Softball Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Adımlar

El Üstü Atışlar

  1. adım 1 i̇yi bir atış mekaniğini öğrenin.1İyi bir atış mekaniğini öğrenin. Hızlı ve isabetli atış her softbol oyuncusu için gereklidir, ancak iyi bir atışın tam hareketleri oyunu yeni öğrenmeye başlayan birine yabancı gelebilir. İyi atıcılar, topun daha uzağa uçmasına yardımcı olan çok fazla backspin ile atarlar, güç elde etmek için sadece kollarını değil tüm vücutlarını kullanırlar ve isabet için bacaklarını ve omuzlarını hedefle hizalarlar.
    • Baskın elinizle atış yaptığınızdan emin olun. Bu, hangi elinizi en rahat hissediyorsanız odur.
    • Her zaman karşı elinizde bir eldivenle pratik yapın - bir oyunda bu şekilde atmanız gerekecektir.
  2. adım 2 topu dört parmağınız bağcıkların üzerinde olacak şekilde kavrayın.2Topu dört parmağınız bağcıkların üzerinde olacak şekilde kavrayın. Bağcıklar bir 'C' oluşturacak şekilde topu çevirin, ardından dört parmağınızı üst bağcık boyunca yerleştirin. Başparmağınız softball'un yan tarafındaki başka bir bağcığın üzerinde rahatça durmalıdır.
    • Bağcıklar kavramak için bir yüzey sağlar ve topa backspin (topun üst kısmı aşağıya doğru döner) vermek için atarken bağcıkları 'çekeceksiniz', bu da atışın hızına ve dengesine yardımcı olur.
  3. adım 3 arka ayağınızın iç kısmını hedefe doğru yerleştirin.3Arka ayağınızın iç kısmını hedefe doğru yerleştirin. Arka ayağınız, atış kolunuzla aynı taraftaki ayaktır. Ayak parmaklarınız hedefinizin sağını (sağ elini kullananlar) veya solunu (sol elini kullananlar) çapraz olarak gösterecek şekilde ayağınızın iç kısmının hedefe dönük olmasını istersiniz.
    • Kesin olmak gerekirse, ayak parmaklarınızı attığınız noktadan yaklaşık 45 derece uzağa doğru tutun.
  4. adım 4 ön ayağınızla hedefinize doğru düz adım atın.4Ön ayağınızla hedefinize doğru düz adım atın. Arka ayağınızdan ön ayağınıza ve hedefinize doğru düz bir çizgi çizebilmelisiniz. Başka bir deyişle, hedefinize dik olacaksınız.
    • Ön ayak parmaklarınızı kendinizi nasıl rahat hissediyorsanız öyle yönlendirmelisiniz. Genellikle bu yana doğrudur.
  5. adım 5 eldiveninizi hedefinize doğru tutun.5 Eldiveninizi hedefinize doğru tutun. Bu, isabetliliği garantiler ama aynı zamanda omuzlarınızı açarak daha doğal bir atış hareketi sağlar.
    • Daha deneyimli hale geldikçe, eldiveni değil eldiven dirseğinizi hedefinize doğru tutmaya başlayabilirsiniz. Bu, atış hareketinizi daha kompakt ve verimli hale getirir.
  6. adım 6 dirseğiniz omuz hizasında olacak şekilde topu başınızın arkasına getirin.6Dirseğiniz omuz hizasında olacak şekilde topu başınızın arkasına getirin. Kolunuz, top yüksekte tutulurken bir 'L' şekli oluşturmalıdır. Dirseği düşürmek birçok genç softbol oyuncusunun atış yaparken yaptığı en yaygın hatadır, bu nedenle kol pozisyonunuza çok dikkat edin.
  7. adım 7 avucunuzu arkanızda tutun.7Avuç içinizi arkanızda tutun. Kolunuz havada arkanızdayken, avuç içinizi ve topu yukarı ve arkanıza doğru tutun. Bu, atışın ilerleyen aşamalarında bileğinizi daha güçlü bir şekilde kırmanızı sağlayacaktır.
  8. adım 8 topu hızla yukarı ve omzunuzun üzerinden geçirin.8Topu hızla yukarı ve omzunuzun üzerinden geçirin. Bu sizin atış hareketinizdir ve başınızın yanından 'kırbaçla' geçerken kolunuzun uzadığını hissedeceksiniz. Atışınıza başlarken dirseğinizi omuz hizasına yakın tutmayı unutmayın. Top kolunuzun en yüksek noktasında olacaktır.
    • Dirseğinizi gevşek ve rahat tutmaya çalışın - atarken 'L' şeklini korumaya çalışmayın.
