Bir Yumruk Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İster kendinizi savunmak istiyor olun, ister boks veya MMA gibi bir dövüş sporuyla ilgileniyor olun, düzgün bir yumruk atmayı bilmek önemli bir adımdır. Kontrollü, isabetli ve etkili bir yumruk atabilmek güvenlik açısından da önemlidir, çünkü vahşi ve dengesiz yumruklar atmanın rakibinizden çok size zarar verme olasılığı daha yüksektir. Ağır bir torba, el pedleri veya boks eldivenleriyle antrenman yapıyorsanız, bir kemiğinizi kırmadığınızdan veya bileğinizi incitmediğinizden emin olmak için her zaman el sargısı takın.

Adımlar

Dövüş Duruşuna Girmek

  1. adım 1 ayaklarınızı omuzlarınızın altında tutun ve hedefinize doğru dönün.
    Ayaklarınızı omuzlarınızın altında tutun ve hedefinize doğru dönün. Baskın olmayan ayağınızı önünüze koyun ve hedefinize doğru 35 ila 45 derecelik bir açıyla yönlendirin. Baskın ayağınızı arkanıza koyun ve 45 ila 60 derecelik bir açıyla hedeften uzağa doğrultun. Kendinizi rahat hissedeceğiniz şekilde hedefinizle aynı hizaya getirin, ancak arka ayağınızı biraz açık tutun; beyzbol sopası sallıyormuş gibi görünmemelisiniz.
    • Fırlatma gücü vücudun üst kısmından değil alt kısmından gelir, bu nedenle herhangi bir yumruk atmadan önce güçlü bir duruşa geçmeniz gerekir.
    • Ayaklarınız hedefinizle aynı hizada olursa, güçlü bir temeliniz olmaz ve dönmeniz veya pivot yapmanız son derece zor olur. Göğsünüzü hedefe doğru hafifçe açık tutun.
    • Çoğu dövüş sporunda buna A duruşu denir. Saldırı ve savunma için ana duruştur.
  2. adım 2 düzgün bir yumruk yapmak ve sakatlanmaları önlemek için başparmağınızı orta parmağınızın üzerine koyun.
    Düzgün bir yumruk yapmak ve sakatlanmaları önlemek için başparmağınızı orta parmağınızın üzerine koyun. Mükemmel bir yumruk yapmak için başparmağınız diğer 4 parmağınızın üstünde olacak şekilde elinizi sıkıca kapatın. Başparmağınızı orta parmak ekleminizin üstüne koyun. Güçlü bir tutuş sağlamak ve yumruğunuzla elinize zarar vermekten kaçınmak için sıkıca sıkın. Bileğinizi mümkün olduğunca düz tutun ve bir hedefe vururken asla bükmeyin.
    • Eğer 4 parmağınızı başparmağınızın üzerine sararak yumruk atarsanız, elinizdeki bir kemiği kırma olasılığınız çok yüksektir.
    • Bileğinizi ön kolunuzla düz tutacak şekilde hizalayın. Bileğiniz gerçekten dayanıksızsa, yumruk atarken bileğinizi burkabilirsiniz.
    • İdeal olarak, parmaklarınız aynı hizadayken hedefinize orta parmağınızın boğumuyla vuracaksınız. Desteklemek için başparmağınızı orta parmağınızın üzerinde tutun.

    Uyarı: Boks veya MMA gibi bir dövüş sporu yapıyorsanız, bileğinizi ve parmaklarınızı desteklemek için el sargıları kullanın. Sıkıca sarılmış el sargıları, bir yumruktan kaynaklanan yaralanma olasılığını önemli ölçüde azaltacaktır.

