El Bombası Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Elde taşınan, elle silahlandırılan ve elle atılan el bombaları, modern ateş gücü ile zaman içinde test edilmiş güvenilirliği bir araya getirerek güçlü bir kombinasyon oluşturur. Öldürücü olmayan el bombaları bile yanlış kullanıldığında çok tehlikeli olabileceğinden, denemeden önce bir el bombasını nasıl güvenli bir şekilde tutacağınızı ve fırlatacağınızı bilmek son derece önemlidir. Ne kadar bilgilendirici olursa olsun hiçbir yazılı kılavuzun deneyimli bir silah uzmanının tavsiyelerinin yerini tutamayacağını unutmayın, bu nedenle askeri veya polis ortamında eğitim almadan asla el bombası kullanmayın.

Adımlar

Ayakta Dururken Fırlatma

  1. adım 1 el bombanızı hazırlamadan önce hedefinizin yerini belirleyin.
    El bombanızı hazırlamadan önce hedefinizin yerini belirleyin. Ateşli silahların aksine, bir el bombasını düşmanlarınıza 'doğrultmanın' bir yolu yoktur, böylece onlara seçici olarak hasar verir - el bombaları, patlama yarıçapları içinde bulunan dost veya düşman her şeyi ayrım gözetmeksizin vuracaktır. Bu nedenle, pimi çekmeden önce düşmanınızın nerede olduğunu bilmek ekstra önemlidir. Saldırmayı düşündüğünüz düşman konumunu belirleyene kadar el bombanızı bile almayın - canlı bir el bombasıyla yakalanmak ve atacak hiçbir yerinizin olmamasını istemezsiniz.
    • Bununla birlikte, çatışma durumlarında, siperinizden dışarı bakmaya ve düşmanınızın yerini belirlemeye çalışırken çok fazla zaman harcarsanız kendinizi düşman ateşine maruz bırakabileceğinizi unutmayın. Bu, hedefinizin yerini belirleme ihtiyacınızı kendinizi koruma ihtiyacınızla hassas bir şekilde dengelemenizi gerektirir. Birçok kaynak düşmanınızı aramak için bir ya da iki saniyeden fazla zaman harcamamanızı tavsiye eder.
  2. adım 2 el bombanızı fırlatma elinize alın.
    El bombanızı fırlatma elinize alın. Bir hedef bulduğunuzda ve fırlatmaya hazır olduğunuzda, el bombanızı genellikle fırlatmak için kullandığınız elinize alın. El bombasını, çekme halkası yukarı bakacak şekilde avucunuzun içinde kavrayın. Başparmağınızla emniyet koluna (el bombasının üst tarafından aşağıya doğru uzanan büyük, kare, metal kol) sabit bir şekilde bastırın.
    • Atmaya hazır olana kadar manivela üzerindeki baskınızı bırakmayın. Kol, el bombasının küçük ama çok önemli bir parçası olan ateşleyiciyi yerinde tutar - pimi çektikten sonra kol üzerindeki tutuşunuzu gevşetirseniz (buna el bombasını 'sağmak' denir), el bombası hala elinizdeyken ateşleyicinin dönmesi ve fünyeyi vurması mümkündür. Bu kolayca ölümcül olabileceğinden, fırlatmadan önce kola her zaman sabit bir basınç uygulama alışkanlığı edinmek önemlidir.
