Çatal Top Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Çatal top, iki parmaklı hızlı topun çok daha çirkin ve yavaş bir versiyonudur. İyi yapıldığında, top geç saatlerde aşağıya doğru mızraklanır ve vurucuyu ince havaya doğru savurur. Büyük liglerde büyük ölçüde gözden düşmüştür, ancak hala ara sıra yıkıcı bir etki yaratmak için ortaya çıkmaktadır. Ustalaşması çok zor bir atıştır ve göreceli düşüşü kısmen dirsekler üzerinde yarattığı stres ve sakatlanma riskinden kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle, hala büyümekte ve gelişmekte olanlara tavsiye edilmez. Bununla birlikte, bunu başarabilirseniz, cephaneliğinizde ciddi bir atışa sahip olursunuz.

Adımlar

Doğru Kavrayışı Elde Etmek

  1. adım 1 topu orta ve işaret parmaklarınızla kavrayın.
    Topu orta ve işaret parmaklarınızla kavrayın. Çatal topu orta ve işaret parmaklarınız arasında kavrayın. Bu parmakları, iki dikişli hızlı bir top atarken yaptığınız gibi dikişlerin üzerine yerleştirerek başlayın.
  2. adım 2 parmaklarınızı daha da açın.
    Parmaklarınızı daha da açın. Çatal top için çok geniş bir tutuşa ihtiyacınız vardır. Bu yüzden parmaklarınızı dikişlerin üzerine koyduğunuzda, parmaklarınızı daha da açarak dikişlerin dışına çıkmalarını sağlamalısınız. Bu, topu işaret ve orta parmağınız arasında sıradan bir iki parmaklı hızlı topa göre daha derinden kavramanıza yardımcı olacaktır.
  3. adım 3 başparmağınızı topun altına sokun.
    Başparmağınızı topun altına sokun. Çatal top tutuşunda işin büyük kısmı işaret ve orta parmaklar tarafından yapılır. Başparmağınız bükülmeli ve topun altında tutulmalıdır. Başparmağınız topu kavramaktan çok destekliyor.
  4. adım 4 sıkı bir tutuş için topu iki parmağınızın derinliklerine sıkıştırın.
    Sıkı bir tutuş için topu iki parmağınızın derinliklerine sıkıştırın. Ayrık dikişli hızlı top tutuşunun iki temel farkı, parmaklarınızı ne kadar geniş açtığınız ve topu tutuşunuzun ne kadar derininde tuttuğunuzdur. Topu tutarken, tutuşunuz ne kadar geniş olursa, topun parmaklarınızın içine o kadar fazla itileceğini hissedeceksiniz. Topu rahatça tutabildiğiniz kadar derine sıkıştırmak istersiniz.
  5. adım 5 don't overstretch your fingers.
    Parmaklarınızı fazla germeyin. Çatal top özellikle geniş bir tutuş gerektirir ve bu nedenle uzun parmaklarınız varsa çekmesi daha kolaydır. Genç oyuncuların bunu yapmakta zorlanmasının nedenlerinden biri de budur ve genellikle tamamen büyüdükten sonra öğrenilecek bir atış olarak görülür. Hatta bazı büyük lig takımları sakatlanma riski nedeniyle genç oyuncuların bu atışı öğrenmesini engellemektedir.
    • Parmakların birbirinden bu kadar uzak tutulması dirseğe daha fazla yük bindirir.