  3. adım 3 baskın elinizi çenenize doğru bastırın ve serbest elinizi kaldırın.
    Baskın elinizi çenenize doğru bastırın ve serbest elinizi kaldırın. Dirseklerinizi bükün ve baskın elinizi yanağınıza doğru kaldırın. Parmak eklemleriniz yukarı bakacak ve dirseğiniz kaburgalarınıza dayanacak şekilde cildinizin yüzeyinden 1-3 inç (2,5-7,6 cm) uzakta tutun. Baskın olmayan elinizi, baskın yumruğunuzla aynı seviyede, yüzünüzün en az 4-10 inç (10-25 cm) önünde olacak şekilde önünüze doğru kaldırın.
    • Yumruk atmıyorsanız baskın olmayan elinizi yukarıda tutun. Bir dövüşte, gelen bir yumruğu engellemek söz konusu olduğunda ilk savunma hattınızdır.
    • Bazı profesyonel dövüşçüler baskın ellerini tam anlamıyla yanaklarına bastırır. Bunu, bir dövüş boyunca yakın tuttuklarından emin olmak için yaparlar. Baskın yumruğunuzu yanağınızda tutmak, kendinizi korumak için başınızı aşağı eğerken onu yukarı kaldırmanızı kolaylaştırır.
  4. adım 4 kendinizi dengelemek ve güç üretmek için dizlerinizi hafifçe bükün.
    Kendinizi dengelemek ve güç üretmek için dizlerinizi hafifçe bükün. Attığınız her yumruk vücudunuzun alt kısmının hareketiyle başlayacaktır. Bacaklarınız ve kalçalarınız sabit değilse, fazla güçle yumruk atamazsınız. Rahat ve esnek olmaları için dizlerinizi hafifçe bükün. Bu şekilde, güç üretmek ve bacaklarınızdan üst bedeninize hızlı bir şekilde aktarmak daha kolay olacaktır.
    • Bükülmüş dizler aynı zamanda biri yumruk attığında devrilmeyi de zorlaştırır. Eğer dik durursanız, darbe aldığınızda kendinizi dengelemeniz zordur. Ancak dizlerinizi biraz bükmek, rakibinizden bir yumruk yediğinizde düşmenizi engeller.
    • Boksörlerin ve MMA dövüşçülerinin A duruşundayken zıplamalarının nedenlerinden biri de dizlerini bükmeye yardımcı olmasıdır.

Düz Yumruk Atmak

  1. adım 1 arka ayağınızı döndürün ve yumruğu başlatmak için dizinizi içe doğru çevirin.
    Arka ayağınızı döndürün ve yumruğu başlatmak için dizinizi içe doğru çevirin. Ayağınızın topuk kısmını kaldırmadan arka topuğunuzu kaldırın. Tek bir hareketle ayağınızı ve arka dizinizi hedefinize doğru çevirin. Bunu yaparken bacağınızın biraz aşağı inmesi sorun değildir. Düz bir yumruğun gücü bacaklarla başlar ve içe doğru dönmek üst bedeniniz için tork üretmeye yardımcı olur.
    • Dövüş sporlarında düz yumruk, baskın el ile atılan kompakt, doğrudan bir vuruş anlamına gelir. Bir yumruktan daha güçlüdür, ancak bir kancadan daha hızlıdır. Çoğu insanın aklına normal bir yumruk geldiğinde düşündüğü şey budur.
    • Bunu yapmadan önce gerekirse 6-12 inç (15-30 cm) öne doğru bir adım atın. Bunu yapmak için, arka ayağınızı omzunuzun altına geri kaydırmadan önce ön ayağınızı öne doğru sürün. Bunu sadece hedefinize vurmakta zorlanacağınızı düşünüyorsanız yapın.
    • Stratejik olarak, düz bir yumruk cephaneliğinizdeki en iyi araçtır. Gösterişli, üstten gelen bir haymaker'dan daha kolaydır, ancak hızlı bir jab'dan daha güçlüdür.
  2. adım 2 kalçanızı ve göğsünüzü hedefinize doğru döndürün.
    Kalçanızı ve göğsünüzü hedefinize doğru döndürün. Arka ayağınız ve diziniz bükülmeyi bitirdiğinde, kalçalarınızı ve göğsünüzü hedefinize doğru döndürmeye başlayın. Bu noktada elleriniz ve kollarınız hala kabaca orijinal dövüş pozisyonunda oldukları yerde olmalıdır.

    İpucu: Sizden uzaklaşan bir hedefe ulaşmak için biraz öne eğilmenizde sakınca yoktur. Ancak 12 inçten (30 cm) fazla eğilmekten kaçının çünkü çok fazla eğilirseniz dengenizi kaybedersiniz.