  3. adım 3 pimi atmayan elinizle çekin.
    Pimi fırlatmayan elinizle çekin. Kol mekanizmasının yan tarafındaki halkayı bir parmağınızı içinden geçirerek kavrayın ve bir çekme, bükme hareketiyle çıkarın. Kolu yerinde tutan güvenlik klipsi el bombasından düşmelidir. Filmlerdeki ve televizyondaki el bombası tasvirlerinin aksine, pimi çektiğinizde fünyelerinin mutlaka yanmadığını unutmayın. Bunun yerine, kolu bıraktığınızda ve ateşleyici fünyeyi ateşleyebildiğinde gerçekleşir, bu nedenle fırlatana kadar kola baskı yapmaya devam edin.
  4. adım 4 el üstü hareketiyle fırlatın.
    El üstü hareketiyle atın. El bombaları doğal bir şekilde fırlatılabilir - tıpkı bir beyzbol topunu fırlattığınız gibi. Atmak için ayaklarınızı omuz genişliğinde açın, dizlerinizi hafifçe bükün, kolunuzu geriye doğru eğin ve öne doğru güçlü bir adım atarken el bombasını başınızın üzerinden fırlatın. Kolunuz kulağınızın yanından geçmeli ve kalçanızdan hafifçe bükülmelisiniz. El bombasının elinizden çıkarken parmak uçlarınızdan yuvarlanmasına izin verin.
    • Fırlatırken en yüksek mesafeyi ve isabeti elde etmek için fırlatma hareketinizi takip edin. Yani, el bombası elinizi terk ettikten sonra, kolunuzun aşağı doğru doğal yoluna devam etmesine izin verin ve kalçanızdan hafifçe bükülmeye devam edin.
  5. adım 5 siper alın!
    Siper alın! Kendinizi korumak için el bombası patlamadan önce mevcut zamanı kullanın. Kendinizi şarapnel parçalarından korumak için çömelin, diz çökün veya mevcut herhangi bir siperin arkasına yüzüstü uzanın. El bombası kullanmanızın muhtemel olduğu durumlarda, sadece el bombasının patlamasına değil, aynı zamanda düşman ateşi olasılığına karşı da dikkatli olmak isteyeceğinizi unutmayın, bu nedenle siper almak için hiç vakit kaybetmeyin.
    • Siper yoksa, kendinizi yere yaslayın ve yaklaşan patlamaya doğru yönelin. Bu, profilinizi en aza indirir ve potansiyel olarak ölümcül şarapnel için vücut alanınızı daha az gösterir.
    • El bombası havaya kalktıktan sonra (gerçek ve mecazi anlamda) elinizden çıkar. Emniyet kolunu yerinde tutmak için elinizden gelen baskı olmadan, yay onu yukarı ve el bombasından uzağa itecek ve ateşleyicinin fünyeyi ateşlemesine izin verecektir. Birçok el bombası için, bu noktada, el bombası patlamadan önce yaklaşık dört ila beş saniyeniz olacaktır. Ancak bu süre, kullandığınız el bombasının türüne veya nadiren de olsa fünyenizin bozuk olup olmadığına bağlı olarak değişebilir.

