Mızrak Nasıl Fırlatılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

En basit ve en etkili antik silahlardan biri mızraktır. Mızrak birçok antik kültürde karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde mızrak fırlatmak için geniş bir topluluk yoktur, ancak bu günümüzde yaşayan meraklıların olmadığı anlamına gelmez. Her zaman güvenli atış yapın ve eğlenin.

Adımlar

Mızrağın Kullanımı

  1. adım 1 bir mızrak satın alın.
    Bir mızrak satın alın. Bazı mağazalarda hala mızrak bulabilirsiniz. Fırlatma mızrağı için internete bakmak daha kolay olabilir, ancak av malzemeleri satan bazı spor mağazalarında da bazen mızrak bulunabilir.
    • Fırlatma mızrağınızı güvenlik açısından inceleyin. Mızrak ucu gevşekse, şaft hasar görmüşse veya başka sorunlar varsa mızrağı kullanmamalı veya satın almamalısınız.
    • Mızrağınızın bir fırlatma mızrağı olduğundan emin olun. Birçok farklı mızrak türü vardır. Fırlatmak için tasarlanmış mızraklar genellikle hafiftir ve ince bir profile sahiptir.
  2. adım 2 mızrağı bulun's balance point.
    Mızrağın denge noktasını bulun. Denge noktası genellikle uca doğru yolun 2/3'ünde bulunur. Mızrağın ortasını avucunuzun içine yerleştirin. Denge noktasını bulana kadar hareket ettirin. Mızrak sallanmadığında ve mızrağı kavramadan dengede durduğunda denge noktasına ulaşmış olacaksınız.
    • Kolay bir hatırlatma için denge noktasını bir işaretleyici ile işaretleyin.
  3. adım 3 mızrağı kavrayın.
    Mızrağı kavrayın. Mızrağın dengeleme noktasını tam olarak kavrayın. Parmaklarınızla mızrağın sapını kavrarken başparmağınızla da alt kısmını kavrayın. Şaftı kavramak için başparmağınızı da kullanabilirsiniz. Bu bir tercih meselesidir.

Mızrak Fırlatma

  1. adım 1 atışınızı hedefleyin.
    Atışınızı hedefleyin. Denge noktasını ve rahat bir tutuş sağladıktan sonra fırlatmaya hazırsınız demektir. Mızrağı yere paralel olacak şekilde kulağınıza doğru tutun. Bu, görüşünüzü mızrağın ucuyla hizalamanızı sağlayacaktır.
  2. adım 2 ayağınızı hazırlayın.
    Ayaklarınızı hazırlayın. Atışınız için ivme kazanmak amacıyla hedefe doğru bir adım atın. Mızrağınız baskın elinizdeyken hedeften hafifçe yana doğru dönün.
  3. adım 3 t duruşunu oluşturun.
    T duruşunu oluşturun. T duruşu, vücudunuzun 'T' harfine benzediği bir dövüş sanatları duruşudur. Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, sol ayağınız hedefe doğru konumlandırılmalıdır. Solaksanız, sağ ayak hedefe doğru konumlandırılmalıdır. Ayaklarınızı omuz hizasında açık tutun. Dizleriniz gevşek ve hafifçe bükülmüş olmalıdır. Sizi sabit tutmak için diğer kolunuzu kullanın.
  4. adım 4 hız üretmek için koşun.
    Hız üretmek için koşun. Atışınız sırasında odaklanmanız gereken üç alan vardır: hız, açı ve yükseklik. Bunu başardığınızda mızrağınız sadece amınızla fırlatmak yerine vücudunuzun birleşik çabasıyla fırlayacaktır. Mızrağı bırakmadan önce birkaç adım koşarak uygun bir hız oluşturabilirsiniz.
    • Hız kazandıktan sonra, fırlatma kolunuzu eliniz omuz hizanızdan biraz daha yukarıda olacak şekilde geri çekin.
  5. adım 5 mızrağı fırlatın.
    Mızrağı fırlatın. Mızrak başınızın arkasından fırlatma noktasına kadar düz bir çizgi üzerinde hareket etmelidir. Atış sırasında mızrağın sapını her zaman vücudunuza yakın tutun. Kalçanızla öne doğru dönün ve aynı anda mızrağı ileri doğru fırlatın. Fırlatan omzunuzun düştüğünü ve karşı elinizin arkanızdan dışarı çıktığını hissetmelisiniz.
    • Mızrağın çarpma momentumunu artırmak için öne doğru bir yan adım atın.
    • Fırlatırken, mızrağınızın 'sapanına' fayda sağlayacak bir bırakma açısı oluşturmak için vücudunuzu hafifçe yana doğru çevirin.
    • Serbest bırakma yüksekliğiniz omuzlarınızın biraz üzerinde olmalıdır.
  6. adım 6 atışınızı takip edin.
    Atışınızı takip edin. Doğru bir takip olmadan güçlü bir atış hiçbir şeydir. Vücudunuzun mızrağı fırlatmaya tepki vermesine izin verin. Hiçbir şeyi abartmayın ve mızrağınızın düz uçuş çizgisini tehlikeye atmayın.
    • Doğru takip atışınızın isabet oranını artıracaktır.