  3. adım 3 yumruğunuzu uzatın ve vururken kolunuzun içe doğru dönmesine izin verin.
    Yumruğunuzu uzatın ve vururken kolunuzun içe doğru dönmesine izin verin. Kalçanız ve göğsünüz öne doğru dönerken ön kolunuzun gökyüzünü göstermesini sağlayın. Hedefe doğru 10-20 derece döndüğünüzde, baskın kolunuzun göğsünüzü takip etmesine izin verin. Bileğinizin doğal olarak içe doğru dönmesine izin vererek hedefinize doğru düz bir şekilde uzatın.
    • Kolunuzu kendinizden uzağa ve hedefinize doğru dolaştırmaktan kaçının. Eğitimli bir dövüşçü değilseniz daha rahat hissedebilirsiniz, ancak bunu yaptığınızda aslında çok fazla güç kaybedersiniz. Ayrıca daha tehlikelidir, çünkü elinizin hedefe açılı bir şekilde çarpma olasılığı daha yüksektir.
    • Bunu yaparken baskın olmayan elinizin 6-12 inç (15-30 cm) yana kaymasına izin verin, ancak onu yukarıda tutun. Yumruk yere indikten sonra kendinizi korumanız gerekirse, baskın olmayan elinizi indirmeyin.
  4. adım 4 hedefe orta parmak ekleminizle vurun ve devam edin.
    Hedefe orta parmak ekleminizle vurun ve devam edin. Bileğinizi içe doğru çevirirken kolunuzu düz bir şekilde hedefinize doğru uzatmaya devam edin. Elinizden geldiğince orta boğumunuzla hedefe vurun. Temas kurduktan sonra, kolunuzu tamamen gerilene kadar ileri doğru uzatmaya devam edin. Tamamen uzadığında, kendinize doğru geri çekin ve çenenize doğru geri koyun ya da rakibinizin savunmasız olup olmadığına bağlı olarak başka bir yumrukla devam edin.
    • Hedefe elinizin avuç içi tarafı aşağı bakacak şekilde vurun.
    • İyi bir düz yumruk %90-95 oranında kolunuzu uzatarak iner.
    • Hedefinizle bağlantı kuramayacak gibi görünüyorsanız, yumruğun doğal bir şekilde havaya uzanmasına izin verin ve ıskaladığınızı kabul edin. Yumruğu bağlamak için kendinizi ileri doğru fırlatmayın. Bunu yaparsanız, bir dövüşte karşı yumrukla vurulma olasılığınız çok yüksektir.
    UZMAN İPUCU

    Dirseğinizi bileğinizle ve omuzlarınızla hizalayın, böylece darbenin basıncına dayanacak doğru yapıya sahip olursunuz.

    Adrian Tandez

    Öz Savunma Eğitmeni
    Adrian Tandez, Mountain View, Kaliforniya'da dünyaca ünlü bir kendini savunma eğitim merkezi olan Tandez Academy'nin kurucusu ve baş eğitmenidir. Ünlü dövüş sanatçısı Dan Inosanto tarafından eğitilen Adrian, diğerlerinin yanı sıra Bruce Lee'nin Jeet Kune Do, Filipin Dövüş Sanatları ve Silat'ında sertifikalı bir eğitmendir. Adrian'ın 27 yılı aşkın kendini savunma eğitimi deneyimi vardır.
    Adrian TandezKendini Savunma Eğitmeni

Jabbing

  1. adım 1 ellerinizi önünüze kaldırarak dirseklerinizi kaburgalarınıza doğru tutun.
    Ellerinizi önünüze kaldırarak dirseklerinizi kaburgalarınıza doğru tutun. Dirseklerinizi yanlarınıza doğru sıkıca kıvırarak duruşunuzu hafifçe ayarlayın. Manevranın mümkün olduğunca hızlı olması gerektiğinden, yumruk için üst vücudunuzu mümkün olduğunca kompakt tutun.
    • Dövüş sporlarında jab, kalçanızı döndürmediğiniz, baskın olmayan elinizle attığınız herhangi bir düz yumruk anlamına gelir. Rakibin savunmasını test etmek, daha güçlü bir yumruk için dengesini bozmak veya baskın elinize odaklandığında serbest bir yumruk atmak için kullanılır.
    • Çoğu zaman, profesyonel bir dövüşte, diğer yumruklardan daha fazla jab atılır. Bunun nedeni, kendinizi yüksek etkili karşı yumruklara açık hale getirmediğiniz için savunma açısından en güvenli yumruğun jab olmasıdır.
  2. adım 2 tek ayağınızla 4-12 inç (10-30 cm) ileri doğru bir adım atın.
    Baskın olmayan ayağınızla 4-12 inç (10-30 cm) ileri doğru bir adım atın. Vuruş her zaman küçük bir adımla başlar. Baskın olmayan topuğunuzu yukarı kaldırın ve ayağınızı hedefinize doğru kaydırın. Rakip şu anda vurmak için yeterince yakınsa, 4 inç (10 cm) bir adım atın. Daha da yaklaşmanız gerekiyorsa 8-12 inç (20-30 cm) adım atın. Ayağınızı A duruşunuzda durduğu açıyla aynı açıda tutun.