Dizüstü Pozisyondan Fırlatma

  1. adım 1 hedefinize doğru yanlamasına dönün.
    Yüzünüzü hedefinize doğru dönün. Genellikle, savaş durumlarında, ayakta durarak el bombası atma lüksüne sahip olmazsınız. Örneğin, düşman ateşiyle siperin arkasında sıkıştıysanız, atmak için ayağa kalkarak vücudunuzun üst kısmını açığa çıkarmak istemezsiniz. Neyse ki, düşmana maruz kalmanızı en aza indiren pozisyonlardan el bombası atmak da mümkündür.
    • Diz çökmüş bir pozisyondan el bombası atmak için uygun duruşa geçerek başlayın. Dizlerinizi bükerek kendinizi yere yaklaştırın, ardından vücudunuzu atmayı düşündüğünüz yönden doksan derece uzağa çevirin, böylece fırlatma omzunuz hedefinizden uzağa bakacaktır. Diz çökme pozisyonunda ayakta dururken elde edeceğiniz türden bir atış gücü elde etmek zordur, bu nedenle yana dönmek akıllıca bir seçimdir çünkü vücudunuz boyunca atmanıza olanak tanıyarak gücünüzü en üst düzeye çıkarır.
  2. adım 2 atış yapmayan bacağınızı bırakın ve atış bacağınızı arkanıza alın.
    Atış yapmayan bacağınızı bırakın ve atış bacağınızı arkanıza koyun. Atış yapmadığınız bacağınızı bükün ve diziniz hedefinize doğru bakacak şekilde önünüzdeki zemine bastırın. Aynı zamanda, fırlatma bacağınızı arkaya doğru uzatın, böylece botunuzun yan tarafı yerle temas eder. Maksimum denge için fırlatma bacağınızı düz ve kilitli tutun.
    • El bombası atmak için kullandığınız diz çökme duruşunun, sıradan savaş dışı durumlarda (yerden bir şey almanız gerektiğinde olduğu gibi) kullanabileceğiniz tipik diz çökme duruşuyla aynı olmadığını unutmayın. Bu değiştirilmiş duruş, fırlatma sırasında bir dizinizi doğrudan altınızdaki zemine indirip diğerini önünüzde bükerek elde edemeyeceğiniz ek denge ve destek sağlar.
  3. adım 3 fırlatmadığınız elinizi hedefe doğru uzatın.
    Fırlatmadığınız elinizi hedefe doğru uzatın. Pimi çekerek ve kolu basılı tutarak el bombasını göğsünüze doğru kaldırın. Fırlatma kolunuzu geriye doğru çekerken, diğer kolunuzu hedefe doğru uzatın, parmaklarınızı uzatın ve başparmağınızı elinizin yan tarafına yaslayın. Atmayan kolunuzu hafifçe yukarı kaldırılmış bir açıda tutun (yaklaşık 45o). Kolunuzu doğru şekilde konumlandırıyorsanız, bir vücut geliştirmeci gibi esniyormuş gibi görünmelisiniz.
    • Yukarıda belirtildiği gibi, diz çökme duruşu ayakta durma duruşu kadar fırlatma gücüne sahip değildir. Atış yapmayan kolunuzu bu şekilde uzatmanız, takip atışınızda ekstra kaldıraç elde etmenizi sağlayarak atış gücünüzü biraz artırır.
  4. adım 4 üstten el hareketiyle atın ve devam edin.
    Üstten bir hareketle atın ve devam edin. El bombasını başınızın üzerinden fırlatın, kolunuzu kulağınızın yanından geçirin ve fırlatırken kalçanızı bükün. Daha fazla güç için, hala arkanızdaki yere sıkıca dayanması gereken fırlatma bacağınızla itin.
    • Siper almayı unutmayın! Mevcut en sağlam siperin arkasında mümkün olduğunca alçalın. Her zaman olduğu gibi, siper yoksa, kendinizi yüzüstü yere bastırın ve patlamanın yönüne bakın.