    • Kolunuzu tamamen arkanıza doğru uzattığınızda topu daha güçlü bir şekilde atabilirsiniz.
  9. adım 9 parmaklarınızı ve bileğinizi aşağı doğru kırarak topu bırakın.9Parmaklarınızı ve bileğinizi aşağı doğru çekerek topu bırakın. Top başınızın yanından geçerken, aynı anda topu bırakarak ve backspin oluşturmak için topun bağcıklarını aşağı doğru 'çekerek' topu atın.
    • Topun bağcıklarına dik olarak siyah elektrik bandı yerleştirerek backspin'inizi test edebilirsiniz. Topu düzgün bir şekilde bırakırsanız, top döndükçe bantta düz siyah bir 'çizgi' görmelisiniz.
    • Topu dikey bir dönüşle atmaya çalışın. Bu, atışlarınızın düz olmasını sağlar, bu da takım arkadaşlarınızın yakalamasını kolaylaştırır.
    • Çapraz dönüşlü topları yakalamak çok daha zordur.
  10. adım 10 eldiveninizi vücudunuza doğru geri çekin.10 Eldiveninizi vücudunuza doğru geri çekin. İlk öğrenirken gerekli olmasa da, atışınıza başlarken eldiveninizi göğsünüze doğru geri çekme alıştırması yapın - bu size güçlü bir takip için daha fazla alan sağlar. Kolunuzu dirseğinizden göğsünüze doğru bükün, ardından dirseğinizi kaburgalarınıza doğru geri çekin.
  11. adım 11 göğsünüzün üzerinden atış hareketinize devam edin.11Göğsünüzün üzerinden atış hareketinize devam edin. Top serbest kaldığında, kolunuzun aşağı ve vücudunuz boyunca sallanmaya devam etmesine izin verin ve elinizi karşı uyluğunuzun yanında bitirin. Parmaklarınız ve bileğiniz topu döndürdüğünüz için aşağıda olmalıdır.
  12. adım 12 momentumunuzu ileriye taşıyın.12Hızınızı ileriye taşıyın. Atış yaparken vücut ağırlığınızın ön ayağınıza doğru kaydığını hissedeceksiniz. Buna direnmeyin ve atıştan sonra öne doğru eğilirken dengenizi korumak için arka ayağınızı kaldırmaktan çekinmeyin.
  13. adım 13 i̇yi mekaniği öğrenmek için her bir parçayı ayrı ayrı çalışın.13İyi mekanikler öğrenmek için her bir parçayı ayrı ayrı çalışın. Her seferinde her şeyi bir kerede denemeye karar verirseniz, kötü alışkanlıklar edinmeniz kaçınılmazdır. Bunun yerine, atışı daha küçük parçalara ayırın ve hepsini bir araya getirmeden önce bunları uygulayın:
    • Tutuş: Topu havaya atın ve eldiveninizle yakalayın. Yakaladığınız anda topu tutun ve dört parmağınızı da bağcıkların üzerine hızlıca yerleştirmek için elinizde çevirin. Tekrarlayın.
    • Ayak: Uzakta 3-4 farklı hedef seçin. Topu kendinize doğru atın. Yakalar yakalamaz topu alın, dönün ve ayaklarınızı hedeflerden birine doğru uzatın, kolunuzu atmak üzereymişsiniz gibi geriye doğru kaldırın. Burada durun ve ayak pozisyonunuzu not edin -- seçtiğiniz hedefe doğru düz bir çizgide misiniz?
    • Bilek Vuruşu: Top yüksekte ve dirseğiniz omuz hizasında olacak şekilde kolunuzu vücudunuzun önünde tutun. Topu sadece üst kolunuzla, dirseğinizden aşağı doğru çekerek ve bağcıkları parmaklarınız ve bileğinizle geri çekerek atma alıştırması yapın. Amacınız iyi ve tutarlı bir backspin çalışması yapmaktır.
  14. adım 14 her şeyi bir araya getirin.14Her şeyi bir araya getirin. İyi ve akıcı bir kavisle fırlatma üzerinde çalışmalısınız. Son atış hareketiniz tutarlı, pürüzsüz ve rahat olmalıdır.
    • Topu bağcıklar boyunca kavrayın.
    • Topu eldiveninizden çıkarırken ayaklarınızı hedefle aynı hizaya getirin.
    • Eldiveninizi hedefe doğrulturken kolunuzu 90 derecelik bir açıyla geriye doğru savurun.
    • Topu hızla başınızın yanından geçirin ve bırakın.
    • Parmaklarınızı ve bileğinizi aşağı ve hedefinize doğru çekin.
    • Ağırlığınızı ve kolunuzu öne ve aşağı getirerek devam edin.