    Varyasyon: Bazı dövüşçüler ayaklarını kaydırmayı severken, diğerleri yerden 1-2 inç (2,5-5,1 cm) kaldırır ve gerçek bir adım atar. Size hangisi rahat geliyorsa onu yapın.

  3. adım 3 baskın olmayan elinizi hedefinize doğru 3/4 oranında uzatın.
    Baskın olmayan elinizi hedefinize doğru 3/4 oranında uzatın. Dönmeden, döndürmeden veya döndürmeden, baskın olmayan elinizi hedefe doğru uzatın. Yumruğunuza biraz daha güç katmak istiyorsanız biraz öne eğilebilirsiniz, ancak bu zorunlu değildir. Bunu yaparken başınızı sabit tutun ve baskın elinizi yanağınızdan indirmeyin.
    • Yumruğa en yaygın karşılık kroşedir. Baskın elinizi yanağınızda tutmanız rakibinizden büyük bir karşı yumruk yemenizi engelleyecektir.
    • Jab'ın nakavt edici bir yumruk olması amaçlanmamıştır. Yumruğunuzun arkasında çok fazla güç varmış gibi hissetmiyorsanız sorun değil.
    • Kolunuzu uzatırken dirseğinizi kendinizden uzağa doğru bükmemek için elinizden geleni yapın. Geniş bir dirsek rakibinize yumruk attığınıza dair bir işarettir, düz bir uzatma ise görsel olarak takip edilmesi çok daha zordur.
  4. adım 4 yumruğunuzu indirirken bileğinizi ters çevirin.
    Yumruğunuzu indirirken bileğinizi ters çevirin. Kolunuzun uzamasının son 1/4'ü sırasında bileğinizi aşağı doğru çevirerek avuç içinizin yere bakmasını sağlayın. Temiz bir şekilde vurmak için orta parmak ekleminizle hedefe olabildiğince iyi vurun.
    • Bunu hızlı bir şekilde yaptığınızda, bu bir tür kırbaçlama hareketi gibi hissedilecektir.
    • Yumruğunuzu indirirken bileğinizi çevirmezseniz, vücudunuzu karşı yumruğa açık bırakmış olursunuz. Ayrıca, bu savurma hareketinden gelen jab'ın gücünün çoğunu da kaybedersiniz.
  5. adım 5 hedefe vurduktan hemen sonra kolunuzu geri çekin.
    Hedefe vurduktan hemen sonra kolunuzu geri çekin. Yumruğunuzu sert bir şekilde takip etmeyin. Temas kurduktan sonra, baskın olmayan elinizi orijinal konumuna geri çekin. Ya hemen başka bir yumruk atın ya da bir adım geri çekilip bir sonraki yumruk için hazırlanın.
    • Boks, MMA veya dövüş sanatlarında, yumruk atmanın amacı ya serbest bir yumruk atmak ya da baskın elinizle daha iyi bir yumruk için kendinizi hazırlamaktır. Eğer devam eder ve baskın olmayan kolunuzu uzatırsanız, rakibinizin savunma manevrasından yumruk atmak için zamanında faydalanmak zor olacaktır.

