Hızlı Top Nasıl Daha Hızlı Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hızlı top beyzboldaki en önemli atış ve diğer atış türlerine geçmeden önce bu atışta ustalaşmanız gerekecek. İster küçükler liginde ister büyükler liginde olun, atış hızını, hareketini ve kontrolünü en üst düzeye çıkarmak için sürekli olarak vücudunuzun fiziksel yeteneklerini ve tekniğini geliştirmeye çalışmalısınız. Bazı ayarlamalar ve bolca pratikle daha fazla vuruş yapabilir ve vurucuların ıskalamasını sağlayabilirsiniz.

Adımlar

Tekniğinizi Geliştirmek

  1. adım 1 tutuşunuzu mükemmelleştirin.
    Tutuşunuzu mükemmelleştirin. Hızlı top için iki temel tutuş vardır: dört-seam ve iki-seam. Dört-seam genellikle daha fazla hız kazandırır, ancak bazı atıcılar iki-seam'i daha rahat ve komuta etmesi daha kolay bulur. Birçok deneyimli atıcı, sırasıyla hızı veya hareketi vurgulamak istediklerinde iki seçenek arasında geçiş yapacaktır, ancak tamamen rahat olana kadar birine bağlı kalmalısınız.
    • Dört dikişli tutuş için, işaret ve orta parmaklarınızı, aralarında rahat bir boşluk bırakarak at nalı şeklini oluşturdukları dikişlerin karşısına yerleştirin. Yüzük ve serçe parmaklarınız birbirine yakın olsun ve başparmağınız topun altında hafifçe dursun.
    • İki dikişli tutuş, parmaklarınızın aynı genel konfigürasyonunu içerir, ancak işaret ve orta parmak birbirine yakın oldukları dikişler boyunca takip eder. İki dikişli tutuşta ustalaştığınızda, hızlı topunuz atıcı elinizin olduğu tarafa doğru biraz hareket etmelidir (örneğin, sağ elini kullanan bir atıcının iki dikişli hızlı topu sağ elini kullanan bir vurucuda içeriye doğru kırılır).
  2. adım 2 adımınızı mükemmelleştirin.
    Adımlarınızı mükemmelleştirin. Gücünüzün çoğunu kaleye doğru yaptığınız adımlama hareketinden elde ediyor olmalısınız.
    • Atış tümseğinin yükseltilmiş olmasının bir nedeni vardır. Adım ayağınızı kaldırdıktan sonra, atışınız için güç üretmek üzere vücudunuzun öne doğru düşen momentumunu kullanın.
    • Adım ayağınızın ineceği ideal noktayı belirleyin, böylece aşırı uzanmadan ileri doğru momentumunuzu en üst düzeye çıkarırsınız. İkinci bir doğa haline gelene kadar ayağınızla bu noktaya vurma alıştırması yapın. Hatta hamle hareketinize odaklanabilmek için topu gerçekten atmadan da pratik yapmak isteyebilirsiniz.
  3. adım 3 hareketinizi takip edin.
    Hareketinizi takip edin. Topu bırakır bırakmaz atış hareketinizi katı bir şekilde durdurursanız, hızınızı ve isabetliliğinizi kaybedersiniz.
    • Atış eliniz vücudunuzun karşı tarafında kalçanıza yakın olmalıdır.
  4. adım 4 atışa komut verin't aim.
    Atışa komut verin, nişan almayın. Beyzbol koçlarından duyacağınız en yaygın ve kafa karıştırıcı tavsiyelerden biri, atışlarınızı hedeflememeniz gerektiğidir. Bu, atışınızın nereye düştüğünü önemsememeniz gerektiği anlamına gelmez. Bununla birlikte, atışı bölgede belirli bir noktaya yönlendirmeye aşırı odaklanırsanız, atışın hızını ve genel etkinliğini tehlikeye atacaktır.
    • Atıcılar 'komut' terimini, sadece topu hedeflemek yerine atışların yerini belirlemek için atış hareketinizi kullanma yaklaşımını tanımlamak için kullanırlar. Atıcılıkta yeniyseniz bu kulağa belirsiz gelebilir ancak tekniğiniz üzerinde çalıştıkça daha anlamlı hale gelecektir.
    • Topu bu noktalara yönlendirmeye çalışırken adım ayağınızı kalenin iç veya dış kısmına doğru yönlendirin.
    • Atışınızı geliştirirken, topun belirli bir noktaya indiğini gözünüzde canlandırın ve işe yarayana kadar pratik yapmaya devam edin. Komutunuzu oluşturmak için bu atış hareketinin kas hafızasını kullanın.
    • Nişan almadan komut vermek, atış yapmanın en zor yönlerinden biridir ve büyük lig oyuncuları bile bununla mücadele edebilir. Çok sabırlı olmanız ve pratik yapmanız gerekir.

