Kanca Yumruğu Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Doğru uygulandığında kroşe, atabileceğiniz en güçlü yumruklardan biridir. Hızlı bir kroşe genellikle rakibi hazırlıksız yakalayarak başka bir yumruk için açıkta bırakır. Kroşe atmak için durumunuzu değerlendirin ve rakibinize yaklaşın. Hız ve isabetle vurmak için vücudunuzu döndürerek yumruğunuzu öne doğru kavislendirin. Temel kroşenizi uygulayarak ve hatta dövüş stilinize bazı alternatif kroşeler ekleyerek rakiplerinizi alt edin.

Adımlar

Boks Duruşuna Yerleşmek

  1. adım 1 düzgün bir şekilde durun...
    Uygun bir yerde durun boks duruşu baskın ayağınız arkada olacak şekilde. Boks duruşuna geçmek için bacaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde durun. Ardından, baskın ayağınızı yaklaşık yarım adım geriye getirin. Ayağınızı yana çevirin, böylece yumruk atarken öne doğru dönmek için kullanabilirsiniz. Önünüzü görebilmek için diğer ayağınızı öne doğru tutun.
    • Boksta, hareket halindeyken güçlü yumruklar atmak için uygun form çok önemlidir. Doğru duruşta olduğunuzda, arka ayağınızın parmak uçları ön ayağınızın topuğuyla aynı hizada olur.
    • Örneğin, sağ elinizi kullanıyorsanız, sağ ayağınızla geri adım atın. Ayağınızı yarıdan biraz daha fazla sağa çevirin. Sol ayağınızı önünüze yerleştirin.
  2. adım 2 önünüzde ne olduğunu görmek için dik durun.
    Önünüzde ne olduğunu görmek için dik durun. Başınızı dik tutun, ellerinizin üzerinde tutun, böylece hareketi tam olarak görebilirsiniz. Hedefinizin ne yaptığına ve yumruk için nerede bir açıklık bulabileceğinize odaklanın. Tetikte olun ve mümkün olduğunca iyi bir duruş sergileyerek vücudunuzun tüm hareket alanını kullanın.
    • Duruşunuz sizin dengenizdir. Kroşe atmaya alışık değilseniz öne eğilmek ve başınızı dışarı çıkarmak isteyebilirsiniz. Bunu yaptığınızda önünüzü göremezsiniz ve rakibinize daha fazla hedef vermiş olursunuz.
  3. adım 3 ağırlığınızı dengelemek için dizlerinizi hafifçe bükün.
    Ağırlığınızı dengelemek için dizlerinizi hafifçe bükün. Dizlerinizi bükmek aynı zamanda kendinizi rakibinize saldıran bir kaplan gibi fırlatmanız için gereken hareket kabiliyetini de sağlar. Dizlerinizi büktüğünüzde, ağırlığınızın ön ve arka ayağınız arasında eşit olarak dağıldığından emin olun. Öne veya arkaya çok fazla ağırlık vermek, kancayı fırlattığınızda sizi açıkta bırakabilir.
    • Ön ayağınıza yaslanırsanız, kanca atmak vücudunuzu öne doğru çeker. Eğer geriye yaslanırsanız, yumruğunuz güç kaybeder.
    • Dizlerinizin kilitlenmesini önleyecek kadar hafif bir bükülmeye ihtiyacınız vardır. Çok fazla eğilmek başınızı rakibinizin ellerine yaklaştırır. Bacaklarınızı sert hissediyorsanız, dizlerinizi biraz daha bükün.
  4. adım 4 yüzünüzü korumak için ellerinizle yüksek bir koruma sağlayın.
    Yüzünüzü korumak için ellerinizle yüksek bir koruma sağlayın. Ellerinizi yüzünüzün önünde kapalı yumruklar halinde tutun. Onları burnunuz ve ağzınızla aynı seviyede, gözlerinizin hemen altında konumlandırın. Ayrıca, öndeki elinizi diğer elinizin biraz önünde tutun. Bu size baskın olmayan elinizle blok yapma ve baskın elinizle karşılık verme fırsatı verecektir.
    • Bu duruş kendinizi korumak için çok önemlidir. Yumruk atmadan önce ve sonra ellerinizi pozisyona getirin, aksi takdirde rakibiniz kendi kroşesini atmayı deneyebilir.
    UZMAN İPUCU

