Boğuk Top Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Knuckleball, beyzbolda atılması en zor olmasa da en zor atışlardan biridir. Ancak, aynı zamanda vurması da en zor olanlardan biridir. Knuckleball vurucuları şaşırtacaktır çünkü plakaya yaklaşırken çeşitli yönlerde hareket ederler. Ayrıca, kol ve omuz kaslarınızda çok az zorlanma yaratacak ve oyunlarda daha derine inmek için atış dayanıklılığınızı koruyacak güvenli bir atış. Farklı knuckleball tutuşlarını öğrenerek ve doğru alıştırmalarla pratik yaparak bu eşsiz ve etkili atışı repertuarınıza ekleyebilirsiniz.

Adımlar

Farklı Saplarla Denemeler

  1. adım 1 i̇ki eklemli tutuşu deneyin.
    İki eklemli tutuşu deneyin. İşaret ve orta parmaklarınızı uçları aşağı bakacak şekilde kavislendirin. Topu, parmaklarınız beyzbol topunun üzerindeki at nalı dikişinin hemen altında olacak şekilde tutun. Her beyzbol topunun dört ayrı at nalı vardır, bu yüzden herhangi biri işe yarar.
    • İki tırnağınızı at nalının arkasındaki dikişlerin ortasına batırın. Topun sıkıca kavranması için yeterli basıncı kullanın, ancak tırnağınızı kırmamaya veya parmak ucunuzu yaralamamaya dikkat edin.
    • Topu başparmağınız ve yüzük parmağınızla topun karşı taraflarında sabitleyin.
  2. adım 2 üç boğumlu tutuşu deneyin.
    Üç boğumlu tutuşu deneyin. İşaret, orta ve yüzük parmaklarınızı uçları aşağı bakacak şekilde kavislendirin. Topu, parmaklarınız beyzbol topunun üzerindeki at nalı dikişinin hemen altında olacak şekilde tutun.
    • Üç tırnağınızı at nalının arkasındaki dikişlerin ortasına batırın. Parmak uçlarınızı incitmeden topu sıkıca kavrayacak kadar basınç uygulayın.
    • Topu başparmağınız ve serçe parmağınızla topun karşı taraflarında sabitleyin.
  3. adım 3 dört boğumlu tutuşu deneyin.
    Dört eklemli tutuşu deneyin. İşaret, orta, yüzük ve serçe parmaklarınızı uçları aşağı bakacak şekilde kavislendirin. Parmaklarınız beyzbol topundaki at nalı dikişinin hemen altında olacak şekilde topu kavrayın.
    • Dört tırnağınızı at nalının arkasındaki dikişlerin ortasına batırın. Parmak uçlarınızı incitmeden topu sıkıca kavrayacak kadar basınç uygulayın.
    • Başparmağınızı topun yan tarafında, hafifçe altında tutun. Bu sizin tek denge noktanızdır, bu nedenle topu kontrol etmek için daha sıkı kavramanız gerekebilir.
  4. adım 4 parmak uçlarından atın.
    Parmak uçlarınızdan atın. Parmak eklemlerinizi topun içine sokmaktan kaçının. Her ne kadar knuckleball orijinal olarak parmak uçları yerine parmak eklemleri topa bakacak şekilde atılsa da, bu o kadar etkili değildir. Topa uyguladığınız spin miktarını azaltmaya çalışıyorsunuz. Topu parmak eklemlerinizle kavramak, topun gereğinden fazla dönmesine neden olabilir. Bu, daha fazla spin, daha az hareket yaratabilir ve atışın vurulması daha kolay olacaktır.

