Hızlı Atış Softbolunda Changeup Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Değişken atış (vurucuları tetikte tutmak için hızlı atışların arasına atılan daha yavaş bir atış) softbolda en etkili atışlardan biridir. Birçok atıcı hızlı toplarına odaklanmak ister, ancak değiştirici olmadan vurucular ne bekleyeceklerini bilecek ve daha kolay vuruş yapacaklardır. Çember değiştirici en yaygın olanıdır, ancak birden fazla başka yöntem de vardır. Çember değiştiriciye ek olarak flip, stiff wrist, knuckleball ve shove değiştiricileri de öğrenirseniz, kısa sürede vuruş yapamaz hale geleceksiniz.

Adımlar

Çember Değiştirme Atışı

  1. adım 1 başparmağınız ve ilk parmağınızla topun yan tarafında bir daire oluşturun.1Başparmağınız ve ilk parmağınızla topun yan tarafında bir daire oluşturun. Çemberinizi dikişlerin at nalında (U şekli) oluşturun. Dairenizi etrafında oluşturacağınız görsel bir nokta bulmaya çalışın, örneğin topun marka etiketindeki ilk veya son harf gibi (eğer varsa). Bu şekilde her atışınızda tutuşunuzu aynı yerde oluşturabilirsiniz.
    • Daire ne kadar küçük olursa, atışta o kadar fazla aşağı doğru hareket edersiniz.
    • Çember değiştirmeye yeni başlıyorsanız, tam bir çember yerine başparmağınız ve ilk parmağınızla bir C oluşturmayı da deneyebilirsiniz.
  2. adım 2 diğer 3 parmağınızı topun üzerine eşit şekilde yayın.2Diğer 3 parmağınızı topun üst kısmına eşit olarak yayın. Orta, yüzük ve serçe parmağınızı topun üstünden geçirin, ancak özellikle serçe ve başparmağınızla topu sıkmaya odaklanın. Topu sadece bu 2 parmağınızla atabilmelisiniz.
    • Bu, topu bıraktığınızda nasıl kavrayacağınızı daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
  3. adım 3 topu bırakma noktasında elinizi, daire yakalayıcıya bakacak şekilde çevirin.3Elinizi bırakma noktasında daire yakalayıcıya bakacak şekilde çevirin. Kolunuzu döndürün ve eliniz bırakma noktasına yaklaşırken, daire yakalayıcıya bakacak şekilde elinizi döndürün. Ardından kolunuz kalçanızda tam ekstansiyona ulaşırken parmaklarınızı dışarı doğru açarak topu bırakın.
    • Dairenizin ortasında bir nokta olduğunu ve onu yakalayıcıya attığınızı hayal edin.

Flip Changeup Kullanımı

  1. adım 1 4 parmağınızı topun dikişi boyunca eşit olarak açın.14 parmağınızı topun dikişi boyunca eşit olarak açın. İşaret, orta, yüzük ve serçe parmaklarınızı topun at nalı (U şekli) tarafındaki dikişlerden biri boyunca, parmak uçlarınız dikişe bastıracak şekilde açın. Ardından, başparmağınızı topun karşı tarafına yerleştirin ve ucu topun içine bastırın.
    • Bu, hızlı topla aynı tutuş şeklidir.
  2. adım 2 kolunuzu sallarken topu döndürün.2Kolunuzu sallarken topu döndürün. Kolunuzu tam hızda sallayın ve kolunuz bacağınıza paralel hale gelirken elinizi parmaklarınız yakalayıcıya bakacak şekilde döndürün. Bu değiştiriciyi kontrol etmek zor olabilir, bu nedenle kolunuz yukarı çıkarken topu sıkıca kavradığınızdan emin olun.
    • Topu kontrol etmekte zorlanıyorsanız, topu başparmağınız ve serçe parmağınızla topun yanlarından tutmayı deneyebilirsiniz.
  3. adım 3 topu bırakırken bileğinizi geriye doğru çekin.3Topu bırakırken bileğinizi geriye doğru çekin. Kolunuz kalçanızda tam ekstansiyona ulaştığında, bileğinizi geriye doğru çevirerek ve parmaklarınızı toptan uzaklaştırarak topu bırakın. Top parmaklarınızdan kopuyormuş gibi hissettirmelidir.
    • Eğer hissettirmiyorsa, tutuşunuz yeterince sıkı olmayabilir veya yeterince hızlı atmıyor olabilirsiniz. Gerekli etkiyi elde etmek için tutuşunuz ve hızınızla denemeler yapın.

