Falsolu Top Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir kez mükemmelleştirdiğinizde hızlı topAtış becerilerinizi geliştirmek için falsolu topun nasıl atılacağını öğrenin. İyi atılmış bir falsolu top hızlı top gibi görünür, ancak ters yönde dönerek vurucuya ulaşmadan önce farklı bir yönde 'kırılmasına' neden olur. Biraz şansla, vurucu erken sallanacak ve topu ıskalayacaktır. Bu beceride ustalaşmak için temel falsolu topunuzu, düz falsolu topunuzu ve mafsallı falsolu topunuzu mükemmelleştirmeniz gerekir.

Adımlar

Temel Eğri Top Atma

  1. Topu başparmağınız ve orta parmağınız arasında tutun. Orta parmağınızı beyzbol topunun alt dikişi boyunca ve başparmağınızı arka dikiş boyunca yerleştirin. İşaret parmağınızı topun dışında bırakın. Topu kavramak için kullanmak yerine, topun nereye gitmesini istediğinizi işaret etmek için kullanacaksınız.
    • Beyzbol topunu, dikişlerin kıvrımları avucunuza yakın olacak şekilde, biri avucunuzun üstünde diğeri altında olacak şekilde tutun.
    • Sağ elini kullananlar için, orta parmağınızı üstteki sağ dikişe ve başparmağınızı alttaki sol dikişe yerleştirin. Solaklar ise tam tersini yapmalıdır.
  2. Tutuşunuzu gizli tutun. Vurucu falsolu bir atış yapacağınızı bilirse, hız ve düşüşteki değişikliğe hazırlıklı olacaktır. Atış için hazırlanana kadar atışınızı gizlemeniz önemlidir. Eldiveninizin topu kavrayan elinizi örttüğünden emin olun, böylece diğer takımdan hiç kimse falsolu atış için kavradığınızı göremez.
    • Temel kavisli top tutuşu, deneyimli vurucular için sarma sırasında bile fark edilmesi kolaydır. Kavisli toplarınızı okumayı zorlaştırmak için tutuşunuzu gizleme alıştırması yapın.
  3. Kurun ve atışı yapın. Baskın ayağınızı lastiğin üzerine yerleştirin. Karşı dizinizi kaldırın ve topu atarken kalçanızı öne doğru döndürün. Dirseğiniz kolunuzla aynı seviyede veya kolunuzun üzerinde olmalı ve 90 derecelik bir açıyla bükülmelidir. Falsolu atışınızın ilk bölümünü bir falsolu atışta yaptığınız gibi tamamlayın. hızlı top.
    • Basit, dört dikişli bir hızlı topta orta ve işaret parmaklarınız top size dönükken top boyunca sola ve sağa uzanan dikiş üzerinde topun üstünde olacaktır. Başparmağınız doğrudan topun alt kısmındaki pürüzsüz derinin üzerinde, dikişlerin arasında olmalıdır.
  4. Serbest bırakma hareketini yapın. Avuç içinizi vücudunuza doğru dönük tutun ve kolunuzu uzatıp karşı ayağınızla öne doğru adım atarken topu bırakın. Kolunuz atıştan aşağı inerken karşı kalçaya doğru yönelmelidir.
    • Elinizi vücudunuz boyunca bir yay çizerek hareket ettirmek yerine yukarıdan aşağıya doğru hızlıca vurun.
    • Topu bıraktığınızda, başparmağınızı yukarı ve orta parmağınızı aşağı doğru döndürün, sanki başparmağınızı ve orta parmağınızı birbirine geçirecekmişsiniz gibi. Top orta parmağınızın işaret ettiği yöne doğru hareket edecektir.
  5. Pratik yapın. Daha karmaşık formlara geçmeden önce temel bir falsolu atışta ustalaşın. Unutmayın, atıştaki döndürme hareketi, topu işaret parmağınızla baskı yapmadan kavrayarak ve top bırakılırken şaklatarak elde edilir. Atış yaparken bu hareketi aklınızda tutun.