Atışı Gerçekleştirmek

  1. adım 1 hızlı bir kol hareketi yapın.
    Hızlı bir kol hareketi yapın. Serbest bırakma noktanıza ulaşana kadar normal bir hızlı top hareketiyle normal bir şekilde sarılın. Knuckleball, atıcı topu bırakmadan hemen önce ortaya çıkarana kadar hızlı top gibi görünmelidir. Atışlarınızı vurucuya doğru eğmek istemezsiniz.
    • Kol yuvanızı veya başka bir şeyi değiştirmeyin. Bu, knuckleball'unuzun bükülme ve yumuşak bir lob olarak sonuçlanma olasılığını azaltabilir.
  2. adım 2 atışı bırakırken bileğinizi yukarıda tutun.
    Atışı bırakırken bileğinizi yukarıda tutun. Bu, minimum miktarda spin elde etmek için çok önemlidir. Hızlı bir top atarken, topu bırakırken genellikle bileğinizi aşağı doğru hareket ettirirsiniz, bu da top üzerinde sabit bir spin yaratır ve topun az ya da çok düz gitmesine neden olur. Knuckleball atarken ise tam tersini yapmaya çalışırsınız çünkü spin istemezsiniz.
    • Topu bırakırken parmak uçlarınızı dışarı doğru uzatın. Bu dönüşü en aza indirecektir.
    • Topu bırakırken parmak eklemlerinizin elinizin en üst noktası olmasına çalışın. Parmak eklemlerinizin elinizin en üst noktasında olması, topu bıraktığınızda daha az spin oluşmasını sağlayacaktır.
  3. adım 3 bırakışınızı mükemmelleştirin.
    Serbest bırakışınızı mükemmelleştirin. Başparmağınızı tutuştan serbest bırakarak topun ellerinizden kaymasına izin verin. Başka bir atış yapıyormuş gibi devam edin ve bitirin.

Knuckleball'unuzu Optimize Etmek

  1. adım 1 kime karşı kullanacağınızı bilin.
    Kime karşı kullanacağınızı bilin. Kırıcı atışlar yerine hızlı toplara vurmayı tercih eden vurucuların knuckleball ile mücadele etme olasılığı daha yüksektir. Takım arkadaşlarınıza vurucu hakkında ne bildiklerini sorun veya diğer takımlarla oynarken onları izleyin.
    • Genellikle sabırsız olan ve çok sallanan vurucular da knuckleball için iyi hedeflerdir.
  2. adım 2 ne zaman kullanacağınızı bilin.
    Ne zaman kullanacağınızı bilin. Knuckleball'u çok sık kullanırsanız tahmin edilebilir hale gelebilir, özellikle de yeni başladıysanız ve tekniğinizi hala mükemmelleştiriyorsanız. Vuruş ve hız değiştirme atışı olarak kullanmaya başlayın.
    • İki vuruşluk bir sayınız olduğunda, sayınız tam değilse, ıskalama atışlarınızı kullanın.
    • Ara sıra hız değiştirme atışı olarak kullanıyorsanız, her devrede yalnızca bir kez veya daha az kullanmaya çalışın.
  3. adım 3 yakalama ile pratik yapın.
    Yakalama ile pratik yapın. Bir knuckleball'u kurarken atmak, yakalama oynarken atmaktan daha zordur. Isındıktan sonra, atış partnerinizden yaklaşık 30 metre uzakta sıraya girin ve hepsini bir atışta birleştirmeden önce tutuş ve hareket konusunda ustalaşmaya çalışın.
  4. adım 4 düz atarak pratik yapın.
    Düz bir şekilde atarak pratik yapın. Yere uzanın ve mafsalı dışarı yerine yukarı doğru atma alıştırması yapın. Doğru kavrama ve bırakma alıştırması yapın. Topu dikey olarak atmak, kas hafızanızın topu bırakırken bileğinizi yukarıda tutmayı hatırlamasına yardımcı olacaktır.
  5. adım 5 sıcak patates oynayarak pratik yapın.
    Sıcak patates oynayarak pratik yapın. Bazı arkadaşlarınızla veya takım arkadaşlarınızla sıfır rotasyonlu hot potato oynamayı deneyin. Daha fazla zorluk için, oyuna katılan herkesin muşta atmasını sağlamaya çalışın.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Kullanılacak en iyi tutuş şekli nedir?
    Benim için en iyi tutuş üç parmak eklemi tutuşudur, ancak 'at nalı 'nın dört-seam hızlı top gibi ters bir 'C' gibi görünmesi gerektiğini unutmayın.
  • Soru
    Knuckleball tam olarak nedir?
    Çok az spinli veya hiç spinli olmayan, rastgele ve tahmin edilmeyen hareketler yapan bir atış.
  • Soru
    Mafsallı topu yandan atabilir miyim?
    Atabilirsiniz, ancak bu konuda ustalaşmak el üstü atmaktan çok daha zordur. Yandan atış, doğal olarak topa daha fazla spin verme eğilimindedir.

Video

İpuçları