Sert Bilek Değiştirme Atışı

  1. adım 1 parmaklarınız dikişlerle aynı yönde olacak şekilde topu avuçlayın.1Parmaklarınız dikişlerle aynı yönde olacak şekilde topu avuçlayın. Top elinizde ne kadar derin olursa, atışınız o kadar yavaş olacaktır. Topu avucunuzun derinliklerine koymak bileğinizin sertleşmesine de yardımcı olacaktır. Topu avucunuzun içine alın ve parmaklarınızı topun at nalı tarafındaki dikişleri boyunca yerleştirin (U şekli).
    • Parmaklarınızı dikişler boyunca yerleştirmek 2 dikişli bir dönüş yaratacaktır. Bu, dikişlerden sadece 2'sinin hava akımıyla karşılaşacağı anlamına gelir, bu nedenle atış daha yavaş ve kontrol edilmesi daha kolay olacaktır.
    • Parmaklarınızı dikişler boyunca yerleştirmek ayrıca topu koparmanızı, dikişleri çekmenizi ve atışı hızlandırmanızı önlemeye yardımcı olacaktır.
  2. adım 2 parmak eklemlerinizi kaldırarak tırnaklarınızı topa geçirin.2Mafsallarınızı kaldırarak tırnaklarınızı topa geçirin. Orta, yüzük ve serçe parmağınızın parmak uçlarını at nalının yanındaki dikişler boyunca ve ilk parmağınızı at nalının kıvrımına yerleştirin. Ardından başparmağınızı orta, yüzük ve serçe parmaklarınızın karşı tarafındaki dikişler boyunca yerleştirin. Tırnaklarınızı içeri sokarak topu sıkıca kavrayın.
    • Daha büyük elleriniz varsa mafsallı tutuşu da kullanabilirsiniz. Topu başparmağınız ve serçe parmağınızla her iki taraftan sıkıca kavrayın ve diğer 3 parmağınızın ilk kıvrımını dikişler boyunca yerleştirin.
  3. adım 3 topu bırakırken bileğinizi sert tutun.3Topu bırakırken bileğinizi sert tutun. Kolunuzu döndürün, kolunuz hareket ederken bileğinizi sert tutun. Ardından, kolunuz kalçanızda tam uzamaya ulaştığında, parmaklarınızı açın ve topu bırakın. Topu avucunuzun topuğuyla yakalayıcıya doğru itin, topu bırakırken bileğinizi sert tuttuğunuzdan emin olun.
    • Kolunuz hızlı top için olduğu gibi hareket etmelidir.