Düz Eğri Top Atışı

  1. Topu başparmağınız, işaret parmağınız ve orta parmağınız arasında kavrayın. Bu klasik falsolu top tutuşudur. Topu alt dikişi işaret ve orta parmaklarınız arasında olacak şekilde kavrayın ve başparmağınızı arka dikiş boyunca yerleştirin. Beyzbol topunu, dikişlerin kıvrımları avucunuza yakın olacak şekilde, biri topun üst ön ve diğeri alt arka tarafında olacak şekilde tutun.
    • Topun 'ön' kısmı, atıldığında sizden uzaklaşacak olan kısmı ifade ederken, 'arka' kısmı top atıldıktan sonra topun size bakan kısmını ifade eder.
    • Sağ elini kullananlar için orta parmağınızı üstteki sağ dikişin üzerine, başparmağınızı da alttaki sol dikişin üzerine yerleştirin. Solaklar ise tam tersini yapmalıdır.
    • Hedefi işaret etmek için işaret parmağınızı kullanın. Temel kaviste olduğu gibi, topu atmak istediğiniz yeri işaret etmek için işaret parmağınızı kullanmalısınız. Ancak bu kez orta parmağınızı da sabitliyor olacaksınız.
  2. El pozisyonunuzu gizli tutun. Çoğu atışta olduğu gibi, atışı yapmak için hazırlanana kadar elinizi eldiveninizin arkasına saklayarak diğer takım tarafından görünmediğinden emin olmak isteyeceksiniz. Aksi takdirde, vurucu falsolu bir atış yapmak üzere olduğunuz konusunda uyarılır ve istediğiniz sonuçları almanız mümkün olmaz.
    • Atışınızı kurmadan önce saklamakta zorluk çekiyorsanız, topu kavramadan önce eldiveninizin içinde mümkün olduğunca derine yerleştirmek isteyebilirsiniz.
  3. Sarın ve atın. Baskın ayağınızı paralel bir pozisyonda lastiğin üzerine koyun. Karşı dizinizi kaldırın ve topu atarken kalçanızı öne doğru döndürün. Dirseğiniz kolunuzun hizasında veya üzerinde olmalı ve 90 derecelik bir açıyla bükülmelidir. Bu kurgu, hızlı top atarken kullandığınız kurguyla tamamen aynıdır.
  4. Topu bir çırpıda bırakın. Avuç içiniz vücudunuza doğru dönük olsun ve karşı ayağınızla öne doğru adım atarken topu bırakın. Kolunuz atıştan aşağı inerken, karşı kalçaya doğru çırpın.
    • Topu bırakırken, başparmağınızı yukarı ve orta parmağınızı aşağı doğru döndürün, sanki başparmağınızı ve orta parmağınızı birbirine geçiriyormuşsunuz gibi.
  5. Tutuşunuzu değiştirmeyi deneyin. Parmaklarınızın konumunu biraz değiştirirseniz, topun kırılma şeklini değiştirerek vurucunun kafasını daha da karıştırabilirsiniz. Normal falsolu toplar 11-5 atışı olarak bilinir çünkü top saatteki 11 ve 5 rakamlarının oluşturduğu açıda kırılır. Atışınızın farklı bir şekilde kırılmasını sağlamak için bu varyasyonları deneyin:
    • 12-6 falsolu top daha keskin bir şekilde aşağı doğru kırılacaktır. İşaret ve orta parmaklarınızı dikişlerin arasına, başparmağınızı da topun alt kısmına yerleştirin. Atarken kısaltılmış bir snap yapın veya kol hareketini sonuna kadar takip etmek yerine eliniz başınızı geçerken topu bırakın. Keskin kırılmayı hesaba katmak için, 12-6'yı normal bir falsolu topa göre biraz daha yükseğe atın.
    • Bir 10-4 falsolu top yukarıdan ve vurucuya yakın başlayacak, sonra alçaktan ve uzakta kırılacaktır. Tutuşunuza geleneksel bir falsolu top için yaptığınız gibi başlayın, ardından işaret ve orta parmaklarınızı biraz aşağıya, başparmağınıza doğru kaydırın. Basıncın büyük kısmını orta parmağınıza uygulayın ve atarken bileğinizi vücudunuzdan dışarı doğru çevirin.

