Ağ Nasıl Tutulur ve Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Gölde, nehirde veya okyanusta balık avladığınız uzun bir gün boyunca yeminizi yanınıza almayı unutursanız veya daha fazla yem yakalamanız gerekirse, nasıl ağ atılacağını bilmek işinize yarayabilir. İyi bir atışın anahtarı kurulum ve teknikte yatar. Ağın ağırlığını iki eliniz arasında eşit olarak dağıtın ve bıraktığınızda kendi ağırlığının onu taşımasına izin verin. Biraz pratikle, bir profesyonel gibi ağ atacak ve çabalarınızı göstermek için hazır bir yem balığı kaynağına sahip olacaksınız.

Bilmeniz Gerekenler

  • El ipinin ucundaki halkayı sol bileğinize geçirin, ardından el ipini sol elinizin etrafında 12-18 inç (30-46 cm) bobinler halinde dolayın.
  • Metal halkaları kavrayın ve ağın üst kısmını sol elinizin üzerine geçirin. Ağın orta noktasını sağ elinizde tutun, ardından sol elinize aktarın.
  • Kurşun ipi dişlerinizin arasında sıkın. Ardından ağı geniş bir yay çizerek sallayın ve ellerinizden bırakın.

Adımlar

Ağın Düzgün Tutulması

  1. 1El ipinin ucundaki halkayı sol bileğinize takın. Güvenli olduğundan emin olmak ve atarken bileğinizden kaymasını önlemek için el halkasını iyice sıkın. Yapmak isteyeceğiniz son şey pahalı ağınızı derinlere doğru fırlatmaktır!
    • Çoğu ağ, her bileğe rahatça oturmasını sağlayan ayarlanabilir el halkaları ile birlikte gelir.
    • Kullandığınız ağın ayarlanabilir bir el halkası yoksa, halkayı el çizgisi yere doğru bakacak şekilde ayarlayın.
  2. 2El ipini sol elinizin üzerinde 12-18 inç (30-46 cm) kangallar halinde dolayın. Misinayı avucunuza sarın ve birkaç kez elinizin arkasına gevşekçe düşmesine izin verin. Yapacağınız tam bobin sayısı, kullandığınız ağın boyutuna bağlı olarak değişecektir - daha kısa misinalar elbette daha az bobine sahip olacaktır.
    • Bobinleri çok sıkı sarmamak önemlidir, aksi takdirde ağı bıraktığınızda düzgün şekilde açılmayabilir.
    • Genel olarak konuşursak, ağ ne kadar küçükse, kullanımı o kadar kolay olacaktır.
  3. 3. Ağın boynuzunu sol elinizle kavrayın. Boynuz (bazen 'boyunduruk' olarak da bilinir), küçük metal halkanın el misinasına bağlandığı ağın en üst kısmıdır. Boynuzu tutmak, atışınıza hazırlanmak için ağı örtmenizi sağlayacaktır.
    • Bu noktada, el halkası, sarmal el ipi ve boynuzun hepsi sol elinizde olmalıdır. Sağ elinizi sadece ağın çeşitli bileşenlerini yerine yerleştirmek için kullanıyorsunuz.
  4. 4Filenin üst kısmını sarmal el ipi ile hizalayın. Filenin kumaşını sağ elinizle demetleyin, ardından demetlenmiş filenizi avucunuzun içine alın. Ağın geri kalanının güverteye doğru düz bir şekilde sarkmasına izin verin.
    • Sarmal el misinası ile hizaladıktan sonra ağın kaymasına izin vermemeye dikkat edin.

Atışınızı Ayarlamak

  1. 1Kalan ağı sağ elinizle orta noktasından toplayın. Ağı boynuz ile alttaki kurşunlu ağırlıkların 'eteği' arasında yarıya kadar tutun. Ağı sağ elinize geçirirken düzelttiğinizden ve bükülmesini engellediğinizden emin olun.
    • Daha ileri gitmeden önce boynuzun sol elinizin hemen dışında durduğunu ve eteğin ağırlıklarının sağ elinizin hemen altındaki güvertede olduğunu doğrulayın.
    • Ağı daha yönetilebilir hale getirmek ve atış pozisyonuna getirmek için etkili bir şekilde ikiye bölüyorsunuz.
  2. 2Filenin bir bölümünü sağ elinizden sol avucunuza aktarın. Bunu yaparken ağ, sarmal el çizgisinin dışında asılı duran başka bir halka oluşturacaktır. Bu noktada, ağın tamamını sol elinizde tutuyor olmalısınız.
    • Sol elinizde tuttuğunuz ağın iki bölümünün birbirinin üzerinden geçmediğini iki kez kontrol edin. Bu onların bükülmesine neden olabilir.
    • Eteğin etrafındaki kurşun ağırlıkların güvertede durması ya da hemen üzerinde gezinmesi uygundur.
  3. 3Asılı eteğin altındaki kurşun ipi dişlerinizin arasına yerleştirin. Sağ elinizle aşağı uzanın ve misinanın temiz, ağırlıksız bir bölümünü tutun. Sonra dişlerinizin arasına sıkıştırın. Kulağa garip gelebilir, ancak eteği doğru pozisyonda tutmanın en etkili yolu budur ve bir döküm ağı atmak için standart tekniktir.
    • Çamurlu bir ipi ağzınıza sokma fikrinden hoşlanmıyorsanız, omzunuzun üzerinden de atabilirsiniz. Eteği, kaymadığından emin olmak için iki yarısı mükemmel bir şekilde ortalanacak şekilde düzenleyin.
  4. 4. Misinanın dişlerinizden veya omzunuzdan sarkan kısmını kavrayın. Serbest elinizin iç kısmıyla ipi kaldırın ve parmaklarınızın kıvrımında durmasına izin verin. Bunu yapmak eteği açacak ve ağı bıraktığınızda genişlemesini sağlayacaktır.
    • Bazı ağların eteğinin alt kısmında ellerinizi tam olarak nereye koyacağınızı bilmenizi kolaylaştıran küçük renkli tırnaklar vardır.
  5. 5Fileyi sol elinizin 2-3 feet (0,61-0,91 m) altından tutun. Ağı yumruğunuzun içinde sıkıca sıkıştırın. Artık ağın ağırlığını sol ve sağ elleriniz arasında eşit olarak paylaştırmış ve fırlatmaya hazır hale getirmiş olacaksınız.
    • İsabet oranınızı veya mesafenizi düşürmekten kaçınmak için, ağı yerine yerleştirdikten sonra tutuşunuzu değiştirmemeye çalışın.