Yüzüstü Pozisyondan Fırlatma

  1. adım 1 pimi çıkarırken sırt üstü uzanın.
    Pimi çıkarırken sırt üstü yatın. Tüm el bombası fırlatma pozisyonları arasında, yüzüstü duruş tipik olarak en az güç, mesafe ve isabet sağlar, bu nedenle diğer fırlatma duruşları mümkün olduğunda, genellikle tercih edilir. Bununla birlikte, çok alçak bir siperin arkasında sıkışıp kaldığınız durumlarda, atarken diz çökme pozisyonuna yükselmek için zaman ayırarak kendinizi düşman ateşine maruz bırakma riskini almak istemeyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda, kendinizi ölümcül bir tehlikeye atmadan düşmana saldırmanın tek yolu yüzüstü atış yapmak olabilir.
    • Başlamak için, siperinizin arkasında sırt üstü uzanın. Fırlatma kolunuz hedefinizden uzakta olacak şekilde harekete paralel olarak uzanmalısınız. Bu, el bombasını kolayca kavramanızı ve göğsünüze doğru tutmanızı sağlar ve ayrıca gerektiğinde tepki verebilmeniz için etrafınızdaki koşulları mümkün olan en iyi şekilde görmenizi sağlar.
  2. adım 2 fırlatma bacağınızı geriye doğru çekin ve el bombasını fırlatmaya hazırlayın.
    Fırlatma bacağınızı geriye doğru çekin ve el bombasını fırlatmaya hazırlayın. Fırlatma bacağınızı 90 derece büküno açıyla, diğer dizinizle temas halinde tutun. Botunuzun yan tarafını yere dayayın. Diz çökme duruşunda olduğu gibi, bu size fırlatma sırasında daha fazla denge ve güç sağlayacaktır.
    • Aynı anda, pimi çekerek ve manivelaya basarak el bombasını hazırlayın. Fırlatma kolunuzu kulağınızın yanına yerleştirin ve fırlatmaya hazır olun.
  3. adım 3 el bombasını yuvarlanma hareketiyle vücudunuza doğru atın.
    El bombasını vücudunuz boyunca yuvarlama hareketiyle atın. El bombasını fırlatmak için fırlatma ayağınızla itin ve el bombasını vücudunuz boyunca fırlatırken kendinizi hedefinize doğru yuvarlayın. Bu hareketi takip edin. Gerekirse sonuna kadar da yuvarlanabilirsiniz. Ancak atarken başınızı ve vücudunuzu aşağıda tutun - yüzüstü duruşun birincil avantajı düşman ateşine maruz kalmanızı en aza indirmesidir, bu nedenle bu avantajı korumak için aşağıda kalın.
    • Yapabiliyorsanız, ekstra kaldıraç için önünüzdeki herhangi bir nesneyi tutmak için fırlatmayan elinizi de kullanmak isteyebilirsiniz.
  4. adım 4 siper alın.
    Siper alın. Zaten yüzüstü pozisyonda yattığınız için, el bombasını bıraktıktan sonra 'alçalmanıza' gerek kalmayacaktır. Bununla birlikte, mevcut herhangi bir siperin arkasında olduğunuzdan emin olmalısınız. Yukarıda belirtildiği gibi, eğer siper yoksa, şarapnel parçalarına maruz kalacağınız profil alanını en aza indirmek için kendinizi patlamanın yönüne doğru yönlendirmek isteyeceksiniz.
    • Düzgün bir formda olsanız bile, diz çökme ve (özellikle) ayakta durma pozisyonlarında olduğu gibi yüzüstü pozisyonda da aynı atış mesafesini elde etmekte çok zorlanacağınızı belirtmek gerekir. El bombası patladığında muhtemelen size daha yakın olacağından, attıktan sonra kendinizi korumanız daha da önemlidir.