El Altından Atışlar

  1. adım 1 ayaklarınız omuz hizasında açık ve tutucuya dönük olarak başlayın.1Ayaklarınız omuz hizasında açık ve yakalayıcıya dönük olarak başlayın. Topu eldiveninizin içinde göğsünüze yakın tutun.
  2. adım 2 topu bağcıklar boyunca dört parmağınızla kavrayın.2Topu bağcıklar boyunca dört parmağınızla kavrayın. Bağcıklar bir 'C' oluşturacak şekilde topu çevirin, ardından dört parmağınızı üst bağcık boyunca yerleştirin. Başparmağınız softball'un yan tarafında rahatça durmalıdır.
    • Bağcıkları düzgün bir şekilde kavramak için parmaklarınızın uçlarını kullanarak topu tutun, böylece top ile parmaklarınız arasında biraz boşluk kalır.
  3. adım 3 karşı ayağınızla yakalayıcıya doğru adım atın.3Ters ayağınızla yakalayıcıya doğru adım atın. Bu, atış kolunuzun karşısındaki ayaktır ve doğrudan tutucunuza doğru yerleştirilmesini istersiniz. Çoğu zaman ayaklarınızı nereye koyduğunuz topu nereye attığınızı gösterecektir, bu nedenle arka ayağınızdan ön ayağınıza ve doğrudan yakalayıcıya uzanan bir 'güç hattı' oluşturmaya çalışın.
    • Ayaklarınız 90 ila 45 derece arasında bir açıyla vurucudan uzağa bakmalıdır.
  4. adım 4 her iki kolunuzu da vücudunuzun önünde uzatın.4Her iki kolunuzu da vücudunuzun önünde uzatın. Top ve eldiven kolları ayrı olacaktır, ancak her ikisi de uzatılmış ve yakalayıcıya dönük olmalıdır.
  5. adım 5 fırlatma kolunuzu başınızın üzerine getirin.5Atış kolunuzu başınızın üzerine kaldırın. Kolunuzu düz tutarak, atış kolunuzu top gökyüzüne doğru olacak şekilde yukarı kaldırın.
  6. adım 6 atış kolunuzu vücudunuzun arkasından aşağı ve belinize doğru sallayın.6Fırlatma kolunuzu vücudunuzun arkasından aşağı ve belinize doğru sallayın. Kolunuz tüm bu süre boyunca rahat ve dirsekten hafifçe bükülmüş olmalıdır. Kolunuzu bir saatin akrebi, omzunuzu da saatin merkezi olarak düşünün.
    • Buna 'kol kırbacı' denir, çünkü kolunuz gevşek ve rahat olmalı, momentumun kolunuzu kavis boyunca ve belinize doğru hızla taşımasına izin vermelidir.
  7. adım 7 aynı anda eldiven elinizi aşağı indirin.7Eşzamanlı olarak eldiven elinizi aşağı indirin. Kolunuz geriye doğru sallanırken, eldiveninizi yan tarafınıza doğru damlatmaya başlayın. Her iki kolunuzu da doğru zamanladığınızda, omuzlarınızı hedefinize doğru bakacak şekilde açarak daha iyi isabet sağlarsınız.
  8. adım 8 topu belinizin hemen yanından bırakın.8Topu belinizin hemen yanından bırakın. Sizin için uygun olan tam konumu bulmak için pratik yapın -- çok erken bırakırsanız top toprağa çarpar, çok geç bırakırsanız çok yükseğe gider.