    Asher Smiley

    Öz Savunma Eğitmeni
    Asher Smiley, Petaluma, Kaliforniya'daki Krav Maga Revolution'ın Sahibi ve Baş Eğitmenidir. Asher, Amerikan Krav Maga sisteminde 1. Kademe Eğitmen Sertifikası almıştır. 2017 yılında Uluslararası Kapap Federasyonu Combat Krav Maga International ile eğitim almış, 7 günlük taktik seminerini ve 8 günlük CKMI eğitmen kursunu tamamlamıştır.
    Asher Smiley Öz Savunma Eğitmeni

    Uzmanımız Kabul Ediyor: Kroşe atarken dirseğinizi ve yumruğunuzu omuz hizasına getirmeye çalışın, avuç içiniz size doğru baksın. Bu, iki büyük mafsalınızla teması en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olur, böylece elinizi veya bileğinizi kırma olasılığınız azalır.

  5. adım 5 bir kroşe denemeden önce rakibinize yaklaşın.
    Kroşe atmadan önce rakibinize yaklaşın. Kroşeler kısa menzilli yumruklardır. Çok uzakta olursanız, yumruğunuzu güçlendirmek için yeterli momentumu oluşturamazsınız. Önce rakibinizle aranızdaki mesafeyi kapatın, böylece rakibinizin kroşenizi engelleme veya atlatma şansı azalır.
    • Çok uzaktan kroşe atmaya çalışırsanız, yumruk atarken öne doğru eğilirsiniz. Bu aynı zamanda rakibinize kroşenin geldiğini görmesi, engellemesi ve karşılık vermesi için büyük bir fırsat verir.
    • Yumruklarınızı çalışın ve AYAK ÇALIŞMASI antrenman yoluyla. Sık pratik yapmak, bir kroşe atmaya hazır olmadan önce nerede durmanız gerektiğini daha iyi anlamanızı sağlar.
  6. adım 6 çene veya şakak gibi korunmasız bir noktayı hedefleyin.
    Çene veya şakak gibi korumasız bir noktayı hedefleyin. Vücudunun hangi kısımlarının iyi korunmadığını öğrenmek için rakibinizin duruşunu kontrol edin. Kanca atarken genellikle şakağı hedef alırsınız, ancak yumruk diğer birçok bölgede de işe yarar. Örneğin rakibinizin vücudunda veya çenesinde açıklıklar arayın.
    • Eğer boks yapıyorsanız, çeneye ve vücuda odaklanın. Bu noktalar, rakibinizin kendi yumruklarını nereye yerleştirdiğine bağlı olarak hedeflenmesi en kolay olanlardır. Bu bölgelere yapılan kroşeler çok etkilidir.

