Kesik Hızlı Top Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kesik hızlı top ya da kesici, iki ya da dört-seam hızlı topun bir varyasyonudur. Sağ elle atıldığında, neredeyse bir falsolu top gibi sağdan sola doğru hareket eder, ancak daha sonra daha az şiddetli kırılır. Bununla birlikte, atışın mekaniği hala saf hızlı toptur, bu nedenle atışı bir falsolu top gibi atmanız gerekmez. Doğru atıldığında, kesici atış, dengesiz teması çekmek için tasarlanmış yıkıcı bir atıştır.

Adımlar

İki Kanallı Kesik Hızlı Top Tutacağı

  1. adım 1 topu iki dikişli bir hızlı top gibi kavrayarak başlayın.
    Topu iki dikişli bir hızlı top gibi kavrayarak başlayın. İki dikişli hızlı top, beyzbol topunun iki dar dikişindeki işaret ve orta parmaklarla kavranır.
  2. adım 2 parmaklarınızı orada bırakmak yerine, iki parmağınızı sağa doğru hareket ettirin.
    Parmaklarınızı orada bırakmak yerine, iki parmağınızı sağa doğru hareket ettirin. Parmaklarınızın birbirine nispeten yakın olduğundan emin olun. Parmaklarınız, orta parmağınız dikiş boyunca uzanacak şekilde ya da dikiş her iki parmağınızın tam ortasından geçecek şekilde konumlandırılabilir. Sizin için en uygun olanı deneyin.
  3. 3. adım başparmağınızı şu şekilde hareket ettirin's diametrically opposed to your top two fingers.
    Başparmağınızı üstteki iki parmağınızın tam karşısında olacak şekilde hareket ettirin. Çapsal karşıtlık, her iki parmağınızı da aynı yönde uzatırsanız, sonunda mükemmel bir daire oluşturacakları anlamına gelir.
    • Topu bir saat gibi düşünün. Normal bir iki dikişli tutuşta başparmağınız saat 6 konumundaysa, şimdi başparmağınız saat 4 veya 5 konumunda olmalıdır.
  4. adım 4 bileğinizi başparmağınızın yönünde hafifçe çevirin.
    Bileğinizi hafifçe başparmağınız yönünde çevirin. Sağ elini kullanan atıcılar için bu, bileğinizi hafifçe sola çevirmek anlamına gelir. Solak atıcılar için bu, bileğinizi hafifçe sağa çevirmek anlamına gelir.
  5. adım 5 orta parmakla yönlendirin.
    Orta parmakla yönlendirin. İki dikişli hızlı top atarken orta parmağınıza ekstra baskı uygulayın. Bu, top üzerinde kesilmesine yardımcı olacak doğal bir dönüş yaratacaktır.

Dört Seam Kesik Hızlı Top Tutuşu

  1. adım 1 topu dört-seam hızlı top gibi kavrayarak başlayın.
    Topu dört dikişli hızlı top gibi kavrayarak başlayın. Dört dikişli hızlı top, işaret ve orta parmaklar U şeklindeki dikişler boyunca dik olacak şekilde kavranır. İki parmağınız beyzbol topunun dikişlerine dört yerden temas etmelidir: her iki parmağın altı ve üstü.
  2. adım 2 orta parmağınıza ekstra baskı uygulayarak iki parmağınızı birlikte ve hafifçe sağa doğru hareket ettirin.
    İki parmağınızı birlikte ve hafifçe sağa doğru hareket ettirerek orta parmağınıza ekstra baskı uygulayın. Bu, topa dokunan son parmak orta parmak olacağı için hızlı topunuzda kesik oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
  3. adım 3 başparmağınızı alt pozisyonda veya belki de topun iç tarafında yukarıda tutarak sabitleyin.
    Başparmağınızı alt pozisyonda veya belki de topun iç tarafında tutun, sabitleyin. Başparmağınız ve üst parmaklarınız tam olarak taban tabana zıt olmayabilir, ancak oldukça rahat olmalıdırlar.

Atışı Teslim Etmek

  1. adım 1 sarma hareketine girerken eldiveninizdeki kesik tutamağı saklayın.
    Sarma hareketine girerken eldiveninizdeki kesik tutuşu gizleyin. Beyzbol topunu bıraktığınız ana kadar atışınızı telgrafla bildirmek istemezsiniz. Vurucuyu erken uyarmak atışın sürprizini bozabilir.
  2. adım 2 düşün fastball all the way.
    'Hızlı top' olarak düşünün. Ne de olsa kesici bir hızlı toptur. Elinizle basit bir yukarı-aşağı hareketi yapmalısınız, bileğinizle herhangi bir dönüş yapmamalısınız.
    • Kol hızınızın hızlı top kol hızınıza benzer olduğundan emin olun.
    • Atışı yaparken kolunuzu tamamen uzatın.
  3. 3. adım atışı takip edin ve hafif bir falso için orta parmağınızla hafif bir baskı uygularken bileğinizi aşağı doğru çekin.
    Devam edin ve hafif bir dönüş için orta parmağınızla hafif bir baskı uygularken bileğinizi aşağı doğru çekin. Bu, topun sağ elini kullanan bir vurucudan uzaklaşmasına ve sol elini kullanan bir vurucunun üzerine gelmesine neden olacaktır.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Genç bir atıcıysam kesici atmamda bir sakınca var mı? (11 yaşındayım.)
    Evet. Kesici atış yapmak bileğinize tork vermez veya başparmağınızı ve parmaklarınızı şiddetli bir şekilde döndürmez, bunların her ikisi de tendonları zorlar. Hızlı top/kesici temiz bir atıştır. Yaşınız ilerledikçe atış yapmaya devam ederseniz kolunuz daha uzun süre dayanacaktır.
  • Soru
    Bu şekilde atmak daha hızlı atmama yardımcı olur mu?
    Hayır, bu sadece hangi kolla attığınıza bağlı olarak içe veya dışa kıvrılan bir atış. Bu şekilde atmak size taktiksel bir avantaj sağlayacaktır ancak hızınız aynı kalacaktır.
  • Soru
    Nasıl falsolu atış yapabilirim?
    Tutuş için normal bir falsolu top gibidir, ancak orta parmağınızın eklemini topa doğru koyarsınız. Atış şekli ise hızlı top atışı gibidir, ancak deneyerek sizin için en iyisinin hangisi olduğunu bulun.

İpuçları

  • Bu atışa çok fazla kesik eklemek için orta parmağınızla daha fazla baskı uygulayın.
  • Bu atış en iyi sağlak solağa karşı veya solak sağağa karşı eşleşmelerinde kullanılır çünkü ellerine ve sopa sapına binecektir.
  • Bu atışa sağ elini kullanan bir vurucunun iç tarafından, sol elini kullanan bir vurucunun ise dış tarafından başlayın.