Kanca Atmak

  1. adım 1 dirseğinizi kaldırırken baskın elinizi aşağı çevirin.
    Dirseğinizi kaldırırken baskın elinizi aşağı çevirin. A duruşundan, ön kolunuz yere paralel olana kadar baskın dirseğinizi yukarı kaldırın. Parmak eklemleriniz yere bakacak şekilde bileğinizin doğal bir şekilde aşağı doğru dönmesine izin verin. Yumruğunuzun rakibinize sinyal vermesini önlemek için bunu göğsünüzün tamamını hareket ettirmeden mümkün olduğunca çabuk yapın.
    • Baskın veya baskın olmayan elinizle bir kanca atabilirsiniz. Bu yumruğu diğer elinizle atıyorsanız, dirseğinizi kaldırırken baskın olmayan bileğinizi aşağı doğru çevirin.
    • Kancayı atmak düz yumruk atmaktan daha uzun sürer, ancak doğru kullanıldığında oldukça güçlüdür. Rakibinizin dengesini bozmak için rakibiniz size çok yakınken kroşe atın. İyi bir kroşenin rakibinizi yere düşürme şansı da daha yüksektir, çünkü rakibinize beklemediği bir açıdan vurursunuz.
  2. adım 2 tüm vücudunuzu döndürürken ön dizinizi içe doğru bükün.
    Tüm vücudunuzu döndürürken ön dizinizi içe doğru bükün. Kanca, maksimum güç için küçük bir sarılma gerektirir. Yumruğunuzun arkasına biraz ağırlık koymak için, ön bacağınızı kendinizi yukarı doğru kıvırıyormuş gibi aşağı ve vücudunuza doğru bükün. Kalçanızın, rakibinizden uzaklaşıyormuş gibi dizinizi takip etmesine izin verin. Bunu yaparken kollarınızı hareket ettirmeyin.
    • Baskın eliniz bu hareketin sonunda doğrudan başınızın arkasında olmalıdır.
    • Baskın olmayan elinizle bir kanca atmak için talimatı tersine çevirin; gövdenizi hafifçe kendinizden uzağa çevirirken arka bacağınızı içe doğru bükün.
  3. adım 3 hedefe doğru dönerken dirseğinizi 90 derecelik bir açıyla bükülü tutun.
    Hedefe doğru dönerken dirseğinizi 90 derecelik bir açıyla bükülü tutun. Tüm vücudunuzu hedefinize doğru döndürürken dirseğinizi bükülü tutun. Ön bacağınızı hedefe doğru açarken arka bacağınızı içe doğru döndürün. Yumruk kolunuzun kalçanızı takip etmesine izin verin ve rakibinize orta parmak ekleminizle vurun. Doğru yapıldığında bu, tüm vücudunuz bir menteşe gibi öne doğru dönüyormuş gibi görünür.
    • Baskın olmayan elinizle bir kanca için talimat temelde aynıdır, ancak diğer yönden bükülürsünüz ve vücudunuzu döndürmek için baskın olmayan bacağınızı kullanırsınız.

    İpucu: Devam edin ve A duruşuna geri dönün veya başka bir yumruk atın. İyi bir kroşe atarsanız, yumruk atmaya devam etme olasılığınız son derece yüksektir. Güçlü bir kroşe rakibinizin dengesini bozacaktır.

