Futbol Topu Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İyi bir futbol atış tekniğinde ustalaşmak, paslarınızın daha uzağa uçacağı, daha hassas bir şekilde ineceği ve daha kolay yakalanacağı anlamına gelir. Daha da önemlisi, yaygın fırlatma sakatlıkları riskinizi azaltacaksınız. Aşağıdaki adımlar pas oyununuzu geliştirmenize ve 'mükemmel spirali' daha iyi atabilmenize yardımcı olacaktır.

Adımlar

Temel Pas Tekniği

  1. adım 1 fırlatmadan önce esneyin.
    Fırlatmadan önce esneyin. Sadece kollarınızı değil, tüm vücudunuzu esnetmeye odaklanın. Futbol atışı, merkez bölgeniz, bacaklarınız ve omuzlarınız dahil olmak üzere birden fazla kas grubunu kullanan karmaşık bir fizyo-mekanik süreçtir. Atış yaparken yüzük parmağınızı ve serçe parmağınızı orta bağcıkların üzerine, orta parmağınızı da üst bağcıkların yanına koyun. Bu kaslar vücudunuzu stabilize edeceğinden ve atışınıza güç katacağından bu bölgelere özellikle dikkat edin.
  2. adım 2 futbol topunu kavrayın.
    Futbol topunu kavrayın. Futbol topunu tutmanın en yaygın yolu, yüzük ve küçük parmaklarınızın bağcıkları çaprazlaması ve başparmağınızın altta olmasıdır. İşaret parmağınız bir dikişin üzerinde olmalı ve baş ve işaret parmaklarınız bir 'L' şekli oluşturmalıdır.
    • Birçok oyun kurucu, yukarıda açıklandığı gibi topun genel tutuş şeklinin varyasyonlarını tercih eder. Örneğin Denver Broncos oyun kurucusu Peyton Manning, yüzük ve küçük parmaklarına ek olarak orta parmağını da bağcıkların üzerine koyar. Hangi pozisyonun sizin için en rahat olduğunu görmek için denemeler yapın.
    • Futbol topunu 'avuçlamayın'. Parmak uçlarınızla hafifçe tutun. Biraz avuç içi teması iyidir, ancak avuç içi merkezi ile top arasında boşluk bırakmaya çalışın.
    • Topu çok sıkı tutmayın. Tutuşunuzu sıkı ama gevşek tutun - tutuşunuzu daha kolay ayarlayabileceksiniz.
  3. adım 3 vücudunuzu atış duruşunda konumlandırın.
    Vücudunuzu atış duruşunda konumlandırın. Yüzünüzü hedefinizden 90 derece uzağa çevirin. Sağ elinizle atıyorsanız sağa dönün, sol elinizle atıyorsanız tam tersini yapın. Pivot ayağınızı (atış kolunuzun karşısında) hedefinize doğru bakacak şekilde çevirin. Gözlerinizi hedeften ayırmayın.
  4. adım 4 topu kulağınıza yakın tutun.
    Topu kulağınızın yakınında tutun. Topu fırlatmadan önce kulağınızın yakınında tutun ve fırlatmayan elinizle sabitleyin. Bu, topu her an hızlı bir şekilde atmaya hazır olmanızı sağlar ve pasınızı bir savunma oyuncusuna telgrafla iletme riskini en aza indirir.
  5. adım 5 geri sarın.
    Geri sarın. Atış yapmayan elinizi toptan ayırın. Atış kolunuzu geriye doğru sarın ve kulağınızın hemen arkasında durun.
  6. adım 6 yarım dairesel bir hareketle atın.
    Yarım dairesel bir hareketle atın. Fırlatma kolunuzu dairesel bir yay çizerek hızla ileri doğru sallayın. Dairenin ortasında topu bırakın. Boştaki eliniz baskın olmayan kalçanıza doğru yönelmeli, avuç içi sizden uzağa bakmalıdır. Topu bırakmadan önce bu hareketi birkaç kez uygulayın.
    • Atışınıza ivme kazandırmak için vücudunuzun geri kalanını kullanın. Kalçalar, bacaklar ve omuzlar bir pasa büyük güç katabilir. Baskın olmayan (veya pivot) ayağınızla öne doğru adım atın ve baskın olmayan dirseğinizi sırtınıza doğru indirin. Kalçanızı ve omuzlarınızı pas yönünde döndürün.
  7. adım 7 topu parmak uçlarınızla serbest bırakın.
    Topu parmak uçlarınızla serbest bırakın. Top elinizden çıkarken parmak uçlarınızdan yuvarlanmalıdır. İşaret parmağınız vücudunuzun topa temas eden son kısmı olacaktır. Bu, istenen 'spiral' etkisini yaratan dönüşü sağlar.
    • Doğru bir atışta sadece başparmak, işaret parmağı ve orta parmak kullanılıyormuş gibi hissedilir. Elinizdeki diğer iki parmak topu fırlatırken dengede tutar. Genellikle topa spin vermek için kullanılmazlar.
    • Pasa daha fazla spin vermek için, kalçaya doğru takip ederken bileğinizi öne doğru çekebilirsiniz.
  8. adım 8 pratik yapın, pratik yapın, pratik yapın.
    Alıştırma, alıştırma, alıştırma. Israrlı, adanmış pratik, isabetliliğinizi ve mesafenizi artıracaktır. Pratik yaparken, duruşunuzda ve tutuşunuzda küçük ayarlamalar deneyin. Temel konularda ustalaştıktan sonra, bu küçük değişiklikler rahatlığı ve sonuçları en üst düzeye çıkarmak için tekniğinize ince ayar yapmanızı sağlar.

