Yakan Top Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yakartopta başarılı olmak için atışta ustalaşmak çok önemlidir. Yakartop atmak aslında sadece kolunuzla değil tüm vücudunuzla gerçekleştirdiğiniz bir süreçtir. Topu kavrama şekliniz, güç üretmek için vücudunuzu kullanma şekliniz ve nereye nişan aldığınız oyununuzun başarısı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Atış yapmadan önce topu kavramanın birkaç farklı yolu olsa da, güçlü bir şekilde atış yapmanın teknikleri genellikle aynı olacaktır.

Bilmeniz Gerekenler

  • Topu sıkıca kavrayın, dirseğinizi omzunuzun üzerine kaldırın, ardından maksimum güç için koşu pozisyonundan atın.
  • Topu fırlatmadan önce koşamıyorsanız, ivme kazanmak için öne doğru bir adım atın. Rakibinize güçlü bir şekilde vurmak için tüm gücünüzü kullanın.
  • Topu bırakmadan önce kolunuzu mümkün olduğunca uzatın ve rakibinizin dizlerine veya altına nişan alın.

Adımlar

Topu Tutmak

  1. adım 1 topu pençe gibi kavrayın.
    Topu bir pençe gibi kavrayın. Üç orta parmağınız topun üst kısmına yayılmış olmalıdır. Başparmağınızı sol alt tarafa sokun ve serçe parmağınızı sağ tarafta tutun. Mümkün olduğunca sıkı tutun.
    • Topun dikişleri varsa, daha iyi bir tutuş elde etmek için dikişleri kullanabileceğiniz şekilde konumlandırın.
  2. adım 2 topu eliniz ve bileğiniz arasında kavrayın.
    Topu eliniz ve bileğiniz arasında kavrayın. Beş parmağınızı da topun üst kısmına doğru açın. Bileğinizi bükerek topun bileğiniz ve eliniz arasında sıkıca sıkışmasını sağlayın.
    • Daha küçük elleriniz varsa bu yöntem çok işe yarar.
  3. adım 3 topu üç parmağınızla kavrayın.
    Topu üç parmağınızla kavrayın. İşaret ve orta parmaklarınızı topun üstünden geçirin ve başparmağınızı sol tarafa doğru sokun. Topu tutuşunuzu desteklemek için yüzük ve serçe parmaklarınızı boğumdan bükün. Topu çok sıkı tutun.
    • Bu yöntemi kullanıyorsanız, topu atarken bileğinizi açılı tutacaksınız.
    • Hangisinin sizin için en rahat olduğunu bulmak için her üç tutuş tekniğini de birkaç kez deneyin.

Atışa Hazırlanma

  1. adım 1 kolunuzu doksan derecelik bir açıyla konumlandırın.
    Kolunuzu doksan derecelik bir açıyla konumlandırın. Bu pozisyonda kolunuzu yukarı kaldırın; atışınızdan en yüksek gücü elde etmek için dirseğiniz her zaman omzunuzun üzerinde olmalıdır.
    • Yaygın bir hata, topu gülle atar gibi ileri doğru fırlatmaktır. Bunu yapmak, tüm vücudunuzu atışa vermenizi engeller ve bu da atışı daha az güçlü hale getirir.
  2. adım 2 atışa doğru adım atın veya koşun.
    Atışa doğru adım atın veya koşun. Gücünüzü en üst düzeye çıkarmak için her zaman hareketli bir pozisyondan, mümkünse koşarak atmaya çalışmalısınız. Baskı altındaysanız ve atıştan önce koşamıyorsanız, en azından biraz hız kazanmak için öne doğru bir adım atın.
  3. adım 3 tüm vücudunuzla güç üretin.
    Tüm vücudunuzla güç üretin. Sadece kolunuzu sallamayın, momentum oluşturmak için tüm gücünüzü kullanın. Omzunuzu, bacağınızı, kalçanızı ve bileklerinizi kullanırsanız, atışınız daha uzağa gidecek ve daha sert inecektir.
  4. adım 4 kendinizi hedefinize mümkün olduğunca yakın konumlandırın.
    Kendinizi hedefinize mümkün olduğunca yakın konumlandırın. Eğer bir sahada oynuyorsanız, atışınızı yapmak için çizgiye doğru yaklaşın. Bu, topun yavaşlamasını ve rakibinizin topu daha iyi yakalamasını önleyecektir.
  5. adım 5 karşı ayağınızı öne doğru yerleştirin.
    Karşı ayağınızı öne doğru yerleştirin. Atışı yaptığınız kol ve bacağın arkada olduğundan ve diğer tarafınızın öne baktığından emin olun.

Topu Fırlatmak

  1. adım 1 rakiplerinize nişan alın' knees or below.
    Rakiplerinizin dizlerine veya altına nişan alın. Rakibinizin topu yakalamasını zorlaştırmak istiyorsunuz, bu nedenle ellerine yakın orta kısımlarına nişan almayın. Ancak yere çarpacak kadar alçağa da nişan almak istemezsiniz.
  2. adım 2 kolunuzu tamamen uzatın.
    Kolunuzu tamamen uzatın. Atışınızın güçlü ve isabetli olması için, topun sadece kolunuz mümkün olduğunca uzatıldığında serbest bırakıldığından emin olmalısınız.
    • Buna atışınızı 'takip etmek' denir.
  3. adım 3 topu serbest bırakın.
    Topu serbest bırakın. Kolunuz omzunuzun üzerinde doksan derecelik bir açıyla başladıysanız, kolunuzu tamamen uzattıysanız ve dizlerinizin altındaki bir hedefe nişan alırken tüm vücudunuzu kuvvetle kullandıysanız, rakibinize güçlü bir şekilde vurabilmelisiniz!

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Falsolu atışı nasıl yapardın?
    Bir atışı kavislendirmek için kolunuzu biraz sallayın ve bırakırken parmaklarınızı kullanarak top üzerinde spin oluşturun. Bu dönme hareketi topu havada kavislendirecektir.
  • Soru
    Yakartopu nasıl yakalarsınız?
    Futbol topunu yakaladığınız gibi yakalayın: biraz çömelin ve ellerinizi önünüze doğru uzatın. Sonra ellerinizle ve göğsünüzle yakalayın.

İpuçları