Canlı El Bombalarını Güvenle Atmak

  1. adım 1 i̇şiniz için doğru el bombasını seçin.
    İşiniz için doğru el bombasını seçin. El bombalarının çok çeşitli biçimleri vardır. Bazıları düşmana kayıp verdirmek için, bazıları sadece sersemletmek veya ölümcül olmayan bir şekilde etkisiz hale getirmek için ve bazıları da insan olmayan hedeflere hasar vermek için üretilmiştir. Atmadan önce hangi tür el bombası attığınızı (ve nasıl kullanıldığını) bilmeniz son derece önemlidir - yanlış el bombası kullanırsanız sonuçları felaket olabilir. Aşağıda en yaygın el bombası türlerinden birkaçı bulunmaktadır:
    • Parça tesirli el bombaları: Patladığında çok sayıda küçük şarapnel parçası üretir. Genellikle yakın mesafelerde zırhsız hedefler için ölümcül olarak kabul edilir ve daha uzun mesafelerde etkinliği hızla azalır. Şarapnel ahşap, alçı ve teneke gibi yumuşak bariyerleri delebilir, ancak genellikle kül blokları, kum torbaları ve zırhı delemez.
    • Sarsıntı bombaları: Aşırı sarsıntı gücüne sahip bir patlama yaratır. Bu sarsıcı etki kapalı ortamlarda artar, bu da onu kentsel alanlarda ve sığınaklarda, güçlendirilmiş muhafazalarda vb. kullanışlı hale getirir. Doğaçlama yıkım için de kullanılabilir.
    • Yangın çıkarıcı el bombaları: Son derece yüksek sıcaklıkta alevler üretir. Yanıcı yapıları ateşe verebilir, ekipman ve silahları yok edebilir ve hatta belirli durumlarda zırhlı araçlara nüfuz edebilir.
    • Duman bombaları: Beyaz ya da renkli duman üretir. Genellikle piyade veya hafif araç hareketlerini gizlemek veya dost kuvvetlere mevzileri görünür kılmak için kullanılır.
    • Sersemletici el bombaları: Bazen 'flaş bombası' olarak da adlandırılan bu bombalar sağır edici bir patlama ve parlak bir flaş üreterek odadaki hedefleri anlık olarak şaşırtır.
    • İsyan kontrol el bombaları: Genellikle göz yaşartıcı gaz, kauçuk saçmalar veya diğer ölümcül olmayan caydırıcılarla dolu olan bu el bombaları, ölümcül yaralanmalara neden olmadan kalabalığı dağıtmak ve bastırmak içindir.
  2. adım 2 el bombanızın ölümcül menzilini bilin.
    El bombanızın ölümcül menzilini bilin. El bombaları size veya dost kuvvetlere çok yakın patlarsa kolayca dost ateşi kayıplarına neden olabilir, bu nedenle hangi menzillerin 'güvenli' kabul edilip hangilerinin edilmediğini bilmek son derece önemlidir. El bombanızın ölümcül menzilinin çok dışında olsanız bile, patlamadan önce siper almak isteyeceksiniz. Nadiren de olsa, bir el bombasının belirlenen ölümcül menzilinin ötesine şarapnel, enkaz veya sarsıntı patlamaları göndermesi mümkündür, bu nedenle kendinizi gereksiz yere bu tehlikelere maruz bırakmayın.
    • Parça tesirli el bombaları için genellikle 15-20 metre (50-65 fit) arasındaki mesafelerin zayiat verdiği kabul edilir. Şarapnel parçaları potansiyel olarak 60 metreye (yaklaşık 200 fit) kadar uçabilirken, şarapnelin hızı mesafeyle birlikte hızla azalır ve bu mesafelerde zayiat nadirdir.
    • Sarsıntı bombaları açık arazide çok daha küçük menzillere sahiptir - genellikle sadece birkaç metre. Ancak, kapalı alanlarda öldürme güçleri büyük ölçüde artar. Bu durumlarda, el bombasını atmadan önce kendinizi sığınaktan, muhafazadan vb. tamamen uzaklaştırmak en iyisidir.
    • Diğer el bombalarının zarar verme menzilleri çok daha sınırlıdır. Bir yangın bombası genellikle yalnızca alevleriyle temas ederseniz, kendinizi yanan bir binada mahsur bulursanız veya kapalı bir alanda dumanından boğulursanız öldürücüdür. Duman bombaları çok yakın mesafelerde yanıklara neden olabilir ancak genellikle ölümcül olarak kabul edilmez. Sersemletici ve isyan kontrol bombaları açıkça ölümcül olmayacak şekilde tasarlanmıştır, ancak nadir kazalar ölümle sonuçlanabilir.
  3. adım 3 aşağıdaki durumlarda son derece dikkatli olun
