Golf Diski Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Frizbi golfü olarak da bilinen disk golfü eğlenceli bir spordur ve egzersiz yapmanın harika bir yoludur. Backhand ve forehand oyunda kullanılan başlıca atışlardır ve her ikisini de öğrenmek hızlı ve kolaydır. Biraz alıştırma yaparak kısa sürede tek vuruşlar yapmaya başlayabilirsiniz.

Adımlar

Backhand Atmak

  1. adım 1 hedefe doğru yan durun ve ağırlığınızı arka ayağınıza verin.
    Hedefe yan durun ve ağırlığınızı arka ayağınıza verin. Baskın omzunuzu, beyzbol topuna vurur gibi hedefe doğrultun. Bu, golf diskinin düz bir çizgide uçmasına yardımcı olur. Ayaklarınızı hedefle 90 derecelik bir açı oluşturacak şekilde vücudunuzun önünde düz tutun.
    • Backhand atış, disk golfündeki en temel atıştır ve zamanın %90'ında kullanılır.
    • Golf diskinin bir açıyla sapmasına neden olacağından, vücudunuzun ön tarafını hedefe doğru çevirmekten kaçının.
  2. adım 2 diski başparmağınız üstte ve parmaklarınız altta olacak şekilde kavrayın.
    Diski başparmağınız üstte ve parmaklarınız altta olacak şekilde kavrayın. Golf diskini baskın elinizde tutun ve ardından elinizde sabitlemek için başparmağınızı diskin üstüne yerleştirin. Parmaklarınızı rahat bir pozisyona gelene ve disk elinizde güvende hissedene kadar hareket ettirin.
    • Parmaklarınızdan herhangi birini golf diskinin yan tarafına yerleştirmekten kaçının, çünkü bu diskin uçtuğu mesafeyi kısaltabilir.
    • Size uygun bir pozisyon bulana kadar parmaklarınızın konumunu denemeye devam edin.
  3. adım 3 kolunuzu düz tutun ve arkanıza doğru çekin.
    Kolunuzu düz tutun ve arkanıza doğru çekin. Golf diskini fırlatma kolunuzun omzunun arkasına yerleştirin. Kolunuzu uzatın, böylece golf diskini fırlatmak için maksimum miktarda kaldıraç gücüne sahip olursunuz. Kendinizi rahat hissettiğiniz bir duruş bulana kadar bu pozisyonu denemeye devam edin.
    • Diski yaklaşık bel hizasında tutmayı hedefleyin.
    • Bu pozisyonu aynada deneyin, böylece vücudunuzun nasıl konumlandığını kolayca görebilirsiniz.
  4. adım 4 golf diskini düz tutun.
    Golf diskini düz tutun. Bu, atış mesafenizi artırmanın en kolay yoludur. Golf diskiniz yukarı doğru açılı ise, hızla momentum kaybedecek ve yere doğru uçacaktır. Disk aşağı doğru açılı ise, tüm potansiyel momentumunu kullanmadan önce yere çarpacaktır. Bileğinizi düz tutun ve ardından golf diskinizi bileğinizle hizalayın.
    • Atışınız boyunca bu düz pozisyonu korumaya çalışın.
  5. adım 5 kolunuzu öne doğru sallayın ve golf diskini bırakın.
    Kolunuzu öne doğru sallayın ve golf diskini bırakın. Dirseğinizi hızla hedefe doğru getirin ve elinizin doğal bir şekilde arkasından gelmesine izin verin. Dirseğiniz göbek deliğinize ulaştığında kolunuzu uzatın. Bileğiniz hedefi gösterdiğinde golf diskini bırakın. Atışı yaparken golf diskini bel hizasında tutun.
    • Kolunuzu hedefe doğru ne kadar hızlı getirirseniz, golf diski o kadar hızlı ve uzağa uçacaktır.
    • Gözünüzü golf diskinizden ziyade hedefte tutun. Bu, atışınızın doğruluğunu artırmanıza yardımcı olacaktır.
    • Fırlatmanın her yönüne hakim olmanıza yardımcı olması için fırlatma hareketini yavaşça uygulayın. Kendinize güveniniz arttıkça atışınızın hızını ve gücünü artırın.
  6. adım 6 atışı yaparken ağırlığınızı ön ayağınıza aktarın.
    Atışı yaparken ağırlığınızı ön ayağınıza aktarın. Dirseğiniz vücudunuzun ortasına ulaştığında, ağırlığınızı ön ayağınıza verin. Bu, atışınızın momentumunu artırmanıza yardımcı olacaktır.
    • Dengenizin biraz bozulduğunu fark ederseniz, ön bacağınızı hafifçe bükün.
  7. adım 7 diski bıraktıktan sonra kolunuzun sallanmaya devam etmesine izin verin.
    Diski bıraktıktan sonra kolunuzun sallanmaya devam etmesine izin verin. Devam etmek atış mesafenizi artıracak ve sakatlanmaları önlemeye yardımcı olacaktır. Kolunuzun hedefe doğru sallanmaya devam etmesine izin verin. Golf diskini ne kadar hızlı fırlatırsanız; kolunuz doğal olarak o kadar uzağa gidecektir.