Atışınız Sırasında Güvenlik Pratiği Yapın

  1. adım 1 aralığınızı seçin.
    Atış alanınızı seçin. Uygulama alanınıza girebilecek insan, araba, evcil hayvan veya benzeri şeylerin olmadığından emin olun. Herhangi bir hatadan kaçınmak için vahşi doğada insanlardan uzak bir yer seçin. Yakınlarda pencereler, arabalar, havuz kenarları veya benzerleri gibi zarar görebilecek hiçbir mülk olmadığından emin olun.
  2. adım 2 uygun bir hedef seçin.
    Uygun bir hedef seçin. Mızrağınıza zarar vermemek için genellikle yumuşak bir hedef seçin. Bu aynı zamanda sekmeyi de önler. Tahta hedefler, güçlü bir atış yapmayı öğrenene kadar saklanmalıdır. İyi hedefler şunları içerir:
    • Saman balyaları
    • Ticari hedefler (bunlar genellikle ateşli silahlar veya okçuluk için tasarlanmış olsa da).
    • Yumuşak toprak. Çimenli bir alan, mesafeli atış tekniklerini uygulamak için iyidir.
  3. adım 3 mızrağa saygılı davranın.
    Mızrağa saygılı davranın. Her silah gibi, bu mızrağa da hesaba katılması gereken bir güç olarak davranmalısınız. Mızrakla oynar ve dikkatli olmazsanız, birinin hayatını tehlikeye atabilirsiniz.
  4. adım 4 mızrak ucu olmadan pratik yapın.
    Mızrak ucu olmadan pratik yapın. Şafta takmak için mızrak ucu satın aldıysanız veya etrafta benzer bir nesne varsa, onunla pratik yapın. Keskin kenar olmadan da denge noktasını bulabilir ve duruşunuzu pratik edebilirsiniz. Normal mızrakta olduğu gibi, alıştırma mızrağınızı kullanırken de dikkatli olmalısınız. Otantik bir his ve atış için kauçuk uçlu mızrak başları arayın.
    • Kenarı olmayan bir mızrak yine de başkalarına zarar verebilir veya mülke zarar verebilir. Mızrak esas olarak yoğunlaştırılmış kuvvetle çalışır ve mızrak ucu hasarı kolaylaştırsa da, onsuz da kesinlikle hasar verecektir.
    • Mızrak ucu olmayan bir mızrak hala bir mızraktır. Güvenli ya da silahsız değildir.
  5. adım 5 bir akıl hocası bulun.
    Bir akıl hocası bulun. Bazı insanlar bilgili bir rehberle daha iyi öğrenir. Kulağa basit gelse de, düzgün bir şekilde mızrak fırlatmak beceri, teknik, malzemeleriniz hakkında bilgi ve güvenlik prosedürleri gerektirir. Mızrak fırlatma topluluğu küçüktür, bu nedenle Rönesans festivallerine ve cosplay gruplarına bakın. Bazı üniversitelerde çeşitli ilkel teknikleri inceleyen antropologlar da olabilir.
    • Kendi başınıza da öğrenebilirsiniz. Ancak bu genellikle çok fazla deneme yanılma içerecektir ve kötü tekniğin 'öğrenilmemesi' zor olabilir.
  6. adım 6 bir cirit programına katılın.
    Bir cirit programına katılın. Birçok okulun atletizm takımının bir parçası olarak cirit atıcıları vardır. Cirit atmak mızrak atmaya benzer. Bir cirit takımına katılmak sizi rekabetçi atışlar için eğitecektir. Yetişkinler veya okul dışındakiler için oluşturulmuş çeşitli atletizm etkinlikleri için programlar ve dernekler bile vardır.
    • Cirit antrenmanı sizi mızrak atma duruşları, tutuşları ve diğer taktikler için hazırlayacaktır.

Topluluk Soru-Cevapları

  • Soru
    Kendi mızrağımı yapmayı seçersem, uzunluğu ne kadar olmalıdır?
    5 1/2 ila 8 fit uzunluğunda olmalı ve bir ucunda keskin kenarlı metal bir mızrak ucu, diğer ucunda ise basit bir çivi bulunmalıdır. Sekiz fit uzun bir yetişkin içindir.

İpuçları

  • Serbest bırakmadan hemen önce, silahı itmek için sadece işaret parmağı ve başparmak kullanılmalıdır.
  • Eğer mızrak havada dönüyorsa, bırakma anında yanlışlıkla bileğinizi bükmüşsünüz demektir. Yeni başlayan biriyseniz bu genellikle bilinçsizce gerçekleşir. Sadece baş ve işaret parmağınızla iterek bunu en aza indirmeye çalışın.

Uyarılar

  • Bölgenizdeki yasaların farkında olun ve bu yasaları ihlal etmeyin.
  • Mızrağın keskin kenarına dikkat edin. Hedefe dönük değilken mızrağınız daima yere dönük olsun.
  • Asla hiçbir canlıya mızrak fırlatmayın.