    El bombanızı 'pişirirken' son derece dikkatli olun. El bombalarının zaman ayarlı bir fünyesi olduğundan, bir düşman hedefinin el bombasını alıp size geri atması teorik olarak mümkündür. Bundan kaçınmak için, bazı askerler el bombalarını 'pişirmek' adı verilen bir teknik kullanır - düşmanın geri atması gereken süreyi kısaltmak veya ortadan kaldırmak için atmadan önce kasıtlı olarak kısa bir süre tutarlar. Bir el bombasını pişirmek için pimi çekin, kolu bırakın, 'bin bir' ya da 'iki bin bir' diye sayın, sonra atın. Çoğu savaş el bombasının fünyesi dört veya beş saniyedir, bu nedenle fünyesinin daha uzun olduğundan emin değilseniz el bombanızı bir veya iki saniyeden fazla pişirmeyin.
    • Bu tekniğin bazen bir el bombasının sığınaklara veya diğer güçlendirilmiş mevzilere karşı etkinliğini artırmak için de kullanıldığını unutmayın - bu durumlarda, el bombasının hedefin üzerinde havada patlaması, yerde patlamasına tercih edilebilir.
    • Ayrıca birçok eski Sovyetler Birliği el bombasının Amerikan el bombalarından biraz daha kısa bir fünyeye sahip olduğunu unutmayın - genellikle yaklaşık üç ila dört saniye.
  4. adım 4 el bombalarını merdivenlerden veya tepelerden yukarı atmaktan kaçının.
    El bombalarını merdivenlerden veya tepelerden yukarı atmaktan kaçının. Ölümcül ya da ölümcül olmayan herhangi bir el bombası atarken, el bombasının yuvarlanabileceğini unutmamak önemlidir. Bu nedenle, bir eğime düşerse, hedefinizden uzağa yuvarlanabilir veya daha kötüsü size doğru geri dönebilir. Bu nedenle, el bombalarını eğimli yüzeylere, özellikle de dibinde olduğunuz yokuşlara atmak genellikle kötü bir fikirdir.
    • Mutlaka yokuş yukarı bir el bombası atmanız gerekiyorsa, önceden pişirmeyi ve yüksek bir kavis vermeyi deneyin, böylece hedefinizin üzerinde havada patlar veya size doğru geri dönmek için çok az zamanınız olur.
  5. adım 5 siperinizin etkinliğini bilin.
    Siperinizin etkinliğini bilin. Bir el bombası patlamadan önce siper almak, özellikle de ölümcül menzil içindeyseniz, yaşamla ölüm arasındaki farkı tam anlamıyla yaratabilir. Kendinizle patlayan el bombası arasına fiziksel engeller koymak neredeyse her zaman iyi bir fikirdir (bariz nedenlerden dolayı sis bombaları hariç). Ancak, el bombaları söz konusu olduğunda tüm siper biçimleri eşit değildir. Kişisel güvenliğiniz için, ilk el bombanızı atmadan önce 'iyi' ve 'kötü' siper arasındaki farkı anlamanız önemlidir.
    • Parça tesirli el bombalarından çıkan şarapneller özellikle kısa mesafelerde ahşap, sıva, cam, mobilya ve ince metal katmanlarını delip geçebilir. Öte yandan, kum torbaları, kül blokları, taş ve kalın metal gibi daha kalın, daha ağır malzemeler genellikle şarapneli engelleyebilir - ne kadar kalınsa o kadar iyidir.
    • Bir sarsıntı bombasından kaynaklanan şok dalgasının kapalı alanlarda (hatta köşelerin etrafında) uzun mesafeler kat edebileceğini unutmayın. Bu nedenle, sığınaklarda, dar koridorlarda ve diğer kapalı alanlarda, siper sarsıntı bombalarına karşı koruma sağlamayabilir.
    • Yangın bombalarının etkili menzili kısa olmakla birlikte, 2.200 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta yanabilirler.o C (neredeyse 4,000o F). Bu, çeliği eritecek kadar sıcaktır, bu nedenle kendinizi bu el bombalarına karşı korumak için siper değil mesafe gereklidir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Neden gidip onlara veremedim ki?
    El bombası patlayabilir ve sizi yaralayabilir ya da öldürebilir.
  • Soru
    Bir el bombası sizi öldürebilir mi?
    Evet, bir el bombası sizi öldürebilir. El bombası bir silahtır. Savaşta en yaygın kullanılan silahlardan biridir.

İpuçları

  • Durumunuza uyum sağlayın. Araziyi kendi avantajınıza kullanın.
  • Unutmayın, pozisyonunuz ayakta duran birine ne kadar yakınsa, el bombasını o kadar uzağa atabilirsiniz. Menzilinizi en üst düzeye çıkarmak için diğer kollarınızı ve bacaklarınızı kullanın.

Uyarılar

  • El bombanızda herhangi bir türde patlayıcı yük kullanılıyorsa veya herhangi bir sağlam malzeme kırılırsa ciddi yaralanmalara neden olabilir.
  • M67 parça tesirli el bombaları son derece tehlikelidir! Beş metreden öldürmek ve on beş metreden kayıp vermek üzere tasarlanmışlardır. Bunları savaş ve savaş eğitimi dışında kullanmayın.