Yumruğu Tamamlamak

  1. adım 1 öndeki kolunuzu geri çekerek yumruğa başlayın.
    Yumruğa öndeki kolunuzu geri çekerek başlayın. Kroşelerin hepsi olmasa da çoğu ön el ile yapılır. Bir boks duruşunda olduğunuzda, bu baskın olmayan eliniz olacaktır. Örneğin sol ayağınız öndeyse yumruk için sol kolunuzu geriye çekin. Kolunuzu dirseğiniz bükülü olacak şekilde yere paralel tutarak geriye doğru hareket ettirin.
    • Rakibinize bir kroşe ile vurmak istiyorsanız hızlı olmalısınız. Kolunuzu geri çekin ve vurun. Güçlü bir yumruk hazırlamak için geri çekilirseniz, rakibinizin bunu görüp kaçma şansı olur.
    • Aynı tekniği kullanarak baskın elinizle bir kanca atabilirsiniz. Ancak kroşelerin menzili çok kısa olduğu için dikkatli olun. Kancayı bir kombonun parçası olarak atın veya yeterli menzile sahip olduğunuzdan emin olmak için önce rakibinize yaklaşın.
  2. adım 2 geri sararken vücudunuzu baskın olmayan elinize doğru döndürün.
    Geri giderken vücudunuzu baskın olmayan elinize doğru döndürün. Güçlü bir kroşe tüm vücudu kaplayan bir yumruktur, bu yüzden vücudunuzun alt kısmını da işin içine katın. Kalçanızdan başlayarak vücudunuzu elinizle aynı hızda hareket ettirin. Vücudunuzu yumruk atan elinize doğru döndürmek için baskın tarafınızdaki omzunuzu öne doğru getirin. Yumruk boyunca vücudunuzu baskın olmayan kolunuzla senkronize bir şekilde döndürmeye devam edin.
    • Örneğin, sol elinizle bir kanca atıyorsanız, sağ kalçanızı öne getirerek sola doğru dönün. Bunu yapmak yumruğunuza daha fazla güç katar, ancak rakibinizin kancayı fark etmesini önlemek için hızlı olmalısınız.
    UZMAN İPUCU

    Omuzlarınız yerine kalçalarınız ve ayaklarınızla dönün. Aksi takdirde omuz ekleminize çok fazla baskı uygularsınız.