Hail Mary Pasları

  1. adım 1 ne zaman bir hail mary deneyeceğinizi bilin.
    Ne zaman Hail Mary denemesi yapacağınızı bilin. Hail Mary pasları yüksek riskli ve uzun menzillidir. Adlarını, özellikle umutsuz oyunlardan önce dua eden Katolik üniversite futbol takımlarından almışlardır. Hail Mary pasları tipik olarak sadece hücum takımının önemli yarda kazanması gerektiğinde (genellikle çok az oyun süresi kaldığında) ve geleneksel bir oyun deneyemediğinde atılır. Aşağıdaki gibi durumlarda bir Hail Mary atmayı düşünün:
    • Devrenin son oyununda topa sahipsiniz ve son bölgeden çok uzaktasınız.
    • Uzun bir dördüncü hak oyununu tamamlamak zorundasınız ve punting tavsiye edilmez (örneğin, oyun bir sonraki hücum sırasında sona erecekse ve gerideyseniz).
    • Oyunun son oyunu için topa sahipsiniz ve sayı yaparak oyunun uzatmaya gitmesini engelleyebilirsiniz.
    • Dikkat: Uzun paslar risklidir - en iyi oyun kurucuların bile aşırı uzun mesafelere isabetli atış yapması zordur ve bu paslar genellikle daha yüksek bir kavisle ilerlediğinden savunmanın araya girmesi daha kolaydır. Ayrıca, alıcılar pas için pozisyon almak için daha fazla zamana ihtiyaç duyduğundan, oyun kurucu daha fazla zaman için bir saldırıya açıktır. Bu nedenlerden dolayı, Hail Mary Pasları atarken dikkatli olun.
  2. adım 2 pas duruşunu benimseyin.
    Pas duruşunu benimseyin. Topun arkasını işaret parmağınız, orta parmağınız ve başparmağınızla kavrayın, hangi parmaklarınız rahatsa (yüzük parmağınız ve serçe parmağınız dahil) onları topun bağcıklarının üzerine koyun. Dizlerinizi hafifçe bükün. Hedefinizden doksan derece uzağa bakın, atış eliniz ondan uzakta ve ön ayağınız ileriye dönük olsun.
    • Pası atmadan önce normalden daha uzun süre beklemeniz gerekeceğinden, özellikle snap'i aldıktan sonra geriye doğru alçalın - bu sayede koşuculardan daha kolay kaçabilirsiniz. Atış yaparken yakalanırsanız, aşağıdaki Dördüncü Yönteme bakın.
  3. adım 3 topu atmadan hemen önce geriye doğru adım atın.
    Topu atmadan hemen önce geriye doğru adım atın. Topu kulağınızın yakınında 'atmaya hazır' pozisyonda tutun. Geri adım atarak, atış yaparken kendinizi ileri doğru itecek şekilde konumlandırırsınız ve atışınıza daha büyük bir ivme kazandırırsınız.
  4. adım 4 topu atmaya başlarken hafifçe geriye doğru eğilin.
    Topu atmaya başlarken hafifçe geriye doğru eğilin. Kurma hareketiyle kolunuzu başınızın arkasından geriye doğru kaldırın. Arka ayağınızla yerden kalkarken dizlerinizi hafifçe bükün ve öne doğru adım atmaya başlayın.
  5. adım 5 topu başınızın üzerinden yüksek ve hızlı bir kavis çizerek atın.
    Topu başınızın üzerinden yüksek ve hızlı bir kavis çizerek atın. Topu atarken öne doğru eğilin. İleri doğru adım atmaya devam ederken atış boyunca kalçanızı ve omuzlarınızı döndürün. Öne doğru adım atarak, dönerek ve pasa doğru eğilerek topa ek bir ivme kazandırır ve sahanın aşağısına doğru daha uzağa gönderirsiniz.
    • Yukarıdaki Birinci Yöntemde olduğu gibi topun parmaklarınızdan yuvarlanmasına izin verin. Doğal olarak yavaşlayana kadar ileri doğru adım atmaya devam ederek hareketi takip edin. Şimdi odağınızı kaybetmeyin - Hail Mary'niz durdurulursa, top taşıyıcıyı yakalamaya çalışmanız gerekebilir!
    • En iyi sonucu almak için, topu savunmacının kafasının üzerinden geçerken alıcınızın ellerine ulaşacak kadar yükseğe atmaya çalışın. Topu daha yükseğe atmak için atışınızdan bir saniye önce bırakın.