Ağın Atılması

  1. 1Fırlatmayı başlatmak için belinizi 90-120 derece bükün. Omuzlarınızı, göğsünüzü ve kalçanızı sola (saat yönünün tersine) döndürün, ardından sağa (saat yönünde) geri dönmek için hareketi hızla tersine çevirin. Üst vücudunuz hedefinize dönük olduğunda fileyi bırakmaya hazırlanın.
    • Hedefinizi geliştirmek ve elinizden çıkarken fileyi yönlendirmenize yardımcı olmak için tüm atışınız boyunca ayak parmaklarınızı hedeflenen iniş bölgesine doğru tutun.
    • Dizlerinizi bükün ve ağırlığınızı hafifçe azaltın. Ağırlık merkezinizi alçaltmak, dengenizi kaybetme olasılığınızı azaltacaktır.
  2. 2Fileyi bırakın ve kendi ağırlığının onu ellerinizden dışarı taşımasına izin verin. Bıraktığınız anda kollarınızı düz bir şekilde önünüze doğru açın ve parmaklarınızı genişçe açın. Ağın tam ivme kazandığını 'hissederek' bırakma zamanınızı ayarlamaya çalışın.
    • Ağı kaba kuvvet kullanarak fırlatabildiğiniz kadar uzağa fırlatmaya çalışmak yerine, kendi kendine uzaklaşmasına izin verin. Etek ve boynuz etrafındaki kurşunlu ağırlıklar tam da bu nedenle vardır.
    • Ağ atmak golf sopası sallamaya benzer; hareketiniz ne kadar kolay ve doğal olursa sonuç da o kadar iyi olur.
  3. 3Ağın yayılmasını ve suyun dibine batmasını bekleyin. Eteğin etrafındaki ağırlıklar sayesinde bu hızlı bir şekilde gerçekleşecektir. Yakın çevrede yüzen herhangi bir yem balığı ağın altında hapsolacaktır.
    • Ağ tamamen yerleşene kadar el ipini çekiştirmekten kaçının (kazara bile olsa).
  4. 4Ağı elle geri sarın. Ağ, balık tuttuğunuz su kütlesinin dibine yerleştiğinde, hala el halkası aracılığıyla sol bileğinize bağlı olması gereken el misinasını kullanarak ağı elden ele kendinize doğru çekmeye devam edin. Bunu yaparken, ağırlıklı uç kapanacaktır. Sabrınızın ve el becerinizin ödülü bir sürü yem balığı olacaktır!
    • Ağınızı geri alırken acele etmeyin. Acele etmeye çalışırsanız, kontrolü kaybedebilir ve sonuç olarak yem balıklarınızı kaybedebilirsiniz.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruBu makaledeki videodaki ağın çapı nedir? Sağ taraftaki ağ demeti sol taraftaki demetten yarım saniye daha geç mi atılmalıdır? Bu videoda kullanılan ağ 10ft çapındadır. Sorunuzun ikinci kısmına gelince, bazı atıcılar ağı yönlendirmeye yardımcı olmak için sağ eli sol elden bir saniye daha geç bırakmayı tercih ederler, ancak en iyi sonuç için her iki el de aşağı yukarı aynı anda bırakılmalıdır.
  • SoruFilenin daire şeklinde açılmamasına ne sebep olur? Neyi yanlış yapıyorum? Ağınız açılmıyorsa, büyük olasılıkla içinde bir takılma veya dolanma vardır. Atışınızı ayarlamadan önce, ağı tutun ve güzel ve düz bir şekilde örtüldüğünden emin olmak için birkaç kez sallayın. Atışı başlatmadan hemen önce açık tutmak için eteğin bir tarafını tuttuğunuzdan emin olun.

Video

İpuçları

  • Döküm ağınızı karada atma alıştırması yapın. Yanlışlıkla takılmayacağı veya yırtılmayacağı düz, açık bir alan seçin.
  • İlk birkaç denemeniz biraz beceriksizce olabilir. Sorun değil. Her şeyde olduğu gibi, bir uzman gibi ağ atmak da pratik gerektirir.
  • Bu talimatlar sağ elini kullanan bir atıcı düşünülerek yazılmıştır. Eğer solaksanız, el pozisyonunuzu tersine çevirin, böylece her şey birbirinin aynısı olacaktır.

Uyarılar

  • Fırlatmaya hazırlanmadan önce ayağınızın sağlam bastığından emin olun. Ayaklarınız yere sağlam basmıyorsa, güçlü bir fırlatmanın momentumu kaymanıza ve hatta ayaklarınızın yerden kesilmesine neden olabilir!