Çatal Topu Atmak

  1. adım 1 kolunuzu geri getirin.
    Kolunuzu geri getirin. Çatal top, temel olarak normal bir hızlı topla aynı kol hareketiyle atılır. Geniş parmak tutuşu, çatal topun kendine özgü hareketini üretmede ana faktördür, bu da son dakikada kuyruklanmasını veya düşmesini sağlar. Ayaklarınızı omuz genişliğinde açarak ve yakalayıcınıza bakarak başlayın, kurma pozisyonuna geçin. Atışa hazır olduğunuzda, kolunuzu iki parmaklı bir hızlı top için yaptığınız gibi geri getirin.
    • Ağırlığınızı biraz sola kaydırın (sağ elini kullananlar için) ve sağ ayağınızı lastiğin yanında olacak ve ayağınızın dış kısmı tümseğe basacak şekilde döndürün.
    • Sol bacağınızı, uyluğunuz yere paralel veya daha yüksek olacak şekilde kaldırın. Bunu yaparken vücudunuz sağa dönerek üçüncü kaleye bakacaktır.
    • Sol kolunuzu dirseğiniz bükülü olarak önünüzde tutarken atış kolunuzu geri getirin.
  2. adım 2 kolunuzu öne doğru getirin.
    Kolunuzu öne doğru getirin. Şimdi atış zamanı. Destek için başparmağınız topun altında olacak şekilde tutuşunuzu güzel ve geniş tutun. Hızlı topla aynı hareketi kullanıyor olmalısınız, ancak sadece biraz daha sert bir bilekle. Bileğinizi sert tutmak için sıkıca yerinde tutun ve topu bırakana kadar esnemesine veya dönmesine izin vermeyin.
    • Ön bacağınızı yere değmesine izin vermeden indirmeye başlayın.
    • Bunu yaparken, bu bacakla adım atın ve fırlatma kolunuzu yukarı doğru sallamaya başlayın.
    • Ön ayağınızı kaleye 75 derecelik bir açıyla yerleştirin.
    • Arka ayağınızı itin ve ön ayağınızı plakadan 90 derecelik bir açıyla dönecek şekilde döndürün.
    • Bunu yaparken atış kolunuzu uzatabildiğiniz kadar uzatın.
  3. adım 3 topu bırakın.
    Topu serbest bırakın. Topu bırakmaya geldiğinizde, dirseğiniz omzunuzun üzerinde düz bir çizgide olacak şekilde, top elinizden hızlı bir topla aynı noktada ve yükseklikte çıkmalıdır. Bu, top elinizden çıkarken vurucunun bunun bir forkball olduğunu anlamasını zorlaştırır. Bunu doğru yapmayı başarırsanız, ne tür bir atış yaptığınızı gizlemek, vurucuya atışın alışılmadık yörüngesine daha az tepki verme şansı verecektir.
    • Topu bırakırken atış dirseğinizin omuzlarınızla aynı hizada olmasını hedefleyin.
    • Atış kolunuzu takip edin ve daha fazla güç için arka bacağınızı kaldırın.
    • Çatal toplar normalde tıpkı hızlı toplar gibi sert atılır, ancak değişen tutuş, elden daha düşük bir hızda çıkmasını sağlayacaktır.
  4. adım 4 topu bırakırken bileğinizi çekin.
    Topu bırakırken bileğinizi çıtlatın. Geniş tutuştan sonra, başarılı bir forkball için ikinci önemli faktör, top elinizden çıkarken topspin vermektir. Bunu topu bıraktığınız anda bileğinizi kırarak yaparsınız. Bu iyi yapılırsa, topun herhangi bir backspin yerine bir miktar topspin veya ileri spin almasına neden olur. Topspin, topun vurucuya ulaştığında aşağı doğru düşmesine neden olur.
    • Bileğin bu şekilde kırılması sakatlanmaya yol açabilir.