Kurşun Paslar

  1. adım 1 ne zaman mermi pas denemesi yapacağınızı bilin.
    Ne zaman mermi pas denemesi yapacağınızı bilin. Mermi paslar kısa mesafeli, yüksek hızlı paslardır. Mermi pas atarken amaç, topun olabildiğince hızlı ve düz bir kavis çizerek ilerlemesini sağlamaktır. Mermi paslar hızlı, kısa mesafeli oyunlar sırasında atılır - hızlı oldukları için durdurulmaları daha zordur, bu nedenle özellikle topun bir alıcıya ulaşması için bir savunmacının yakınına atılması gerektiğinde kullanışlıdırlar. Kurşun paslar şunlar için yararlı olabilir:
    • İlk hak için birkaç yarda kazanmak.
    • Gol çizgisi oyununda touchdown yapmak.
    • Topu hızlı, manevra kabiliyeti yüksek bir koşucuya hızlıca ulaştırmak.
  2. adım 2 pas duruşuna geçin.
    Pas duruşunu benimseyin. Futbol topunun arkasını topun bağcıklarının üzerinden rahatça kavrayın. Yüzünüzü alıcınızdan doksan derece uzağa çevirin (atış eliniz ondan uzakta olacak şekilde). Öndeki ayağınız ileriyi gösterecek şekilde ayaklarınızın üzerinde hafif durun.
    • Hail Mary pası için yaptığınız kadar geriye düşmeyin. Amacınız pası mümkün olduğunca hızlı bir şekilde uygulamaktır - hemen alıcınızı arayın.
  3. adım 3 kolunuzu başınızın yan tarafına doğru kaldırın.
    Kolunuzu başınızın yan tarafına doğru kaldırın. Hail Mary için yaptığınız gibi kolunuzu başınızın arkasına doğru kaldırmayın - topu başınızın üzerinden atmak topu çok yükseğe gönderecektir. Dizleriniz hafifçe bükülü olacak şekilde ayaklarınızın üzerinde hafifçe durun.
  4. adım 4 atışa başlarken öne doğru sert adımlar atın.
    Atışa başlarken öne doğru sert adımlar atın. Öne doğru sert adım atmak, atışa ek ivme kazandırmanın iyi ve hızlı bir yoludur, çünkü genellikle Hail Mary'de yaptığınız gibi geriye ve sonra ileriye doğru ayak hareketlerini yapmak için zamanınız veya alanınız olmayacaktır.
  5. adım 5 kolunuzu sıkı ve kontrollü bir kavisle öne doğru savurun.
    Kolunuzu sıkı ve kontrollü bir kavisle öne doğru itin. Mermi pası atmak yumruk atmak gibi hissettirmelidir - tek seferde yapılan kısa, güçlü bir harekettir. Topun mümkün olduğunca çabuk uçmasını sağlamak için atışa çok fazla güç verin. Topu mümkün olduğunca düz bir kavisle atın - daha düz bir kavis için normalde bırakacağınızdan bir saniye sonra bırakın.
  6. adım 6 omuzlarınız ve kalçalarınızla normal şekilde devam edin.
    Omuzlarınız ve kalçalarınızla normal şekilde devam edin. Mermi pasın hareketleri diğer paslara göre daha sıkı ve hızlı olduğundan, vücudunuzu normal bir pas için döndüğünüz kadar döndürmeniz gerekmeyebilir. Spiral pas için topun parmaklarınızdan yuvarlanmasına izin verin.