  9. adım 9 topu bırakırken parmaklarınızı avucunuza doğru geri çekin.9 Topu bırakırken parmaklarınızı avucunuza doğru geri çekin. Avuç içiniz yukarı bakacak ve siz topu bırakırken parmaklarınız hızla elinize geri dönecektir. Avucunuzun içinde bir şey saklamaya çalışırken yaptığınız hareketi düşünün. Parmaklarınız sanki biri elinizden bir çeyreklik almaya çalışıyormuş gibi geri gelir.
  10. adım 10 kolunuzu göğüs hizasına getirerek devam edin.10Kolunuzu göğüs hizasına getirerek devam edin. Topu bıraktıktan sonra, kolunuz yukarıda ve doğrudan hedefinizi gösterecek şekilde bitirmek istersiniz.
  11. adım 11 atışlarınızdaki sorunları giderin.11Atışlarınızdaki sorunları giderin. Atış yaparken 'yanlış gidebilecek' pek çok şey vardır, ancak en yaygın olanları denge ve yanlış duruşla ilgilidir. Dikkat edilmesi gereken bazı şeyler şunlardır:
    • Topu ayak parmaklarınızın üzerinde tutmak. Kolunuzun tüm kavisinin vücudunuza dik olmasını istersiniz, bu nedenle elinizin gövdenizden uzaklaşmasına izin vermekten kaçının. Top tüm süre boyunca ayak parmaklarınızın üzerinde kalırsa topu düz tutacak ve daha fazla vuruş yapacaksınız.
    • Parmaklarınızı unutmak. Atışın sonundaki çıtlama, topu yüksek hızlarda sabit tutmak için çok önemlidir, bu nedenle atışlarınız vahşiyse veya havada sallanıyorsa, düzgün bir şekilde takip etmeye odaklanın.
    • Ön ayağınızı yere indirin. Atışa başlarken, doğru ayak yerleşiminin isabetin anahtarı olduğunu unutmayın. İleri doğru her adım attığınızda hedefe doğru indiğinizden emin olun.
  12. adım 12 parçaları öğrendikten sonra hareketin tamamını uygulayın.12Parçaları öğrendikten sonra tam hareket pratiği yapın. Atışları hemen kapıdan atmaya başlamaya çalışmayın. İyi alışkanlıklar edinmek için her parçayı yavaşça ve ayrı ayrı çalışın. Örneğin, adımınızı ileri atın ve kolunuzu yukarı kaldırın, sonra durun ve pozisyonunuzu kontrol edin -- yakalayıcı ile aynı hizada mısınız? Sonra kolunuzu döndürün ve parmaklarınızı şıklatın -- iyi bir backspin aldınız mı? Henüz iyi atışlar aramıyorsunuz, sadece iyi ve tutarlı hareketler arıyorsunuz.
    • Topun bağcıklarına dik olarak siyah elektrik bandı yerleştirerek backspin'inizi test edebilirsiniz. Top döndükçe bantta düz siyah bir 'çizgi' görmelisiniz.
  13. adım 13 düzgün bir vuruş bulma alıştırması yapın.13Düzgün bir atış bulma pratiği yapın. En iyi atıcılar tüm bu parçaları duraksamadan veya sarsıntılı, garip hareketler yapmadan hızlı ve düzgün bir şekilde bir araya getirir.
    • Arka ayağınızla itin.
    • Ön ayağınızı yakalayıcıya doğru dikin.
    • Uzattığınız kolunuzu başınızın üzerinde saat yönünde döndürmeye başlayın.
    • Kolunuz başınızın üzerinden geçerken eldiven kolunuzu indirin.
    • Topu belinizden serbest bırakın.
    • Top elinizden çıkarken parmaklarınızı tekrar avucunuzun içine doğru çekin.
    • Göğsünüze doğru takip edin.