Çatal Topunuzu Çalıştırmak

  1. adım 1 kol hareketinize konsantre olun.
    Kol hareketinize konsantre olun. İyi bir atış tüm vücudunuzun akıcı bir şekilde çalışmasını gerektirse de, belirli bölümleri belirli alıştırmalarla eğitebilirsiniz. Atış sırasında kol hareketinize odaklanan iyi bir alıştırma diz atma alıştırmalarıdır. Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, sağ dizinizin üzerine çökün ve topu bu pozisyondan bir arkadaşınıza atın.
    • Solaklar için tam tersini yapın.
  2. adım 2 sert bir bilek tutmaya odaklanın.
    Sert bir bilek tutmaya odaklanın. Sert bir bilek, iyi bir çatal top atmak için gerekenlerin önemli bir parçasıdır, ancak bu kendi başına pratik yapmak için zor bir şey olabilir. Bileğe odaklanmanın iyi bir yolu, atış kolunuzu dirsekten bükülü ve ön kol dikey olacak şekilde tutmaktır. Eldivenli elinizle bileğinizin hemen altından tutun. Kolunuzu bu pozisyonda tutarak topu sadece bileğiniz ve parmaklarınızla atma alıştırması yapın.
  3. adım 3 bir duvara karşı atış alıştırması yapın.
    Bir duvara karşı atış alıştırması yapın. Her şeyi bir araya getirmeye çalışmak için duvara karşı atış alıştırması yapabilirsiniz. Eğer nişan alacağınız bir hedef belirlerseniz, atışınızı ne kadar geç yapabildiğinizi görebilirsiniz. Ekipmanınız varsa, hareketinizin nasıl göründüğünü ve top üzerinde ne tür bir hareket oluştuğunu ağır çekimde gözlemlemek için alıştırma atışlarınızı filme alabilirsiniz.
    • Dengede zorlanıyorsanız, atış yapmadan önce birkaç saniye boyunca ön bacağınız yukarıda ve atış kolunuz geride olacak şekilde denge pozisyonunuzu korumaya çalışın.
  4. adım 4 arkadaşlarınızla pratik yapın.
    Arkadaşlarınızla pratik yapın. Muhtemelen herhangi bir atış alıştırmasını yapmanın en eğlenceli yolu arkadaşlarla birlikte yapmaktır. Yakalamaca oynayın ve birbirinizi yakalamaya çalışmak için çatal toplar atın. Eğer arkadaşınız top son saniyede yere düşerken kandırılıyorsa, iyi gidiyor demektir. Topun uçuşu hakkında size iyi geri bildirim verebilecekleri için bir yakalayıcı ile pratik yapmak iyidir.
    • Bir arkadaşınızdan, ebeveyninizden ya da antrenörünüzden atışınızı gözlemlemesini isteyerek sizi engelleyebilecek herhangi bir sorun tespit edip edemeyeceklerini görebilirsiniz.
  5. adım 5 don't overdo it.
    Aşırıya kaçmayın. Unutmayın, bu ustalaşması çok zor olan ve sakatlanmalara yol açabilecek bir perdedir. Alıştırmalarınızda yavaş olun ve dirseğinizde, bileğinizde veya parmaklarınızda ağrı hissetmeye başlarsanız durun.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Hangi atış sayısında çatal top atmak uygun olur?
    Normalde çatal topumu attığım zaman 0-2 veya 1-2 sayısıdır. Özellikle hızlı top attıktan sonra çok işe yarar. Hızlı top gibi görünür, sonra düşer.
  • Soru
    Ben bir gencim, bunu ana sunumum olarak kullanabilir miyim?
    Kendim de çatal topu başarılı bir şekilde atan bir genç olarak, benim yaptığım gibi bir knuckleball gibi çıkmadıkça (veya rotasyonu knuckleball'dan çatal topa değiştirerek tahmin edilemez hale getirmedikçe) ana atış olarak tavsiye etmem. Hızlı top ana atışınız olmalı, çatal top ise vurucuyu şaşırtmak için ikincil bir atış (veya oldukça iyiyse hızlı topla değiştirilebilir) olmalıdır.
  • Soru
    Çocuklar bunu çalışmalı mı?
    Hayır. Topu geniş tutuş en iyi yetişkin ellerle yapılır. Daha küçük ellerin bu atışta sakatlanma ihtimali daha yüksektir.

Video

İpuçları

  • Çok sert atmayın. Önemli olan konumdur.
  • Alıştırma yaparken size iyi tavsiyeler verebilecek birinin sizi izlediğinden emin olun.
  • Çatal topu atarken, kolunuzla düz bir şekilde geldiğinizden emin olun - bileğinizi falsolu topta yaptığınız gibi döndürmeyin.