Kol Gücü Oluşturma

  1. adım 1 triseps ve ön kol kaslarınıza odaklanın.
    Triseps ve önkol kaslarınıza odaklanın. Çoğu insan bisepsleri kol gücüyle ilişkilendirse de, kolunuzdaki en önemli atış kasları aslında ön kolunuzdaki fleksör kaslar ve trisepslerinizdir. Atış hızınızı artırmak ve sakatlanma riskini azaltmak için bu bölgelerde güç geliştirme ve esneklik egzersizlerine odaklanın.
    • Ters halter buklelerini deneyin. Yüzünüzü halterden uzağa çevirin ve her iki elinizle omuz hizasında arkadan kavrayın. Dirseklerinizi hafifçe bükün ve halteri sırtınıza doğru kıvırırken işi bileklerinizin yapmasına izin verin. Hafif bir halterle başlayın ve rahatça artırana kadar sınırlı sayıda tekrar yapın. Bu, önkol ve bilek gücü oluşturacaktır.
    • Trisep uzantılarını deneyin. Çoğu ticari spor salonunda bulunan bir kablo makarasına ihtiyacınız olacak. Halatı veya tutma çubuğu aparatını önünüzde tutun ve dirsekleriniz düz ve yanlarınızda bitecek şekilde aşağı çekin. Ellerinizi yavaşça başlangıç pozisyonuna geri kaldırın. Hafif bir kasnakla başlayın ve rahatça artırana kadar az sayıda tekrar yapın.
  2. adım 2 rotator manşet esnekliği oluşturun.
    Rotator manşet esnekliği oluşturun. Atış sakatlıklarının çoğu omuz bölgesinde meydana gelir, bu nedenle hızlı top hızınızı artırmaya çalışırken bu bölgede güç ve esneklik oluşturmak çok önemlidir.
    • Omuz esneme hareketlerini deneyin. Çoğu ticari spor salonunda bulunan sabitlenmiş bir hortuma ihtiyacınız olacak. Ellerinizdeki hortum yanlarınızda dururken ankrajdan uzağa bakacak şekilde durun. Dirsekleriniz ve bilekleriniz düz olacak şekilde kollarınızı yüzünüzün önünde uzatın ve ardından başlangıç pozisyonunuza geri dönün. Rahatça artırana kadar sınırlı sayıda tekrarla başlayın.
  3. adım 3 karın kaslarınızı güçlendirin.
    Karın kaslarınızı güçlendirin. Atış yaparken vücudunuzun çalıştırdığınız tek kısmı kollarınız değildir. Gücünüzün büyük bir kısmı bacaklarınızdan, kalçalarınızdan ve karnınızdan gelecektir. Atış yeteneğinizi en üst düzeye çıkarmak için topluca 'merkez bölgeniz' olarak bilinen bu alanları güçlendirin.
    • Sağlık topuyla rotasyonel atışlar yapmayı deneyin. Bir sağlık topuna ve bir egzersiz partnerine ihtiyacınız olacak. Yere oturun ve dirsekleriniz dışa bakacak şekilde topu göğsünüze yakın tutun. Egzersiz sırasında bacaklarınızı ve alt vücudunuzu sabit tutun ve üst vücudunuzu partnerinizden uzağa döndürerek başlayın. Partnerinize doğru dönün ve her iki dirseğinizi basketbol pası atar gibi öne doğru uzatarak topu geçirin. Hafif bir topla başlayın ve rahatça artırana kadar sınırlı sayıda tekrar yapın.
    • Bisiklet egzersizi yapmayı deneyin. Bir bacağınız dışarıda ve iki eliniz başınızın üzerinde olacak şekilde sırt üstü uzanın. Karşı dizinizi karşı dirseğinize doğru kırın. Rahatça artırana kadar yavaş hareketlerle ve sınırlı tekrarlarla başlayın.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Daha hızlı atış yapmak istiyorsam en iyi egzersizler nelerdir?
    Üst vücudunuzu ve atış gücünüzü geliştirmek istiyorsanız şınav çekmek harika bir egzersizdir. Dambıl egzersizleri yapıyorsanız, daha zayıf kaslar geliştirmek için daha ağır ağırlıklar yerine daha hafif ağırlıklar (2-5 pound arasında) kullanın. Omuz yükseltme ve yan omuz yükseltme harika egzersizlerdir. Direnç bantları, hortumlar ve Jaeger bantları da kol gücü oluşturmak için iyidir.
  • Soru
    Alışılmadık bir atış duruşuna sahip olmak bir kişinin atış şeklini etkiler mi?
    Duruşunuza göre değişir, eğer duruşunuz atışınızı daha uzun sürede yapmanıza neden oluyorsa, iki şey olacaktır: 1) kaleye ulaşmanız daha uzun sürerse o kadar sert atmazsınız ve 2) kaleye ulaşmanız daha uzun sürerse koşucular daha kolay top çalabilir.
  • Soru
    12 yaşındayım ve birinci ligdeyim ve şu anda 53MPH'lik bir hızlı topum var, hızlı topumu kontrol etmek ve daha sert atmak istiyorum. Herhangi bir tavsiyeniz var mı?
    Güçlendikçe hızınız da artacaktır. 12 yaşındayken çok zorlamayın. Senin gibi genç bir kol, çok fazla hızlı top atmaktan dolayı sakatlanmaya karşı savunmasızdır, çünkü kol kasların henüz tam olarak gelişmemiştir.

Video

İpuçları