Knuckleball Changeup Kullanımı

  1. adım 1 at nalı dikişlerinin yan tarafındaki topu ilk 2 veya 3 ekleminizle kavrayın.1Topu at nalı dikişlerinin yanından ilk 2 veya 3 ekleminizle kavrayın. Birinci ve orta ya da birinci, orta ve yüzük parmaklarınızın ilk kıvrımını at nalının kenarını (U şekli) oluşturan dikişlerin üzerine yerleştirin. Topu mümkün olduğunca sıkı tuttuğunuzdan emin olun.
    • Eliniz çok küçükse, topu parmak uçlarınızla parmak eklemlerinizle aynı pozisyonda kavrayabilirsiniz.
    • Avuç içinizi toptan mümkün olduğunca uzak tuttuğunuzdan emin olun.
  2. adım 2 parmak eklemlerinizi serbest bırakma noktasında açın.2Bırakma noktasında parmak eklemlerinizi açın. Bileğinizi sert tutarak kolunuzu döndürün. Kolunuz kalçanızda tam ekstansiyona ulaştığında, topu yakalayıcıya doğru atarken parmak eklemlerinizi toptan uzaklaştırın.
    • Top elinizden çıkarken parmaklarınızı birbirine sıkıştırın ve parmaklarınızın aynı anda toptan uzaklaştığından emin olun. Bu, hızı minimumda tutmaya yardımcı olacaktır.
  3. adım 3 topu elinizin topuğundaki serbest bırakma deliğinden itin.3Topu elinizin topuğundaki serbest bırakma noktasından itin. Parmaklarınız toptan uzaklaşırken, elinizin topuyla topu yakalayıcıya doğru ileri itin. Bu, hareket ederken hızlanmaması için topun dönüşünü azaltmaya yardımcı olacaktır.
    • Bir knuckleball değiştiricinin serbest bırakılması, sert bir bilek değiştiricide kullanılanla hemen hemen aynıdır.

Atış Değiştirme

  1. adım 1 topu avucunuzun derinliklerine yerleştirin ve parmaklarınızla bir daire oluşturun.1Topu avucunuzun derinliklerine yerleştirin ve parmaklarınızla bir daire oluşturun. At nalı üzerindeki görsel bir nokta etrafında (dikişlerin U şekli) daire değişiminde yaptığınız gibi bir daire oluşturun, ancak topun üst kısmını diğer parmaklarınızla kavramak yerine avucunuzun derinliklerinde dinlendirin.
    • Avucunuzla yukarı doğru iterek topu havaya atarak tutuşunuzu pratik edin.
  2. adım 2 diğer 3 parmağınızı parmak uçlarınızın değmesine izin vermeden topun altına kıvırın.2Diğer 3 parmağınızı parmak uçlarınızın değmesine izin vermeden topun altında kıvırın. Orta, yüzük ve serçe parmaklarınızı topun etrafında kıvırın. Parmak uçlarınızı topun içine sokmadan topu tutun. Parmak uçlarınızı içeri sokarsanız, atışınızın çok hızlı gitmesine neden olacak spin yaratırsınız.
    • Topu yukarı doğru fırlatarak tutuşunuzu geliştirmeye devam edin, bu kez orta, yüzük ve serçe parmaklarınızı da ekleyin.
  3. adım 3 topu bırakırken avucunuzun topuğunu kullanarak topu dışarı ve yakalayıcınıza doğru itin.3Avuç içinizin topuğunu kullanarak topu dışarı ve aşağı doğru tutucunuza doğru itin. Top dışa bakacak şekilde kolunuzu döndürün. Kolunuz kalçanızda tam ekstansiyona ulaştığında, parmaklarınızı toptan uzaklaştırın ve topu tutucunuza doğru dışarı ve aşağı itin.
    • Topu yakalayıcınıza kısa bir mesafeden atmaya başlayarak ve tutuşunuz daha güvenli hale geldikçe mesafeyi artırarak topu bırakma alıştırması yapın.

Video

Uzman Soru-Cevap

  • SoruAtış becerilerimi nasıl geliştirebilirim? Tekrar çok önemlidir! Softboldaki atış hareketi, el üstü atışa göre kol için çok daha kolaydır, bu nedenle herhangi bir ağrı yaşamadan önce bu atışları daha fazla çalışabilirsiniz. Çok uzun süre pratik yapmak istemiyorsanız, bunun yerine daha sık pratik yapmayı deneyin. Tüm atışlarınızda her zaman %100 güç harcamanıza gerek yoktur; enerjinizi korumak için %70 oranında atış yapabilirsiniz.

İpuçları