Mafsallı Falsolu Top Atma

  1. Topu kavrayın. Knuckle curveball diğer tutuşlara benzer, ancak bu sefer değişken işaret parmağınız olacaktır. Topu orta parmağınızla alt dikiş boyunca ve başparmağınızla arka dikiş boyunca kavrayın. Beyzbol topunu, dikişlerin kıvrımları avucunuza yakın olacak şekilde, biri avucunuzun üstünde diğeri altında olacak şekilde tutun. İşaret parmağınızı topun üzerine koymadan önce içe doğru bükün, böylece tırnağınız ve üst ekleminiz topun üzerinde durur ve orta ekleminiz hedefi gösterir.
    • Sağ elini kullananlar için orta parmağınızı sağ dikişin üstüne, başparmağınızı da sol dikişin altına yerleştirin. Solaklar ise tam tersini yapmalıdır.
    • Mafsallı eğri top tutuşunda rahat olmak pratik gerektirebilir. Boş zamanlarınızda atış yapmadan tutuş pratiği yaparak kendinizi nasıl hissettirdiğine alıştırın.
    • Bu tür falsolu toplar diğer türlere göre daha gelişmiş olarak kabul edilir. Ustalaşmak biraz zaman alırsa cesaretiniz kırılmasın.
  2. Hedefinizi işaret etmek için işaret parmağınızı kullanın. Düz eğride olduğu gibi, işaret parmağınız hem hedefi gösterecek hem de orta parmağınızı sabitleyecektir, ancak ekleminizin bükülmesiyle daha fazla tork ekleme avantajına sahiptir.
  3. Tutuşunuzu beyzbol eldiveninizin içinde saklı tutun. Bu, parmak yerleşiminiz bir bakışta belirgin hale getireceğinden, bir mafsal eğri topu ile ekstra önemlidir. Mafsallı kavisli top tutuşuyla tutmadan önce topun eldiveninizin derinliklerinde olduğundan emin olun.
  4. Sarın ve fırlatın. Baskın ayağınız lastiğin üzerinde, paralel bir konumda olmalıdır. Karşı dizinizi kaldırın ve topu atarken kalçanızı öne doğru döndürün. Dirseğiniz kolunuzla aynı seviyede veya kolunuzun üzerinde olmalı ve normal bir hızlı top atışında olduğu gibi 90 derecelik bir açıyla bükülmelidir.
  5. Serbest bırakma hareketini yapın. Avuç içiniz vücudunuza doğru dönük olsun ve karşı ayağınızla öne doğru adım atarken topu serbest bırakın. Top başınızı geçtikten kısa bir süre sonra elinizden çıkmalıdır. Kolunuz atıştan aşağı inerken, karşı kalçaya doğru çekin. Topa spin vermek için başparmağınızı yukarı ve orta parmağınızı aşağı doğru çevirin.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    On iki yaşında bir çocuk için falsolu topu nasıl atarsınız?
    Topu vücudunuza olabildiğince yakın bırakmak isteyeceksiniz. Buna 'kısa kol' denir ve orta parmağınız ile dikiş arasında daha fazla direnç yaratarak spini ve kavisi artırır.
  • Soru
    Falsolu top atmanın en iyi yolu nedir?
    Topu at nalının yan tarafında belirli bir şekilde tutun. Bunun tek bir doğru yolu yoktur; birden fazla tutuş şekliniz olabilir. Elinizin arkası dışarı bakacak. Eğer solak biriysem, topu bırakırken elim sola bakacak ve avuç içim sağa dönük olacak. Sanki teneke kutuları aşağı çekip sallıyormuşum ya da bir lambayı çeken bir ip varsa, bir ışığı aşağı çekiyormuşum gibi olacak.
  • Soru
    Hızlı bir falsolu atış mı yapmalıyım?
    Hayır, falsolu atışlarda hareket olması gerekir. Genellikle vurucuların kafasını karıştıran hız değil harekettir (bu yüzden bunlara hız dışı atışlar denir).

Video

İpuçları

  • Bileğinizi vücudunuza ne kadar yakın tutarsanız, kavis o kadar düz ve keskin olacaktır.
  • Bileğinizi olabildiğince sert bir şekilde kırarak kavisinizden daha büyük bir düşüş elde edin. Ne kadar sert çıtlatırsanız, topa o kadar fazla ısırık veya hareket verirsiniz.
  • Falsolu atışlar üzerinde çalışırken, vuruş yapmaktan çok falsosuna odaklanmalısınız. Falsoyu öğrendikten sonra isabetlilik üzerinde çalışabilirsiniz.

Uyarılar

  • Uzun süre falsolu top atmak kolunuza zarar verebilir. 12-6'lık bir kavis UCL'ye çok fazla baskı yapar.
  • Falsolu atış yapmak için kolunuzu bükmeyin. Bu şekilde atarak humerus kemiğinize kolayca zarar verebilirsiniz.
  • En az 15 yaşına gelene kadar falsolu top atmaya başlamayın. Bu atışı çok küçük yaşta uygulamak kas gelişiminize zarar verebilir.
  • Falsolu top veya kaydırıcı atarken asla bileğinizi bükmeyin. Falsolu top atarken kolunuzu karate vuruşu yapar ya da birinin elini sıkar gibi aşağı doğru döndürün. Atış kolunuzu karşı taraftaki kalçaya getirin (sağcıysanız sol kalçaya, solcuysanız tam tersi).