Tutulurken Atmak

  1. adım 1 seçeneklerinizi bilin.
    Seçeneklerinizi bilin. Elbette en iyi seçenek, anlık bir karar vermeniz gereken ya da atılacağınız durumlardan kaçınmaktır. Ne yazık ki her oyun kurucu eninde sonunda kendini bu durumda bulur. Eğer topu kaptırmanız yakınsa, topu fırlatmak seçeneklerinizden sadece biridir. Sahadaki koşullara bağlı olarak aşağıdakilerden birini yapmayı da seçebilirsiniz:
    • Topu koşturun. Eğer yan hakemleriniz sizin için bir açıklık yarattıysa, hücumculardan kaçmak ve birkaç yardalık olası bir kazanç için ileri doğru koşmak isteyebilirsiniz. Eğer hiç açıklık yoksa, sahanın kenarına doğru koşmalısınız. Her iki durumda da yarda kaybı için yakalanabilirsiniz, ancak yine de özellikle zarar verici bir çuvallamadan kaçınmış olursunuz.
    • Yanal koşu yapın. Açık ve dikkatli bir hücum oyuncusu (genellikle bir koşucu bek) varsa, arkanızda veya yanınızda olduğu sürece topu ona atabilirsiniz. Buna 'lateral' denir. Eğer bir yan top denemesi ileri doğru giderse, genellikle kural dışıdır ve ceza alır.
  2. adım 2 saha pozisyonunuzu bilin.
    Saha pozisyonunuzu bilin. Bir topu kaptırmamak için kasıtlı olarak topu taca atmak, sahanın neresinde olduğunuza bağlı olarak kural dışı olabilir. NFL'de hücum oyuncularınızın oluşturduğu 'cep' içindeyken topu uzağa atmak Kasıtlı Topa Vurma cezası ile sonuçlanır. Ancak, cep alanının dışındaysanız topu dışarı atabilirsiniz.
    • Kasıtlı yere basma cezası 10 yarda (9,1 m) kayıpla sonuçlanır - birçok çuvallamadan daha kötüdür. Bu nedenle, cep içindeyseniz küçük bir yarda kaybını göze almak daha iyi olabilir.
  3. adım 3 eğer're about to be tackled, act sooner rather than later.
    Eğer çalım yemek üzereyseniz, geç kalmadan harekete geçin. NFL'de bir pas, pasör elini ileri doğru götürmeye başladığında başlar. Bu nedenle, pası ne kadar çabuk başlatırsanız, tamamlanmamış pas olarak adlandırılma olasılığınız o kadar artar (bu da yarda kaybına neden olmaz.)
  4. 4. adım vücudunuzun alt kısmından müdahale etmeye çalışın.
    Vücudunuzun alt kısmıyla çalım atmaya çalışın. Çalım yemeden önceki anda manevra yapmak zordur, ancak mümkünse çalım atan oyuncunun vücudunuzun alt kısmını tutmasını sağlamaya çalışın. Eğer kollarınızı sararsa, atış yapamazsınız ve hatta fumble riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
    • Kollarınızı serbest bırakın, ancak çalım yemeden önce atış yapamıyorsanız, düşerken topu içeri sokun. Bu şekilde, topun kontrolünü kaybetme ve düşürme olasılığınız azalır.
  5. adım 5 topu alırken alıcınıza konsantre olun're tackled, throwing to him only if he is open.
    Yakalandığınızda alıcınıza konsantre olun ve sadece açıksa ona atın. Kendinizi şanslı hissediyorsanız ve çalım yerken herhangi bir alıcı göremiyorsanız, topu savunmacının vücudunun bir kısmı tarafından engellenecek ancak yakalanmayacak şekilde pas vermeyi deneyebilirsiniz. Bu risklidir, ancak tamamlanmamış bir pasla sonuçlanacaktır.
  6. adım 6 momentum oluşturmak için vücudunuzun mümkün olduğunca büyük kısmını kullanın.
    Momentum oluşturmak için vücudunuzun kullanabildiğiniz kadarını kullanın. Bu, tackle yapan kişinin vücudunuzun hangi kısımlarını tuttuğuna bağlı olarak değişecektir. Serbest bir bacağınız varsa, pasa doğru adım atın. Vücudunuzun üst kısmı serbestse, omuzlarınızı pasa doğru yuvarlayın.
  7. 7. adım savunmacıların üzerinden atmak' heads.
    Savunmacıların kafalarının üzerinden atın. Top çalmadan daha kötü olan tek sonuç top kesmektir, bu nedenle pası siz ve alıcı arasındaki savunma oyuncularının ulaşamayacağı bir yere attığınızdan emin olun. Eğer önden çalım yiyorsanız bu, çalım yediğiniz oyuncunun vücudunun üzerinden atmanızı gerektirebilir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Eğer bir oyun kurucuysam ve gerçekçi bir tamamlama şansı olmadan topu uzağa atarsam, oyun kurucu baskı altında olsa bile bu kasıtlı yere basma olur mu?
    Eğer oyun kurucu topu 'tackle box' (hücum oyuncularının dizildiği alan) dışındayken atarsa, bu kasıtlı yere basma değildir.
  • Soru
    Pas attığımda birden fazla savunma oyuncusu bana saldırıyorsa ne yapmalıyım?
    Koşmayı deneyin ya da topu kaptırmayı göze alın. Etrafınız savunmacılarla çevriliyken pas atmaya çalışmayın, çünkü top ele geçirilebilir veya geri çevrilebilir.
  • Soru
    Koşarken nasıl atabilirim?
    Fırlatmadan önce ayağınızı sağlam bastığınızdan emin olun. Bu, baskın ayağınızı dikmek ve maksimum miktarda kuvvet elde etmek için kalçanızı döndürdüğünüzden emin olmak anlamına gelir. Bir başka iyi ipucu da sahanın karşı tarafına atmamak ve kısa atmaktır.