    Asher Smiley

    Öz Savunma Eğitmeni
    Asher Smiley, Petaluma, Kaliforniya'daki Krav Maga Revolution'ın Sahibi ve Baş Eğitmenidir. Asher, Amerikan Krav Maga sisteminde 1. Kademe Eğitmen Sertifikası almıştır. 2017 yılında Uluslararası Kapap Federasyonu Combat Krav Maga International ile eğitim almış, 7 günlük taktik seminerini ve 8 günlük CKMI eğitmen kursunu tamamlamıştır.
    Asher SmileyKendini Savunma Eğitmeni
  3. adım 3 baskın olmayan yumruğunuzu sıkı bir kavis çizerek öne doğru hareket ettirin.
    Baskın olmayan yumruğunuzu dar bir kavisle öne doğru hareket ettirin. Kolunuzu geri çekip hızla ileri doğru fırlatarak kanca yumruğunuzu etkili hale getirin. Kolunuzu uzatmak için omzunuzu kullanın ve elinizi rakibinize doğru kıvırın. Yumruğu olabildiğince hızlı ve patlayıcı hale getirmek için kolunuzu vücudunuza yakın tutmaya çalışın. Yumruğunuzun yaptığı kavis yumruğa adını verse de, geniş bir kavis çizerseniz kancaları okumak kolaydır.
    • Kendinize zarar vermekten kaçınmak için yumruk boyunca kolunuzun pozisyonunu koruyun. Kolunuz yere paralel olacak şekilde dirseğinizi yukarıda ve bileğinizi düz tutun.
    • Kroşenin tüm vücutla atılan bir yumruk olduğunu unutmayın. Bol miktarda hız ve güç vermek için alt vücudunuzu da dahil etmeniz gerekecektir. Kol hareketi yumruğun sadece bir parçasıdır.
  4. adım 4 baskın elinizi vücudunuza yakın bir şekilde aşağıya doğru sokun.
    Baskın elinizi vücudunuza yaklaştırın. Karşı eliniz hareketinize engel olabilir, bu yüzden hafifçe aşağı indirin. Kolunuzu normal boks duruşunda tuttuğunuz gibi bükülü tutun. Yumruğunuz çenenizin hemen altına gelene kadar kolunuzu aşağı indirin. Bu şekilde, kancanız için bolca yeriniz olur.
    • Savunmak için kullanmanız gerekmesi ihtimaline karşı elinizi yüzünüze yakın tutun. Kolunuzu içeri sokmak vücudunuzun bir kısmını bloke eder, böylece rakibiniz size aniden oradan vuramaz.
    • Baskın elinizle bir kroşe atarsanız, bunun yerine baskın olmayan elinizi vücudunuza yaklaştırın.
  5. adım 5 kroşeyi tamamlarken ayaklarınızı döndürün.
    Kroşeyi tamamlarken ayaklarınızı döndürün. En güçlü kroşeyi atmak için momentumunuzu ileriye taşıyın. Yumruğa başlarken arka ayağınızın topuğunu kaldırın. Ardından, bir böceği eziyormuş gibi vücudunuzun geri kalanıyla birlikte ayaklarınızı döndürün. Yumruğunuz rakibinizle birleştiğinde arka topuğunuzu bırakarak yumruğu bitirin.
    • Arka ayağınızın topuğunda, ayak parmaklarınızın hemen altındaki kısımda dururken dönün. Dönmeye başladığınızda dengenizi korumak için ön ayağınızın topuğunu bırakın.
    • Ağırlığınızı mümkün olduğunca ayaklarınızın arasında dengede tutun. Birçok kişi kanca atarken öne doğru eğilir, ancak bu tehlikelidir. Dengeli olmadığınızda güç kaybedersiniz ve kendinizi savunmasız bırakırsınız.
  6. adım 6 rakibinizle temas ettiğinde yumruğunuzu hareket ettirmeyi bırakın.
    Rakibinizle temas ettiğinde yumruğunuzu hareket ettirmeyi bırakın. Baskın olmayan yumruğunuzu hedefe indirmek için hem üst hem de alt bedeninizi kullanarak yumruğunuzu takip edin. Yumruğu indirirken yumruğunuzu sıkın, ancak kendinizi fazla uzatmayın. Kroşe sırasında yumruğunuz bir yay şeklinde hareket eder, bu nedenle aşırı sallanırsanız hareketinizin gücü sizi öne doğru çekebilir. Dik durun ve dengede kalın, böylece kendinizi bir karşı saldırıdan koruyabilirsiniz.
    • Yumruğunuzu çok erken durdurmak da bir sorundur. Yumruğunuzu zayıflatır, bu nedenle hedefinize ulaşana kadar momentumunuzu durdurmayın.
  7. adım 7 kendinizi korumak için normal boks duruşunuzda geri çekilin.
    Kendinizi korumak için normal boks duruşunuzda geri çekilin. Eğer hemen başka yumruklar atmayı planlamıyorsanız, hızlıca başlangıç pozisyonunuza geri dönün. Yüzünüz öne bakacak şekilde vücudunuzu geriye doğru döndürün. Size tekrar savunma veya saldırı fırsatı veren dengeli bir duruşla bacaklarınızı omuz genişliğinde açık tutun. Korunmak için ellerinizi yüzünüzün yanında tutmayı unutmayın.
    • Kanca yumrukları genellikle jab gibi diğer yumruklardan sonra gelir. Ayrıca iyi bir kroşeyi, baskın elinizle bir kroşe veya aparkat atmak gibi bir komboyu başlatmak için de kullanabilirsiniz.