Diğer Atış Teknikleri

  1. adım 1 parmaklarınızı şıklatmadan takip ederek bir değişim atışı yapın.1Parmaklarınızı şıklatmadan takip ederek bir change-up atın. Değiştirmeli atış, vurucuları başka bir hızlı top beklerken hazırlıksız yakalayan daha yavaş bir atıştır. Topu tamamen avucunuzun içinde tutun, her bir parmağınızı bağcıkların üzerinde bırakın ve takip ederken parmak şıklatmayı atlayın, bunun yerine elinizi açık bırakın.
    • Bu genellikle hızlı atıştan sonra öğrenmeniz gereken ilk özel atıştır.
  2. adım 2 topu bağcıklar boyunca kavrayarak bir drop pitch atın.2Topu bağcıklar boyunca kavrayarak bir drop pitch atın. Atışın amacı topun vurucuya batmasını sağlamaktır. Topu hızlı topta yaptığınız gibi parmaklarınız bağcıklarla aynı hizada olacak şekilde kavrayın. Dirseğinizi normalden biraz daha sert tutarak bileğinizi sallayın ve basit bir atış yapıyormuş gibi takip edin.
  3. 3. adım serbest bırakırken bileğinizi döndürerek kavisli bir top atın.3Serbest bırakırken bileğinizi döndürerek kavisli bir top atın. Düşürme atışıyla aynı tutuşa ihtiyacınız var -- parmaklar bağcıklarla aynı hizada, çapraz değil. Falsolu toplar aşağı ve yana doğru hareket eder, bu da onları vurucu için takip etmesi ve vurması zor hale getirir. Atış hareketiniz hızlı topla neredeyse tamamen aynıdır, ancak topu bırakırken bileğinizi döndürürsünüz (sağcılar için saat yönünün tersine, solcular için saat yönünde). Bu, topun ilerlerken yana doğru dönmesine neden olur.
  4. adım 4 atış rise ball with a special grip and release.4Özel bir tutuş ve bırakma ile 'yükselen top' atın. Atılması en zor atış olan bu top vurucuya doğru yükselecek ve vurulmasını inanılmaz derecede zorlaştıracaktır. Amaç üstten spinli bir atış yapmaktır, böylece topun alt kısmı üste doğru döner. Atmak için:
    • Orta ve yüzük parmağınızı bağcıkların arasına, birbirlerine doğru gelmeye başladıkları noktaya koyun.
    • İşaret parmağınızın ucunu topun yan tarafına sokun.
    • Normal hızlı top hareketinize başlayın, ancak arkanızdan dönerken avuç içiniz aşağı baksın.
    • Topu bırakırken elinizi hızla çevirerek avucunuzun yukarı bakmasını sağlayın, sanki bir kapı kolunu çeviriyormuşsunuz gibi.
    • Topu erken bırakın ki yükselmek için zamanı olsun.
    • Bunun atılması en zor atış olduğunu ve mükemmelleştirmenin bir yıldan fazla sürebileceğini unutmayın.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruSoftbolda atışlarımı nasıl geliştirebilirim? Topu farklı yerlerden ve farklı yuvalardan atma alıştırmaları yapın. Örneğin, saha içi oyuncusu olarak çok kısa atışlar yapmaya çalışmalısınız.
  • SoruSoftbolda nasıl isabetli atış yaparsınız? Düz kaldığından emin olmak için atışınızda 12 ila 6 rotasyon yapın. Çapraz bir kavisle atılan topları yakalamak oyuncular için çok daha zordur.
  • SoruSoftbolda atış hareketini nasıl düzeltirsiniz? İç saha oyuncuları için topu asla atış omzunuzdan daha geriye çekmeyin. Dış saha oyuncuları atıştan önce kollarını sonuna kadar geriye uzatmalıdır.

Video

İpuçları

  • Birinin yaptığını izlemek ve onu taklit etmeye çalışmak, yazılı talimatları takip etmekten daha kolaydır.
  • Topu fırlatırken kolunuzu omzunuzun üzerinde tutun.
  • Dirseğinizi yukarıda tutun; 'dirseğinizi düşürmek' atıcıların yaptığı en yaygın hatadır ve zamanla omzunuza zarar verebilir.

Uyarılar

  • Atış yaparken eklem ağrısı hissederseniz, ara verin ve etkilenen bölgeye buz koyun.
  • Kolunuzu düz ama rahat tuttuğunuzdan emin olun.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Softbol
  • Softbol eldiveni