Video

İpuçları

  • Omuzlarınızı yeterince döndürüp/döndürmemenizin etkisini asla hafife almayın. Omuzlarınızı döndürmek (atıştan önce ve sonra) atışınızın gücünü, momentumunu ve isabetini etkiler.
  • Kas geliştirici olarak daha fazla şınav çekin ve daha uzağa fırlatabileceksiniz.
  • Atış yaparken elinizi çırpın.

Uyarılar

  • Topu avucunuzun içiyle fırlatmayın. Top spiral çizmek yerine havada bir uçtan bir uca savrulacaktır. Bunun gibi kontrol dışı paslar çok daha az isabetlidir.
  • Atılma tehlikesi yaşamadığınız ve topu kısa bir tamamlama için atmadığınız sürece baskın olmayan kolunuzla atış yapmaktan kaçının. Çoğu alıcının topun ters spiraline uyum sağlamak için zamana ihtiyacı vardır.
  • Fırlatma omzunuza dikkat edin. Oyun kurucularda aşırı kullanım yaralanmaları yaygındır - tüm oyun kurucu yaralanmalarının yaklaşık %14'ünü oluşturdukları ve rotator manşetin en yaygın yaralanma bölgesi olduğu gösterilmiştir. Omuz ağrısı yaşıyorsanız, top atmayı bırakın. Ağrı devam ederse, bir spor hekimliği uzmanından randevu alın.
  • Sakatlanmaya yol açabileceğinden aşağıdaki kötü alışkanlıklardan kaçının:
    • Sadece bir ayağınız yerdeyken atmak.
    • Geriye yaslanarak atmak.
    • Vücudunuzun diğer tarafına atmak (yani sağa bakarken sola atmak).
  • Sadece bir ayak yerdeyken fırlatmak.
  • Geriye yaslanarak fırlatma.
  • Vücudunuz boyunca fırlatma (yani sağa bakarken sola fırlatma).