Forehand Atış Yapmak

  1. adım 1 diski başparmağınız ve orta parmağınız arasında kavrayın.
    Diski başparmağınız ve orta parmağınız arasında tutun. Avuç içiniz diske bakacak şekilde orta parmağınızı diskin iç kenarına düz bir şekilde yerleştirin. Diski elinizde sabitlemek için başparmağınızı orta parmağınızın üstündeki diskin üstüne koyun. Başparmağınız ve işaret parmağınız arasındaki ağın dış kenarda durmasına izin verin. Atışa ekstra güç vermek için işaret parmağınızı orta parmağınızın üstüne yerleştirin.
    • Bu pozisyon yeni başlayanlar için rahatsız edici olabilir ancak zamanla daha kolay hale gelir. Pratik yapmaya devam edin!
    • Atışı iyi kontrol edebilmek için diski sıkıca tutun.
    • Golf diskinin üst kısmı başparmağınızın baskısı nedeniyle biraz bükülebilir, bu normaldir.
    Justin Menickelli, Önde Gelen Disk Golf Sahası Tasarımcısı

    Kavrayışınızı gevşek ve bileğinizi rahat tutmak, diski temiz bir şekilde bırakmak ve daha hızlı vurmak için çok önemlidir. Diski zorlamak yerine parmaklarınızdan doğal bir şekilde dönmesine izin verin. Bileğiniz tüm atış boyunca nötr kalmalıdır.

  2. adım 2 ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde hedefin yanında durun.
    Ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde hedefin yanında durun. Atış yapmayan omzunuzu hedefe doğru tutun. Bu size diski fırlatmak için iyi ve sağlam bir zemin sağlar. Size ekstra denge sağlamak için dizlerinizi hafifçe bükün.
    • Atışlarınız çok isabetli değilse, atmayan omzunuzun hedefi gösterip göstermediğini kontrol edin. Bu, atışı doğru yönde yönlendirmeye yardımcı olur.
  3. adım 3 diski düz tutun ve kolunuzu hedeften uzağa doğru çekin.
    Diski düz tutun ve kolunuzu hedeften uzağa doğru çekin. Ön kolunuzu yatay olarak tutun ve ardından rahat bir pozisyona getirmek için arkanıza doğru çekin. Kendinizi doğal hissettiğiniz bir pozisyon bulana kadar farklı başlangıç pozisyonları deneyin.
    • Bileğinizi yatay konumda tutun, çünkü bu diskin düz uçmasına yardımcı olur. Atış boyunca bu yatay pozisyonu korumaya çalışın.
  4. adım 4 bileğinizi ve ön kolunuzu öne doğru hareket ettirin ve golf diskini bırakın.
    Bileğinizi ve ön kolunuzu ileri doğru sallayın ve golf diskini bırakın. Ön kolunuzu hızla öne doğru getirirken yatay konumda tutun. Bileğiniz hedefe doğru bakarken diski bırakın. Fiskenin momentumu diski havaya doğru itecektir. Bileğinizi ne kadar hızlı hareket ettirirseniz disk o kadar uzağa uçacaktır.
    • Ön kolunuzu hareket ettirirken kalçanızın hafifçe döndüğünü fark edebilirsiniz. Bu doğaldır ve hareketi güzel ve pürüzsüz hale getirmeye yardımcı olur.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları