Disk Atışı Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Disk atma sporunun geçmişi en az MÖ 708 yılına kadar uzanmaktadır. O dönemde Myron adında bir Yunan heykeltıraş, disk atıcısını konu alan ünlü Discobolus heykelini yapmıştır. Şair Homeros bile İlyada'sında disk atmaya atıfta bulunmuştur. Disk atma Yunan pentatlonunun önemli bir parçasını oluşturuyordu, ancak o zamanın demir ve bronz diskleri bugün kullanılanlardan çok daha ağırdı. Günümüzde bu Olimpiyat etkinliğine her yaştan kadın ve erkek katılmaktadır.

Adımlar

Pozisyon Alma

  1. adım 1 doğru diski seçin.
    Doğru diski seçin. Atacağınız diskin boyutu ve ağırlığı yaşınıza ve cinsiyetinize göre belirlenir. Ancak, sizin için önerilen ağırlığın çok ağır veya hafif olduğunu düşünüyorsanız, ağırlığı ihtiyaçlarınıza göre ayarlamanız gerekebilir. Aşağıdaki liste uygun bir disk seçmenize yardımcı olacaktır:
    • Kadınlar (tüm seviyeler) - 1 kg Disk
    • Erkekler (14 yaşına kadar) - 1 kg Disk
    • Erkekler (lise, 15-18) - 1,6 kg Disk Atma
    • Erkekler (kolej) - 2 kg Disk Atma
    • Erkekler (ustalar - 49) - 2 kg Disk Atma
    • Erkekler (50-59 yaş) - 1,5 kg Disk
    • Erkekler (60+ yaş) - 1 kg Disk
  2. adım 2 duruş alıştırması yapın.
    Duruş alıştırması yapın. Bu, diski doğru tutmanın yanı sıra iyi bir disk atmanın en önemli adımlarından biridir. Ayaklarınız omuz genişliğinden biraz daha açık olmalıdır. Kollarınızın her ikisi de tam uzunluklarına kadar uzatılmış olmalıdır.
    • İdeal duruşta dizlerde ve belde hafif bir bükülme de olacaktır. Kendinizi serbest kalmaya hazırlanan sarmal bir yay gibi düşünün.
    • Atışınız boyunca başınızı rahat ve sabit tutun. Gövdeniz ve omuzlarınız başta olmak üzere merkez bölgeniz iyi bir atış için kilit öneme sahiptir.
    • Ayağa kalkarken sol bacağınızın dizinin ayak parmaklarınız ve çenenizle aynı hizada olmasını sağladığınız çene-diz-ayak tekniğini uygulayın.
  3. adım 3 rahat bir ayak pozisyonu bulun.
    Rahat bir ayak pozisyonu bulun. Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, sol ayağınız ring çıkışında ringin dışına dönük olacaktır. Sağ ayağınız sol ayağınızdan saat yönünde 90° dönük olacaktır. Yani sol ayak saat 12:00'de ve sağ ayak saat 3:00'te olacaktır.
    • Solak atıcılar için duruş, sağ elini kullanan atıcılarla tamamen aynı olacaktır, sadece tersten, sağ ayak 12:00'de ve sol ayak 9:00'da olacak şekilde.
    • Ayaklarınızı birbirinden çok uzak tutmamaya çalışın; bu atışınızı engelleyebilir. Ayak pozisyonunuzu bir 'L' gibi düşünün; sağ ayağınız L'nin altıyla, sol ayağınız ise L'nin üstüyle aynı hizada olsun.
  4. adım 4 diskinizle disk kafesine girin.
    Diskinizle disk kafesine girin. Disk kafesi, disk atıcısını çevreleyen U şeklinde bir ağdır. Etrafta insanlar varsa açık bir alanda disk atmaktan kaçının. Sizi izleyen herkes ağın arkasında güvenli bir şekilde durmalıdır.
    • Profesyoneller bile bazen yarışmalarda diskleri tutmayı kaybedebilir. Ringdeki tek kişi siz olmalısınız ve atış alanında kimse olmamalıdır, aksi takdirde diğer insanları yaralama riskiniz vardır.
  5. adım 5 ayaklarınızı ringe yerleştirin.
    Ayaklarınızı halkanın içine yerleştirin. Kafesin arkasına doğru 2,5 metre (8,2 ft) çapında bir daire olan diskus dairesinin içinde durun. Yüzünüzü hedefinizden uzağa çevirin. Ayaklarınız omuz genişliğinden biraz daha geniş olmalıdır.
    • Sarıldığınızda, ağırlığınız yaklaşık %60 - %70 sağ ayağınızda olacak şekilde dağıtılmalıdır.

Disk Atma

  1. adım 1 diskusu bir elinizle kavrayın.
    Diskusu bir elinizle kavrayın. Diskusu bir elinizle tutun. Avuç içinizi diskus yere bakacak şekilde diskusun üst kısmına yerleştirin. Ardından parmaklarınızı diskin dış kenarı boyunca eşit aralıklarla açın.
    • Bunu söylemeye gerek yok, ancak sağ elinizi kullanıyorsanız, sağ elinizi kullanın. Solak atıcılar sol ellerini kullanacaktır.
    • Diski çok sıkı tutmayın. Parmaklarınız diskusun kenarının etrafını tamamen sarmamalıdır. Bu atışı kolaylaştıracaktır.
    • Atmaya hazır olana kadar diskusun alt kısmını desteklemek için boştaki elinizi kullanın. Ancak, iki elle atmak faul olarak kabul edilir.
  2. adım 2 sağ kolunuzu uzatın.
    Sağ kolunuzu uzatın. Diskus sağ elinizde, yüzü aşağı bakacak ve diğer eliniz alt kısmını destekleyecek şekilde konumunu koruyun. Atışınıza başlamadan önce alttaki elinizi çıkarmayı unutmayın.
  3. adım 3 kolunuzu sallayın ve vücudunuzu döndürün.
    Kolunuzu sallayın ve vücudunuzu döndürün. Diskusu tutan kolunuzu sallamak ve ardından vücudunuzu döndürmek atış için ivme kazanmanıza yardımcı olacaktır. Ne kadar çok momentum kazanabilirseniz o kadar iyidir.
    • Çoğu disk atıcı diski bırakmadan önce bir buçuk kez etrafında döner. Ancak bazı atıcılar ayaklarını sabit tutmayı tercih eder.
  4. adım 4 varsa, dönüş sırasında vücut pozisyonunuzu izleyin.
    Varsa, dönüş sırasında vücut pozisyonunuza dikkat edin. Sol kolunuzla yönlendirmek doğal gelebilir, ancak bu dürtüye direnin. Sağ bacağınızla liderlik edin. Bunu yaparken sol bacağınızla sürün. Diski omuz hizasında tutun, vücudunuz öne doğru eğilsin ve dönüşün ortasında gözleriniz yukarıda olsun.
    • Omzunuz üzerinden geçmeden önce adım atmak için sağ ayağınızı kaldırmalısınız. Sağ omzunuzu sağ kalçanızın arkasında tutmaya çalışın.
    • Atışın bu kısmı sırasında sol kolunuzu pozisyonda tutmak için, saati okuyormuş gibi sol bacağınızın üzerinde tutun.
    • Sol ayağınız dönüşün son kısmından geçerken (6:00 ile 5:00 arasında), kolunuz diski yaklaşık 4:30'da durdurmalıdır. Bu noktada disk en azından baş hizasında olmalıdır.
  5. adım 5 momentumu bırakmaya kadar taşıyın.
    Momentumu bırakışa kadar taşıyın. Dönüşünüzün son kavisinde sol ayağınızı attığınız yöne doğru yere basın. Sağ ayağınız momentum ekleyerek dönmeye devam edecektir. Disk fırlatma noktasının tam karşısına geldiğinde sol topuğunuzu indirin.
    • Dönüşünüzün son rotasyonunun başlangıcında disk baş hizasında veya daha yüksekte olacaktır. Serbest bırakmaya dönerken, disk kalçanıza kadar alçalacaktır. Serbest bırakma sırasında disk mümkün olduğunca yüksekte olmalıdır.
  6. adım 6 diski serbest bırakın.
    Diski serbest bırakın. Kulağa aptalca gelebilir, ancak tam önünüzde duran sizden daha uzun bir kişiye tokat atıyormuş gibi yapmanız bırakmanıza yardımcı olabilir. Kafesin açıklığına geldiğinizde diski bırakın.
    • Fırlatma sırasında asla halka çizgisinin üzerine çıkmayın çünkü bu faulle sonuçlanacaktır. Ayaklarınız halkanın iç kısmına dokunabilir, ancak üzerinden geçmemelidir.
  7. adım 7 i̇şaretlerinizi bulun.
    İşaretlerinizi bulun. Diskinizin iniş pozisyonunu kontrol edin. Eğer umduğunuz kadar uzak değilse, devam edin. Sık sık pratik yapmak, disk talimleri yapmak ve antrenman yapmak mesafenizi artıracaktır. İyi atılmış bir disk yere paralel gitmelidir.
  8. adım 8 atışınızı bitirdikten sonra ringden çıkın.
    Atışınızı bitirdikten sonra alandan çıkın. Güvendiğiniz diğer atıcılarla antrenman yapıyor olsanız bile, bir sonraki atıcıyla birlikte ringde kalmayın. Bir sonraki atış şansınızı beklerken, kurma ve bırakma hareketleri üzerinde çalışın. Kaya gibi sağlam bir form sadece performansınızı artıracaktır.