Alternatif Kroşeler Denemek

  1. adım 1 rakibin altına ulaşmak için bir kürek kancası kullanın's defense.
    Rakibin savunmasının altına ulaşmak için bir kürek kancası kullanın. Kürek kroşesi, normal kroşe ile aparkat arasında bir şeydir. Bunu atmak için kolunuzu yere paralel tutmak yerine 45 derecelik bir açıyla aşağı çekin. Vücudunuzu normal bir kroşede yaptığınız gibi döndürün, ancak rakibinizin çenesini hedefleyin. Kolunuzu yere paralel tutmadığınız için bu yumruk normal kroşeden farklı bir açıyla gelir.
    • Rakibiniz savunmada kaldığında normal bir kroşe atamıyorsanız, bir kürek kroşe deneyin. Eşsiz açı genellikle rakipleri şaşırtır.
  2. adım 2 rakibiniz size doğru hücum ederse bir geri adım kroşesi atın.
    Rakibiniz size doğru hücum ederse bir geri adım kroşesi atın. Geri adım kroşelerini etkili bir şekilde atmak için biraz hızlı ayak hareketleri gerekir. Rakibiniz hareket ettiğinde geri adım atın ve ağırlığınızı ön ayağınıza verin. Ardından, güç ve denge sağlamak için ön bacağınızı kullanarak kroşenizi atmaya başlayın. Bu kroşenin standart bir kroşeden farkı, dengenizi ayarlayarak daha fazla güçle ileri uzanmanızı sağlamasıdır.
    • Geri adım kancasını, doğrudan size doğru gelen bir şeyi durdurmanın bir yolu olarak düşünün. Yoldan çekilmek için bir fırsatınız olmayacak, bu yüzden yumruğa kendinizi adayın. Duruşunuzu ayarladığınızdan ve diğer elinizle savunmaya hazır olduğunuzdan emin olun.
  3. adım 3 hücum eden bir rakibin etrafından dolaşmak için bir kontrol kancası deneyin.
    Hücum eden bir rakibin etrafından dolaşmak için bir kontrol kroşesi deneyin. Kontrol kroşesi geri adım kroşesine çok benzer, ancak daha fazla ayak hareketi gerektirir. Rakibiniz hücum ederken kancanızı atın. Ardından, ayaklarınızın üzerinde dönerken, rakibinizle tekrar yüzleşene kadar arka ayağınızı sallayın. Normal bir kroşeden farklı olarak, rakibinizden kaçmak için ayaklarınızı kroşe ile koordine etmeniz gerekir.
    • Kontrol kroşesi, bir matadorun hücum eden bir boğanın önünden çekilmesi gibidir. Kroşe agresif rakipleri durdurur, ancak hareket çok fazla hız gerektirir. Bu konuda ustalaşmak için ayak hareketlerinizi geliştirin.
  4. adım 4 rakibiniz menzil dışındaysa sıçrayarak kurşun kroşe kullanın.
    Rakibiniz menzil dışındaysa sıçrayarak kurşun kroşe kullanın. Normal bir kroşede yaptığınız gibi yerinizde durmak yerine, öne doğru sıçrayarak menzilinizi artırın. Bu kroşe, savunmasız bir rakibi gafil avlamak için kendinizi hızla ileri fırlatma yeteneğinize bağlıdır. Kendinizi itmek için ön ayağınızı kullanın, ancak boks duruşunuzda kalın. Öndeki elinizle, yani standart boks duruşunda baskın olmayan elinizle hızlı bir kroşe atın.
    • Bu riskli bir harekettir, çünkü ıskalarsanız karşı saldırıya maruz kalabilirsiniz. Sadece rakibinizin hiç beklemediği bir anda kullanmayı planlayın.

Video

İpuçları

  • Kroşe atarken hıza ve doğruluğa odaklanın. Mümkün olduğunca sert yumruk atmaya çalışarak, yere bile düşmeyebilecek yumruklarla kendinizi daha hızlı yorarsınız.
  • Diğer kolunuzu yukarıda ve savunmaya hazır tutun. Rakibiniz yumruk atarsa, yumruğunu avucunuzla kenara itebilir ve ardından kancanızı fırlatabilirsiniz.
  • Kroşe atarken hızlı olun. Başka bir yumruk hazırlamaya çalışmadığınız sürece geri çekilmeyin ve rakibinizin ne planladığınızı görmesine izin vermeyin.

Uyarılar

  • Dövüşmek tehlikelidir ve yasal sorunlara yol açabilir, bu nedenle uygun donanıma sahip bir boks ringinde istekli rakiplerle mücadele edin.
  • Doğru tekniği kullanmazsanız, bir kanca yumruğu kolunuza veya bileğinize zarar verebilir. Yaralanmaları önlemek için kolunuzun tamamını mümkün olduğunca düz tutun.

Uzman Soru-Cevap