızda ayarlamalar yapmak için rüzgarı izleyin. Arkanızda güçlü bir rüzgar varsa, rüzgardan yararlanmak için atış açınızı biraz yükseltin. Size karşı esen güçlü bir rüzgar varsa, topun havada geçirdiği süreyi en aza indirmek için açıyı düşürün. Rüzgara dikkat etmek, atışları yaparken küçük ayarlamalar yapmanıza yardımcı olacaktır.
  4. adım 4 her gün en az 15 dakika uzun atış alıştırması yapın.
    Her gün en az 15 dakika uzun atış alıştırması yapın. Yakalama oynamak için bir partner bulun. Aranızda 10-20 feet (3.0-6.1 m) mesafe olacak şekilde başlayın ve topu 5-6 kez ileri geri atın. Ardından, siz ve partneriniz 5 adım geri gidin. Bu işlemi partneriniz ve siz ikinizden birinin gidebileceği kadar uzağa gidene kadar tekrarlayın. Kolunuzu daha uzun mesafeye atma konusunda eğitmek için bunu her gün 15 dakika boyunca yapın.
    • Uzun atış, kolunuzu daha uzaktaki hedeflere atmak için eğitir ve sınırlamalarınızın ne olduğunu belirlemenizi kolaylaştırır. Ayrıca atış mesafenizin gelişip gelişmediğini ölçmek için de harika bir yoldur.

Atış için Formda Kalmak

  1. adım 1 sakatlanmaları önlemek için atış yapmadan veya beyzbol oynamadan önce esneyin.
    Sakatlanmaları önlemek için atış yapmadan veya beyzbol oynamadan önce esneyin. Oynamadan veya atmadan önce, her kolla 5 kol salınımı yapın. Kan akışını sağlamak için onları dairesel hareketlerle fırlatın. Bacağınızı ileri geri sallayarak her bacakla 5 bacak salınımı yapın. 5 lunge hareketi yapın ve her bir kolunuzu göğsünüzün üzerinden, başınızın arkasından ve yan tarafınıza doğru uzatın. Bilek kaslarınızı germek için bileğinizi ön kolunuza doğru aşağı ve yukarı itin. Bu, vücudunuzun sert olmamasını ve kaslarınızın atışa hazır olmasını sağlayacaktır.
    • Diğer iyi seçenekler arasında yan karıştırma, boyun bükme ve kalça döndürme yer alır.
    • Egzersiz yaptıktan sonra kaslarınızın gerilmediğinden emin olmak için her zaman esneme hareketleri yapın.

    İpucu: Esneme hareketleri aynı zamanda kaslarınızı gevşetecek ve vücudunuzun uzun mesafeli fırlatma hareketi yapmasını kolaylaştıracaktır.

  2. adım 2 vücudunuzun esnek ve sağlıklı kalmasını sağlamak için düzenli olarak koşun.
    Vücudunuzun esnek ve sağlıklı kalmasını sağlamak için düzenli olarak koşun. Tüm vücudunuzu çalıştırmak için her gün 5-10 kısa mesafeli sprint yapın. Uzun süre fırlatma yaptıktan sonra, kaslarınızı gevşetmek ve kollarınızdaki kan akışını artırmak için 5-10 dakika hafifçe koşun. Düzenli olarak koşmak, tüm vücudunuzu çalıştırmanın ve fırlatma kaslarınızın zaman içinde körelmemesini sağlamanın anahtarıdır.
    • Uzun mesafe koşuları toparlanma için sprintten daha iyidir, ancak kol gücünüzü geliştirmeye çalışıyorsanız her ikisi de faydalıdır.
  3. adım 3 kol gücünüzü korumak için şınav çekin.
    Kol gücünüzü korumak için şınav çekin. Ellerinizi omuzlarınızın altında tutun ve dirseklerinizi 90 derecelik bir açıyla bükene kadar vücudunuzu indirin. Omuz kaslarınızı esnek tutmak istediğiniz için sonuna kadar aşağı inmek fırlatma için kötü olma eğilimindedir. Kollarınızı güçlü ve zayıf tutmak için her gün 2 set 5-10 şınav çekin.
    • Güçlü kollara sahip olmak iyidir, ancak şişmek ve bir ton kas eklemek istemezsiniz.
  4. adım 4 merkez bölgenizi güçlü ve dengeli tutmak için mekik çekin.
    Merkez bölgenizi güçlü ve dengeli tutmak için mekik çekin. Yumuşak, düz bir yüzeye uzanın ve kollarınızı yan tarafınıza yerleştirin. Karın kaslarınızı sıkın ve göğsünüzü yerden yukarı kaldırın. Karnınızın sıkı kalmasını sağlamak için her gün 10'lu 2 set yapın.
    • Lunge ve plank hareketleri de karın kaslarınızı sıkılaştırmak için mükemmel seçeneklerdir.
    • Güçlü bir karın kasları, gövdenizi döndürmenizi ve atış yaparken dengenizi korumanızı kolaylaştırır.
  5. adım 5 kollarınızı ağır ağırlıklarla çalıştırmaktan kaçının.
    Kollarınızı ağır ağırlıklarla çalıştırmaktan kaçının. Bazı hafif direnç antrenmanları iyi olsa da, ağır ağırlık kaldırmak çok fazla kas oluşturma eğilimindedir, bu da bir beyzbol topu atmak için kötüdür. Hacimli kaslar hareket aralığınızdan uzaklaşma eğilimindedir ve bir beyzbol topunun hızının ve mesafesinin çoğu ham güçten gelmez.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Beyzbol oyuncuları nasıl bu kadar uzağa atabiliyor?
    Antrenman, mekanik ve fiziksel uygunluk. Yine de bunun büyük bir kısmı atış mekaniği üzerinde çalışmaya dayanıyor. Bacaklarınızla önden gitmek, kalçalarınızı döndürmek ve iyi bir tutuşla el üstü atmak. Uzağa fırlatmak istiyorsanız, gün aşırı fırlatma alıştırması yapın. Zamanla kol gücünüz gelişecektir.

İpuçları

Uyarılar

  • Önce esneme hareketleri yapmadan veya kısa atışlarla ısınmadan dışarı çıkıp atabildiğiniz kadar uzağa atmaya çalışmayın. Bir kasınızı zorlayabilir veya fırlatma kolunuza zarar verebilirsiniz.