Aparkat Bağlamak

  1. adım 1 güç üretmek için ağırlığınızı baskın bacağınıza verin.
    Güç üretmek için ağırlığınızı baskın bacağınıza verin. Normalde, A duruşundayken ağırlığınız her iki ayağınız arasında eşit olarak dağılır. Aparkat, yumruğu garip bir açıyla atmanızı gerektirdiğinden, güç üretmek için ağırlığınızı kaydırmanız gerekir. Güçlü bir aparkat atmak için yeterli doğal momentumu oluşturmak üzere ağırlığınızı arka ayağınızda tutun.
    • Baskın olmayan elinizle aparkat atabilirsiniz. Bunu yapmak için ağırlığınızı baskın olmayan bacağınıza kaydırın.
    • Aparkat, etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi en zor yumruk türüdür. Garip bir açıdan vurduğunuz için yumruğunuzu güçlü bir şekilde indirmek daha zordur. Aparkatın amacı, benzersiz bir açıdan vurarak rakibinizin savunmasını kesmektir.
  2. adım 2 baskın kolunuzu ve omzunuzu 10-20 derece indirin.
    Baskın kolunuzu ve omzunuzu 10-20 derece indirin. 2-3 inç (5,1-7,6 cm) geriye yaslanın ve baskın omzunuzu indirin. Baskın dirseğinizi kaburgalarınıza doğru kaydırın ve ön kolunuzu hedefinize doğrultun. Karşı yumrukları engellemek ve saldırı açınızı gizlemek için baskın olmayan elinizi önünüzde kaldırın.
    • Bu talimatlar, baskın olmayan elinizle aparkat için tersine çevrilmiştir. Daha da önemlisi, baskın olmayan elinizle aparkat atıyorsanız dirseğinizi sıkıştırmamalısınız. Bunun yerine, omzunuzun altında serbestçe sarkmasına izin verin.
  3. adım 3 yumruğu başlatmak için baskın bacağınızla pivot yapın.
    Yumruğu başlatmak için baskın bacağınızla dönün. Baskın topuğunuzu yerden kaldırın ve dizinizi içe doğru bükün. Aynı zamanda hedefinize doğru öne doğru eğilin. Öne doğru eğilirken baskın bacağınızı 2-3 inç (5,1-7,6 cm) daha indirin. Bu size daha fazla güç verecek ve daha iyi bir saldırı açısı yaratacaktır.
    • Doğru yapıldığında, aşağı doğru eğilip yumruğunuzu uzatırken vücudunuz bir tür kepçe hareketi yapıyormuş gibi görünecektir.

    İpucu: Bunu yaparken baskın olmayan kolunuzu önünüzde kaldırın. Bu noktada her iki dirseğiniz de yere doğru baksın.

  4. adım 4 hedefinize açılı bir şekilde vurmak için yumruğunuzu yukarı doğru itin.
    Hedefinize belli bir açıyla vurmak için yumruğunuzu yukarı doğru kaldırın. Profesyonel bir dövüşte göründüğünün aksine, aslında kolunuzu dairesel bir hareketle fırlatmazsınız, bu temelde yukarı doğru açılı düz bir yumruktur. Yumruğunuzu hedefinize doğru atın. Orta parmak ekleminizle vurun ve yumruk boyunca ilerleyin. Hedefe doğru uzandıktan sonra kolunuzu geri çekin ve başka bir yumruk veya blok için hazırlanın.

Video

İpuçları

  • Buradaki adımlar bir yumruğun mekaniğine odaklanmaktadır. Tüm hareketi öğrenene kadar yumruğun her bir bileşenini ayrı ayrı çalışın. Gerçek bir dövüşte yapıldığında, iyi bir yumruk atmak 1-2 saniyeden fazla sürmez.

Uyarılar

  • Eğer bir dövüş sporu yapmıyorsanız, saldırıya uğramadığınız ve kaçamadığınız sürece asla birine yumruk atmayın. Kendini savunmayı öğrenmenin amacı kendinizi korumaktır, gereksiz bir kavga başlatmak değil.
  • Ağır torba, hız torbası, el pedleri veya antrenman maçı ile yumruk atma alıştırması yapıyorsanız, her zaman el sargısı takın. Bunu yapmazsanız bileğinizi kırma veya elinizi yaralama olasılığınız daha yüksektir.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Yumruğa nasıl dayanıyorsun?
    Birincisi, mesafeyi kontrol etmeye çalışın. Ayak hareketleri, hareket, açı, orada öylece durarak kendinizi hedef haline getirmeyin. Mümkünse o kişinin size çok yaklaşmasına izin vermeyin. İkincisi, eğer size çok yaklaşırlarsa, agresif olmalısınız. Size zarar verecek kadar yaklaşmadan önce saldırarak onları durdurmalısınız. Bloklama fikrine inanmıyorum. Engelleme, işe yaraması için çok fazla şey gerektiren pasif bir harekettir. Eğer karşınızdaki kişi sizden daha büyük ve güçlüyse, bloğunuza çarpacak ya da kollarınızı kıracaktır. Biri size 10 yumruk atsa, bahse girerim 10 yumruğu da mükemmel bir şekilde engelleyemezsiniz, çünkü nereden geldiklerini ve nereye gittiklerini bilemezsiniz. Bu yüzden daha çok hareketliliği, mesafeyi kontrol etmeyi ve vuruşu savunmak daha iyidir.