Slider Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Slider, beyzbolda 4-seam fastball ve 2-seam fastball'un hemen arkasında yer alan üçüncü en hızlı atıştır. Topu tutuştan atışa kadar etkili bir slider atışı yapmanıza yardımcı olabilecek birçok adım vardır.

Adımlar

Topu Tutmak

  1. adım 1 i̇şaret ve orta parmaklarınızı yerleştirin.
    İşaret ve orta parmaklarınızı yerleştirin. Beyzbol topunu, işaret ve orta parmaklarınız at nalı veya U şeklindeki dikişte bulunan topun dış dikişi boyunca sıkıca bir araya gelecek şekilde kavrayın. Sağ elini kullananlar için orta parmağınızı dikişin sağ yarısına yerleştirin. Sol elini kullananlar ise tam tersini yapmalıdır: orta parmağınızı dikişin sol yarısına yerleştirin. Bu, parmaklarınızı topun dışına (merkezin dışına) doğru konumlandırmalıdır.
  2. adım 2 başparmağınızı yerleştirin.
    Başparmağınızı yerleştirin. Başparmağınızı topun karşı iç dikişinin altına yerleştirin. Başparmağınız diğer 2 parmağınızdan ne kadar uzakta olursa, perde o kadar düşecektir. Başparmağınız diğer iki parmağınıza ne kadar yakınsa, o kadar fazla kayacaktır. İşaret ve orta parmaklarınız saat 10 veya 11 pozisyonundaysa, baş parmağınız saat 4 veya 5 pozisyonunda olmalıdır.
  3. adım 3 i̇şaret parmağınıza baskı uygulayın.
    İşaret parmağınıza baskı uygulayın. Perdeyi, en fazla basınç işaret parmağınızın başparmak tarafından gelecek şekilde tutun. Bir sliderı tutmanın anahtarı topun dış üçte birlik kısmını tutmaktır.
    • Hem işaret parmağınıza hem de orta parmağınıza baskı uygulamak perdenin dengelenmesine ya da kesici.
  4. Bileğinizi atış elinizin başparmak tarafına doğru hafifçe eğin. Çoğu atıcı bunu, topun işaret parmağınızın başparmak tarafında serbest kalmasını sağlamak için yapar. Bu atışın hareketi, topun parmaklarınızdan dönmesinden kaynaklanır.
    • Bileğinizi bükmekten kaçının. Bileğinizi bükmek zamanla sakatlanmaya neden olabilir.

Slider Atışı

  1. adım 1 tutuşunuzu gizleyin.
    Tutuşunuzu gizleyin. Vurucu atıştan önce tutuşunuzu görebilirse, muhtemelen onlara atmak üzere olduğunuz şeye daha hazırlıklı olacaklardır. Karşı takımdaki oyuncuların atmak üzere olduğunuz slider'dan haberdar olmaması için tutuşunuzu eldiveninizin içine saklayın.
  2. Sarılın ve fırlatın. Pivot yapın ve vücut ağırlığınızı arka ayağınızdan kale sahasına doğru kaydırın. Hareketinizi takip edin. Atışın sonunda ayaklarınız paralel olmalı ve atış kolunuz vücudunuzun ön tarafına gelmelidir.
  3. Topu bırakırken bileğinizi gevşek tutun. Hafifçe eğik tutmayı unutmayın, ancak atışı bıraktığınızda onu döndürme (bir yandan diğer yana) dürtüsüne direnin. Bırakırken, geç bir kırılma sağlamak için sadece işaret parmağınızla baskı uygulayın.
    • Bileğinizi yeterli miktardan daha fazla kuvvetle ileri doğru itmemeye çalışın.
  4. Kaydırıcıyı bırakırken bileğinizi kırın. Topun kaleyi geçerken düşmesini sağlamak için bileğinizi (yukarıdan aşağıya) kırın. Kaydırıcının dönüşünün bileğinizin bükülmesinden değil, işaret parmağınızın topu bırakmasından kaynaklanmasına izin vermeyi unutmayın. Çıtlatma yukarı ve aşağı bir hareketken, bükme bir yandan diğer yana bir harekettir.
  5. Atışı bırakırken hızlı topu düşünün. Tıpkı hızlı topta yaptığınız gibi bileğinizle aşağı doğru inmeye hazırlanın. Parmakları çevirerek yaratılan açı ne kadar büyük olursa, slider üzerindeki kırılma o kadar geniş olur
  6. Slider'ın plakanın iç veya dış tarafında kırılmasını hedefleyin. Slider, aynı taraftaki veya karşı taraftaki vuruculara atıldığında etkili bir atış olur. Ancak, slider doğrudan kalenin üzerine atılırsa etkinliğini kaybeder. Slider'ın başarısı, son anda kırılma ve vurucuyu hazırlıksız yakalama yeteneğidir.
    • Solak bir atıcının slider'ı solak vuruculardan aşağı ve uzağa, sağak vuruculardan ise aşağı ve içeri doğru kırılmalıdır.
    • Sağ elini kullanan bir atıcının slider'ı sağ elini kullanan vuruculardan aşağı ve uzağa, sol elini kullanan vuruculardan ise aşağı ve içeri doğru kırılmalıdır.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bir slider atışı ne kadar hızlıdır?
    Slider tipik olarak hızlı topa göre daha az, ancak atıcının falsolu topuna göre daha yüksek hızda atılır.
  • Soru
    Fırlatma kolunu mahvedebilir mi?
    Evet, doğru atılmadığı takdirde her atış kolunuzu mahvedebilir. Ben olsam dikkatli olur ve doğru attığınızdan emin olmak için lise veya üniversiteye kadar birincil atış olarak kullanmazdım.
  • Soru
    Nasıl falsolu top atabilirim?
    Bilek hareketi konusunda endişelenmeyin; bileğinizi sağlam tutun ve kolunuzun açısı konusunda endişelenin. Bu, sağ elini kullanan bir atıcıysanız sol alt kırılmayı en üst düzeye çıkaracaktır. Elinizin yan tarafı her zaman vurucuya dönük olmalı ve bileğiniz her zaman sol kalçanızda bitmelidir (yine sağ elinizi kullanıyorsanız). Ayrıca, sağ elini kullanan bir vurucunun sol omzuna nişan almaya çalışın, çünkü bu, kırılmanın etkili olması için iyi bir nişan alma noktasıdır. Daha fazla bilgi için bu makaleye başvurabilirsiniz: Kavisli Top Nasıl Atılır.

Video

İpuçları

  • Topta istediğiniz hareketi elde edemiyorsanız, daha sert veya daha yavaş atmayı deneyin, topu tutuşunuzu biraz değiştirin veya farklı parmaklarla farklı miktarlarda baskı uygulamayı deneyin.
  • Kaydırıcı ile vuruş bölgesinin köşelerine vurmaya çalışın. Bir slider'ı kalenin ortasına doğru bırakmak onu daha vurulabilir hale getirir.
  • Solak bir vurucuya plakanın iç kısmına, sağ elini kullanan bir vurucuya ise dış kısmına bir slider atın.

Okuyucularımızdan İpuçları

  • İstediğiniz isabeti elde edemiyorsanız, hareketinizi yavaşlatmayı deneyin ve isabet ve hıza kadar çalışın.
  • Sürgü vuruşları, kaleye yakın olmak yerine uzak duran vuruculara karşı iyidir.

Uyarılar

  • Bu atışı 18 yaşın altındaki atıcılar dikkatle denemelidir. Fırlatma dirseğine uygulanan stres, medial epikondil büyüme plağının kırılma riskini büyük ölçüde artırır.