Disk Atma Antrenmanı

  1. adım 1 diskus olmadan fırlatma hareketi boyunca koşun.
    Disk olmadan fırlatma hareketi boyunca koşun. Hareketlerinizi takip edin. Atışın ortasında kendinizi durdurmak formunuzda bir takılmaya neden olabilir. Duruş ve atış için iyi bir his edindiğinizde, bu egzersizi gözleriniz kapalıyken tekrarlayın.
    • Gözleriniz kapalıyken pratik yaparken dikkatli olun. Alıştırma alanınızı iyi biliyor olsanız bile, yanlış bir adım acı verici olabilir.
    • Bu hareketi gözleriniz kapalı olarak uygulamak vücut farkındalığınızı geliştirecek ve hareketin daha doğal bir refleks haline gelmesine yardımcı olacaktır.
  2. adım 2 sırt gücü oluşturun.
    Sırt gücünüzü geliştirin. Sağlık topu sırt egzersizleri başlamak için en iyi yer olabilir, çünkü topların ağırlığını ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Barfiksleri dahil edin çünkü bunlar mükemmel bir sırt ve üst vücut egzersizidir.
    • Barfiks çekmekte gerçekten zorlanıyorsanız, size yardımcı olması için bir antrenman arkadaşı edinin. yardımlı barfiksler kendi başınıza birkaç tane yapana kadar.
    • Sadece yapabiliyor olsanız bile bir veya iki tanesini yönetin Başlangıçta barfiks çekerken, bu egzersizi antrenman rutinlerinize dahil etmeye devam edin. Siz farkına bile varmadan bir barfiks uzmanı olacaksınız.
    • Evde kolayca yapabileceğiniz bent over reverse flys gibi birçok dambıl sırt egzersizi vardır.
  3. adım 3 çekirdeğinizi güçlendirin....
    Merkezinizi güçlendirin çekirdek.Mekik klasik bir merkez egzersizidir, ancak bu egzersizi rahatsız edici buluyorsanız, sağlık topu merkez egzersizlerini deneyin. Akciğerler merkez bölgeyi güçlendirmek için harikadır ve dengeyi de geliştirir. Deneyebileceğiniz diğer egzersizler şunlardır:
    • Squat, merkez bölgenizi ve bacaklarınızı kondisyonlayacaktır. Karın bölgeniz ve bacaklarınız ne kadar sağlam olursa, toparlanma ve doğum sırasında dengeniz de o kadar iyi olur.
    • Plank hareketi tüm merkez bölgenizi çalıştıracak ve dengenizi artıracaktır. Plank hareketini en az 30 saniye tutun. Yanma boyunca orada kalın. Bunu başarabilirsiniz!
  4. adım 4 çevikliğinizi geliştirin.
    Çevikliğinizi geliştirin.Koşu olacak dayanıklılığınızı artırınBu da daha fazla ve daha uzun süre pratik yapmanızı sağlar. Ek bir bonus olarak, koşmak aynı zamanda daha yumuşak ve dengeli bir formu teşvik etmelidir. Atışlarınızı tutarlı tutmak için iyi bir denge gereklidir.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Neden çemberden çıkmak zorundayım?
    Eğer önden çıkarsanız, çizerler. Eğer arkadan çıkarsanız, ölçülür.
  • Soru
    Havlu ile disk atma alıştırması yapabilir miyim?
    Evet, havluyla disk atma pratiği yapmak teknik üzerinde çalışmanıza yardımcı olur. Sadece uzağa atmaya odaklanmanızı engeller.
  • Soru
    Dönüşüme öne doğru mu yoksa arkaya doğru mu bakarak başlamalıyım? Bana birkaç farklı şekilde öğretildi.
    Tam spin geriye doğru başlar, ancak spini yeni öğreniyorsanız ileriye doğru da başlayabilirsiniz. Neyi daha rahat yapıyorsanız onu yapmalısınız.

Video

İpuçları

  • Fırlatma mesafesini en üst düzeye çıkarmanın bir başka yolu da diski yaklaşık 45° açıyla bırakmaktır. Erkekler için dünya rekoru 74,08 m'dir (243 ft)!
  • Disk atma için üzerinize tam oturan rahat gömlekler ve şortlar giymelisiniz. Disk atma kıyafeti seçerken Goldilocks'u düşünün - ne çok bol, ne çok dar, tam ortada.
  • Daha fazla mesafe kat etmek için diski bırakırken parmaklarınızı sallayın ve kolunuzu/elinizi yukarı kaldırın.

Uyarılar

  • Atış yaparken çok hızlı dönmek tavsiye edilmez. Bunu yapmak geriye doğru atışlara, yanlış yönlendirilmiş atışlara ve/veya baş dönmesine neden olabilir.
  • Şapka veya güneş gözlüğü takmak atışınızı olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle atış yaparken bu eşyaları takmaktan kaçının.
  • Çevrenizin farkında olun. Disk atışı birine çarparsa ölümcül olabilir.